Blomstrande vandringar på Madeira

Naturupplevelser, vandringar och lokal gastronomi

Vandringar genom natursköna omgivningar kryddat med lokala rätter från Madeiraköket är temat på den här resan - en vecka fylld med upplevelser!

Dra på dig vandringskängorna och följ med till Madeira - där du får uppleva en fabelaktig natur med djupa dalar, höga berg, porlande bäckar, klippor, vackra blommor och en helt unik flora och fauna längs med våra vandringar.

Våra vandringar företas på vanliga stigar - veradas - och längs med bevattningskanalerna - levadas - som är ett alldeles särskilt fenomen på Madeira. Levada-systemet består av mer än 2 000 km kanaler som har byggts för att leda vattnet från de regntäta delarna av ön till de odlade terrasserna och lantbruken på den solrika kusten. Själva levadastigarna är ursprungligen anlagda för tillsynsmännen som underhöll kanalerna, men används idag framförallt som populära vandringsleder.

Vi ska självklart också besöka Madeiras huvudstad Funchal under vår resa - en livlig stad med en färgsprakande marknad, vacker arkitektur och en härlig blandning mellan lokalbefolkning och turister.

Ett viktigt inslag i vår resa är den populära, lokala gastronomin - vilket vi får njuta av under välförtjänta luncher efter dagens vandringar. Utöver detta har vi inkluderat middagar på resans andra och sista kväll.

Vandringarna på resan är 8 - 14 km långa.

Kort dagsprogram för vandringsresan:

Dag 1: Ankomst till Madeira
Dag 2: Vandring från Marocos till Canical. Middag på restaurang (F, L, M)
Dag 3: Vandring på Levada do Risco och 25 Fontes (F, L)
Dag 4: Stadsvandring med lunch i Funchal (F, L)
Dag 5: Vandring i Ponta São Lourenco (F, L)
Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till Caldeirão Verde med picnic (F)
Dag 5: Ledig dag. Middag på restaurang (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Exempelvis kan det behöva bytas runt på vandringsdagarna eller hitta alternativa leder p.g.a. lokala förhållanden. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
11 495:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Madeira

Vi ankommer till Madeira där vår dansktalande reseledare tar emot oss. Vi inkvarteras oss på Hotel Baia Azúl nära strandpromenaden i Funchals Lido-område, där vi ska bo under hela vår vistelse på Madeira.

Bild: Strandpromenaden som leder in till Funchal

Det finns möjlighet att äta resans första middag på hotellets trevliga a la carte-restaurang, eller gå ut och hitta en restaurang i hotellets närområde.

Dag 2: Vandring på levada Marocos till Canical (F, L, M)

Innan vi åker från Funchal-området finns det möjlighet att köpa lite proviant för dagen i en av de lokala matbutikerna. Bussen tar oss sedan till det östliga Madeira där vi ska vandra på levadan från Marocos till Canical. Vi ska gå runt dalen i en stor halvcirkel och under den största delen av turen har vi utsikt mot staden Machico som ligger runtom bukten. Turen är förhållandevis platt utan några särskilda upp- eller nedförsbackar. Levadan är konstruerad så att den sluttar lite hela tiden, så att vattnet lätt ska ledas från de högt belägna bergen till det lägre belägna området vid kusten.

Bild: På rad längs med de smala levada-stigarna

Vi tar oss igenom små lantbruksområden med trädgårdsterrasser, hus och dyrkad jord, där vi kan se vilken betydelse levadasystemet har för livet på landet. Det är en livlig led där vi kommer möta de lokala som bor och arbetar i lantbruket och kommer på det här sättet alldeles inpå vardagslivet här. Vi får se massor av exotiska och färgsprakande blommor, växter och träd - som bananplantor, papayaträd och sockerrör. Mitt under turen stannar vi till på en lokal kaffebar där det finns möjlighet att köpa lite förfriskningar innan vi fortsätter på ledens sista halva. Lunchen äter vi efter en kort bussresa efter vandringen. Dagens vandring är ca 14 km lång.

Efter utflykten finns tid till en kort vila på hotellet innan vi tar en gemensam promenad till en av områdets lokala restauranger, där vi bjuds på en god middag.

Dag 3: Vandring på levada De Risco och 25 Fontes (F, L)

Idag tar vi oss upp till Madeiras högland mitt på ön, på bergsplatån Paul da Serra som ligger ca 1 000 m.ö.h. Vi vandrar på den västliga delen med start i Rabacal, på två stycken levadastigar som på en del av rutten löper parallellt i olika nivåer. Området är mycket naturskönt med en vegetation som domineras av Madeiras ursprungliga skor laurisilva, ormbunkar, mossa, otaliga vattenfall och en i närmast oberörd natur där färgen grön visar sig i alla nyanser.

Efter att bussen har släppt av oss går vi ner genom skogen mot levadorna. Vi följer Levada do Risco till vattenfallet som har gett sitt namn åt leden - Risco - där vi belönas med en vacker utsikt över dalen nedanför oss och det långa vattenfallet forsande ner för klippväggen ovanför oss. Här störs lugnet endast av de vilda fåglarna som gärna blir matade med brödsmulor av förbipasserande besökare.

Bild: Ett av de mäktiga vattenfallen som forsar nerför klippväggen

Härefter möter vi stigen till levadan 25 Fonte. Här belönas vi med ännu fler vattenfall och en imponerande syn - ett större och flera små vattenfall i en halvcirkel som forsar ner och slutar i en liten sjö. Det är minst sagt en fantastisk syn när man står vid vattenkanten och tittar runt omkring sig. Efter en liten paus här går vi nästan samma väg tillbaka. På den här sträckan får du inte glömma att titta ner i vattnet i levadorna som är alldeles kristallklart, och som inte sällan visar upp någon av de sällsynta öringar som bor här.

Efter att vi har passerat skogsfogdens hus är det dags för oss att tända våra pannlampor och ficklampor, när vi ska ge oss in i skogens tunnlar. Mörkret omfamnar oss när vi kommer in i den flera hundra meter långa tunneln, men det är lätt att gå här om du bara lyser med ficklampan framför dig. Efter tunneln öppnar sig en mäktig eucalyptus-skog upp sig för oss, som så småningom leder oss till bussen och en välförtjänt lunch med god mat på en lokal restaurang. Dagens vandring är ca 12 km lång.

Dag 4: Stadsvandring i Funchal (F, L)

Idag tar vår vandring oss till Madeiras huvudstad Funchal. Vi ska bland annat ta oss runt i det historiska centrumet och uppleva den praktfulla arkitekturen och de många mysiga gatorna, samt besöka den lokala marknaden. Vår tur börjar vid hotellet, varifrån vi går längs med strandpromenaden och Santa Catarina-parken till centrum. Turen avslutas inne i Funchal efter att vi har avnjutit en gemensam lunch.

Bild: Funchals charmiga, gamla stadsdel

Resten av dagen är sedan till fri användning. Kanske vill du titta närmare på någon av de många sevärdheter som vi har passerat under vår stadsvandring, eller kanske föredrar du att komma tillbaka till hotellet för lite välförtjänt vila. Du kan också ta linbanan upp till Monte, varifrån du kan njuta av en fantastisk utsikt över Funchal och besöka den botaniska trädgården. För den som inte har tröttnat på att gå så finns möjlighet att prova någon av de lokala stads-levadorna, eller att vandra längs med vattnet till fiskebyn Câmara de Lobos.

Dag 5: Vandring i Ponta São Lourenco (F, L)

Dagens vandring genomförs på Madeiras östligaste spets, i naturreservatet på Ponta São Lourenco-halvön. Landskapet här är ett slags ökenliknande månlandskap - en stor kontrast till övriga Madeira som domineras av en frodig och grön vegetation.

Första delen av vandringen går till Cais da Sardinha, halvöns enda hus, omgärdat av palmer och som har en utställning om områdets historia och natur. Längs med vandringsleden kommer vi få uppleva fantastiska klippformationer i ett hav av färger, vilda blommor och inte minst Atlanten som följer oss hela vägen. När solen är framme kan vi ha tur och se de små ödlorna som bor här och som älskar att lapa solsken. På São Lourenco kan man verkligen uppleva skillnaden mellan den vilda nordkusten, där vågorna med stor kraft slår in mot kusten, och den milda sydkusten där Atlanten oftast är mycket mer stillsam. För dem som önskar finns också möjligheten att bestiga den högsta punkten bakom Cais de Sardinha innan vi vänder om och går samma väg tillbaka igen.

Bild: På vandring genom det karga kustlandskapet i Sao Lourenco

Efter vandringen åker vi ner till en av de små byarna i närheten och äter lunch på en av de lokala restaurangerna.

Dagens vandring är ca 8 km lång.

Dag 6: Ledig dag eller extra vandring till Caldeirão Verde med picnic (F)

Idag kan du vila benen och vara helt ledig, eller så kan du följa med på en extra vandringsutflykt i området runt staden Santana. Här ska vi vandra på en av de äldsta och mest spektakulära levada-lederna på ön, och som många även anser vara öns vackraste. Den här leden kännetecknas av gröna färger, massor av vatten, vattenfall, tunnlar, en häxkittel och fantastiska utsikter i den vackra naturen.

Bild: Levadans finurliga konstruktion återfinns över hela ön

Vandringen idag är resans längsta. De första kilometerna av rutten går vi på breda stigar i nationalparken från Pico das Pedras till Queimadras, där vi möter ett vältrimmat landskap bestående av små sjöar och vattenfall, kameliaträd, rhododendron och hortensiabuskar. På väg ner till vattenfallet Caldeirão Verde, känd som den gröna grytan eller häxkitteln, rör vi oss ut mot vandringsstigarna, där terrängen och underlaget blir lite mer utmanande. Vi vandrar nu i ett nästan orört landskap med klippor, bergssluttningar, vattenfall och en i det närmaste djungelaktig växtlighet. Gång på gång imponeras vi över den alldeles fantastiska naturen och det stora arbetet som ligger bakom uppförandet av de många levadorna och deras betydelse för livet på Madeira. Längs vägen till vattenfallet passerar vi flera tunnlar där våra ficklampor får plockas fram igen. När det passar bäst in under dagen slår vi oss ner för picnic-lunch i det gröna.

Dagens vandring är ca 18 km lång.

Dag 7: Ledig dag och avskedsmiddag (F, M)

Resans näst sista dag är till för upplevelser på egen hand. På kvällens samlas på hotellet, varifrån vi vandrar in till Funchal där vi äter resans sista middag tillsammans på en av stadens lokala restauranger.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss tillbaka till Madeiras flygplats, till flyget som tar oss tillbaka hem igen.

Information om resan

Praktisk information gällande vandringarna:

Vandringslederna är medel i svårighetsgrad. Det krävs allmänt god fysisk form men ingen särskild vandringserfarenhet. Vi vandrar mellan 10 och 19 km per dag, i varierande terräng och på olika vägunderlag. En del av terrängen är kuperad och brant och andra är plattare. Om det har regnat kan det vara halt. På flera ställen vandrar vi på stigar utan eller med begränsade räcken. Vädret i Madeiras högland är, precis som andra bergsområden, mycket skiftande. Vi rekommenderar att du förbereder dig på alla typer av väder under vandringsturerna, från stark sol till regnväder och med flera väderändringar varje dag. Myndigheterna kan stänga eller avråda vandring på enskilda stigar med kort varsel, och det kan därför bli nödvändigt att byta plats på resans olika delar, ändra rutt eller ersätta vandringsleder med andra. På några rutter går vi fram och tillbaka på samma led, medan vi på andra går från punkt till punkt. Reseledaren kommer orientera dig närmare om de praktiska detaljerna kring varje specifik vandring.

Ta med dig:

• Vandringsskor och/eller vandringskängor
• Praktiska kläder
• Ryggsäck till dagsturerna
• Eventuella vandringsstavar
• Snacks och dryck till vandringarna
• Solkräm och ficklampa/pannlampa

Inkluderade måltider:

Vi börjar dagarna på resan med att ta del av hotellets frukostbuffé, där du har ett stort urval av båda varma och kalla maträtter. På våra vandringar kommer vi smaka på lokala rätter från Madeira-köket, som är populära bland lokalbefolkningen. På resans extra vandring bjuder vi på picnic. Vi äter dessutom ett par middagar på lokala restauranger i Funchal.

Notera:

Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Exempelvis kan det behöva bytas runt på vandringsdagarna eller hitta alternativa leder p.g.a. lokala förhållanden. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Karta

Väder

SE VÄDRET PÅ MADEIRA

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad/ Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
28/10 - 4/11 Köpenhamn
Se flygtider
Vandringar på Madeira
11 495:- Boka »
28/10 - 4/11 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Vandringar på Madeira
11 495:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 25 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 6 deltagare.

Priset inkluderar:

•  Flyg Stockholm / Köpenhamn - Funchal t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Hotel Baia Azul 4*, i dubbelrum med balkong
• 7 x frukost
• 4 x lunch med dryck
• 2 x middag med dryck på restaurang
• Vandringar och utflykter enligt programmet
• Transport enligt programmet
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 295 kr
• Enkelrumstillägg med havsutsikt, 2 895 kr
• Dubbelrum med havsutsikt, 595 kr / person
• Entréer på utflykter
• Extra utflykt med vandring till Caldeirão Verde, 45 € (beställs hos reseledaren)
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid onlinebokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Hotel Baía Azul
****
Baía Azul är ett modernt och nyrenoverat, fyrstjärnigt hotell beläget i Funchals Lido-område. Hotellet ligger nära strandpromenaden som leder in till Funchal, ca 2,5 km fr&a ....