Skip to main content

Romantiska Rhônefloden

Status:
Återkommer 2023

Förstklassiga upplevelser i romantiska Sydfrankrike

Drömmer du om Sydfrankrike och om att bekanta dig med den klassiskt franska elegansen? Vår flodkryssning på Rhône uppfyller din dröm, och ännu mer därtill! Vi seglar ombord på 4* MS Rhône Princess där all mat och dryck ingår.

Vi tar oss från gastronomins huvudstad Lyon och genom Rhônedalens ikoniska landskap till det oemotståndligt vackra Provence. Här bjuds vi att se och lära känna den verkliga essensen av det Frankrike som vi känner och älskar. Tillåt dig själv att komma närmare både Vincent van Gogh och självaste påven vid besöken i Arles och Avignon, och passa på att njuta av alla de nya intrycken som naturen bringar längsmed vår vattenfärd och i land på vår utflykt till Ardéche. 

Därför ska du resa med oss på flodkryssning på Rhône:

  • Upplev det äkta Provence på första parkett
  • Avslappnat livsnjut i kombination med storslagna upplevelser
  • Komfortabel inkvartering ombord på MS Rhône Princess
  • All inclusive på båten
  • Besök i de UNESCO-skyddade städerna Lyon, Arles och Avignon

Kort dagsprogram för flodkryssningen på Rhône:

Dag 1: Ankomst till Lyon med ombordstigning och seglats söderut (M)
Dag 2: Ankomst till van Goghs Arles (F, L, M)
Dag 3: Ankomst till påvens Avignon och seglats till Viviers (F, L, M)
Dag 4: Utflykt till Ardéche, Pont d'Arc och Madeleinegrottorna (F, L, M)
Dag 5: Egna upplevelser i Vienne, längsmed Saônefloden och i Collonges-Au-Mont d’Or (F, L, M)
Dag 6: Stadsrundtur i Lyon med en smak av Frankrike (F, L, M)
Dag 7: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lyon med ombordstigning och seglats söderut (M)

Vi anländer till Lyon och kör direkt mot hamnen och vårt skepp MS Rhône Princess, som ligger förtöjt i den centrala delen av staden. Vi bjuds en välkomstdrink och boar in oss i våra hytter, medan skeppet sätter kurs mot Arles i södra Provence. Resterande delen av dagen tillbringar vi i avslappnad miljö i sällskap med våra nya resekamrater ombord på båten, vars faciliteter vi nu bekantar oss med innan det är dags att krypa till kojs.

Dag 2: Ankomst till van Goghs Arles (F, L, M)

Under morgonen och förmiddagen njuter vi av en god frukost medan de vackra sydfranska miljöerna glider förbi utanför fönstret. Väl framme i Arles ges vi tid att på egen hand upptäcka denna van Goghs vackra pärla. Flera av hans avmålade motiv återfinner vi här i Arles, så en promenad i van Goghs fotspår står högt upp på mångas lista, medan andra hellre passar på att besöka den gamla romerska stadsdelen med den tillhörande amfiteatern. Kanske passar vi också på att insupa den charmiga småstadsmiljön på något av de många kaféerna, där man på äkta franskt manér med rätta avnjuter ett lokalt vin.


Bild: Charmerande Arles

Middagen intar vi tillbaka ombord på skeppet, och för de som vill gå en kvällspromenad i den ljumma franska kvällen rekommenderas ett besök på Café Terrace. Här kan vi ta del av det motiv som syns avbildat på van Goghs Café de Nuit, helt i rätt ljusskala!

Dag 3: Ankomst till påvens Avignon och seglats till Viviers (F, L, M)

Dagens seglats börjar tidigt, och vi kan återigen njuta av de oemotståndligt vackra miljöerna medan vi intar vår frukost. Vårt nästa stopp blir den historiskt viktiga och häftiga påvestaden Avignon. Staden var påvesäte för hela sju påvar som levde och verkade under 1400-talet, och det var här den katolska kyrkan hade sitt huvudsäte. Här i Avignon fanns till exempel den påve som Heliga Birgitta bestämde sig för att uppsöka efter att hon fått sin gudomliga uppenbarelse om att starta en egen klosterorden hemma i Sverige. Hennes uppenbarelse hade dock sagt att hon skulle träffa påven i Rom, inte i Avignon, så till Rom tog hon sig och där väntade hon på påven i hela 19 år, innan han behagade ta sig till Rom. Han godkände hennes förfrågan, och tillbaka i Sverige och Vadstena grundade hon sin famösa klosterorden som gjorde Vadstena till en viktig pilgrimsort.

På plats i Avignon kan vi ta oss runt på egen hand, eller ta rygg på reseledaren som tar oss med på en orienterande stadspromenad. Om möjligheten uppstår är ett besök på det mäktiga Påvarnas palats att rekommendera – det är både ett arkitektoniskt och historiskt landmärke som ligger mitt i den äldsta delen av Avignon. En annan viktig sevärdhet är Pont d'Avignon, som på 1100-talet byggdes med sina 22 vackra bågar. Idag återstår bara fyra stycken, och resterna av den historiska bron är idag upptagna på UNESCO:s världsarvslista.


Bild: Påvepalatset i Avignon – världens största gotiska palats

Under eftermiddagen seglar vi vidare norrut mot Viviers, där vi lägger till framåt kvällen. Väl framme i denna sydfranska pärla rekommenderas definitivt en liten promenad, kanske till Frankrikes allra minsta katedral som vi återfinner just här i Viviers. För den som vill vila benen går det bra att slappa på båten och sova ut inför morgondagens strapatser.


Bild: Viviers

Dag 4: Utflykt till Ardéche, Pont d'Arc och Madeleinegrottorna (F, L, M)

Efter att vi intagit dagens frukost på båten går vi ombord på bussen som ska ta oss ut på en heldagsutflykt längsmed Ardéchefloden och in i bergen. De allra vackraste landskapen möter oss i bergsklyftan, där floden skär igenom hela vägen från Centralmassivet och ner till Rhônefloden. Vi passerar bland annat det vackra och helt naturligt framställda mästerverket Pont d'Arc, där vattnets kraft genom alla årtusenden har format stenen till en makalös båge över floden. Vi besöker också de spännande Madeleinegrottorna, där vi beger oss ner underjord för en äventyrlig liten vandring. Dagens lunch tar vi med oss från båten och äter längs vägen. 


Bild: Pont d'Arc

Medan vi är på utflykt fortsätter vår båt norrut, och vi möts sedan upp i Tain där vi strålar samman. Nu har vi kommit till ett av Frankrikes stora vindistrikt, och det är här som de bästa av Rhônedalens viner produceras. Kvällens middag blir en galamåltid ombord på båten, och som seden bjuder passar vi naturligtvis på att njuta av ett stort antal läckerheter från det franska köket.

Dag 5: Egna upplevelser i Vienne, längsmed Saônefloden och i Collonges-Au-Mont d’Or (F, L, M)

Idag går färden mot Vienne genom de vackra vinlandskapen, där vi om vädret tillåter njuter av solen ombord från däck. Vid lunchtid lägger vi till i Vienne, och efter en god lunch ombord beger vi oss i land där de som vill kan följa med reseledaren på en kortare orienterande promenad runt denna stad som hade sin storhetstid under romarna, där den tjänade som provinshuvudstad. Här hittar vi ett antal olika lämningar från romartiden som vi passar på att ta del av innan vi återvänder till båten för att fortsätta vår resa. Där floden delar sig lämnar vi Rhône bakom oss och fortsätter in på Saônefloden, där vi åker vidare mot Collonges-Au-Mont d'Or. Vi ankommer framåt kvällen och kastar ankar för natten.


Bild: Vienne

Lagom till middagstid väljer vi om vi vill avnjuta dagens sista mål ombord, eller om vi istället vill välja till ett besök på den berömda restaurangen Abbaye de Collonges som drivs av den världskända Paul Bocuse och som kan slå sig för bröstet med hela två Michelinstjärnor. På 2023 års avgångar ingår detta extraarrangemang i resans pris, men man behöver beställa arrangemanget senast 45 dagar före avresa. Vi som väljer att följa med på kvällens tur kan se fram emot en fantastisk gastronomisk upplevelse där både mat, vin och välkomstdrink ingår. Menyn varierar, men består vanligtvis av sju rätter och middagen brukar pågå under ungefär tre och en halv timme.

Dag 6: Stadsrundtur i Lyon med en smak av Frankrike (F, L, M)

Vi lämnar Collonges under morgonen och anländer bara en kort stund senaste till Lyon, där vi ska ta oss ut på stadsrundtur. Staden med tillhörande förorter är Frankrikes näst största och huserar över två miljoner invånare, och här samsas historiska byggnader med små marknader. Vi tar oss igenom stadens historiska centrum och passar självklart på att smaka på en del av det som Frankrikes mathuvudstad har att erbjuda.
 


Bild: Franska specialiteter i Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Resten av dagen är fri att tillbringa på egen hand, och här väntar storstadens alla upplevelser på oss – konst, kultur, shopping och inte minst gastronomi. Vår sista middag avnjuter vi tillsammans på skeppet som ligger förtöjt i centrala Lyon.

Dag 7: Hemresa (F)

Dagen för vår hemresa är här, till vårt stora förtret, och efter en avslappnad morgon med tillhörande frukost packar vi ihop våra saker och beger oss mot flygplatsen. Det är ett glatt gäng fullt av livsnjutare som återvänder till Sverige efter en fantastisk resa till Sydfrankrike ackopanjerad av de lätta vågorna på den majestästiska Rhônefloden. På återseende och au revoir!

Karta

Väder

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Lyon her på dmi.dk

Hotell

Trustpilot