Skip to main content

Musikens och litteraturens Stockholm

Status:
Återkommer 2022

En musikalisk resa genom historiska stockholm

"Klockan är två, hela himlen är blå, sakta vi gå genom stan..."

Monica Zetterlund och hennes oförglömliga visa sätter ramarna för den här dagen. För inte ska vi bara i sakta mak promenera genom några av Stockholms vackraste kvarter, vi ska också låta musikhistorien och det litterära Stockholm följa oss under dagen.

Vår reseledare tonsätter dagen

Vår reseledare Erik - som är professionell flöjtist - kommer kunnigt och vant leda oss genom sitt Stockholm. Hans tonsättning av historierna han berättar kommer garanterat höja upplevelsen många hack.

Erik spelar under dagen på modern flöjt, 1800-talsflöjt, 1700-talsflöjt samt på pfeife; en mindre flöjt som användes vid militära slag på 1700- och 1800-talet. Medan vi vandrar genom det historiska Stockholm kommer Erik spela exempel på musik komponerad under alla århundradena som han berättar om, från 1600-talet fram till 1900-talet, som kan knytas till den miljö och de besöksmål vi får se mer av under promenaden.

Kungsträdgården och dess omgivande pampiga arkitektur

Dagen tar sitt avstamp i lummigheten i Kungsträdgården, där vi på håll skådar NK med sin speciella historia och art nouveau-arkitektur. Mellan UD och operan hittar vi Gustav II Adolf som står staty på torget som bär hans namn. Slottet finner vi rakt fram och lite till höger skymtar vi Sagerska palatset där statsministern bor.Till vänster tronar Handelsbankens stolta fasad upp sig jäms med Grand Hotels eleganta arkitektur, som tävlar med Nationalmuseums pompösa strukturer.

Historiska gamla stan

Vi beger oss härifrån upp mot Stortorget via yttre borggården där kanonkulan i väggen märker ut platsen för Stockholms blodbad. När man berättar om Stockholms blodbad får man inte glömma den modiga Kristina Gyllenstierna, änka efter Sten-Sture den yngre. Kristina står staty på yttre borggården.

Gamla stans mysiga gränder lockar, och här får vi en stund att strosa runt och kanske ta en kopp kaffe för att fylla på energin. Senare fortsätter vi förbi brända tomten innan vi styr stegen genom Slussenarbetet upp till utsikten på Mosebacke torg.

Lunchpaus på charmiga Söder

På vägen passerar vi två stora trubadurer; Evert Taube som står staty på Järntorget samt Bellmans födelsehus på Urvädersgränd. Strax väntar utsikten och svalkan uppe på Mosebacke torg. När vi vilat oss är det skönt att gå nedför i terrängen ner mot Medborgarplatsen.

På anrika restaurang Kvarnen från början av 1900-talet slår vi oss ner för en välsmakande lunch. Vi låter lunchpausen ta god tid, så att de som önskar har möjlighet att besöka saluhallarna eller svalka sig med kall dryck på Medborgarplatsen innan vi traskar vidare.

Vi styr sen stegen svagt uppåt i terrängen igen och kommer då till Mariatorget, som under 1700-talet användes som avrättningsplats men som nu är en idyllisk park och trendig samlingsplats för Stockholms restaurang- och butiksbesökare. I närheten finns gamla kullerstensgator och den gamla bebyggelsen från tidigt 1800-tal. Vi följer en promenadväg längs toppen av Södermalm och har en strålande utsikt ut över stadshuset och hela Norr Mälarstrand.

Uppe på Skinnarviksberget tar vi farväl av varandra och därifrån tar du dig enkelt vidare genom Stockholm, via den närliggande tunnelbanestationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot