Resor till Dalmatien

Vår privata segelbåt på vår kryssning i Kroatien

Kryssning i den kroatiska skärgården

8 dagar

Med besök i Split, Dubrovnik, Korcula, Hvar och mycket mer

Läs mer om vår mysiga kryssningsresa till Kroatien
från 13 995:-

Resor till Dalmatien – rundresa i Kroatien, Montenegro och Bosnien-Herzegovina

Res med oss på en gruppresa i Dalmatien, regionen som är belägen i dom södra delarna av Kroatien. Här återfinns en genuin medelhavskänsla, format av det gamla, venetianska riket. Området bär en omisskännlig prägel av den slaviska kroatiska folksjälen, som är historiskt intressant och osedvanligt gästvänlig.

Dalmatien är också känt för sina många unika naturupplevelser och har en kustlinje som ofta benämns som en av de vackraste i världen. Tillsammans med god gastronomi är detta beståndsdelar som gör vår resa till Dalmatien och Kroatien mycket populär. Följ med oss och upplev natur, historia och glittrande hav!

Fakta om Dalmatien

Geografi och demografi

Dalmatien är ett landskap i sydvästra Kroatien. I landskapet, som ligger vid Adriatiska havet, finns ett stort antal öar och flera städer som är populära turistmål.

De största städerna i Dalmatien är Split, Zadar, Šibenik och Dubrovnik.

78% av de kroatiska öarna befinner sig i Dalmatien. De största och mest kända öarna i Dalmatien är Brač, Hvar och Korčula. Den största bergskedjan i Dalmatien heter Dinariska alperna.

Av Kroatiens totala 4,2 miljoner invånare så bor ca 900 000 personer i Dalmatien.

Kollektivtrafik och transport

Att ta sig runt i Dalmatien med tåg är inte det främsta transportalternativet för många turister då det råder en brist på tåglinjer mellan kända turistdestinationer och längs kusten går det knappt några tåg alls. Detta beror dels på att regeringen under de senaste årtionden har satsat på att rusta upp vägarna i landet, vilket har överskuggat arbetet med att utveckla järnvägen.

Å andra sidan är lokalbussarna både snabba, smidiga och välutvecklade. Dessutom går de dagligen till flera populära turistorter och är mycket komfortabla med luftkonditionering. Bussystemet som råder i Dalmatien är så pass välutvecklat att du inte behöver köra bil på egen hand. Enda undantaget är om du vistats på de kroatiska öarna där du är något begränsad utan bil.

Valuta

I Dalmatien betalar man med Kroatisk Kuna (HRK), precis som i resten av Kroatien. 10 HRK motsvarar ca 12 SEK.

Prisnivå

Överlag är priset i Dalmatien lägre än i Sverige.  En huvudrätt kostar mellan 50 och 70 kr, och en kopp kaffe ca 10 kr. Dock kan priserna variera mellan olika platser längs den dalmatiska kusten, och på de populära och exklusiva semesterorterna kan priserna vara dubbelt så höga som i mindre byar inne i landet.

Språk

Det officiella språket i Dalmatien är kroatiska. Engelskkunskaperna i regionen är relativt hög, särskilt i de många turistområdena.

Internet

Gratis wi-fi är vanligt på kaféer och barer och brukar också inkluderas i hotellpriset.

Väder och klimat

Kustområdet präglas av ett typiskt medelhavsklimat med varma och torra somrar och något mildare vintrar. Det soliga och varma sommarvädret råder generellt från mitten av maj till slutet av september och vid denna tiden på året ligger dagstemperaturen på omkring 25-30 grader.

Pass & visum

Då Kroatien är med i EU behövs inget visum för att resa in i landet. Ditt pass behöver vara giltigt minst t.o.m. dagen när du reser hem.

Dricks

Serviceavgiften är inbakad i priset i Dalmatien, men det är ändå brukligt att ge dricks. Vanligtvis lämnar man ca 10% av notan i dricks. Åker man taxi rundar man av priset uppåt.

Elektricitet

Eluttagen i Dalmatien är på 220V. Du behöver inte ha med någon adapter, då det är samma vägguttag som vi har i Sverige.

Vatten

Kranvattnet i Dalmatien är mycket bra och går att dricka i hela landet.

Kryssning i Kroatien – en kulturkryssning för livsnjutare -

Följ med oss på en kryssning i Dalmatien, som täcker den största delen av Kroatiens kuststräcka samt en mindre del inåt landet, och som har blivit ett av de mest attraktiva semesterområden i Europa de senaste åren. Inte minst tack vare den förtrollande kuststräckan, de många va...Läs mer om vår kryssning i Kroatien »8 dagarfrån 13 995:-