Skip to main content

Resor till Libanon

Res med oss till Libanon – där mellanöstern möter väst

Libanon är en fascinerande nation vid östra medelhavskusten och sammanblandar kulturer från Mellanöstern och västvärlden, från kristendom och islam såväl som traditioner och modernitet. Det är ett land där religion, familj och inte minst kultur är viktigt. Kulturen är levande och mångfaldig – i Libanon finns fem av världens kulturarv och de flesta libaneser är tvåspråkiga; arabiska och franska. Engelska har också blivit utbrett, särskilt ibland de som studerar på universitet.

Ordet Libanon betyder ”berg av snö” och ”mycket vit” på gammal hebreiska. Beskrivelsen syftar mest troligt på de snöklädda bergen i Libanons inland. Från syd till nord sträcker sig två parallella bergskedjor, medan kuststräckan mot Medelhavet bland annat består av långa sandstränder. Libanon är hem till fantastiskt god mat, flertalet populära badorter och inte minst Mellanösterns mest glamorösa stad – Beirut. Landet är även välsignat med magnifika bergsutsikter, majestätiska forntida ruiner och gästvänliga människor.

Detta får du uppleva på vår resa till Libanon:

  • Det världsryktade libanesiska köket 
  • Berättelser om dess tusenåriga historia
  • Spännande metropolen Beirut
  • Omväxlande natur i form av bergskedjor och frodiga dalar
Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Libanon

Var ligger landet?

Du hittar Libanon i Mellanöstern. Landet gränsar i norr samt öster mot Syrien, i söder mot Israel och i väster mot Medelhavet. Libanon har en area på cirka 11 335 km2, och sträcker sig ungefär 20 mil från nord till syd och är cirka 5 mil brett. Dess huvudstad är Beirut.

Hur många bor i landet?

Det bor cirka 6,1 miljoner i Libanon. De flesta är kristna och muslimer och över 90 procent av befolkningen brukar betecknas som araber.

Hur är vädret och klimatet?

Libanon är likt Sverige ett långsmalt land, dock mycket mindre till ytan. Geografin utgörs bland annat av bergskedjor, kust och dalar. Högsta punkten är berget Qurnat as Sawda (3 087 m) medan lägsta punkten är Medelhavet (0 m). Längs kusten är det medelhavsklimat medan Bekaadalen har ett svalare klimat. Uppe bland bergen råder det alpklimat.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Historiskt sett har Libanon bestått av väldigt bra kommunikationer – under 1800-talet byggdes regionens bästa vägnät här och Beirut blev en stor hamnstad. Landets infrastruktur har dessvärre drabbats av diverse krigshändelser, men sedan 2006 har regeringen investerat i återuppbyggnadsarbete av infrastrukturen.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket i Libanon är arabiska, men även franska är ett erkänt nationellt språk. Många invånare är också engelsktalande.

Vilken religion råder i landet?

Libanon är ett väldigt religiöst land och religionen påverkar privatlivet såsom arv, förlovning och giftermål. Upp emot 98 procent av alla libaneser säger sig vara troende och de två största religionerna är kristendom och islam.

Vilken valuta ska jag använda?

Libanons valuta är libanesiskt pund. (1 LBP = 0,01 SEK, pr. januari 2020). Smartast är att ta ut kontanter i en bankomat vid ankomsten till Libanon, och bankomater finns det gott om. Tar du med valuta för växling är det bäst att ha med sig US dollars eller euro, dock inte svenska kronor. De flesta butiker och restauranger tar Visa och Mastercard men vi rekommenderar även att ha kontanter till dricks samt mindre butiker, matställen och liknande. Prisnivån ligger strax under den svenska.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

I Libanon ingår oftast inte dricks i service och lön. Det är naturligtvis frivilligt att ge dricks, men då lönen inom serviceyrken normalt är låg rekommenderar vi att ge lite dricks. Det räknas som kutym att dricksa busschaufförer på utflykter, lokalguider samt övrig servicepersonal – oavsett om tjänsten varit normal eller exceptionell. I restauranger, barer och caféer är 10-15 % en bra riktlinje och tar du taxi kan du helt enkelt avrunda summan upppåt.

Vilka är inresereglerna?

För inresa krävs att du har ett visum. Svenska medborgare får ett turistvisum vid ankomsten till Libanon. Ditt pass måste vara giltigt 6 månader efter hemkomstdatumet. Om du har israeliska stämplar i ditt pass kan du få svårt att komma in i Libanon.

Finns det någon tidsskillnad?

Libanon ligger 1 timme före Sverige.

Vad har de för eluttag?

De eluttag som finns i Libanon är enligt internationell typ C, typ D och typ G. I Sverige används typ C och typ F, och du behöver inte ha med dig en adapter.

Kan jag dricka vattnet?

Vattnet är generellt säkert att dricka i Libanon, men då det innehåller andra bakterier än de vi är vana hemifrån rekommenderar vi dig att köpa vatten på flaska. Det är dock ingen fara att använda kranvattnet till tandborstning.

Övriga rekommendationer

Libanon är ett vänligt och tolerant land och är generellt avslappnat när det gäller besökares klädsel - särskilt i Beirut. När vi reser på landsbygden, i byar och på heliga platser vill vi be dig att täcka axlar och knän. Alkohol kan förtäras på hotell, restauranger och barer.

Trustpilot