Skip to main content

Blomstrande vandringar på Madeira

På levadavandring på Madeira
Levadavandring längs med grön natur på en vandringsresa till madeira
grönskande natur och vackra havsomgivningar på vandringsresa på madeira
funchal centrum erbjuder ett vackert byliv på vandringsresa på madeira
utsmyckade dörrar i funchals gamla kvarter och blomstrande natur på madeira
vandra bland gröna berg och vattenfall på ön madeira
vandra på vandringsleder på gröna madeira och upplev marknaden i fucnhal
vandra i imponerande bergsscenerier och hav på ön madeira
Status:
Fullt

Vandring på portugals blomsterö Madeira

Vandringar genom natursköna omgivningar kryddat med lokala rätter från Madeiraköket är temat på den här resan till  Portugal - en vecka fylld med upplevelser!

Därför ska du följa med oss och vandra på Madeira:

  • Bekvämt 4-stjärnigt boende med helpension
  • Vandringar genom Madeiras vackraste områden
  • Innehållsrik och spännande guidning
  • Storslagna vyer och unika naturupplevelser

Promenader man minns

Dra på dig vandringskängorna och följ med till Madeira - där du får uppleva en fabelaktig natur med djupa dalar, höga berg, porlande bäckar, klippor, vackra blommor och en helt unik flora och fauna längs med våra vandringar.

Våra vandringar företas på vanliga stigar - veradas - och längs med bevattningskanalerna - levadas - som är ett alldeles särskilt fenomen på Madeira. Levada-systemet består av mer än 2 000 km kanaler som har byggts för att leda vattnet från de regntäta delarna av ön till de odlade terrasserna och lantbruken på den solrika kusten. Själva levadastigarna är ursprungligen anlagda för tillsynsmännen som underhöll kanalerna, men används idag framförallt som populära vandringsleder.

Vandringarna på resan är 8 - 14 km långa.

Kulturella smaker

Vi ska självklart också besöka Madeiras huvudstad Funchal under vår resa - en livlig stad med en färgsprakande marknad, vacker arkitektur och en härlig blandning mellan lokalbefolkning och turister. Ett annat viktigt inslag i vår resa är den populära, lokala gastronomin - vilket vi får njuta av under välförtjänta luncher efter dagens vandringar. Utöver detta ingår middagar med dryck på hotellet under resans samtliga kvällar.

Kort dagsprogram för vandringsresan:

Dag 1: Ankomst till Madeira (M)
Dag 2: Vandring från Marocos till Canical (F, L, M)
Dag 3: Vandring på Levada do Risco och 25 Fontes (F, L, M)
Dag 4: Stadsvandring med lunch i Funchal (F, L, M)
Dag 5: Vandring i Ponta São Lourenco (F, L, M)
Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till Caldeirão Verde med picnic (F, L, M)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Exempelvis kan det behöva bytas runt på vandringsdagarna eller hitta alternativa leder p.g.a. lokala förhållanden. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Madeira (M)

Vi ankommer till Madeira där vår dansktalande reseledare tar emot oss. Vi inkvarteras oss på hotell Pestana Bay, precis vid strandkanten i utkanten av Funchals Lido-område, där vi ska bo under hela vår vistelse på Madeira.

Funchal stad vid havet på Madeira.

Bild: Strandpromenaden som leder in till Funchal

Mat och dryck är inkluderat på hotellet under resans samtliga dagar, och vi börjar därför resans första kväll med att prova på middagen som bjuds på hotellet.

Dag 2: Vandring på levada Marocos till Canical (F, L, M)

Innan vi åker från Funchal-området finns det möjlighet att köpa lite proviant för dagen i en av de lokala matbutikerna. Bussen tar oss sedan till det östliga Madeira där vi ska vandra på levadan från Marocos till Canical. Vi ska gå runt dalen i en stor halvcirkel och under den största delen av turen har vi utsikt mot staden Machico som ligger runtom bukten. Turen är förhållandevis platt utan några särskilda upp- eller nedförsbackar. Levadan är konstruerad så att den sluttar lite hela tiden, så att vattnet lätt ska ledas från de högt belägna bergen till det lägre belägna området vid kusten.

Grupp som vandrar längs levadorna på Madeira.

Bild: På rad längs med de smala levada-stigarna

Vi tar oss igenom små lantbruksområden med trädgårdsterrasser, hus och dyrkad jord, där vi kan se vilken betydelse levadasystemet har för livet på landet. Det är en livlig led där vi kommer möta de lokala som bor och arbetar i lantbruket och kommer på det här sättet alldeles inpå vardagslivet här. Vi får se massor av exotiska och färgsprakande blommor, växter och träd - som bananplantor, papayaträd och sockerrör. Mitt under turen stannar vi till på en lokal kaffebar där det finns möjlighet att köpa lite förfriskningar innan vi fortsätter på ledens sista halva. Lunchen äter vi efter en kort bussresa efter vandringen. Dagens vandring är ca 14 km lång.

Efter utflykten finns tid till en vila på hotellet innan vi intar middagen på hotellet, som garanterat kommer smaka bra efter en hel dag med frisk luft och motion.

Dag 3: Vandring på levada De Risco och 25 Fontes (F, L, M)

Idag tar vi oss upp till Madeiras högland mitt på ön, på bergsplatån Paul da Serra som ligger ca 1 000 m.ö.h. Vi vandrar på den västliga delen med start i Rabacal, på två stycken levadastigar som på en del av rutten löper parallellt i olika nivåer. Området är mycket naturskönt med en vegetation som domineras av Madeiras ursprungliga skor laurisilva, ormbunkar, mossa, otaliga vattenfall och en i närmast oberörd natur där färgen grön visar sig i alla nyanser.

Efter att bussen har släppt av oss går vi ner genom skogen mot levadorna. Vi följer Levada do Risco till vattenfallet som har gett sitt namn åt leden - Risco - där vi belönas med en vacker utsikt över dalen nedanför oss och det långa vattenfallet forsande ner för klippväggen ovanför oss. Här störs lugnet endast av de vilda fåglarna som gärna blir matade med brödsmulor av förbipasserande besökare.

Levadan Caldeirao Verde med vattenfall på Madeira.

Bild: Ett av de mäktiga vattenfallen som forsar nerför klippväggarna på Madeira

Härefter möter vi stigen till levadan 25 Fonte. Här belönas vi med ännu fler vattenfall och en imponerande syn - ett större och flera små vattenfall i en halvcirkel som forsar ner och slutar i en liten sjö. Det är minst sagt en fantastisk syn när man står vid vattenkanten och tittar runt omkring sig. Efter en liten paus här går vi nästan samma väg tillbaka. På den här sträckan får du inte glömma att titta ner i vattnet i levadorna som är alldeles kristallklart, och som inte sällan visar upp någon av de sällsynta öringar som bor här.

Efter att vi har passerat skogsfogdens hus är det dags för oss att tända våra pannlampor och ficklampor, när vi ska ge oss in i skogens tunnlar. Mörkret omfamnar oss när vi kommer in i den flera hundra meter långa tunneln, men det är lätt att gå här om du bara lyser med ficklampan framför dig. Efter tunneln öppnar sig en mäktig eucalyptus-skog upp sig för oss, som så småningom leder oss till bussen och en välförtjänt lunch med god mat på en lokal restaurang. Dagens vandring är ca 12 km lång.

Dag 4: Stadsvandring i Funchal (F, L, M)

Idag tar vår vandring oss till Madeiras huvudstad Funchal. Vi ska bland annat ta oss runt i det historiska centrumet och uppleva den praktfulla arkitekturen och de många mysiga gatorna, samt besöka den lokala marknaden. Vår tur börjar vid hotellet, varifrån vi går längs med strandpromenaden och Santa Catarina-parken till centrum. Turen avslutas inne i Funchal efter att vi har avnjutit en gemensam lunch.

Restauranger och uteserveringar i gamla stan i Funchal, Madeira.

Bild: Funchals charmiga, gamla stadsdel

Resten av dagen är sedan till fri användning. Kanske vill du titta närmare på någon av de många sevärdheter som vi har passerat under vår stadsvandring, eller kanske föredrar du att komma tillbaka till hotellet för lite välförtjänt vila. Du kan också ta linbanan upp till Monte, varifrån du kan njuta av en fantastisk utsikt över Funchal och besöka den botaniska trädgården. För den som inte har tröttnat på att gå så finns möjlighet att prova någon av de lokala stads-levadorna, eller att vandra längs med vattnet till fiskebyn Câmara de Lobos.

Dag 5: Vandring i Ponta São Lourenco (F, L, M)

Dagens vandring genomförs på Madeiras östligaste spets, i naturreservatet på Ponta São Lourenco-halvön. Landskapet här är ett slags ökenliknande månlandskap - en stor kontrast till övriga Madeira som domineras av en frodig och grön vegetation.

Första delen av vandringen går till Cais da Sardinha, halvöns enda hus, omgärdat av palmer och som har en utställning om områdets historia och natur. Längs med vandringsleden kommer vi få uppleva fantastiska klippformationer i ett hav av färger, vilda blommor och inte minst Atlanten som följer oss hela vägen. När solen är framme kan vi ha tur och se de små ödlorna som bor här och som älskar att lapa solsken. På São Lourenco kan man verkligen uppleva skillnaden mellan den vilda nordkusten, där vågorna med stor kraft slår in mot kusten, och den milda sydkusten där Atlanten oftast är mycket mer stillsam. För dem som önskar finns också möjligheten att bestiga den högsta punkten bakom Cais de Sardinha innan vi vänder om och går samma väg tillbaka igen.

Vandring vid Sao Lourenco med klippiga berg och vågit hav på Madeira.

Bild: På vandring genom det karga kustlandskapet i Sao Lourenco

Efter vandringen åker vi ner till en av de små byarna i närheten och äter lunch på en av de lokala restaurangerna.

Dagens vandring är ca 8 km lång.

Dag 6: Ledig dag eller extra vandring till Caldeirão Verde med picnic (F, L, M)

Idag kan du vila benen och vara helt ledig, eller så kan du följa med på en extra vandringsutflykt i området runt staden Santana. Här ska vi vandra på en av de äldsta och mest spektakulära levada-lederna på ön, och som många även anser vara öns vackraste. Den här leden kännetecknas av gröna färger, massor av vatten, vattenfall, tunnlar, en häxkittel och fantastiska utsikter i den vackra naturen.

Forsande levada bland växter och mark på Madeira.

Bild: Levadans finurliga konstruktion återfinns över hela ön

Vandringen idag är resans längsta. De första kilometerna av rutten går vi på breda stigar i nationalparken från Pico das Pedras till Queimadras, där vi möter ett vältrimmat landskap bestående av små sjöar och vattenfall, kameliaträd, rhododendron och hortensiabuskar. På väg ner till vattenfallet Caldeirão Verde, känd som den gröna grytan eller häxkitteln, rör vi oss ut mot vandringsstigarna, där terrängen och underlaget blir lite mer utmanande. Vi vandrar nu i ett nästan orört landskap med klippor, bergssluttningar, vattenfall och en i det närmaste djungelaktig växtlighet. Gång på gång imponeras vi över den alldeles fantastiska naturen och det stora arbetet som ligger bakom uppförandet av de många levadorna och deras betydelse för livet på Madeira. Längs vägen till vattenfallet passerar vi flera tunnlar där våra ficklampor får plockas fram igen. När det passar bäst in under dagen slår vi oss ner för picnic-lunch i det gröna.

Dagens vandring är ca 18 km lång.

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, L, M)

Resans näst sista dag är till för upplevelser på egen hand. Njut av en dag på hotellet där lunch och middag är inkluderat som vanligt, eller utforska närområdet efter egna önskemål.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss tillbaka till Madeiras flygplats, till flyget som tar oss tillbaka hem igen.

Information om resan

Praktisk information gällande vandringarna:

Vandringslederna är medel i svårighetsgrad. Det krävs allmänt god fysisk form men ingen särskild vandringserfarenhet. Vi vandrar mellan 10 och 19 km per dag, i varierande terräng och på olika vägunderlag. En del av terrängen är kuperad och brant och andra är plattare. Om det har regnat kan det vara halt. På flera ställen vandrar vi på stigar utan eller med begränsade räcken. Vädret i Madeiras högland är, precis som andra bergsområden, mycket skiftande. Vi rekommenderar att du förbereder dig på alla typer av väder under vandringsturerna, från stark sol till regnväder och med flera väderändringar varje dag. Myndigheterna kan stänga eller avråda vandring på enskilda stigar med kort varsel, och det kan därför bli nödvändigt att byta plats på resans olika delar, ändra rutt eller ersätta vandringsleder med andra. På några rutter går vi fram och tillbaka på samma led, medan vi på andra går från punkt till punkt. Reseledaren kommer orientera dig närmare om de praktiska detaljerna kring varje specifik vandring.

Ta med dig:

• Vandringsskor och/eller vandringskängor
• Praktiska kläder
• Ryggsäck till dagsturerna
• Eventuella vandringsstavar
• Snacks och dryck till vandringarna
• Solkräm och ficklampa/pannlampa

Inkluderade måltider:

Vi börjar dagarna på resan med att ta del av hotellets frukostbuffé, där du har ett stort urval av båda varma och kalla maträtter. På våra vandringar kommer vi smaka på lokala rätter från Madeira-köket, som är populära bland lokalbefolkningen. På resans extra vandring bjuder vi på picnic. Dessutom har vi All Inclusive på hotellet, varje dag kl. 11.00-23.00. Det innebär att mat och dryck är gratis under dessa tider, och att hotellet serverar frukost, lunch och middag med dryck varje dag.

Notera:

Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Exempelvis kan det behöva bytas runt på vandringsdagarna eller hitta alternativa leder p.g.a. lokala förhållanden. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Karta

Väder

SE VÄDRET PÅ MADEIRA

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Hotell

Andra liknande resor