Kryssning i den kroatiska skärgården

Vacker utsikt från en kryssning i Dalmatien, Kroatien
Vår privata segelbåt på vår kryssning i Kroatien
Makarska stad i Kroatien
Mljet nationalpark i Kroatien
Kulturella upplevelser i Dubrovnik, Kroatien
Korcula stad i Kroatien
Hvar hamn i Kroatien
Vacker hamnstad i Kroatiens skärgård
Stranden på ön Brac i Kroatien

Kryssning i Kroatien – en kulturkryssning för livsnjutare

Följ med oss på en kryssning i Dalmatien, som täcker den största delen av Kroatiens kuststräcka samt en mindre del inåt landet, och som har blivit ett av de mest attraktiva semesterområden i Europa de senaste åren. Inte minst tack vare den förtrollande kuststräckan, de många vackra öarna och den autentiska medelhavsstämningen. Dalmatien har också en fantastisk historia och kultur som vi lär känna under vår veckas kryssning med många stopp på kusten och de omgivande öarna.

Odyssén börjar och slutar i Kroatiens storstad Split, ombord på vår egen chartrade båt. Här är stämningen intim, maten god och komforten i topp. Vi kombinerar livsnjutning med kulturella besök och en fantastisk natur när vi åker kors och tvärs genom det fantastiska öriket mellan Split och Dubrovnik. Det är inlagt gott om tid för egna upplevelser på platserna där vi övernattar och under dagarna finns det goda möjligheter för att ta ett dopp i det azurblå havet.

Kort dagsprogram för kryssningen i Kroatien:

Dag 1: Ankomst till Split. Ombordstigning. Seglats från Split till Makarska (L)
Dag 2: Seglats från Makarska till Mljet (Polaca). Besök i nationalparken i Mljet (F, L)
Dag 3: Seglats från Mljet till Dubrovnik. Guidad stadsrundtur i Dubrovnik (F, L)
Dag 4: Dubrovnik på egen hand. Seglats från Dubrovnik till Sipan (F, L, M*)
Dag 5: Seglats från Sipan till Korcula. Guidad rundtur i Korcula. Vinprovning (F, L)
Dag 6: Seglats från Korcula till Hvar. Guidad rundtur i Hvar (F, L)
Dag 7: Seglats från Hvar till Zlatny Rat och Split. Guidad rundtur i Split (F, L)
Dag 8: Avmönstring från båten. Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

* Middagen, Captains dinner, kan komma att serveras på en annan dag.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
13 995:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och ombordstigning till det goda livet (L)

Efter vår tidigare ankomst till Split åker vi de ca 20 kilometrarna från flygplatsen, till platsen där vi ska mönstra vår mysiga, privata båt, som under veckan ska vara vår helt egen. Seglatsen startar runt kl. 13, när vi kör ut från hamnen i Split, och rör oss söderut längs den vackra, dramatiska kusten mot Makarska. Under tiden lagar kocken en god lunch till oss, som vi avnjuter medan den spektakulära kustlinjen passerar förbi. Vi lägger till längs vägen, så att det finns möjlighet för ett dopp i havet. Under sen eftermiddag kommer vi fram till vår hamn för natten - Makarska. Staden ligger vid våra fötter, och kvällen är till för egna önskemål. Här finns ett stort urval av restauranger som tar oss på en resa i den kroatiska gastronomin.

Bild: Makarska stad från ovan

Dag 2: Makarska till Mljet (F, L)

Vi åker tidigt på morgonen, och sätter kurs mot ön Mljet. Här ska vi få uppleva det vackra öriket som den kroatiska kusten består av. Vi stannar till längs vägen för ett dopp i det blå innan lunchen ombord. Båten lägger sedan till vid nationalparken Mljet, där vi möts av vår lokalguide. Här får vi en kortare, guidad tur och berättelse kring parken, naturen och kulturen på ön Mljet. Efter besöker åker vi vidare mot vår övernattningshamn Pomena - en trevlig och mycket liten hamnstad, där man kan spendera kvällen på en av de små restaurangerna i hamnområdet.

Bild: Sagolika Mljet nationalpark

Dag 3: Mljet till Dubrovnik (F, L)

Dagen bjuder en av resans absoluta höjpunkter, när vi besöker det Adriatiska havets pärla - Dubrovnik.

Stadens kännetecken är den omringande stadsmuren och tillhörande fästningar, som mäter två kilometer i omkrets. Ett imponerande och vackerts byggnadsverk, där en vandring på de 4-6 meter tjocka murarna är det bästa sättet att få ett överblick över staden på - och där man också bäst njuter av den storslagna utsikten över havet, staden och bergen i bakgrunden. Fästningen är endast en liten del av stadens fascinerande historia, där ett flertal främmande makter har haft inflytande sedan stadens uppkomst.

Dubronik hette år 1358-1808 Ragusa, och var en italienskdominerad sjörepublik. Området under Ragusa täckte stora delar av den kroatiska sträckan från Neum i nord, som är Bosniens enda hamnstad, till den montenegrinska gränsen i syd samt ett par av öarna. Republiken existerade fram till 1808, varefter den blev erövrad av Napoleons franska imperium.

Bild: Vackert belägna Dubrovnik

Efter den guidade rundturen i staden finns det gott om tid till att skapa sina egna intryck av den vackra staden, samt att välja ut en god restaurang till kvällens middag.

Dag 4: Dubrovnik till Sipan/Trstenik. Förmiddag i Dubrovnik (F, L)

Efter frukost på båten finns det möjlighet till att se mer av Dubrovnik på egen hand, innan båten åker norrut. Beroende på vilken tid vi lämnar Dubrovnik så kommer vi antingen åka mot ön Sipan, eller den lilla staden Trstenik, som ligger på kustens stora halvö Peljesac. Båda städerna är mysiga, små fiskeläger. Ankomste blir under eftermiddagen, och resten av dagen är sedan till för att njuta av livet ombord på båten och de omkringliggande omgivningarna.

Dag 5: Sipan/Trstenik till Korcula. Guidad rundtur och vinprovning (F, L)

Vi åker till havs igen efter frukosten, och sätter nu kurs mot en av de mest spännande öarna i öriket - Korcula.

Kroatien har de senaste åren - välförtjänt - blivit erkänt som en seriös producent av kvalitetsviner. Korcula spelar en viktig roll i Kroatiens vinproduktion, och många anser att vinet här är något av det bästa i landet. Kroatien är i det stora hela en kulinarisk upplevelse, och matupplevelsen är något som man satsar mycket på. Agroturismen har kommit långt i de små byarna runtom i Kroatien - och precis som i Sverige så är lokala råvaror populära som bas för nytolkningar av traditionell husmanskost.

Vi lägger till i Korcula, som är öns kulturella knutpunkt, med många konstgallerier och en vacker medeltidsstad belägen nere vid Adriatiska havet. Vi får en rundvisning i staden och blir med säkerhet presenterade för öns stolta son och sjöfarare - Marco Polo - som enligt sägnen föddes här. Vi får därefter provsmaka öns specialiteter - i form av både mat och vin. Efter provsmakningen är resten av dagen ledig till egna aktiviteter.

Bild: Korcula

Dag 6: Korcula till Hvar. Stadsvandring i Hvar stad (F, L)

Vi lämnar land efter frukost, och sätter kurs mot ön Hvar, som i otaliga undersökningar har utnämnts som en av världens 10 vackraste öar. Under det senaste årtiondet har den vackra medeltidsstaden blivit ett jetsetparadis med allt vad det medför - butiker, nattklubbar och gigantiska privatbåtar. Efter ankomsten till staden möter vi vår lokala guide som tar oss med runt bland de små gatorna och till stadens naturliga samlingsplats - det stora torget. Ön och staden Hvar har en brokig historia som går enda tillbaka till 1300-talet - och vi blir längs vägen väl insatta i historian. Vi kommer också förbi stadens stora renässanskatedral.

Efter rundturen är resten av dagen ledig. För de historiska intresserade kan vi rekommendera en tur upp till stadens fästning. Den ligger på toppen av de små bergen som omger bukten, och härifrån får man en fantastisk utsikt över staden, bukten och de små vinmarkerna på de omkringliggande sluttningarna. De slingriga gatorna bjuder in till äventyr på egen hand, med gott om små, mysiga restauranger och caféer där man kan avnjuta den goda, kroatiska maten.

Dag 7: Hvar till Split. Stranden i Bol och historiska Split (F, L)

Vi tar båten från Hvar efter frukost, och sätter kurs mot Split. Mellan Hvar och fastlandet ligger en annan av de större öarna i det Adriatiska havet, nämligen Brac. Här gör vi ett stopp vid Kroatiens mest berömda strand - Zlatni Rat vid staden Bol.

Efter att ha fått lunch ombord åker vi vidare mot Split - huvudstaden i Dalmatien, och tillika Kroatiens näst största stad. Här får vi en guidad rundvisning som koncentrerar sig till den gamla stadsdelen, vars centrala byggnad är den romerska kejsaren Diolektins palats - en arkitektonisk pärla som är upptagen på Unescos lista över världskulturarv. Den gamla stadsdelen i Split innehåller över 1000 års dramatisk, dalmatisk historia - så det råder inga tvivel om att några spännande berättelser väntar oss på rundturen. Efter rundturen är resten av dagen på egen hand, och möjligheterna för shopping och sightseeing är knappast större någon annanstans på den kroatiska kusten.

Bild: Strandpromenaden i Split

Dag 8: Avmönstring och hemresa (F)

Vi äter vår sista frukost på båten i Split, innan det är dags att säga farväl till kaptenen och besättningen ombord på båten. En kort busstur till flygplatsen följer, innan vi vänder norrut mot Sverige igen.

Karta

Väder

Se vädret i Split

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
23/9 - 30/9 Köpenhamn
Se flygtider
Kryssning i den kroatiska skärgården
13 995:- Boka »
23/9 - 30/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Kryssning i den kroatiska skärgården
13 995:- Boka »

Information om resan

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Split t/r, inklusive transfer
• 7 nätter på Kategori A+ båt från Katarina line
• Halvpension (7 x frukost, 7 x lunch och en Captains dinner)
• 1 liter vatten / person och dag
• Utflykter enligt programmet
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg i underhytt, 7495 kr
• Premiumdrycker
• Hytt övre däck, 995 kr / person
• Dricks till båtens personal, ca 30 euro / person. Beloppet är endast en vägledning och är ej obligatoriskt
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Katarina line A+
Båten som blir vårt hem under vår kryssning i den kroatiska skärgården fastställs inte förrän avresan närmar sig. Båten tillhör dock med säke ....