Skip to main content

Libanon - Mellanösterns gröna pärla

Templet i Baalbeck och vinmarker i Bekaadalen i Libanon.
Utsikt över Beirut med moskéen Mohammad Al-Amin och katedralen Saint George i centrum, i Libanon.
Bergsbyn Deir el Qamar och palatset Beiteddine i Libanon.
Libanesisk mat och arkitektur på en resa till Beirut i Libanon.
Fiskebyn Byblos vid Medelhavet, i Libanon.
Libanesisk mat och arkitektur på en resa till Beirut i Libanon.
Katedralen Saint George i Beirut, Libanon.
Skyskrapor och hamnpromenaden vid havet i Beirut, Libanon.
Den grekiska basilikan på toppen av Harissaberget och kabelbana ner från Harissaberget i Libanon.
Status:
Kommer 2024

Res till Libanon 2024 – landet med vinmarker, cederträd och historia

Libanon är landet som fascinerar sina besökare genom att visa upp många sidor och nyanser – den ena mer olik den andra. Här blandas västvärlden med Mellanöstern, här möts kristendom och islam och här harmoniseras gamla traditioner med moderna influenser. Om du längtar efter att bli underhållen från morgon till kväll – av vyerna, havet, gästfriheten och mystiken – så är det till Libanon du ska resa.

Därför ska du resa med oss på kulturresa till Libanon:

  • Den storslagna naturen och de undangömda kulturskatterna
  • Den tusenåriga historian som visar sig i landets många monument och helgedomar
  • Storstadslivet i Beirut – som vi har direkt tillgång till från vårt hotell
  • Den utsökta maten och de fantastiska vinerna  

Landet som reste sig ur askan

När man på 80-talet talade om Libanon så var det främst om det växande inbördeskriget. Idag har landet kommit så långt ifrån ruiner och damm som det bara går, och de glittrande skyskraporna, det levande nöjeslivet och den blomstrande turismen är några av alla bevis på att landet har rest sig som fågeln Fenix ur askan. Tiderna med motgångar och fall har mynnat ut i en befolkning som numera lever livet fullt ut och tar vara på varje dag. Deras närvaro och livsglädje är både oemotståndlig och smittsam, och förhoppningsvis kommer vi att kunna ta med den hem.  

En fantastisk natur väntar i Libanon

Mellanöstern förknippas mestadels med öken, men i Libanon lär du få söka länge efter den brandgula sanden. Här är det varken torrt eller platt, istället ser vi dramatiska, höga berg, djupa, frodiga dalar och stora, sällsynta cederträdsskogar. Det bör även nämnas att Libanon ligger i kant med det glittrande Medelhavet och utmed dess kust breder idylliska fiskebyar och moderna semesterorter ut sig.

Smaken av Libanon – mat och vin i toppklass

Länge har det libanesiska köket varit i ropet för dess goda kvalité och smaksättning, och nu är även de libanesiska vinerna på framfart. Få uppfattar Libanon som en framstående vinnation, men efter våra två vingårdsbesök i landets mest beryktade vinområden lär vi alla kunna skriva under på att så är fallet.

Beirut – Mellanösterns Paris

Libanons huvudstad Beirut har vid tidigare tillfällen fått smeknamnet Mellanösterns Paris – en association som staden mer än väl lever upp till. Bland de toppmoderna skyskraporna och de nybyggda handelskvarteren står gamla, traditionella hus stolt kvar för att vittna om en annan tid. De arkeologiska sevärdheterna är många och ligger utspridda i staden, så man kan utan problem spendera en hel dag med att gå på jakt efter dem. Till vår fördel bor vi dessutom på ett fint, centralt hotell, beläget i smeten av restauranger och butiker, i det gemytliga kvarteret Hamra. Bättre förutsättningar för att lära känna Beirut mellan våra spännande utflyktsdagar går knappast att få.

Kort dagsprogram för resan till Libanon:

Dag 1: Ankomst till Beirut
Dag 2: Droppstensgrottan i Jeita och stadsvandring i Beirut med besök på nationalmuseet (F)
Dag 3: En dag i regionen Chouf med besök i bergsbyn Deir al Qamar och palatset Beiteddine (F)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 5: Qadishadalen, staden Bcharré och den berömda cederträdsskogen (F)
Dag 6: Den antika staden Byblos, vinprovning och madonnastatyn på Harissaberget (F, L)
Dag 7: Baalbeks ruinkomplex och vinprovning (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost  L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen. Hotellbyte innan avresa kan också förekomma, men då inom samma hotellklass och belägenhet.  

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Beirut

Efter att vi har anlänt till flygplatsen i Beirut och letat upp vårt bagage beger vi oss med buss till vårt centralt belägna hotell. Avståndet mellan flygplatsen och centrum är till vår fördel kort och så snart vi börjar närma oss kommer vi märka att kvarteret Hamra, där vårt hotell finns, är rik på mysiga pubar, restauranger och butiker.  

Utsikt över Beirut med moskéen Mohammad Al-Amin och katedralen Saint George i centrum, Libanon.
Bild: Utsikt över Beirut med moskéen Mohammad Al-Amin och katedralen Saint George i centrum

Dag 2: Droppstensgrottan i Jeita och stadsvandring i Beirut med besök på nationalmuseet (F, L)

Resans allra första utflyktsdag inleds med en upptäcktsfärd norrut, där vi hittar en av Mellanösterns naturliga skatter: droppstensgrottan Jeita. Dess grottsystem sträcker sig hela nio kilometer in i de libanesiska bergen och reflektionerna från de färgglada stalaktiterna, stalagmiterna och det spegelblanka vattnet kan få vem som helst att tro att man har hamnat i en sagovärld. Vi börjar med att beundra grottan till fots när vi leds genom den övre delen av grottsystemet. Så småningom kliver vi ombord i små båtar som gör det möjligt för oss att upptäcka grottans nedre del.

Efter en äventyrlig förmiddag i magiska miljöer väntar en helt ny upplevelse på oss – det har blivit dags att utforska den livfulla och moderna huvudstaden Beirut.

Inuti den magnifika droppstensgrottan Jeita, i Libanon.
Bild: Inuti den magnifika droppstensgrottan Jeita

Med omkring 400 000 invånare är Beirut landets största stad. Härutöver klassas Beirut som Libanons mest betydelsefulla hamnstad och handelscenter. Sedan krigsslutet år 1991 har Libanons befolkning restaurerat de förstörda delarna av staden och idag blomstrar handels- och nöjeslivet på den plats som en gång i tiden var täckt av ruiner. Dessutom är Beirut en smältdegel för olika folkslag, och lyssnar du noggrant så kan du höra lokalbor som talar både franska, engelska och arabiska.

Moderna handelskvarter i Beirut vid Medelhavet, Libanon.
Bild: Moderna handelskvarter i Beirut vid Medelhavet

Som du kanske redan har listat ut så har Beirut mycket att visa upp för sina besökare. Vi gör klokt i att orientera oss i den stora staden genom att hålla rygg på vår reseledare som tar oss med på en historisk stadsvandring. Vår säck, som nu är full med nya upplevelser, intryck och sevärdheter, knyts ihop med dagens sista aktivitet, ett besök på Libanons största kulturella institution Nationalmuseet. Det går knappast att få en bättre inblick i landets omfattande historia på någon annan plats och den ofattbara stora samlingen av antika och arkeologiska fynd som vi blir visade för här lär underhålla oss i timmar.

Dag 3: Choufregionen med besök i bergsbyn Deir al Qamar och palatset Beiteddine (F)

En timmes bussfärd från Beirut vilar den idylliska byn Deir al Qamar på bergssluttningarna. Denna småskaliga, medeltida by är utan tvekan en av landets vackraste småstäder och efter dagens visit lär också vi stämma in i den åsikten. Förr i tiden var Deir El Qamar regionens huvudstad – en mycket tolerant sådan när det kom till invånarnas religionstillhörighet. Ingen medborgare behövde känna sig bortglömd eller exkluderad med en aktiv synagoga, moské, kyrka och en drusisk mötessal i staden. Deir al Qamar betyder måneklostret på libanesiska, och förutom att staden i sig är målande vacker är den också lärorik då den visar upp den traditionella, libanesiska arkitekturstilen. 

Utmärkande för de typiska, libanesiska husen är de röda tegeltaken och de sandfärgade stenväggarna. Husen är placerade tätt intill varandra och de smala gatorna som letar sig fram mellan husknutarna skapar en labyrint av gränder som leder fram till det charmiga torget.

I närheten av Deir al Qamar vilar en annan stor sevärdhet; det vackra och ståtliga palatset Beiteddine. År 1788 byggdes palatset på den dåvarande muslimska furstens order och det var tänkt att palatset, med sina majestätiska trädgårdar och terrasser, skulle markera furstens ofantliga makt och storhet.

Självfallet så tar vi tillfället i akt och besöker denna dyrgrip. Vi beundrar palatset inifrån och ut, och väl inne i själva palatskomplexet kommer vi att kunna skåda det bästa exemplet på 1800-talets arkitekturstil i Libanon, vars utsmyckning påminner mycket om den vi normalt ser i resterande arabvärlden med färggranna mönster och mosaikplattor.

Bergsbyn Deir el Qamar och palatset Beiteddine i Libanon.
Bild: Bergsbyn Deir al Qamar och palatset Beiteddine

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Såhär halvvägs in i resan passar det bra med lite tid på egen hand. Idag är vi mer än värda att ströva omkring och koppla av utan ett riktigt mål i sikte. Vårt hotell ligger som bekant passande nog beläget i kvarteret Hamra som fullkomligt sjuder av liv. Här har du restauranger, butiker och barer inom promenadavstånd och om du har en längtan till havet så kan du alltid ta dig ut till den berömda strandpromenaden Corniche som ringlar sig utmed hamnen cirka 10–15 minuters promenad från hotellet.

Kan du inte få nog av att upptäcka nya, spännande områden som ger en hint av landets historia så kan du promenera (ca 20–25 min) eller ta en taxi till den nyrestaurerade stadsdelen och till de hippa kristna och armeniska kvarteren.  

Hur du väljer att spendera din lediga dag i Libanon är helt upp till dig, och om du söker rådgivning om aktiviteter och platser att besöka är vår reseledare mer än gärna behjälplig.

Dag 5: Qadishadalen, staden Bcharré och den berömda cederträdsskogen (F)

Landskapet i de nordliga bergsområdena ter sig annorlunda jämfört med naturen i de torra regionerna längs kusten, vilket vi kommer att kunna se med egna ögon under dagens vackra utflykt. Idag letar vi oss till den natursköna Qadishadalen och resan dit går genom djupa dalar, mellan trädbevuxna bergskedjor och på högre höjder, en del så höga som 2 000 meter över havet.

Qadishadalen, som också går under smeknamnet Den heliga dalen, är världsarvsförklarad av UNESCO. Förutom en vacker natur rymmer dalen några av de tidigare kristna klostren som har blivit inbyggda i klipporna och därmed är välbevarade. I området kan vi också hitta flera grottor som vittnar om att dalen har varit bebodd sedan år 3 000 f.Kr.

Med grottor, kloster och magnifika berg får man snabbt klart för sig att den här platsen har det mesta, men Qadishadalen är även särskilt rik på ett speciellt träd: det libanesiska cederträdet. Om du tycker dig känna igen trädet kan det förklaras med att det pryder Libanons flagga. Cederträdet är ett av de mest majestätiska träden i världen, och frågar du lokalbefolkningen så måste det ha varit Gud som sådde det första fröet i jorden – hur annars förklarar man trädets skönhet, styrka och ålderdom? 

Libaneserna är mycket stolta över sina cederträn och är idag mer noggranna med att bevara dem. I en annan tid var hela Libanons bergskedja täckt av träden, men med åren minskade antalet träd i takt med att olika folkslag högg ner träden för olika användningsområden. Det gick så pass långt att arten var på väg att bli utrotad. Ända sedan Faraos tid har trävirket från cederträden i Libanon varit en viktig handelsvara, och en eftertraktad sådan, framför allt som virke för skeppsbyggning. Idag kvarstår endast 3–4 000 träd, varav några är flera tusen år gamla, och vi hittar dem i cederträdsskogen Arz.

Vår promenad bland de ståtliga träden gör gott för både själ, kropp och sinne och när vi känner oss färdiga med att beundra ”guds verk” fortsätter vi till Qadishas huvudsäte Bcharré. Karaktäristisk för Bcharré är de röda tegeltaken som vi kommer att kunna urskilja redan på vägen mot staden. Belägen mitt ibland bergen, 1 500 meter över havet, hinner stadens sagolika utseende göra ett gott intryck på oss redan innan vi kommer fram. Bcharré är också hemstad till den världsberömda libanesiska poeten och konstnären Gibran Khalil. Hans museum ska vi såklart besöka, och så får vi tid till att strosa runt på de mysiga gatorna på egen hand.

Staden Bcharre i Qadishadalen, Libanon.
Bild: Staden Bcharré i Qadishadalen

Dag 6: Den antika staden Byblos, vinprovning och madonnastatyn på Harissaberget (F, L)

Förmiddagen tillbringas i den oemotståndliga fiskebyn Byblos. Det sägs att Byblos är en av Medelhavets äldsta städer, då man har hittat bevis för att byn har varit bebodd ända sedan år 5 000 f.Kr. Under alla år har byn varit en viktig knutpunkt för handel, och på senare tid har restauranger, barer och kaféer växt fram i takt med att allt fler besökare når Byblos. Vi inleder vår dag här med att besöka det imponerande korsriddarborgskomplexet vid havet. Härifrån går vi in på de förtrollande, små marknadsgatorna i den gamla stadsdelen för att få en känning av historiens vingslag.

Dagens program i Byblos ger också tid till egna upplevelser och lunch på egen hand. Glädjande nog finns det många restauranger att välja mellan och om du är extra glad i fisk så har du verkligt hamnat på rätt plats.

Efter att vi har sagt farväl till Byblos kör vi norrut och upp bland bergen. Området som vi nu befinner oss i är en annan välkänd vinregion som, likt Bekaadalen, har gjort ett namn för sig inom vinvärlden. Och här, på tusen meters höjd, väntar resans andra vinprovning.

På återresan till vårt hotell i Beirut väljer vi den väg som leder oss förbi Harissaberget. Denna plats är extra populär bland kristna pilgrimer som söker sig hit för att tillbe Jungfru Maria. Den vackra madonnastatyn är placerad på bergets topp, 650 meter över havet, och har blivit rest till Vår Fru av Libanons ära. Följer du hennes blick leder den dig till kusten och havet i fjärran.  

Fiskarbyn Byblos och madonnastatyn på Harissaberget i Libanon.
Bild: Fiskarbyn Byblos och madonnastatyn på Harissaberget

Dag 7: Baalbeks ruinkomplex och vinprovning (F, L)

Efter morgonens frukost gör vi oss redo att utforska vad som gömmer sig i öst. Från Beirut tar det ett par timmar att köra till staden och den arkeologiska platsen Baalbek, vars antika tempelkomplex dateras tillbaka till feniciernas tid, cirka 300 år f.Kr. Templet, som är det bäst bevarade romerska tempelkomplexet i världen, anses vara Libanons främsta sevärdhet och vi skulle inte förlåta oss själva om vi lät det detta fantastiska monument förbli osett.

Templet i Baalbeck och vinmarker i Bekaadalen.
Bild: Templet i Baalbek och vinmarker i Bekaadalen

Den libanesiska maten är berömd och omtyckt världen över, men i dess skugga har landets långa tradition av vinodling hamnat. Efterfrågan på libanesiskt vin ökar däremot då allt fler har börjat få upp ögonen för de utmärkta viner som produceras i landet. Vanligtvis är det en utmaning för vinodlare att producera goda viner på platser söder om Spanien med anledning av de höga temperaturerna, men i Libanon har man lyckats med vinframställningen tack vare de höga höjderna. Du kommer därför upptäcka att druvornas odlas på slätter som ligger 1 000–1 800 meter över havet. Här uppe är det stor temperaturskillnad från dag till natt, något som får druvorna att behålla sin syrlighet och fruktiga karaktär.

I Bekaadalen produceras några av landets finaste viner, och idag ska vi få provsmaka ett par av dem. Förutom att vi blir finsmakare på den libanesiska landsbygden blir vi också experter på landets vinhistoria.

Dagens lunch har vi inkluderat och den består av ett smörgåsbord med libanesiska delikatesser.

Dag 8: Hemresa

Efter frukost och utcheckning i lugn och ro har vi några timmar ledigt att insupa det sista av Beirut, innan vi beger oss mot flygplatsen och flyget som under eftermiddagen ska ta oss tillbaka till Sverige igen.

Väder

SE VÄDRET FÖR BEIRUT

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Genomsnittlig temperatur i Beirut, Libanon.

Karta

Geografisk karta över Libanon.

Andra liknande resor

Trustpilot