Julmarknad i Tallinn

Julmarknaden i Tallinn på det stora torget i gamla stan, på en julresa till Tallinn.
Status:
Fullt

Julresa till Tallinn med julmarknad, matkultur och medeltidshistoria

Kom i stämning inför julen på vår julresa till Tallinn! Stadens medeltida stadskärna gör sig sagolikt vacker i vinterklädseln. Skenet från de tusentals juleljusen som lyser upp de färgglada husen och ståtliga tornen får vem som helst att tro att man har hamnat i en julvärld där renar, nissar och tomten bor.   

Spetsar vi öronen tillräckligt kan vi höra körens vackra sång och följer vi den kommer vi fram till Rådhustorget i gamla stan. Här hittar vi den världsberömda julmarknaden som bringar liv och stämning. Sedan 1441 har både lokalbor och besökare sökt sig till denna plats i juletider för att umgås, handla och äta gott i äkta julanda. Nu är det din tur! Följ med oss när vi letar upp julvärmen och ljuset i Tallinn i vinter.

Därför ska du resa med oss på en julresa i Tallinn:

  • 4-stjärnigt SPA-hotell i centrala Tallinn
  • Guidad stadsvandring i gamla stan med besök på julmarknaden
  • Utflykt till Tallinns sprudlande, urbana stadsdelar
  • Stämningsfulla middagar på smakfulla restauranger

Högklassigt SPA-hotell med centralt läge

På fyra dagar hinner vi se mycket av Tallinn - dels tack vare våra guidade turer i gamla stan och i de urbana delarna av staden, och dels för att vi bor centralt och kan ta oss snabbt och smidigt till Tallinns många sevärdheter och butiksfyllda gator och torg.

På det fyrstjärniga Park Inn by Radisson Meriton Hotel är trivselfaktorn hög. Med faciliteter som SPA-avdelning, pool, bastu och ett flertal restauranger och barer lär vi inte gå missnöjda.

Högtidliga middagar och utflykter

Den högtidliga stämningen är inte bara påtaglig bland de små upplysta bodarna på julmarknaden. När vi tar en paus från vinterkylan och söker oss in till värmen letar sig magin även hit. Vi kan bland annat se fram emot gemensamma middagar som intas på ett par förtjusande restauranger i staden. Vi kommer också upptäcka att saluhallen Balti Jaama Market och det konstnärliga området Telliskivi har en alldeles speciell och tilldragande atmosfär över sig.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Tallinn, middag på restaurang (M)
Dag 2: Stadsvandring i Tallinn med besök på julmarknaden (F)
Dag 3: Balti Jaama Market och Telliskivi, middag på restaurang (F, M)
Day 4: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Tallinn, middag på restaurang (M)

Vi ankommer till Tallinn under tidig kväll och efter att vi har hälsats välkomna av vår reseledare och blivit visade till vår buss färdas vi direkt till vårt fyrstjärniga hotell som har ett utmärkt läge i centrala Tallinn. Här checkar vi in och blir tilldelade våra rum. Nu bör även våra magar göra oss påminda om att det är dags för middag.

Julen handlar om stämning och på vår julresa i Tallinn har vi inte sparat på magin. Till välkomstmiddagen har vi bokat bord på restaurang Scheeli, som med sin romantiska prägel från Art Nouveau stilen är en riktig klenod från 20-talets era. Inredningen med de eleganta möblerna och gröna växterna är väldigt smakfull och det är inte helt omöjligt att vi under middagen glömmer bort i vilken tidsperiod vi befinner oss i.

Efter en dag på resande fot och med många nya intryck kommer vi att somna gott i natt.

Till höger en gränd i Tallinn under jul och till höger utsikt över Tallinn stad med snö på taken.
Bild: Tallinn i vinterskrud

Dag 2: Stadsvandring i Tallinn med besök på julmarknaden (F)

Utvilade och laddade med energi ska vi lära känna Tallinn som är en stad med många utseenden. En bild av Tallinn är den medeltida. Gamla stan, eller Vanalinn som stadsdelen även kallas för, anses vara en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa. Så tidigt som på 1100-talet började byggnationen av staden och de historiska kvarlämningarna som vi kan hitta här drog tidigt till sig UNESCO:s uppmärksamhet som förklarade hela gamla stan som världsarv. De höga tornen, spirorna och kullerstensgränderna påminner om en värld vi vanligtvis känner igen från sagorna. 

Under vår stadspromenad presenterar vår kunniga reseledare Tallinns intressanta och långa historia som involverar tyska, ryska och skandinaviska erövranden. De rester som de många intågen lämnade efter sig kommer vi att kunna se spår av överallt i staden.

På högre höjder uppe på Domberget beundrar vi imponerande byggnadsverk som slottet Toompea, parlamentsbyggnaden och den rysk-ortodoxa katedralen av Alexander Nevsky. Här hittar vi också den gotiska domkyrkan som även går under namnet St. Marys katedral. Som om inte detta vore nog har vi på denna höjd en helt otrolig panoramautsikt över Tallinn. Från vår utsiktsplats låter vi blicken vandra från kyrktornen, spirorna och hustaken i gamla stan till de glänsande skyskraporna som reser sig ur den nyare delen av Tallinn. 

Härifrån promenerar vi längs Lühike street till den nedre delen av gamla stan och på vägen passerar vi St Nicholas kyrkan som har kommit att bli ett signum för Tallinn.

Vi avrundar vår guidade stadspromenad på det stora torget i Tallinn. Det finns ett ordspråk som lyder ”sist men inte minst” vilket passar väldigt bra in på den byggnad som vi ska titta närmare på härnäst. Tallinns stadshus har bevittnat krig, förändring och vardagsliv sedan år 1401 och är den enda gotiska byggnaden i norra Europa som fortfarande är helt intakt. I närheten av stadshuset hittar vi ytterligare en historisk dyrgrip, nämligen det egendomliga apotekshuset som har låtit sina dörrar stå öppna sedan år 1422. 

Från torget löper den berömda shoppinggatan Katariina Gild Street vars gallerier och butiker är proppfulla med konst och hantverk. Besökare är alltid välkomna in till galleriorna, så vill du se hur föremål i läder, textil och glas samt smycken, hattar och keramik blir till har du din perfekta chans.

Utsiktsbild över Tallinn och kyrkan i Estland.
Bild: Gamla stan i Tallinn

Äntligen känner vi Tallinn bättre och vi är nu redo att ta del av en gammal och stämningsfull tradition; den årliga julmarknaden. Vid det här laget har vi redan kunnat lägga märke till den tjocka, gröna julgranen som stolt tar plats i mitten av torget. Sedan år 1442 har denna plats i juletider varit tillägnad julgranen och ut från den sprider sig små bodar fulla med vackra hantverk, smycken och godsaker till hemmet. Varje år vallfärdar mer än en halv miljon människor just hit för att fynda julklappar, dricka varm glögg i gott sällskap och insupa den där magiska stämningen som hör julen till. Ljusen, färgerna, dofterna och musiken från kören får de flesta besökare att vilja stanna länge. Och hur många timmar som du vill spendera på julmarknaden är helt och hållet upp till dig.    

Utsiktsbild över julmarknaden i Tallinn med olika stånd.
Bild: Julmarknaden på torget i gamla stan, Tallinn.

Dag 3: Balti Jaama Market och Telliskivi, middag på restaurang (F, M)

Idag ska vi stifta bekantskap med en annan sida av Tallinn när vi beger oss till de två trendiga, urbana områdena Balti Jaama Market och Telliskivi. Det nyrenoverade Balti Jaama Market är en unik marknadsplats som säljer allt från råvaror och hushållsartiklar till antikviteter, konst och kläder. Denna livfulla saluhall är även en samlingpunkt för lokalbor och besökare som lockas hit för den goda shoppingen och stämningsfulla atmosfären. Marknaden sträcker sig genom flera byggnader och delas in i alla möjliga olika avdelningar. Ifall du fortfarande är på jakt efter fina julklappar eller presenter till dig själv har du nu alla goda möjligheter för att fynda. 

Tallinns saluhall med äpplen och apelsiner samt en cykel.
Bild: Balti Jaama Market

Vi avlöser vårt kulinariska besök med ett kulturellt när vi beger oss till Telliskivi, Tallinns konstnärliga centrum. Detta forna industriområde, som en gång tillhörde den baltiska järnvägen, har fått nytt liv då konstnärer, företagare och restaurang- och butiksägare har sett potentialen i de urbana omgivningarna och öppnat gallerier, barer, caféer och restauranger – alla med sin unika prägel. Den industriella miljön, den konstnärliga gatukonsten och vimlet av människor gör sig bra ihop och skapar en miljö som är omöjlig att motstå.

Eftersom att det är resans sista kväll äter vi middag i varandras sällskap och har möjlighet att återuppleva och minnas våra händelserika dagar i Tallinn. Vi letar upp restaurang Platz i kvarteret Rotermann, ett område som likt Telliskivi har varit industriellt. Efter resans sista middag återvänder vi till hotellet där vi förbereder oss för morgondagens hemresa.

Day 4: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till flygplatsen. Det har blivit dags att flyga hem till Sverige, förhoppningsvis med väskan full av nya, fina föremål och kameran full med bilder.

Väder

SE VÄDER I TALLIN

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Genomsnittlig väderprognos för Tallinn, Estland.

Karta

Geografisk karta över Tallin på en julmarknadsresa.

Fakta om Tallinn

Var ligger Tallinn?

Huvudstaden Tallinn breder ut sig vid Estlands norra kust som angränsar till Finska viken. Tallinns välbevarade medeltida stadskärna förklarades världsarv av UNESCO år 1997 och utanför de kullerstensgränderna och slottstornen, växer nya, moderna kvarter fram i en raskande takt.

Hur många bor här?

I Tallinn bor det omkring 430 000 invånare, vilket motsvarar ca 30 % av landets befolkning.  

Hur tar jag mig runt?

I Tallinn ligger sevärdheterna inom nära avstånd från varandra och du kan komma långt på att ta dig till fots. Dessutom är det offentliga transportnätverket rikt på bussar och spårvagnar som går dagligen från klockan 6 på morgonen till 23 eller 24 på natten. För att kunna åka behöver du ha en giltig biljett och du kan välja mellan olika giltighetsperioder, allt från en enkelbiljett till ett 30 dagars kort.    

I Tallinn cirkulerar även taxibilarna frekvent. Taxiföretagen är privatägda och det finns många att välja mellan.  

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Tallinn erbjuder många goda shoppingmöjligheter, både i gamla stan och i de nyare delarna av staden. Gamla stan är fylld med roliga och annorlunda butiker som säljer allt från hantverk till antikviteter och kläder. Det råder heller ingen brist på stora köpcentrum. Under ett och samma tak kan du hitta större och mindre butikskedjor och varumärken.   

Visste du att...

…namnet Tallinn sägs härstamma från en sammanslagning av det etniska Taani linn, som betyder den danska staden?