Skip to main content

Resor till Island

Upplev fantastisk natur och pittoreska städer på resa till Island

Island är den storslagna ön vars imponerande landskap och natur får oss att tro att vi har vaknat upp i sagornas värld där sägen om troll och mystik hör hemma. Här samsas stillsamma, ångande laguner med karga glaciärer och varma källor. Forsande vattenfall som ramar in de imponerande klippavsatserna under regnbågens färger och islandshästar som springer fritt på de mossgröna ängarna. Island bjuder på en naturupplevelse utöver det vanliga och landets särpräglande historia och starka kultur som färgats av den nordiska mytologin, speglar än idag av sig på det moderna samhället.

På vår gruppresa runt om på den magnifika ön kommer vi att få uppleva den helt extraordinära naturen, de sällsamma naturkrafterna, den orörda vildmarken och de magnifika nationalparkerna. Vi besöker även några av Islands pittoreska städer och åker på en stadsvandring i huvudstaden Reykjavik. Med oss på hela resan har vi en svensktalande reseledare.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Island

Demografi och geografi

Island – glaciärernas, sagornas och vulkanernas ö - ligger belägen i norra Atlanten med Grönland och Färöarna om var sin sida och är till ytan 103 125 km2 stor. Då Island har bildats genom vulkanism präglas öns landskap därefter och den mycket vackra naturen med dess glaciärer, laguner och slätter lockar idag turister världen över. På Island återfinns fortfarande en del vulkaner och en av de mest berömda är vulkanen Hekla, vars topp ligger 1 491 meter över havet. På Island bor det omkring 320 000 invånare, varav hela 60 % är bosatta i huvudstaden Reykjavik. Island är även Europas mest glesbefolkade land med endast 3 invånare/km2, vilket kanske inte är konstigt med tanke på dess häftiga landskap.

Väder och klimat

Island ligger ungefär på samma höjd som mitten av Sverige och här är klimatet något mildare på vintern jämfört med norra Sverige, och somrarna något kyligare med mycket nederbörd. I snitt ligger temperaturen under sommarmånaderna på 12-13 grader, men kommer du inåt landet kan du njuta av 20+ om du har tur. Islands geografiska läge medför även långa dagar, och under sommaren går solen, liksom i norra Sverige, i princip aldrig ner.

Språk och religion

Det officiella språket som talas på ön är isländska och här tillhör majoriteten av invånarna (76 %) den isländska kyrkan.

Pass

Liksom Norge och Schweiz, är Island inte med i EU, men då passfrihet gäller mellan de nordiska länderna behöver du inte bekymra dig över några andra handlingar än ditt ID-kort.

Valuta

Precis som Sverige har Island sin egen valuta – isländsk krona (1 ISK = 0.07 SEK), men det är här inga problem att handla med kort som VISA eller MasterCard, eller ta ut pengar i bankomat.

Praktisk information

Att hålla koll på tidsskillnaden kan på Island vara svårt, då den varierar beroende på om det är vinter- eller sommartid. Under vintertid ligger Island nämligen 1 timme efter Sverige, och under sommartid 2 timmar efter, och för att ringa till Island behöver man först slå +354 följt av telefonnummer.
I allmänhet så förväntas inte turister och besökare att ge dricks på restauranger och vid andra tjänster på ön, och du behöver inte heller bekymra dig över huruvida kranvattnet går att dricka. Faktum är att du hittar ett av världens klaraste och renaste vatten här på ön. Ett gott råd även är att besöka Island under sommarsäsongen, då öns invånare knappt ser något dagsljus under vinterhalvåret. Desto ljusare är det däremot under sommaren då dagarna under 2-3 månader nästan aldrig blir riktigt till natt.

Kollektivtrafik och transport

På Island finns inga järnvägar, så att färdas med tåg runt på ön är därmed inte möjligt. Däremot har Island en välfungerande busstrafik, och under sommarperioden kan du åka med de lokala bussarna i princip över hela landet. Bussbiljetterna är heller inte särskilt dyra vilket alltid är ett plus. I de större städerna finns det gott om taxibilar, men till skillnad från bussbiljetterna så är det något dyrare. Att hyra bil på Island är också fullt möjligt då det här finns flera biluthyrningsfirmor.

Shopping & öppettider

Kringlan är namnet på det största shoppingcentret i Reykjavik, och här hittar du över 150 affärer som säljer alltifrån böcker till smycken och kläder. Här finns också massvis med restauranger för dem som behöver fylla på energiförrådet mellan shoppingvarven. Generellt har affärerna på Island öppet från 10.00 till 18.00 under veckodagarna och 10.00 till 14.00 under helgen. Mataffärerna har öppet något längre, och i Reykjavik kan du också hitta snabbköp som har öppet dygnet runt.

Bra att veta

Island har många nationalparker som lockar tusentals turister och besökare årligen, och för att kunna upprätthålla säkerhet har de därmed hårda regler för hur man som besökare ska bete sig när i nationalparkerna. Till exempel är det förbjudet att vistas utanför de ut markerade vägarna i gejserområdena, eftersom man annars riskerar att få skållhett vatten på sig. Att kasta sten eller andra föremål ner i källorna är även förbjudet. Generellt räcker det med att man är försiktig och respekterar den omgivande naturen.
Du behöver ingen adapter när du reser till Island, då de har samma voltnivå och eluttag som i Sverige. Vad gäller Internettillgång så erbjuder de flesta hotell gratis Wi-fi och runt om på ön finns det även internetkaféer där du kan koppla upp dig trådlöst.

Visste du att…

… majoriteten av Islands landmassa (hela 80 % av ön) är obefolkad?
… fram tills 1989 var öl olagligt på Island?

Bra fraser att kunna på isländska:

God dag! Góðan dag!
Ursäkta Afsakið
Jag talar inte isländska Ég tala ekki íslensku.
Talar du engelska? Talar þú ensku?
Vad kostar den? Hvað kostar þetta?
Tack så mycket Takk fyrir
Hejdå! Bless!
Var är toaletten Hvar er klósettið?