Resor till Australien

Tha Gap i Sydney och kängurur

Lyx och äventyr genom Australien

Upptäck landet "Down Under" när vi på denna magiska kryssning upplever storstadsliv, regnskogar, frodiga landskap och det stora barriärrevet i en lyxig inramning. 

Läs mer om vår lyxkryssning längs Australiens kust

Landet med all världens möjligheter

Res med Kulturresor Europa till världens kanske mest mångfacetterade land - Australien. I landet på andra sidan jorden är regnskogarna lummigare, stränderna längre, vädret behagligare och människorna vänligare.

Upptäck Australien du också, genom att följa med på vår kryssning som tar dig med på allt från besök hos kängurur och det storslagna operahuset i Sydney, till att komma hem till ursprungsbefolkningen aboriginerna och provsmaka lokala viner på värlskända vindistrikt. Australien upptäcker vi samtidigt som vi bor bekvämt på ett 4-stjärnigt kryssningsfartyg som tar oss runt denna oslagbara kontinent.

Fakta om Australien

Pass och visum

Som svensk medborgare krävs det visum vid inresa till Australien. Detta arrangerar Kulturresor Europa, och har inkluderat i priset på resan. Ifall du inte är svensk medborgare gäller andra regler. I det här tillfället ombeds du själv att undersöka vilka regler som gäller.
Ditt pass ska vara giltigt i 6 månader efter hemresedatum.

Kollektivtrafik och transport

Att ta sig runt på egen hand i Australien kan ibland vara något problematiskt då det råder en brist på offentliga transporter runt om i landet. Taxibilar ett populärt färdmedel i de större städerna då de är lätta att få tag på och är det allra smidigaste transportmedlet, då lokaltrafiken till skillnad från de flesta europeiska länder, är mindre utvecklad och därav mindre effektiv. Dock hittar du i varje australiensk storstad ett aktivt tåg- och metronätverk samt busslinjer.

Då Australien är ett mycket stort land är det mer vanligt att resenärer väljer att flyga mellan olika städer än att färdas med tåg eller buss på grund av de långa distanserna. Om du däremot har planer på att köra bil i Australien, kan vi lugna dig med att det, liksom i Sverige, råder vänstertrafik här och att underlaget på vägarna är av god kvalité – särskilt i de större städerna.

Valuta

Valutan i Australien heter australiska dollar (AUD). 100 AUD motsvarar ca 630 SEK.
De flesta affärer, restauranger och hotell i Australien godkänner internationella kredit- och kontokort. Det finns också uttagsautomater i alla större städer.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden från Sverige till Australien varierar beroende på var i Australien man befinner sig, då landet befinner sig i flera olika tidszoner. På vår resa till Australien befinner vi oss i det nordöstliga och det sydöstliga Australien. För de här delarna är tidsskillnaden under sommartid (oktober till mars) +10 timmar, och under vintertid (april till september) +8 timmar.

Väder och klimat

Då Australiens yta är mycket stor präglas landet av flera olika klimat. I norr råder ett tropiskt klimat, medan mittersta Australien präglas av ett mer subtropiskt klimat. Kommer man längre ner till de södra delarna av landet påminner klimatet de väderförhållanden som vi är vana vid i södra Sverige, nämligen något svalare vintrar med en del regn.

Även temperaturen skiljer sig beroende på vart i Australien du befinner dig. Om du vistas på östkusten exempelvis är det inte helt omöjligt att du får skåda snö under vinterhalvåret, medan temperaturen på västkusten sällan understiger 20 grader under samma period. Bra att komma ihåg är att Australiens vinter- och sommarhalvår ligger omvänt jämfört med Sveriges sommar och vinterperiod, vilket beror på att landet ligger beläget på andra sidan jorden.

Temperaturen i Australien under vår resa i mars ligger på ungefär 25-30 grader under dagen och 15-20 grader under natten.

Vaccination

Vi rekommenderar alltid att söka vägledning hos sin egen läkare när det gäller rådgivning kring vaccinationer.

Försäkring

Det blå EU-försäkringskortet gäller inte i Australien. Det är därför ett krav från Kulturresor Europa att samtliga deltagare har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Australien. Du kan vid beställning av resor hos Kulturresor Europa köpa till både rese- och avbeställningsförsäkring, via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkring.

El

Det krävs en adapter för eluttagen i Australien, då hotellen som regel har trehålsuttag. Ombord på fartyget är det inte nödvändigt med adapter.

Dricks

På restauranger förväntas det inte att man ger dricks, men om man önskar att ge något extra som tack för god service så är en rekommendation 10% av notan. Vanligtvis ger man också drick till lokala guider.

Kryssning

Här hittar du mer information om att vara på kryssning - vad gäller exempelvis inkvartering, incheckning, resan, faciliteterna ombord samt allmän information.

Praktisk information om kryssningar

Upplev landet Down under från första parkett

- Förstklassig kryssning från Sydney längs den australiska östkusten - Denna enastående kryssning i Australien kan på alla sätt benämnas som en riktig drömresa. Här förenas komfort och kvalitet i en resa som som är rik på stora upplevelser - både till land och till havs. Från ut...Läs mer om vår kryssning i Australien »