Skip to main content

Blomstrande vandringar på Madeira

På levadavandring på Madeira
Levadavandring längs med grön natur på en vandringsresa till madeira
grönskande natur och vackra havsomgivningar på vandringsresa på madeira
funchal centrum erbjuder ett vackert byliv på vandringsresa på madeira
utsmyckade dörrar i funchals gamla kvarter och blomstrande natur på madeira
vandra bland gröna berg och vattenfall på ön madeira
vandra på vandringsleder på gröna madeira och upplev marknaden i fucnhal
vandra i imponerande bergsscenerier och hav på ön madeira
Status:
Fullt

Vandring på portugals blomsterö Madeira

Vandringar genom natursköna omgivningar kryddat med lokala rätter från Madeiraköket är temat på den här resan till  Portugal - en vecka fylld med upplevelser!

Därför ska du följa med oss och vandra på Madeira:

  • 4-stjärnigt hotell i centrala Funchal
  • Vandringar genom Madeiras vackraste områden
  • Spännande guidningar och halvpension
  • Storslagna vyer och unika naturupplevelser

Ett oförglömigt möte med naturen

Dra på dig vandringskängorna och följ med till Madeira - där du får uppleva en fabelaktig natur med djupa dalar, höga berg, porlande bäckar, klippor, vackra blommor och en helt unik flora och fauna längs med våra vandringar. För den aktiva är detta den perfekta vandringsresan. Se till att vara väl rustad med kläder och skor inför naturens olika skiftningar, så kan du väl under vandringarna lägga allt fokus på din andning, dina tankar och den vackra omgivningen. 

Våra vandringar företas på stigar - veradas - och längs med bevattningskanalerna - levadas - som är ett alldeles särskilt fenomen på Madeira. Levada-systemet består av mer än 2 000 km kanaler som har byggts för att leda vattnet från de regntäta delarna av ön till de odlade terrasserna och lantbruken på den solrika kusten. Själva levadastigarna är ursprungligen anlagda för tillsynsmännen som underhöll kanalerna, men används idag framförallt som populära vandringsleder.

En del terränger som vi vandrar i kan vara kuperade och branta, medan andra underlag är något plattare. Vandringarna på resan är omkring 8 - 14 km långa och då vi håller ett medelhastigt tempo, så är en god grundkondition betydande för att du ska få fullt utbyte av resan. Däremot är det inget som helst krav på att du ska ha stor vandringserfarenhet sedan tidigare.

Kulturella smaker

Vi ska självklart också gå på stadsvandring i vår bostadsort för resan, Madeiras huvudstad Funchal som är gemytlig med en färgsprakande marknad, vacker arkitektur och en härlig blandning mellan lokalbefolkning och turister. Ett annat viktigt inslag i vår resa är den populära, lokala gastronomin - vilket vi får njuta av under välförtjänta luncher efter dagens vandringar. Utöver detta ingår tre middagar under resans gång.

Kort dagsprogram för vandringsresan:

Dag 1: Ankomst till Madeira (M)
Dag 2: Vandring från Marocos till Canical (F, L)
Dag 3: Stadsvandring med lunch i Funchal (F, L)
Dag 4: Vandring på Levada do Risco och 25 Fontes (F, L)
Dag 5: Vandring i Ponta São Lourenco. Middag på restaurang (F, L, M)
Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till Nordkustens pärlor (F)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser. Middag på restaurang(F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Exempelvis kan det behöva bytas runt på vandringsdagarna eller hitta alternativa leder p.g.a. lokala förhållanden. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Madeira (M)

Vi ankommer till Madeira där vår svensktalande reseledare tar emot oss. Därefter inkvarterar vi oss i Funchal centrum, där vi ska bo under hela vår vistelse på Madeira. Middag på hotellet.

Funchal stad vid havet på Madeira.
Bild: Strandpromenaden som leder in till Funchal

Dag 2: Vandring på levada Marocos till Canical (F, L)

Bussen tar oss sedan till det östliga Madeira där vi ska vandra på levadan från Marocos till Canical - en vandring där vi betar av många kilometer, men där underlaget förhållandevis är platt utan några särskilda upp- eller nedförsbackar. Vi ska gå runt dalen i en stor halvcirkel och under den största delen av turen har vi utsikt mot staden Machico som ligger runtom bukten. Levadan är konstruerad så att den sluttar lite hela tiden, så att vattnet lätt ska ledas från de högt belägna bergen till det lägre belägna området vid kusten.

Grupp som vandrar längs levadorna på Madeira.
Bild: På rad längs med de smala levada-stigarna

Vi tar oss igenom små lantbruksområden med trädgårdsterrasser, hus och dyrkad jord, där vi kan se vilken betydelse levadasystemet har för livet på landet. Det är en livlig led där vi kommer möta de lokala som bor och arbetar i lantbruket och kommer på det här sättet alldeles inpå vardagslivet här. Vi får se massor av exotiska och färgsprakande blommor, växter och träd - som bananplantor, papayaträd och sockerrör. Mitt under turen stannar vi till på en lokal kaffebar där det finns möjlighet att köpa lite förfriskningar innan vi fortsätter på ledens sista halva. Lunchen äter vi efter en kort bussresa efter vandringen. Dagens vandring är ca 14 km lång.

Kvällen är fri att spendera hur du vill, varför inte prova på en av stadens många restauranger.

Dag 3: Stadsvandring i Funchal (F, L)

Idag tar vår vandring oss till Madeiras huvudstad Funchal. Vi ska bland annat ta oss runt i det historiska centrumet och uppleva den praktfulla arkitekturen och de många mysiga gatorna, samt besöka den lokala marknaden. Vår tur börjar vid hotellet, varifrån vi går längs med strandpromenaden och Santa Catarina-parken till centrum. Turen avslutas inne i Funchal efter att vi har avnjutit en gemensam lunch.

Restauranger och uteserveringar i gamla stan i Funchal, Madeira.
Bild: Funchals charmiga, gamla stadsdel

Resten av dagen är sedan till fri användning. Kanske vill du titta närmare på någon av de många sevärdheter som vi har passerat under vår stadsvandring, eller kanske föredrar du att komma tillbaka till hotellet för lite välförtjänt vila. Du kan också ta linbanan upp till Monte, varifrån du kan njuta av en fantastisk utsikt över Funchal och besöka den botaniska trädgården. För den som inte har tröttnat på att gå så finns möjlighet att prova någon av de lokala stads-levadorna.

Dag 4: Vandring på levada De Risco och 25 Fontes (F, L)

Med uppvärmda ben ska vi idag ta oss upp till Madeiras högland mitt på ön, på bergsplatån Paul da Serra som ligger ca 1 000 m.ö.h. Vi vandrar på den västliga delen med start i Rabacal, på två stycken levadastigar som på en del av rutten löper parallellt i olika nivåer. Området är mycket naturskönt med en vegetation som domineras av Madeiras ursprungliga skor laurisilva, ormbunkar, mossa, otaliga vattenfall och en i närmast oberörd natur där färgen grön visar sig i alla nyanser.

Efter att bussen har släppt av oss går vi ner genom skogen mot levadorna. Vi följer Levada do Risco till vattenfallet som har gett sitt namn åt leden - Risco - där vi belönas med en vacker utsikt över dalen nedanför oss och det långa vattenfallet forsande ner för klippväggen ovanför oss. Här störs lugnet endast av de vilda fåglarna som gärna blir matade med brödsmulor av förbipasserande besökare.

Levadan Caldeirao Verde med vattenfall på Madeira.
Bild: Ett av de mäktiga vattenfallen som forsar nerför klippväggarna på Madeira

Härefter möter vi stigen till levadan 25 Fonte. Här belönas vi med ännu fler vattenfall och en imponerande syn - ett större och flera små vattenfall i en halvcirkel som forsar ner och slutar i en liten sjö. Det är minst sagt en fantastisk syn när man står vid vattenkanten och tittar runt omkring sig. Efter en liten paus här går vi nästan samma väg tillbaka. På den här sträckan får du inte glömma att titta ner i vattnet i levadorna som är alldeles kristallklart, och som inte sällan visar upp någon av de sällsynta öringar som bor här.

Efter att vi har passerat skogsfogdens hus är det dags för oss att tända våra pannlampor och ficklampor, när vi ska ge oss in i skogens tunnlar. Mörkret omfamnar oss när vi kommer in i den flera hundra meter långa tunneln, men det är lätt att gå här om du bara lyser med ficklampan framför dig. Efter tunneln öppnar sig en mäktig eucalyptus-skog upp sig för oss, som så småningom leder oss till bussen och en välförtjänt lunch med god mat på en lokal restaurang. Dagens vandring är ca 12 km lång.

På vägen tillbaka till hotellet gör vi en mindre avstickare till en svimlande utsikt. Var? Det förblir en liten hemlighet.

Dag 5: Vandring i Ponta São Lourenco (F, L, M)

Dagens vandring genomförs på Madeiras östligaste spets, i naturreservatet på Ponta São Lourenco-halvön. Landskapet här är ett slags ökenliknande månlandskap - en stor kontrast till övriga Madeira som domineras av en frodig och grön vegetation.

Första delen av vandringen går till Cais da Sardinha, halvöns enda hus, omgärdat av palmer och som har en utställning om områdets historia och natur. Längs med vandringsleden kommer vi få uppleva fantastiska klippformationer i ett hav av färger, vilda blommor och inte minst Atlanten som följer oss hela vägen. När solen är framme kan vi ha tur och se de små ödlorna som bor här och som älskar att lapa solsken. På São Lourenco kan man verkligen uppleva skillnaden mellan den vilda nordkusten, där vågorna med stor kraft slår in mot kusten, och den milda sydkusten där Atlanten oftast är mycket mer stillsam. För dem som önskar finns också möjligheten att bestiga den högsta punkten bakom Cais de Sardinha innan vi vänder om och går samma väg tillbaka igen.

Vandring vid Sao Lourenco med klippiga berg och vågit hav på Madeira.
Bild: På vandring genom det karga kustlandskapet i Sao Lourenco

Efter vandringen åker vi ner till en av de små byarna i närheten och äter lunch på en av de lokala restaurangerna.

Dagens vandring är ca 8 km lång.

Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till Nordkustens pärlor(F)

Idag kan du vila benen och vara helt ledig, eller så kan du följa med på en extra utflykt där vi åker upp i bergen mot Nordkusten. Hela Madeira består av enorma berg och det är just i de här vackra bergen som vi kommer att gå dagens vandring när vi tar oss till Madeiras högsta bergstopp Pico Ruvio (1862 meter över havet). Här visar sig en storslagen utsikt över Madeiras norra kust, och om det är en klar dag så kan det hända att vi har molnen under oss. Vandringsturen är relativt kort att gå, ca 5 km t/r, men du bör vara förberedd på att det kan förekomma kuperad terräng på vissa partier.

Efter vandringen väntar en välförtjänad lunch i staden Santana, känd för sina traditionella triangulära hus med halmtak. Ifall tiden och vädret tillåter, kan det även finnas möjlighet att prova på linbana från Santana och ner till stranden. Biljetter till detta köps lokalt och ingår ej. Vi avrundar dagen i Porto da Cruz, med sina palmer och den svarta, vulkaniska sandstranden, innan vi kör tillbaka till hotellet.

Utsikt över Santana vid havet på Madeira.
Bild: Den dramatiska kuststräckan utmed Santana.

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser. Avskedsmiddag (F, M)

Resans näst sista dag är till för upplevelser på egen hand.

På kvällen samlas vi för en gemensam middag som vi går in till staden och avnjuter.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss tillbaka till Madeiras flygplats, till flyget som tar oss tillbaka hem igen.

Information om resan

Praktisk information gällande vandringarna:

Vandringslederna är medel i svårighetsgrad. Det krävs allmänt god fysisk form men ingen särskild vandringserfarenhet. Vi vandrar mellan 8 och 14 km per dag, i varierande terräng och på olika vägunderlag. En del av terrängen är kuperad och brant och andra är plattare. Om det har regnat kan det vara halt. På flera ställen vandrar vi på stigar utan eller med begränsade räcken. Vädret i Madeiras högland är, precis som andra bergsområden, mycket skiftande. Vi rekommenderar att du förbereder dig på alla typer av väder under vandringsturerna, från stark sol till regnväder och med flera väderändringar varje dag. Myndigheterna kan stänga eller avråda vandring på enskilda stigar med kort varsel, och det kan därför bli nödvändigt att byta plats på resans olika delar, ändra rutt eller ersätta vandringsleder med andra. På några rutter går vi fram och tillbaka på samma led, medan vi på andra går från punkt till punkt. Reseledaren kommer orientera dig närmare om de praktiska detaljerna kring varje specifik vandring.

Ta med dig:

• Vandringsskor och/eller vandringskängor
• Praktiska kläder
• Ryggsäck till dagsturerna
• Eventuella vandringsstavar
• Snacks och dryck till vandringarna
• Solkräm och ficklampa/pannlampa

Inkluderade måltider:

Vi börjar dagarna på resan med att ta del av hotellets frukostbuffé. På de dagar då vi har vandringar, kommer vi att få smaka på lokala rätter från Madeira-köket under inkluderade luncher. Även på resans extra vandring ingår lunch. Dessutom har vi tre stycken middagar inkluderade i resan, varav en middag intar vi på hotellet och resterande på lokala restauranger. Dryck är inkluderat i de gemensamma måltiderna.

Notera:

Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Exempelvis kan det behöva bytas runt på vandringsdagarna eller hitta alternativa leder p.g.a. lokala förhållanden. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Karta

Karta över vandringsleder på Madeira.

Väder

SE VÄDRET PÅ MADEIRA

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Madeira per år.

Andra liknande resor