Skip to main content

Historiska Egypten med Nilenkryssning

Pris från:
29 995:-
Dagar:10
Boka resa

Res genom historien till civilisationens vagga Egypten 2024

Något som aldrig upphör att fascinera är den gamla egyptiska kulturen med sina pyramider, tempel och kungagravar. Sevärdheter som dessa tar oss tillbaka till svunna tider – en tid då andligheten visade på ett tydligt samband mellan himmel och jord. Faraonerna styrde utifrån gudarnas bud och behov, och tillsammans ska vi utforska denna historiska kontakt lite närmare.

Därför ska du följa med oss på rundresa och kryssning i Egypten: 

  • Upplev det spännande Egypten från nära håll på en autentisk kulturresa
  • Svensktalande reseledare med stor kunskap om närområdet
  • Utflykter till landets främsta sevärdheter
  • Tid för avkoppling och återhämtning på flodkryssning längs Nilen

Egyptens gudomliga sevärdheter och höjdpunkter

Vår rundresa till Egypten inleds i huvudstaden Kairo, varifrån vi ger oss ut på expedition till de mäktiga pyramiderna i Gaza – en upplevelse man helt enkelt bara måste vara med om någon gång i livet. För att komma ännu närmare inpå historien passar vi även på att hinna med att besöka det häftiga Egyptian Museum såväl som några av stadens vackraste moskéer, och vi kastar oss sedan in i den färgstarka och livliga nutiden när vi ställer in siktet på en av stadens sprudlande basarer.

Framåt på böljorna blå – vår flodkryssning på Nilen väntar!

Från Kairo och norra Egypten tar vi oss nu ner till landets södra delar och staden Luxor – en välkänd plats där man faktiskt kan hitta världens allra största samling av forntida monument. Vi går ombord på kryssningsfartyget Sunrise M/S Semiramis III som ska ta oss ut på Nilen – evighetens flod. Här känns det nästan som att solens gång genom årtusendena är en självklar del av luften vi andas. Vi är omgivna av historiens vingslag på alla håll och kanter, och det här är en upplevelse som är så långt bortom ord att den måste upplevas på egen hand.

På färden längs Nilen njuter vi av både lugnet ombord på vår fyrstjärniga flodkryssare och av spännande stopp vid sevärdheter som Konungarnas dal, Hatshepsuts tempel, Assuandammen och mycket mer. Dessutom kan du välja att följa med till Ramses II:s enastående tempel i Abu Simbel vid den vackra Nassersjön.

Ett utflyktspaket med extra allt

För att sätta guldkant på din vistelse i Egypten rekommenderar vi att du lägger till vårt innehållsrika utflyktspaket. Genom det får du ta del av vår kompetenta svensktalande reseledares entusiasmerande kunskaper om närområdet, och du får en större förståelse för både det dåtida och det nutida Egypten – ett land som är både komplext, kontrastfullt och alldeles underbart. Följ med oss till det historiska Egypten med Nilenkryssning och återvänd hem med upplevelser för resten av livet!

Observera att dagsprogrammets beskrivningar utgår från att man köpt till resans utflyktspaket.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Kairo (M)
Dag 2: Pyramiderna i Saqqara och Giza (F)
Dag 3: Kairos höjdpunkter och transfer till Luxor (F, M)
Dag 4: Luxor med Konungarnas dal och seglats till Edfu (F, L, M)
Dag 5: Tempel och krokodilmuseum i Kom Ombo och seglats till Aswan (F, L, M)
Dag 6: Den ofullständiga obelisken, Aswandammen och båttur i traditionell feluck (F, L, M)
Dag 7: Extrautflykt till Ramses II:s Abu Simbel-tempel (F, L, M)
Dag 8: Besök i nubisk by och avfärd mot Idfu (F, L, M)
Dag 9: Karnak- och Luxortemplen (F, L, M)
Dag 10: Hemresa (F)

F = Frukost        L = Lunch        M = Middag

I samarbete med rederiet gör vi vårt bästa för att det annonserande programmet genomförs. Vädermässiga förhållanden kan dock ha påverkan på strömmar och vattenstånd och påverka rutt och hamnankomster. I tillfälle av oförutsedda händelser kan det därför bli aktuellt med ändringar i dagsprogram under resans gång. 

Observera att det inte är rekommenderat att medföra rullator och/eller rullstol ombord på båten på grund av säkerhetsmässiga och praktiska skäl.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Kairo

Vi går ombord på planet som tar oss till Egyptens huvudstad Kairo, där vi efter att ha tagit oss igenom gränskontrollen med visum och pass möts av vår svensktalande reseledare. Flygplatsen ligger öster om staden, och vi tar oss in till centrala Kairo och vårt hotell vid Nilens strand. Här checkar vi in och får mer information om vår vistelse i Kairo från reseledaren, och därefter har vi resterande dagen fri för att acklimatisera oss och att kanske ta en första smak av Egypten.

Dag 2: Pyramiderna i Saqqara och Giza (F)

Dagens utflykt är en del av utflyktsprogrammet och behöver beställas på förhand

Idag startar vår resa på riktigt – den resa som ska ta oss genom flera tusen år av historia och tillbaka igen. Vi tar det i kronologisk ordning och börjar således med att besöka gravmonument från en av de allra tidigaste dynastierna som levde och verkade här vid Saqqara och Giza. Tetis pyramid i Saqqara från den sjätte dynastin blir vårt första mål, och trots att pyramidens ovanjordiska delar inte är mycket att tala om kan vi ta oss ner under och in i faraon Tetis imponerande gravkammare. Den är fullständigt intakt med både sarkofag och texter som pryder pyramidens innerväggar.

Efter vårt besök hos Teti tar vi oss vidare till en av områdets många mastabor – ett byggnadsverk som man kan säga är som en föregångare till pyramiderna. Själva ordet betyder bänk på arabiska, och dåtidens invånare uppförde den här typen av gravöverbyggnader för att skydda de dödas själar från gravplundrare. Här hittar vi över 4 000 år gamla gravmålningar som vittnar om egyptiernas vardagsliv i en tid som på vissa sätt känns oändligt avlägsen och på andra sätt precis som vår egen.


Bild: Under vår första dag i Egypten möts vi av både gravmålningar och välkända pyramider som Djosers trappstegspyramid

Därefter går färden mot Djosers trappstegspyramid från den tredje dynastin. Här ser vi tydligt hur gravkomplexen utvecklades, från de mer småskaliga mastaborna till mäktiga pyramider som den här. Och det var inte bara människorna som fick vila i fascinerande gravar som dessa, utan även vissa djur, vilket vi får lära oss mer om när vi besöker Serapeum – en grav som byggdes åt de tjurar som ansågs vara reinkarnationer av guden Api. Tjurarna balsamerades och begravdes därefter i imponerande granitsarkofager som var vackert dekorerade och vägde hela 60 ton.

Det är nu dags för matpaus, och vi intar dagens lunch på en lokal restaurang innan vi upplever en av resans stora höjdpunkter – pyramiderna i Giza med kronjuvelen Keops pyramid. Kanske har vi läst om den i skolan, kanske har vi sjungit med till Hoola Bandoola Bands sång med samma namn, men att uppleva den i verkligheten är något helt annat. Med sina 147 meter och 2,3 miljoner stenblock är och förblir den ett fantastiskt monument över det historiska Egypten.

Eventuellt kan den som vill köpa en extra biljett på plats för att besöka insidan och faraons gravkammare.


Bild: Egyptens kanske kändaste duo – Keops pyramid och sfinxen i Giza

Efter en fullspäckad dag återstår ett stopp, och det är inte vilket som helst. Vi beger oss till Egyptens kanske mest kända djur – sfinxen, som med sin gåtfulla aura har fascinerat miljoner och åter miljoner besökare genom århundradena. Till sist vänder vi hem till hotellet, dit vi anländer under sen eftermiddag.

Dag 3: Kairos höjdpunkter och transfer till Luxor (F, M)

Dagens utflykt är en del av utflyktsprogrammet och behöver beställas på förhand

Dagen inleds med ett besök på Kairos citadell, som är vackert beläget på Mokattamberget ovanför staden. Själva citadellet uppfördes under tidig medeltid på order av ayyubidernas ledare Saladin för att skydda staden mot de kristna korstågarna. Även långt efter Saladins död år 1193 fortsatte byggandet och kronan på verket skulle komma först under 1800-talet, då fursten och vad man kan kalla för grundaren av det moderna Egypten, Muhammad Ali Pasha, byggde till den bombastiskt tjusiga moskén som tronar längst upp på fästningen. Moskén är stadens allra mest kända och är något som inte bör missas.


Bild: Vi betraktar Kairo från ovan på besöket vid Muhammad Ali-moskén innan vi kikar närmre på Tutankhamon 

Därefter går färden vidare mot The Egyptian Museum där faraonernas främsta fynd finns bevarade – inklusive Tutankhamon stora guldskatt. Efter museibesöket äter vi lunch på en lokal restaurang i centrum, och på väg mot flygplatsen gör vi sedan ett stopp på Kairos berömda basar Khan al-Khalili.

I slutet av dagen går vi ombord på flyget mot södra Egypten och staden Luxor. En dryg timme senare är vi framme, och vi kör de 15 kilometerna direkt till kajen där vår flodkryssare Sunrise M/S Semiramis III väntar på oss. När vi kommit ombord serveras kvällens middag innan vi kan sträcka ut oss och boa in oss i hytterna som kommer att bli vårt hem under den kommande veckan. Ombord på båten har vi helpension, men dryck ingår inte utan köps till separat.

Dag 4: Luxor med Konungarnas dal och seglats till Edfu (F, L, M)

Dagens utflykt är en del av utflyktsprogrammet och behöver beställas på förhand

God morgon Luxor! Vi vaknar upp till en ny dag på Nilen, och innan det är dags för båten att lämna hamn förblir den ankrad till strax efter lunch. Det ger oss en perfekt möjlighet att hinna upptäcka närområdet, så efter en tidig frukost tar vi oss till Nilens västra sida för ett besök i den magnifika Konungarnas dal. Vår reseledare väljer ut de tre bästa gravarna och kommer att berätta om platserna innan vi får tid att på egen hand gå på upptäcktsfärd i de mytomspunna klippgravarna.


Bild: Hantverk av olika sort – en typisk arabisk lampa och mäktiga Konungarnas dal

Därefter fortsätter vi till Hatshepsuts imponerande tempel. I den här regionen var Nilen naturligtvis symbolen för liv och välstånd, och således blev den västra sidan av Nilen en symbol för solnedgången och själva döden. Detta har gjort att ett stort antal tempel för de döda ligger här på flodens västliga sida. Vårt besök avslutas med ett stopp i en lokal butik där vi får ta del av en demonstration på hur man framställer olika sorters produkter av den vackra kalcitstenen alabaster.

På väg tillbaka till hamnen passerar vi de två mäktiga Memnons stoder – de 18 meter höga statyerna som tros föreställa krigshjälten med samma namn. Vi gör ett kort stopp innan vi kör mot båten där dagens lunch väntar. Därefter är det dags att kasta loss och vi glider söderut med siktet inställt på Edfu, i vars hamn vi tillbringar natten.

Dag 5: Tempel och krokodilmuseum i Kom Ombo och seglats till Aswan (F, L, M)

Dagens utflykt är en del av utflyktsprogrammet och behöver beställas på förhand

Medan vi vaknar till liv och avnjuter frukosten ombord lägger fartyget ut från Edfu för att fortsätta söderut. Det fascinerande landskapet glider förbi och vi kan njuta av utsikten från båtens soldäck. Under eftermiddagen ankommer vi till Kom Ombo, och där är det dags att gå i land för att besöka templet som är tillägnat krokodilguden Sobek och falkguden Horus, som sades ha solen och månen som ögon. Templet ligger vackert beläget precis vid flodens strand, och utsmyckningarna här är otroliga.

Vid sidan av templet ligger krokodilmuseet där ett antal mumifierade krokodiler och deras krokodilägg finns bevarade. Utöver djuren finns det också ett antal olika gestaltningar av Sobek och andra forntida objekt, och här blir vi verkligen påminda om hur nära naturen människan levde tidigare, även om allt skulle komma att förändras i samband med konstruerandet av den stora Aswandammen.


Bild: Vi lär oss mer om krokodilguden Sobek i Kom Ombo innan vi njuter av solnedgången 

Tillbaka på skeppet igen har vi gott om tid att slappna av och reflektera kring resans och dagens upplevelser hittills i takt med att solen sjunker och skuggorna blir fler. De egyptiska solnedgångarna är allt som oftast ett otroligt skådespel med mängder av olika färger och nyanser, och här njuter vi gott av både ledig tid och kvällens middag medan natten faller.


Bild: I Egypten går hantverkstraditionen långt tillbaka 

Med lite god tur kan vi kanske få syn på någon av besättningspersonalens traditionella kläder – den vackra galabeyan. Både män och kvinnor använder plagget som påminner om en klänning med långa ärmar och som kommer i olika färger och mönster. Vanligast är att man på sommaren har en vit variant, medan man under vintern kan kräma på med olika färgglada tyger och utsmyckningar.

Dag 6: Den ofullständiga obelisken, Aswandammen och båttur i traditionell feluck (F, L, M)

Dagens utflykt är en del av utflyktsprogrammet och behöver beställas på förhand

Dagen inleds med att vi efter frukost beger oss till det stora stenbrott där egyptierna bröt stora delar av den granit som bland annat användes vid bygget av Luxortemplen och Keops pyramid. Det var också här som man högg fram de stora obeliskerna som syns på flera platser runtom i landet, men det som gör just denna plats så unik är att vi här får se en ofärdig obelisk som fortfarande ligger inbäddad i stenen. På ett nästan Pompejiliknande vis ser man framför sig hur människorna som arbetade med den 1 200 ton tunga obelisken plötsligt avbröts i sitt arbete för att aldrig återvända.


Bild: Öppet vatten på Nassersjön och en närbild på hur en färdigställd obelisk kunde se ut

Färden går vidare mot den stora Assuandammen – en av de nyaste och mest moderna stoppen på vår resa. Den invigdes så sent som 1971, och man konstruerade dammen för att förhindra översvämningar och för att producera elektricitet. Dessutom kunde man genom dammbygget börja konservera vatten till förmån för jordbruket, vilket naturligtvis är en bristvara i det torra klimatet. Aswandammen har gjort under för Egyptens ekonomiska utveckling, och skapade dessutom den närliggande Nassersjön. Vi åker ut på sjön för att ta oss en titt på Philaetemplet, som först blev översvämmat när vattenmassorna vällde fram, men som senare blivit förflyttat till en ö mitt ute i sjön.


Bild: Oavsett var på Nilen du befinner dig möts du ofta av en traditionell feluck 

Vi vänder åter till skeppet där vi intar vår lunch, och senare under eftermiddagen ska vi byta fordon – i alla fall för en stund. Vi byter modern lyx mot historisk tradition när vi tar plats i en traditionell feluck – en för området typisk sorts träbåt. Vi njuter av turen på den lugna floden och de vackra omgivningarna kring Aswan. Platsen benämns ibland som porten till det ”verkliga” Afrika, vilket vi får lära oss mer om under kvällens nubiska föreställning med sång, musik och dans.  

Dag 7: Extrautflykt till Ramses II:s Abu Simbel-tempel (F, L, M)

Ta chansen att följa med till faraon Ramses II:s vidunderliga klipptempel i Abu Simbel. De som vill stannar kvar på båten och njuter av en ledig dag och passar kanske på att besöka Assuans färgsprakande basar eller den kristna katedralen i staden, men de hugade ger sig av för att ta del av ett fantastiskt hantverk som höggs ut till faraons ära. Det största templet är tillägnat honom själv, medan det lite mindre vid sidan av skapades till förmån för hans älskade Nefertari, och anledningen till att templen uppfördes just här var för att markera Egyptens dåvarande gräns söderut.


Bild: Ramses II lät bygga det mäktiga Abu Simbel-templet och syns själv som staty tillsammans med sin hustru Nefertari 

De båda templen ligger ungefär 280 kilometer söder om Assuan och är vackert belägna vid den fina Nassersjön. Det är inte bara templen som är höjdpunkten – även bussresan genom den egyptiska öknen bjuder på spektakulära vyer.

Utflykten går att boka och köpa till först när vi kommer fram till Assuan och betalas kontant (cirka $100/person).

Dag 8: Besök i nubisk by och avfärd mot Edfu (F, L, M)

Dagens utflykt är en del av utflyktsprogrammet och behöver beställas på förhand

Skeppet ligger lugnt kvar i Aswan till lunchtid, och vi tar oss i land för ett besök i en traditionell nubisk by, där vi får möta en kultur som är vitt skild från både vår egen och egyptiernas. Det nubiska riket sträckte sig ursprungligen hela vägen från Khartoum i Sudan upp till egypiska Aswan, men i samband med dammbygget och skapandet av Nassersjön tvingades en stor del av den nubiska befolkningen att hitta nya hem. De allra flesta drog österut mot Eritrea, men det finns än idag nubier som lever kring Aswan. De bor generellt i moderna hus nuförtiden men upprätthåller sina gamla levnadssätt och traditioner i stor utsträckning, vilket vi får ta del av idag.


Bild: Ett besök i en nubisk by är en färgsprakande aktivitet som bjuder på både gästvänlighet och livfullhet 

Vi ser oss omkring i byn och blir med lite tur inbjudna på en kopp te i något av husen innan det är dags att åka tillbaka till båten för att äta lunch. Vi kastar sedan loss och styr fartyget mot Edfu, där vi tillbringar natten.

Dag 9: Karnak- och Luxortemplen (F, L, M)

Dagens utflykt är en del av utflyktsprogrammet och behöver beställas på förhand

När morgonen gryr avgår skeppet från Edfu med siktet inställt på Esna, dit vi ankommer några timmar senare. Efter en lunch ombord kör vi med buss till Luxor, där vi nu ska besöka de två verkligt stora attraktionerna som vi inte hann med när vi var på väg ut på Nilen: Karnak- och Luxortemplen.

Det enorma tempelkomplexet i Karnak bjuder på allt egypiskt du kan tänka dig – sfinxer, pyloner, tempel av varierande storlek, en fantastisk pelarsal och en helig sjö. Totalt täcker Karnak drygt 2 km², vilket gör det till ett av världens största tempelområden och naturligtvis även ett av de mest betydelsefulla. På den här platsen har människor i över 2 000 års tid tillbett solguden Amon-Ra, och de olika faraonerna som styrt har hela tiden utökat beståndet. Vi tar oss genom den centrala delen av tempelkomplexet, och det blir dessutom tid att gå runt på egen hand.


Bild: En tempelvakt i Karnak vandrar mellan de enorma lämningarna som tar andan ur en

Härnäst har det blivit dags att besöka Luxortemplet, som är tätt sammanbundet med Karnak. Faktum är att det enda som skiljer de två tempelområdena åt är en 2 kilometer lång sfinxallé som ursprungligen byggdes som en processionsväg i samband med den stora festivalen Opet, som anordnades i Thebe varje år i samband med att tidvattnet drog sig tillbaka efter att ha översvämmat stora delar av samhällena omkring Nilen. När vattnet sedan sjönk kunde växligheten åter börja gro, och därför anordnade man en stor fest för att fira livet.


Bild: Luxor är Egyptens kronjuvel till tempel och det är inte en överdrift att säga att ett besök här imponerar 

Luxor är också en unik plats eftersom man här kan de spår från båda två av de stora världsreligionerna, islam och kristendom. Efter en lång dag fylld av spektakulära upplevelser och vyer vänder vi åter mot båten för att avnjuta vår sista middag och nattsömn ombord på Nilens kluckande vågor.

Dag 10: Hemresa (F)

På resans sista dag är det tidig start som gäller när vi beger oss mot flygplatsen. Vi flyger först inrikes till Kairo och därefter vidare hem mot Sverige. En händelserik resa är till ända, och det är med säkerhet som vi vet att vi kommer att minnas Egypten under en lång, lång tid framöver.

Karta

Väder

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
27/1 - 5/2Se flygtider Köpenhamn - KastrupHistoriska Egypten med Nilenkryssning från Köpenhamn29 995:-Boka
27/1 - 5/2Se flygtider Stockholm - ArlandaHistoriska Egypten med Nilenkryssning29 995:-Boka
7/3 - 16/3Se flygtider Köpenhamn - KastrupHistoriska Egypten med Nilenkryssning från Köpenhamn29 995:-Boka
7/3 - 16/3Se flygtider Stockholm - ArlandaHistoriska Egypten med Nilenkryssning29 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 40 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Kairo t/r samt Kairo–Luxor t/r inkl. transfer
• 2 nätter på X* Steigenberger Hotel El Tahrir  i Kairo
• 7 nätter på 4* Sunrise M/S Semiramis III i standardhytt 
• Helpension på båten (exklusive dryck)
• 2 x frukost i Kairo
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Utflyktsprogram, 3 995kr /person
• Enkelrumstillägg i Kairo, 6 295 kr/person
• Eventuella extraarrangemang utöver programmet
• Andra entréer och inträdesavgifter än de som anges i programmet
• Dricks till personal ombord på båten (cirka XX per person)
• Rese- och avbeställningsförsäkring
• Administrationsavgift på bokningar där bekräftelsen skickas via post (gäller ej vid onlinebokningar), 95 kr

Hotell

Trustpilot