Vår i Riga med DN

Utsikt över Riga i Lettland
Rundale Palace i Riga
Vin och kvällsljus i Riga
utsikt öve floden och cafeér i Riga
Jurmala utanför Riga i Lettland
Arkitektur och stränder i Riga

Resa till Riga tillsammans med DN-kortet

DN-kortet

Exklusivt för DN-kortets prenumeranter anordnar Kulturresor Europa en resa till den kulturella pärlan Riga, som visar upp sig i sitt allra finaste vårljus. Du får som DN-kortsprenumerant och resenär med Kulturresor Europa bo på 4-stjärnigt hotell i hjärtat av staden medan du upptäcker Rigas mest historiska sevärdheter tillsammans med vår svensktalande reseledare.

Sevärdheter och historia i Lettlands huvudstad

Denna myllrande storstad, vars gamla stadsdel finns med på UNESCOS lista över världskulturarv, bjuder otvivelaktigt sina besökare på många guldklimpar - vilket vi på denna resa snart ska bli förnimmade om. Under de nästkommande dagarna får vi bland annat beskåda Lettlands nationalbibliotek som har fått namnet ”Castle of the night”, Frihetsmonumentet som symboliserar Lettlands självständighet efter kriget, och det 300 år gamla Rundale Palace som tar andan ur de flesta med sin bedårande arkitektur. Vi utforskar även de äldre kvarteren som bjuder på anrika historier och vackra fasader, samt tar vi oss till det unika Art Nouveau-kvarteret som präglas av sin förtrollande charm. Som om detta inte vore nog, åker vi till den berömda kurortstaden Jurmala med sin kilometerlånga strand och njuter av smakerna från en delikat trerättersmiddag i rekreationscentret Lido.

Upplev Riga på egen hand

Förutom de spännande utflykter som är inkluderade i resans pris, finns det även gott om tid att upptäcka Riga på egen hand - strosa runt på Rigas centralmarknad eller unna dig en behandling på hotellets spaavdelning. Välkommen till Riga!

Kort dagsprogram för resan till Riga:

Dag 1: Ankomst till Riga, Panoramarundtur i Riga. Middag på restaurang (M)
Dag 2: Guidad stadsvandring i Rigas gamla stadsdel. Tid på egen hand (F)
Dag 3: Utflykt till Rundale Palace och Jurmala. Tid på egen hand (F)
Dag 4: Art Nouveau-kvarteret. Tid på egen hand. Middag på restaurang (F, M)
Dag 5: Hemresa från Riga (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1 – Ankomst till Riga, Panoramatur, middag på restaurang (M)

Sent på eftermiddagen anländer vi till Riga flygplats, där vår reseledare som kommer att vara med oss under hela resan möter upp oss. Härifrån går sedan färden mot hotellet som kommer att verka som vår bas under de nästkommande dagarna – och vi passar längs med vägen på att skapa oss en överskådlig blick över den vackra staden. Vi får bland annat skåda Lettlands nationalbibliotek, även kallat ”Castle of the night”, flodbankarna runt floden Daugava samt Rigas centralmarknad som tar hem priset som Europas största marknadsplats med sina fem saluhallar.

Efter vår bussrundtur anländer vi till det 4-stjärniga hotellet Opera & Spa, som ligger beläget mitt i centrala Riga. Efter att vi har checkat in finns det tid för avkoppling på egen hand innan vi sluter upp för att tillsammans avnjuta en härlig middag på gourmetrestaurangen 3, som ligger en knapp kilometer från hotellet.

Bild: Panorama över Riga

Dag 2 – Stadsvandring i Riga (F)

Efter en god frukost har det blivit dags för oss att utforska Rigas alla sevärdheter. Vi inleder dagen med en stadsrundtur i gamla staden, med besök vid Domkyrkan, S:t Peterskyrkan och det berömda House of Brotherhood of Blackheads. På denna stadsvandring ska vi också få stifta bekantskap med det vackra Pudertornet som en gång i tiden var en del av stadens försvarsbyggnader, Den Svenska Porten vars namn syftar till att hylla skandinavernas ockupation av staden, samt de tre sagolika byggnaderna Tre Bröder. Dessa hus har bevittnat flera århundraden av historia och det ena huset byggdes så tidigt som i slutet av 1400-talet och utgör därmed Rigas äldsta existerande bostadshus.

Ytterligare sevärdheter som vi kan checka av på vår vandring idag är Frihetsmonumentet, som symboliserar Lettlands självständighet och frihet efter det lettiska kriget, samt Lettlands operahus. Här efter ges tid till att på egen hand utforska staden – strosa runt på de pittoreska kullerstensgatorna bland marknader och stånd, avnjut en god lunch i äkta lettisk anda eller varför inte passa på att utforska hotellets lyxiga spaavdelning?

Bild: Riga stadshus

Dag 3 – Utflykt till Rundale Palace och Jurmala (F)

Vi inleder dagen med en heldagsutflykt till Lettlands mest kända barockslott - Rundale Palace. Här beundrar vi den betagande arkitekturen när vi kliver in i det 300 år gamla slottet som förr i tiden verkade som en tillflyktsplats för Ernst Johann von Biron, hertigen av Kurland.

Efter lunch styr vi vår färd mot kurortsstaden Jurmala som är känt för sin vackra natur och sitt behagliga klimat. Här i Jurmala får vi insupa den avslappnande energin som råder här, medan vi blickar ut mot den milslånga sandstranden och de anrika träbyggnaderna.

Efter en dag fylld med nya upplevelser och intryck ger vi er kvällen fri att disponera efter eget behag. Ät en god middag på en av stadens alla restauranger eller besök några av stadens otaliga affärer. Valmöjligheterna är många!

Bild: Jurmala

Dag 4 – Art Nouveau-kvarteret och middag i Lido (F, M)

Idag ska vi upptäcka mer av vad storstaden Riga har att erbjuda – när vi färdas till det berömda Art Nouveau-kvarteret och besöker dess tillhörande museum. Arkitekturen som råder här är en av Rigas största sevärdheter, vilket inte är svårt att förstå då den präglas av vackra blomstermotiv, sagoväsen och fagra kvinnor. När denna byggnadsstil var som mest aktuell i Europa hade Riga en ekonomisk uppgång, vilket förklarar varför det finns så många art nouveau-byggnader i staden.

På eftermiddagen samlar vi krafterna efter eget behag innan vi lite senare på kvällen tar oss till rekreationscentret ”Lido”. Här blir vi serverade en läcker middag innan färden sedan går tillbaka till hotellet.

Bild: Art Nouveau-arkitektur

Dag 5 – Hemresa från Riga (F)

Efter frukost har det blivit dags för oss att säga farväl till Riga för denna gång, när vi beger oss mot flygplatsen för att flyga tillbaka hem till Sverige igen.

Väder

SE VÄDRET FÖR RIGA

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Genomsnittlig dygnstemperatur per månad

Karta

Hotell

Övernattning Dag 1 - 5

Opera Hotel & Spa Riga
****
ANVÄNDS PÅ AVGÅNGEN 8/12 & VÅRRESORNA 2017 Fyrstjärniga Opera Hotel & Spa är bekvämt beläget i hjärtat av Riga, endast ett par minuters promenad frå ....