Genom Paris på 1:a parkett

Eiffeltornet och floden Seine i hjärtat av Paris i Frankrike.
Uteservering i Paris och staty med utsikt över floden Seine.
Paris - Broarnas stad - över kanalen Seine, samt Champs Élysees.
Triumfbågen och Alexander III bro i Paris i Frankrike.
Blommor, stenhus och Montmartre i Paris, Frankrike.
Café längs med Seine och detalj på Notre Dame i Paris, Frankrike.

Unik resa med intim segling i hjärtat av Paris

Upplev kärlekens och broarnas stad Paris från första parkett på denna helt enastående, intima och komfortabla kryssning. På denna resa har vi kombinerat de allra största sevärdheterna med en raffinerad kanalsegling på stadens levande pulsåder Seine. Här är stämningen mysig, atmosfären behaglig och de praktfulla omgivningarna som präglar Paris kommer under vår gruppresa att skämma bort oss med sin skönhet.

Kryssning på Seine

Kulturresor Europa har chartrat MS Raymonde med plats för endast 20 gäster för en unik och intim kryssning på floden Seine i romantikens stad Paris.

Paris ligger stadigt bland på topp tre på listan över de mest besökta städerna i hela världen, och det är inte att undra på varför människor från hela jordklotet vallfärdar till kärlekens och historiens mecka. Denna utsökta Paristur sker ombord på den moderna båten MS Raymonde från 2014, där vi skämmer bort oss med en toppmodern inkvartering, hög service och måltider av bästa kvalitet. Glöm allt om trafikstockningar och överfulla tunnelbanor, då vi seglar lugnt och mjukt fram och betraktar staden och dess befolkning från det böljande blå.

All Inclusive, fransk gastronomi och frihet till egna upplevelser

På båten ingår helpension där både lunch och middag serveras som 3-rätters meny med utsökta anrättningar som lever upp till landets prestigefyllda gastronomiska historia. Det ingår också gratis drinkar ombord som innefattar både vin, öl och sprit till såväl middagarna som till övrig tid ombord på båten. Jämfört med de traditionella båtar som seglar på Seine finns det här inte ett lika stort utbud av plats och faciliteter, men den intima och personliga atmosfären som råder här ger oss en unik upplevelse. Ombord på båten finns ett soldäck, en uppvärmd jacuzzi och inte minst gratis utlåning av cyklar. Paris har ett utmärkt cykelsystem som garanterar dig ett skönt, effektivt och annorlunda sätt att ta sig runt i byn på.

Oavsett om du har besökt Paris förut, eller om du är en förstagångsresande, så möjliggör denna stilfulla kryssning dig att upptäcka staden ur ett helt nytt ljus. Du kan antingen välja att spendera dagarna på egen hand eller följa med på de inkluderade utflykterna som tar oss till bland annat Montmartre, Champs Elysées och Latinkvarteret, naturligtvis i sällskap med vår duktiga svensktalande reseledare som finns på plats under hela resan.

Paris by night

Den sista kvällen ”Paris By Night” är en klass för sig. Här njuter vi av det historiska Notre Dame, Louvren, Pont Neuf och Eiffeltornet med sin glittrande kvällsbelysning – från allra första parkett.

Välkommen ombord på denna enastående resa – som helt förändrar det klassiska sättet att uppleva en storstad på.

Kort dagsprogram för resan till Paris

Dag 1: Ankomst till Paris. Ombordstigning, middag och kvällssegling på Seine (M)
Dag 2: Utflykt till Paris stora sevärdheter och eftermiddagssegling på Seine (F, L, M)
Dag 3: Utflykt till Latinkvarteret. Paris By Night & Galamiddag (F, L, M)
Dag 4: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Paris och transport till MS Raymonde (F)

Från Stockholm har vi blott en kort flygning till Paris. Efter att vi har fått vårt bagage, stiger vi på bussen som ska ta oss mot vår bas för de nästkommande dagarna. Beroende på den lokala trafiksituationen, kan vi förvänta oss en körtid på cirka en timme.

Vi anländer till Qaui de Grenelle i det 15: Arrondissement, där vår båt MS Raymonde med besättning väntar på oss. Beroende på ankomsttiden kan det eventuellt förekomma en kort väntetid inför att båtens hytter ska bli klara för incheckning. Om så kan bagaget ställas av ifall man önskar utforska området medan man väntar. Båten ligger till vid Grenelle-bron som är lätt att känna igen då en mindre kopia av Frihetsgudinnan visar sig prakfullt alldeles intill. Statyn är den enda av två kopior av Frihetsgudinnan, och den levererades från New York till Paris som en gåva då den ursprungliga statyn som återfinns i staterna är gjord av den franska skulptören Frederic Auguste Bartholdi.

Väl ombord på båten hälsar besättningen oss välkommen och presenterar sig innan det är dags för middag som intas som en tre-rätters meny med förutbestämda rätter i båtens restaurang. Under hela resan är det inkluderat all-Inclusive, så det finns goda möjligheter att slå sig ner på däck för att njuta av den parisiska kvällsstämningen med ett glas vin eller cocktail. Om man vill bege sig ut på en uppfriskande kvällspromenad så ligger det ståtliga Eiffeltornet endast 20 minuter bort och som du enkelt kan nå genom att promenera längs Seine. 


Bild: Frihetsgudinnan vid Pont Grenelle

Dag 2: Segling på Seine och möjlighet för utflykt med buss till Paris stora sevärdheter (F, L, M)

Efter en god frukost som består utav bröd, juice, ägg, ost och naturligtvis färska croissanter, inleder vi dagens seglats genom hjärtat av Paris. Den första timmen seglar vi på Seine – Paris pulsåder - var vi stilla passerar det högresande Eiffeltornet, Louvren, Nationalmuseet, Pont-neuf, Notre Dame, Hotel de Ville och alla de andra historiska sevärdheterna som avlöser varandra längs floden.

Bild: MS Raymonde - vår lyxiga båt

Båten är dockad vid Quai Henry IV som ligger vid Pont de Sully och nära inpå Bastille-platsen.

Härefter erbjuder vi dig att följa med på en bussutflykt som tar dig till de stora sevärdheterna norr om Seine. Vi kommer bland annat passera de stora boulevarderna, operan, Place de la Madeilene samt Louvren. Vi färdas på en resa genom tid och rum när vi går genom de gamla butiksarkaderna i Opera. Arkaderna går tillbaka ända till 1800-talet och hade då som syfte att människor skulle kunna handla utan att besväras av trafiken. I dag hittar man mest dyra märkesvaror och exklusiva antikviteter i butikerna, men här sjuder en stämningsfull atmosfär och att endast strosa runt bland arkaderna är en sann upplevelse.

Vi återvänder till båten där en läcker lunch väntar oss. Därefter seglar vi en kort tur längs Seine till Quai Anatole de France, var båten lägger an resten av dagen och natten. Vårt flytande hotell har nu intagit det absolut mest centrala läget i Paris, och från båtens däck kan vi skåda Louvren, obelisken på Place de la Concorde – och precis bakom oss visar sig det vackra och imponerande Musée d´Orsay.

Varför heller inte utforska staden på egen hand? Vi kan gott rekommendera att man lånar en cykel helt gratis ombord på båten då cykelsystemet i Paris är välutvecklat och möjliggör att man kommer snabbt fram. Du får dessutom med ett lås till cykeln så att du kan parkera din cykel vart du än önskar. Vill du hellre upptäcka staden till fots, så säkerställer båtens centrala läge er många av stadens attraktioner inom några minuters gångavstånd.


Bild: Musée D´Orsay

Om kvällen njuter vi av ännu en läcker middag ombord medan vi smälter dagens många intryck. Eventuellt kanske ett ompysslande bad i den uppvärmda jacuzzin som finns att tillgå på båtens däck får sätta punkt för dagen?

Dag 3: Saint-Germain-des-Prés & Latinkvarteret, Paris by night med galamiddag. (F, L, M)

Idag beger vi oss ut på en bussutflykt där vi koncentrerar oss på de charmerande områdena Saint-Germain-des-Prés och Latinkvarteret. Vi tar "Triumfvägen” och passerar den berömda Triumfbågen varpå vi fortsätter längs Champs-Elyseés mot Place de la Concorde.
Vi ankommer till det oemotståndliga Saint-Germain-des-prés kvarteret och vi befinner oss nu i ett av byns mest legendariska kvarter där stadens kulturella arv i form av konst, historia och arkitektur visar sig i sin fullaste blom. Området är också känt som Paris intellektuella ådra och har genom åren spelat en viktig roll i den kulturella återuppbyggningen av staden efter Andra Världskriget. Idag är området otroligt modernt och de dyra juvelbutikerna präglar delvis stadsbilden som råder här. För en kort stund kommer vi även att vrida tillbaka tiden och känna historiens vingslag när vi passerar Paris äldsta kafé The Procope. 


Bild: Pont Neuf och Eiffeltornet

Vi återvänder till båten och resans sista kväll vill för många kännas som extra speciell. Vi ska därav få njuta av en "Paris by night" segling – och hur imponerande de stora byggnaderna är om dagstid – så är det ingenting jämfört med när de är klädda i aftonkläder. Den fina kvällsbelysningen skapar en helt unik atmosfär och vi får återigen möjlighet till att njuta av Notre Dame, Louvren och de andra berömda monumenten. Den mest berömda attraktionen av dem alla - Eiffeltornet – sparar vi till kl. 21.00 när den imponerande ljusshowen startar, som vi får åskåda från första parkett på däck. I restaurangen är det upplagt för en ordentlig avskedsmiddag med en läcker meny som är anrättad just för det speciella tillfället. En helt fantastisk avslutning på en resa av samma klass.

Dag 4: Hemresa (F)

På blott fyra dagar har vi stiftat en helt unik bekantskap med Paris. Vi har fått uppleva de mest spektakulära sevärdheterna samtidigt som vi har fått oss en upplevelse som 99,9 procent av de andra turisterna i staden inte har fått. Efter resans sista måltid i form av frukost, har det blivit dags för oss att säga farväl till besättningen som har tagit så gott hand om oss och vi styr vår riktning mot flygplatsen varifrån vi ska påbörja vår resa hem till Sverige med några helt fantastiska upplevelser och minnen i bagaget. 

Viktig information omkring navigering och segling:

Vattennivån i Seine kan medföra avvikelser i resans program. Vi kommer dock att inkludera programmets alla aktiviteter, men eventuellt kan det föregå i en annan ordning. De angivna kajerna som vi lägger an i Paris är baserat på tidigare resor med Ms Raymonde och det är båtens skickliga kapten som bestämmer rutten och vart vi lägger an beroende på vattennivån, trafiken och andra lokala förhållanden.

Fakta om Paris

Geografi och demografi

Paris är Frankrikes huvudstad och ligger belägen vid floden Seine som delar in staden i vänstra och högra stranden. De 105,4 km2 som utgör Paris är indelade i 20 stycken s.k. arrondissement (administrativa underenheter) och du hittar den världsberömda metropolen i norra Frankrike. Här bor omkring 2,3 miljoner människor och räknat med förorterna har Paris hela 11 miljoner invånare.

Utöver att vara en av de mest besökta länderna i hela världen, med sina 30 miljoner utländska turister varje år, så är Paris ett av världens viktigaste centrum för affärs- och kulturlivet. Paris kan dessutom titulera sig som gastronomins huvudstad, vilket avspeglar sig väl i stadsbilden då du här hittar caféer och restauranger längs med nästintill varje gata.

Utöver sitt berömda Eiffeltorn, sina vackra kyrkor och monument och kända museer som bland annat Louvren, så berikas Paris av många vackra parker och gröna öppna ytor som Champs de Mars framför Eiffeltornet. Det är alltså inte svårt att förstå varför Paris, med sin romantiska charm och myllrande stadskärna där floden Seine böljar fram, attraherar miljontals besökare varje år.

Väder och klimat

Det karaktäriserande klimatet i Paris skiljer sig inte allt för mycket från de väderförhållanden vi är vana vid i Sverige. I Paris råder nämligen ett maritimt klimat vilket kännetecknar ett milt och behagligt klimat året om, där avvikelser i temperaturen sällan förekommer. Somrarna är varma och torra med en medeltemperatur på omkring 20 grader medan vintrarna är något mildare med en medeltemperatur på ca 3-8 grader. Det blir alltså sällan så kallt på vintern i Paris som i Sverige, men snöväder kan förekomma fast att det inte är så vanligt.

Att ta sig runt

Det finns många sätt att ta sig runt i Paris då det i staden finns ett omfattande tunnelbanenät samt pendeltågsnät. Pendeltågen eller de s.k. RER-tågen, går under centrala Paris där även stationerna är belägna i underjorden. Det är först när du kommer en bit utanför stadskärnan som tågen går på mark igen. Tåglinjerna är ordnade efter bokstäver och för att komma till exempelvis Disneyland kan du ta tåglinje A.

Om du ska åka med metron eller tunnelbanan, finns det gott om stationer i staden där de flesta är lättillgängliga. Metrosystemet trafikeras av totalt 16 linjer varav en del sträckor erbjuder en vacker utsikt över staden och floden Seine. Tänk på att du behöver införskaffa dig din biljett innan du kliver ombord på metron eller tåget och det gör du smidigast vid närmaste station.

Om du istället har planer på att köra bil inne i Paris så kom ihåg att vägarna kan vara hårt trafikerade och att hitta parkeringsplats inte är det lättaste.

Öppettider

Majoriteten av affärerna håller öppet hela dagen från 9 på morgonen till 7 på kvällen, måndag – lördag. En del mindre butiker kan stänga under lunchtid mellan omkring 12 – 14 och ibland hålla stängt på måndagar. Under söndagar och röda helgdagar är det mesta vanligtvis stängt. Museer har vanligtvis öppet från 9 eller 10 på morgonen till 5-6 på kvällen. Under måndagar och tisdagar är det vanligt att en del museer har stängt. Dock har de flesta större monument öppet alla dagar i veckan året runt, som ex. Eiffeltornet.

Internet

Internet finns att tillhandahålla på de flesta caféer och restauranger i staden. Samt erbjuder regionen gratis wi-fi med snabb uppkoppling till alla invånare och turister på över 300 olika offentliga platser runt om i Paris, så som i parker, trädgårdar, museer och i stadshus mm.

Väder

Se vädret för Paris

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Karta

Hotell

Övernattning Dag 1 - 4

Ms Raymonde
****
MS Raymonde hade sin jungfrusegling under våren 2014 och bjuder på en såväl intim som lyxig upplevelse. Med blott 10 hytter ombord är vi långt borta från de stora kl ....