I det oupptäckta Umbrien

cypresser och gröna ängar på en resa till umbrien
hotell med soffgrupp och uteservering på resa till umbrien
Civita di Bagnoregio i Umbrien, resmål i Italien.

Genom det natursköna Toscana och Umbrien

Följ med till det för många oupptäckta Umbrien och dess mer välkända granne Toscana, på en resa som kombinerar det oförstörda Umbrien med Toscanas gröna landskap. Mitt i Umbrien, i den lilla medeltidsbyn Città della Pieve, ligger det charmiga hotellet Vannucci - en riktigt hotellpärla i en före detta herrskapsvilla, inrättad med 30 rum. Hotellet är det ena av byns två, och är därmed en fantastisk utgångspunkt när vi under vår resa ska få uppleva det italienska vardagslivet och spännande, lokala restauranger.

Under resans gång åker vi på upptäcktsfärd bland de ändlösa, vackra landskapen, njuter av Signorellis världsberömda fresker i Orvieto och njuter av en hel dag i Toscanas vackraste naturområde Val d´Orcia, som också återfinns på Unescos världsarvslista.

Toscana kan sitt vin, och i den lilla byn Montalcino ska vi därför få smaka på det berömda Brunello-vinet. Samma dag besöker vi också påvebyn Pienza som ofta benäms som renässansens pärla. En av resans höjdpunkter är Assisi, som är känd som den helige Franciskus hemstad. Här besöker vi den berömda kyrkan och får höra mer om stadens spännande historia. På den ena extrautflykten till Umbriens huvudstad Perugia besöker vi bland annat den pittoreska medeltidsstadskärnan, huvudgatan Corso Vannuzzi och den etruskiska porten, samt äter en härlig, italiensk lunch. Det finns också möjlighet under vår resa att följa med till medeltidsstaden Siena där vår inspirerande lokalguide berättar om stadens många hemligheter och ger oss god tid på egen hand till att utforska den vackra domkyrkan, de krokiga gränderna och det berömda, snäckformade rådhustorget.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Stockholm-Rom, färd till Citta della Pieve och inkvartering på hotellet(M)
Dag 2: Utflykt till Orvieto med besök till det underjordiska museet (F)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till Perugia med lunch (F)
Dag 4: Utflykt till Assisi (F) 
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 6: Ledig dag eller extrautflykt till medeltidsstaden Siena (F)
Dag 7: Utflykt till Pienza och Montalcino med vinprovning (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
9 995:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Rom och färd till Cittá della Pieve (M)

Efter ankomst till Roms flygplats går vår resa vidare norrut. Vi åker genom det vackra landskapet, genom regionerna Lazio och Umbrien, förbi den fascinerande staden Orvieto som vi också ska besöka senare under veckan, och kommer slutligen fram till den gamla medeltidsstaden Città della Pieve och Hotel Vanucci som ska vara vårt hem under den kommande veckan.

Città della Pieve är vackert belägen i bergen, ca 500 meter över havet, och erbjuder en fantastisk utsikt över det omkringliggande landskapet. Byn bjuder in till vackra promenader och turer på cykel eller till häst, två transportmedel som kan hyras i området. Città della Pieve är en mycket lokal stad utan någon stor turismindustri, så man bli snabbt igenkänd och en stamgäst på de mysiga restaurangerna där lokalborna vanligtvis utgör det fasta klientelet - vilket är ett säkert tecken på matens goda kvalitet.

Den berömda kostnären Perugino, som också var Rafaels lärare, föddes i staden 1448. Hans borgerliga namn var Pietro Vannucci, medan Perugino blev hans smeknamn eftersom han befann sig i Perugia under längre perioder. Det finns möjlighet att uppleva flera av hans mindre kända verk i staden, samt flera spännande museum.

Vi avslutar vår första dag i Città della Pieve med att gå en tur i staden, där det bland annat finns möjlighet att uppleva Italiens troligtvis smalaste gata Via Baciadonne. Namnet kan fritt översättas till "gatan där man kysser kvinnorna". Det här kan kanske förklaras med att gatan är så smal att man inte kan passera en vacker kvinna, utan att man nästan måste kyssa henne... Efter stadsvandringen äter vi en välkomstmiddag på vårt hotell, som huserar en av byns allra bästa restauranger som även benämns i Michelinguiden. Här avnjuter vi en tre-rättersmiddag med vin och kaffe.

Dag 2: Orvieto med besök till det underjordiska museet (F)

Orvieto ligger en knappt timmes färd söder om Città della Pieve, och är utan tvivel en av veckans höjdpunkter. Vi åker med en liten tågbana från parkeringsplatsen för att komma hela vägen upp till det gamla, historiska centrumet, och vidare med minibussar fram till domkyrkoplatsen. Orvieto är en av de mest märkvärdiga städer i hela Italien, vilket beror på att staden ligger på en porös klippa som ser ut som om den är uppskjuten direkt ur det platta, omkringliggande landskapet. Klippan är krönt med en sann höjdpunkt i italiensk, gotisk stil, nämligen den imponerande svart- och vitrandiga domkyrkan. Domkyrkan finns det möjlighet att titta närmare på, och inuti kyrkan återfinns Signorellis fantastiska fresker som inspirerade självaste Michelangelo till taket i Sixtinska kapellet i Vatikanen i Rom.

Eftermiddagen bjuder på ännu mer äventyr när vi ska besöka stadens unika underjordiska museum. Under staden ligger inte mindre än 1200 grottor som är bevarade ända sedan medeltiden då de byggdes för att användas som lagerutrymme. Bebyggandet av dessa grottor har krävt ett enormt stort arbete då varje enskilt hus skulle ha sin egen grotta. Så är det än idag, men lyckligtvis står två av grottorna tomma vilket till vår stora glädje möjliggör för oss att göra ett besök. Vår lokalguide kommer här att dela med sig av spännande historier om grottorna som under flera århundraden har använts flitigt och som under andra världskriget fungerade som sjukhus.

Därefter ska vi bege oss ut på en guidad stadsvandring i den vackra och stämningsfulla staden och här kommer det även finnas tid för egna upplevelser. Ta vägen förbi torget Piazza del Poppolo där marknader ofta anordnas, eller varför inte besöka ett av stadens många intressanta museer så som det nationella arkeologiska museet. Lunchen kan avnjutas på en av de många goda restauranger i området, och varför inte passa på att smaka på Orvietos egna specialitet; Panini con porchetta.

Sent på eftermiddagen återvänder vi till Citta della Pieve. 

Dag 3: Ledig dag eller utflykt till Perugia med inkluderad lunch (F)

Idag finns det möjlighet att följa med på en extra utflykt till Umbriens huvudstad Perugia.

Perugia ligger högt belägen, med vackra utsikter åt alla håll. Det är en charmerande medeltidsstad med krokiga gator och många trapport. Byn är daterad ända tillbaka till etruskerna, och bär tydlig prägel från både denna och den romerska tiden.

Den danska författaren H.C. Andersen besökte staden både 1833 och 1840 under två av sina många bildningsresor. Perugia är också en av Italiens äldsta universitetsstäder, och stadens två universitet ger massor av liv till staden.

Vi möter upp vår kunniga lokalguide som tar oss på en tur genom staden, och samtidigt berättar om stadens historia. Här får vi se flera av stadens många sevärdheter, såsom Rocca Paolina där delar av medeltidsstaden blev begravd under påvens palats. Den charmiga huvudgatan Corso Vannucci ska självklart också besökas, och här finner vi Palazzo dei Priori, som bland annat huserar Umbriens nationalmuseum, stadens gamla rådhus och notarernas sal. Framför Palazzo dei Priori ligger stadens viktigaste torg, Piazza IV Noviembre. Här hittar vi också domkyrkan och Nicola och Giovanni Piasons mästerverk - springbrunnen från 1300-talet som fungerar än idag. Härifrån går vi längs akvedukten till Universitetet för utlänningar och den etruskiska porten. Vi njuter därefter en god tre-rätters lunch på en av stadens lokala restauranger.

Dag 4: Utflykt till Assisi (F)

Idag ska vi uppleva en av Umbriens mest berömda städer, Assisi.

Arkitektoniskt sett är Assisi ett imponerande samspel mellan medeltid och renässans, där byggnaderna står naturligt sida vid sida tillsammans med de solrika sluttningarna och den bördiga dalen.

Vi besöker den enorma San Fransesco-basilikas med Giottos och Cimabues mästerverk och kryptan med Franciskus av Assisis grav, som är en helt unik upplevelse. Det finns också möjlighet att se det gamla romerska Minervatemplet som idag fungerar som en av stadens kyrkor. Santa Clara-kyrkan, som rymmer det heliga korset som talade till Franciskus, samt Santa Claras grav och Damianoklostret där korset hängde på Franciskus tid, är också spännande möjligheter för dagen.

Assisi og den hellige Frans

Bild: Staden Assisi

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Dagen idag är ledig till egna upplevelser.

Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till medeltidsstaden Siena (F)

Idag finns det möjlighet att besöka en av Toscanas mest berömda städer, Siena. Siena är en av Toscanas många medeltidsstäder, och de stenbelagda gatorna följer det böljande landskapet, så kom ihåg ett bra par promenadskor. Vi får sällskap av en inspirerande lokalguide som kan berätta många intressanta historier om staden, och som visar oss runt i det historiska centrumet. Siena är ett av de bästa exemplaren i hela världen på en stad som är byggd i gotisk stil, och de mysiga små gränderna i staden skapar en helt unik atmosfär.

Siena
Bild: Siena

Vi går gemensamt in till Campo’en som är stadens centrala rådhustorg, och som också är känt som platsen där det berömda hästkapploppet Il Palio går av stapeln två gånger om året. Både rådhuset och det snäckformade torget inspirerade den danska arkitekten Martin Nyrop när han byggde Köpenhamns rådhus. Det finns också möjlighet att besöka stadens domkyrka, som av många bektraktas som ett av de vackraste i världen. Staden har flera intressanta museer, och det finns också tid till shopping och en god lunch på en av stadens många, bra restauranger, innan färden går tillbaka till hotellet igen.

Dag 7: Utflykt till Pienza och Montalcino med vinprovning (F)

Området Val d’Orcia, som ligger söder om Siena, är det vackraste i hela Toscana - ja, kanske till och med det vackraste i hela Italien. Området är så vackert att Unesco har beslutat att utmämna det till en del av världens kulturarv, och det är också här som bilderna till de många kända vykorten och konstböckerna från Toscana är tagna. Idag är det vi som ska har nöjet att njuta av denna skönhet.


Bild: Typiskt, toskanskt landskap

Vi inleder dagen med en ca timmes körtur genom det vackra landskapet till påven Pius den II:s stad Pienza, som ofta benämns som renässansens pärla. Staden är ritad av den florentinska arkitekten Bernardo Rossellino, och han lämnade efter sig en så perfekt stad att varenda fontän och piazza andas fred och idyll. Pienza är ett slående exempel på en modern stadsplanering, och att sedan budgeten överskreds flera gånger betydde mindre, när det var självaste påven som byggde den. Staden är också känd som hemort för några av Italiens bästa peccorino-ostar, som vi naturligtvis ska smaka på, och som det finns möjlighet att köpa med sig hem.

Vi fortsätter vidare mot en av Italiens mest berömda vin byar, nämligen den vackra och mycket högt belägna byn Montalcino. Allt som man kan föreställa sig om Toscanas mysiga medeltidsstäder återfinns i Montalcino. Här ska vi få se oss omkring i staden och det finns naturligtvis tid till att avnjuta en kopp nybryggt kaffe på en av stadens många caféer varifrån man kan betrakta stadslivet och njuta av gatumusikanternas stämningsfulla musik.

Inget besök i Montalcino är heller komplett utan en vinprovsmakning. Här ska vi få smaka två viner, det lättdruckna Rosso di Montalcino och naturligtvis det berömda Brunello. Tillsammans med de goda vinerna blir vi serverade lättare tilltugg av områdets charkuteri, såsom korv och skinka. Sent på eftermiddagen återvänder vi till hotell Vannucci.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Toscana och Umbrien efter en vecka fylld av upplevelser. Vi har en tidig avresa med bussen mot Rom där flyget till Sverige väntar.

Karta

Väder

Se vädret i Perugia

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Umbrien

Geografi och demografi

Sydöst om Toscana, i mellersta italien, ligger Umbiren med en landyta på 8 456 km2 och ett invånartal på ca 900 000 människor. Liksom sin grannregion Toscana präglas Umbrien av ett böljande landskap med en frodande grönska. Utmärkande för Umbrien är också att det är den enda regionen i Italien som saknar en kustlinje. Perugia är namnet på Umbriens huvudstad och här i den medeltida fästningsbyn bor omkring 170 000 invånare. Andra kända orter i Umbrien som också lockar många besökare är bl.a. Orvieto, Assisi och Foligno.

Att ta sig runt

I Umbrien kan du färdas både med lokaltrafik och med egen bil. Om du har planer på att åka tåg i regionen ska du lägga Ferrovia Centrale Umbra på minnet, vilket är namnet för de lokala tågen. I Umbriens huvudstad Perugia heter tågstationen Santa Anna och härifrån kan du ta dig till flera kringliggande städer och byar. Det går även gott om lokalbussar mellan de större städerna i Umbrien och från Perugia går bussar dagligen till flera kända turistorter.  

Om du önskar hyra bil finns flera biluthyrningsfirmor belägna i Umbrien, vanligtvis i anslutning till en tågstation eller flygplats.

Shopping & öppettider

De flesta butiker i de större städerna öppnar vanligtvis 08.30 på morgonen, för att sedan hålla stängt under siestan som normalt varar mellan ca 12.30 och 15.30. Efter siestan brukar butikerna vara öppna till och med 19.00 på kvällen. I Italien är priserna evenutellt något lägre än i Sverige, men här varierar det något från stad till stad, samt vilken standard du eftersöker på mat och kläder. Ett bra tips är att spara kvittot när du har handlat i en affär, då det i Italien kan hända att de kontrollerar dig utanför butiken för att försäkra sig om att du har betalat.

Visste du att...

… det sägs att C. S Lewis, skaparen bakom fantasivärlden Narnia, fick inspiration till namnet av staden Narni i Umbrien?
… Umbrien har fått sitt namn från det italienska folket ”umbrer” som en gång i tiden var bosatta där?

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
6/9 - 13/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
I det oupptäckta Umbrien
9 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

PRISET INKLUDERAR:

• Flyg Stockholm - Rom t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Hotel Vannucci 4* i dubbelrum
• 7 x frukost
• 3-rätters välkomstmiddag på hotellets restaurang
• Utflykt till Orvieto med besök till underjordsmuseet
• Utflykt till Assisi
• Utflykt till Pienza och Montalcino med vinprovning
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 995 kr
• Dubbelrum för en person, 1 595 kr
• Utflykt till medeltidsstaden Siena, 475 kr
• Utflykt till Perugia med inkluderad lunch, 645 kr
• Stadsskatt på 5€ / person
• Försäkringar
• Entréer ej inkluderade i utflyktsprogrammet
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Hotell Vannucci
****
Hotel Vannucci är en liten hotellpärla, som är inrymt i den gamla herrgården Mirafiori. Hotellet ligger bara några steg från den historiska stadskärnan i den medeltida sta ....