Skip to main content

Sommarkryssning i Dalmatien

Båten MS Mendula
Dubrovnik
Livsnjutning i Kroatien
Mljet nationalpark
Hvar stad
Split
På semester i Kroatien
Split i Kroatien
Korcula
Status:
Resenyhet

Kroatisk kryssning med extra allt!

Dalmatien - som täcker den största delen av den kroatiska kusten – har blivit ett av de mest attraktiva semesterområdena i Europa under de senaste åren. Inte minst tack vare den förtrollande kusten, de många vackra öarna och den autentiska medelhavsstämningen. Tillsätt sedan lite extra komfort och god mat på en lyxig båt – så kan du från första parkett njuta av Dalmatien och dess fantastiska historia och kultur till fullo. Vi besöker områdets alla kända platser och lägger ofta till för kvällen i de lugnare hamnarna, så att livsnjutningen och lugnet också kommer i fokus.

Därför ska du resa med oss på sommarkryssning i Kroatien:

  • Endast Kulturresor Europas gäster ombord
  • Gott om tid för avslappning och livsnjutning
  • Spännande utflykter arrangerade exklusivt för vår grupp
  • Boende på Premium Plus-båten Mendula med inkluderad halvpension ombord

Trogir, Split och Dubrovnik

Odysséen börjar och slutar i den lilla lugna hamnstaden Rogoznica, där vår privata båt Mendula väntar på oss. Härifrån tar det inte lång tid innan vi kommer fram till den första av kustens Unesco-listade städer, Trogir, som bjuder på en intim stämning och vacker arkitektur.

Vi går i romarnas fotspår i storstaden Split, och tittar på den berömda stadsmuren när vi går på upptäcktsfärd i Dubrovnik. Vi kombinerar livsnjutning med kulturella besök och en fantastisk natur när vår båt tar oss kors och tvärs i det fantastiska öriket mellan Split och Dubrovnik. Det finns givetvis också tid för egna upplevelser på de platser vi övernattar, och under dagen finns det goda möjligheter för att ta ett eller flera dopp i det azurblåa Adriatiska havet.

Kort dagsprogram för kryssningen i Kroatien:

Dag 1: Ankomst till Split, seglats Rogoznica - Trogir (L)
Dag 2: Seglats Trogir – Omis. Guidad rundtur i Split (F, M*)
Dag 3: Seglats Omis – Korcula. Guidad rundtur i Korcula (F, L)
Dag 4: Seglats Korcula – Zaton. Stadsrundtur och tid till egna upplevelser i Dubrovnik (F, L)
Dag 5: Seglats Zaton – Mljet (Pomena). Guidad rundtur i Mljet Nationalpark (F, L)
Dag 6: Seglats Pomena – Hvar. Guidad rundtur i Hvar (F, L)
Dag 7: Seglats Hvar – Rogoznica (F, L)
Dag 8: Avmönstring från båten och hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

* Middagen - Captains dinner - kan komma att serveras på en annan dag.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Split, seglats Rogoznica - Trogir (L)

Efter vår ankomst till Split möter vi upp vår reseledare och chaufför som tar oss till den småskaliga staden Rogoznica, där båten som under veckan ska vara vår helt egna ligger förankrad. Vi spiller ingen tid, utan kliver med en gång ombord på vår mysiga, privata båt. Innan besättningen kastar loss och gör sig redo för avfärd så ska vi genomgå en säkerhetsgenomgång, men strax härefter börjar vårt kryssningsäventyr på riktigt. 

Första destinationen som vi ska utforska under vår kryssningsresa stavas Trogir. På vägen dit lagar kocken ombord en god lunch som vi avnjuter medan den spektakulära kustlinjen passerar oss förbi. Vi hinner också med ett badstopp under färden för dom som längtar efter att få kasta sig ut i det uppfriskande, varma havet.

Bild: Trogir i Kroatien

Väl framme i Trogir tar vi rygg på en duktig guide som ska presentera oss för stadens fantastiska arkitektur, självaste anledningen bakom Trogirs världsarvsstatus. Kvällen är till för egna önskemål, och med ett stort urval av restauranger, är den en ren fröjd att leta reda på kvällens middag.

 

Dag 2: Seglats Trogir – Omis. Guidad rundtur i Split (F, M*)

Efter frukost lämnar vi land för det har blivit dags att ta vårt kryssningsäventyr till Dalmatiens huvudstad och Kroatiens näst största stad; Split.

I Split väntar en guidad rundvisning som koncentrerar sig till den gamla stadsdelen, vars centrala byggnad är den romerska kejsaren Diolektins palats - en arkitektonisk pärla som har fått världsarvsstatus av Unesco. Den gamla stadsdelen i Split innehåller över 1 000 års dramatisk, dalmatisk historia så det råder inga tvivel om att några spännande berättelser väntar oss på rundturen.

Bild: Omis

Efter rundturen har vi tid att på egen hand utforska Splits anmärkningsvärda utbud av restauranger som säkerligen kan locka dig med dagens lunch, och insupa den gemytliga atmosfären som råder här.

När vi har utforskat och mättat våra magar tillräckligt så beger vi oss återigen ut på havet mot nya destinationer. Näst på tur att utforskas är den trevliga staden Omis, som vi hittar ca 20 km söder om Split. Eftermiddagstid på båten lockar ofta till ett svalkande dopp, så under vägen ser vi till att stanna för alla badsugna. Vi kan lova dig att du kommer känna dig som ny efter badet, och redo att upptäcka Omis. 

Vi kommer knappt hinna av båten innan vi utbrister hur vackert det är här. Med de dramatiska, höga bergen i ryggen och med floden Cetuna som skär rakt igenom staden för att tillslut mynna ut i det Adriatiska havet, är Omis den perfekta kulissen för en förtrollande saga. I dessa färgstarka och natursköna omgivningar kan man utan problem få tiden att gå.

Efter att vi har upplevt Omis på egen hand samlas vi igen ombord på båten, där vår kapten bjuder in till kaptensmiddag. Här bjuds vi på havets läckerheter, grillad mat och massor av goda tillbehör. Notera att kaptensmiddag kan infalla på någon annan av resans dagar, och slutlig information om dag får du vid ankomsten till Kroatien.

Bild: Livsnjutning i Kroatien och middag ombord på båten

Dag 3: Seglats Omis – Korcula. Guidad rundtur i Korcula (F, L)

Kroatien är, om något, känd för sina bedårande vackra och spännande öar, och idag ska vi besöka en av de mest märkvärdiga öarna i hela ö-riket – Korcula. När vi lägger till vid Korcula har vi checkat av både badstopp och lunch för dagen, och så fort du kliver i land kommer du att kunna vila ögonen på många konstgallerier och charmiga medeltidshus.

På Korcula får vi en rundvisning som med säkerhet innehåller en presentation för öns stolta son och sjöfarare - Marco Polo - som enligt sägnen föddes här.

Förutom att inneha en mycket välbevarad medeltida stadskärna, är Korcula en viktig spelare i Kroatiens vinproduktion. Kroatien har de senaste åren blivit erkänt som en seriös producent av kvalitetsviner, och många anser att vinet som produceras på just Korcula är något av det bästa i hela landet. Efter att vår guidade rundtur är avklarad har vi resten av dagen för oss själva på ön, och om du är en vinfantast så kan vi varmt rekommendera dig att besöka en av Korculas trevliga vinhandlare. Hamnar du på rätt ställe har du kanske möjlighet att få provsmaka öns specialiteter, men sen så är ju en flaska inhemskt vin en perfekt souvenir att ta med hem – vinprovning eller inte.

Bild: Korcula

Dag 4: Seglats Korcula – Zaton. Stadsrundtur och tid till egna upplevelser i Dubrovnik (F, L)

I dag riktar vi kurs mot Dubrovnik eller ”juvelen i kronan” som kroaterna själva skulle ha sagt. Dubrovnik är utan tvekan Kroatiens mest kända resmål och har varit bebott i över 1 000 år. Stadens landmärke är den omgivande muren och dess fästningar som mäter två kilometer i omkrets – en imponerande och vacker byggnad där en vandring på de 4-6 meter tjocka väggar, är det bästa sättet att både få en överblick över staden och njuta av en fantastisk utsikt över havet, staden och bergen i bakgrunden. Befästningarna är bara en liten del av stadens fascinerande historia, där en myriad av utländska makter har besökt och gjort inflytande på staden allt eftersom den har vuxit fram.

Efter rundturen som föregår innanför stadsmuren finns det möjlighet att utforska området på egen hand, innan båten tar oss vidare till de mer stillsamma omgivningarna i Zaton, där den lägger till för natten.

Bild: Vackra Dubrovnik

Dag 5: Seglats Zaton – Mljet. Guidad rundtur i Mljet Nationalpark (F, L)

Vi är nu halvvägs genom vårt kroatiska kryssningsäventyr, men vi har mycket kvar att utforska i detta fantastiska ö-rike. Inräknat i de höjdpunkter som står kvar på vår att-se-lista är en kopiös och exotisk nationalpark, vars flora och fauna påminner om den natur som växer på andra sidan jordklotet. Nationalparken hittar vi på ön Mljet – kryssningens nästa anhalt.

Vid nationalparkens ingång välkomnas vi av en duktig lokalguide som berättar mer om parken, naturen och kulturen i området medan vi leds allt djupare in i parken. När vi börjar bli övertygade om att vi inte kan komma djupare in skogen så överraskas vi av en båt. Tillsammans kliver vi ombord och åker ut på den turkosskimrande sjön, som överraskande nog, ger plats åt ett gammalt kloster. På en liten ö, mitt i sjön, gör det sig vackert bland de gröna träden, och med både badplats och café intill är det en perfekt rastplats under utflykten.    

Efter besöket i nationalparken tar vi oss tillbaka till vår övernattningshamn i Pomena – en liten och trevlig hamnstad där man utan problem kan ha en trevlig stund på någon av de pittoreska restaurangerna i området.

Bild: Mljet Nationalpark

Dag 6: Seglats Pomena – Hvar. Guidad rundtur i Hvar (F, L)

Efter en god natts sömn lämnar vi Mljet Nationalpark bakom oss och åker mot dagens ö-destination; Hvar.

Hvar har vid flera tillfällen utnämnts som en av världens 10 vackraste öar, och under de senaste 10 – 15 åren har öns idylliska medeltidsstad omvandlats till ett jetsetter-paradis - vilket i sin tur har medfört butiker, nattklubbar och gigantiska lyxbåtar på rad.

Bild: Hvar

Som den kroatiska traditionen lyder så bär Hvars huvudstad samma namn som ön i sig, och staden Hvar utforskar vi närmare tillsammans med en lokalguide som tar med oss runt bland de små gränderna och till stadens centrala samlingspunkt.

Ön och dess huvudstad har många år på nacken, vilket vi kommer att bli införstådda i när vi får höra mer om dess 700-åriga historia. Vi kommer bland annat att passera stadens stora renässanskatedral, och för den historiskt intresserade rekommenderar vi en tur upp till stadens fästning. Promenaden upp till fästningen tar ca 45 minuter, men utsikten som väntar här uppe över staden, bukten och omgivningens små vingårdar är väl värd vartenda steg. För de som beslutar sig för att stanna kvar nere vid hamnen kan glädjas åt de otaliga caféerna, butikerna och små slingrande gatorna som bjuder in till både upptäcktsfärder och fikapauser.

Dag 7: Seglats Hvar – Rogoznica (F, L)

Resans allra sista dag är tillägnad dig och din avkoppling. Båtfärden från Hvar till Rogoznica bjuder på fantastiska vyer, sköna simturer och rofyllda stunder på däck. Läs ut din favoritbok, njut av en kopp kaffe i skuggan eller sug åt dig de sista d-vitaminerna för den här resan.   

Resten av eftermiddagen och kvällen spenderas på egen hand i Rogoznica, som är en trevlig och blygsam liten stad, men som sitter på en imponerande kuststräcka på hela 50 kilometer. I jämförelse är tempot i Rogoznica långsammare, men det hindrar inte semesterfirare från att söka sig hit för att njuta av de vackra hamnutsikterna och den läckra maten som serveras på stadens många restauranger. En mer lämplig plats att ta vara på sista kvällen och blicka tillbaka på resans alla oförglömliga minnen går knappast att hitta.

Bild: Strandliv och läcker mat i Kroatien

Dag 8: Avmönstring från båten och hemresa (F)

Kryssningen har nått sitt slut och det har blivit dags för oss att kliva av båten Mendula för allra sista gången. När vi kliver iland står vår buss redo att köra oss till flygplatsen, varifrån vårt plan till Sverige går.

Karta

Väder

Se vädret i Split

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Andra liknande resor

Trustpilot