Skip to main content

Resor till Norge

Res på semester till Norge – vacker och vild natur på Svalbard

Vårt grannland Norge har ett landskap som påminner mycket om Sverige, men ett trumfkort som landet sitter på är det vackra fjordlandskapet som sträcker sig utmed det avlånga landet. De klippiga bergen som täcks av snö, det spegelblanka vattnet och de gröna markerna gör en semester i Norge till det perfekta resmålet för såväl vandrare som kryssningsfolk och naturälskare.

Vi arrangerar gruppresor till det norska ö-riket Svalbard i Arktis. Beläget 78 grader norr om polcirkeln kommer man knappast mer norrut vilket gör Svalbard till en av världens bästa platser för att se det fantastiska naturfenomenet norrsken. Tillsammans med svensktalande reseledare och duktiga guider ska vi under vår semester i Norge försöka leta upp det gröna skenet på en norrskenssafari med hundar och släde. Vi får kultur med i resan under intressanta besök på museum och guidning i huvudbyn Longyearbyen och så testar vi på vildmarkslivet på Camp Barentz.

Detta får du uppleva på vår semester i Norge och Svalbard:

  • Arktis otroliga naturscenerier
  • Goda middagar inklusive en vildmarksmiddag
  • Trivsamt och bra hotell i vackra miljöer
  • Spännande guidningar på bland annat museum och kolgruva

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Norge

Var ligger landet?         

Norge är vår granne i väst, och gränsar förutom till Sverige också till Ryssland och Finland i de nordligaste delarna av landet. Till ytan är Norge 385 207 km² stort och här bor cirka 5,3 miljoner invånare, varav 660 000 är bosatta i huvudstaden Oslo.

Svalbard är en norsk skärgård i Norra ishavet. Den största ön på Svalbard heter Spetsbergen och här bor alla av Svalbards 2 600 invånare. Att resa till Svalbard tar cirka tre timmar med flyg från Oslo.

Hur är vädret och klimatet?

Norges klimat liknar Sveriges. I södra Norge ser vi kalla vintrar och varmare somrar, medan den varma Golfströmmen orsakar att Norges kust har milda vintrar och svala somrar.

På Svalbard gäller däremot ett arktiskt klimat. Skärgården har tre årstider, polarsommar, solvinter och norrskensvinter. På sommaren ligger temperaturen mellan 0-7C grader och på vintern varierar temperaturen mellan -30 och -10C grader. 

Vilket språk talar man?

Norska, men de flesta förstår också svenska och kan kommunicera på engelska.

De flesta som bor på Svalbard pratar norska, men eftersom det även bor människor med bland annat rysk och ukrainsk bakgrund här förekommer också det ryska språket på Svalbard.  

Vilken valuta ska jag använda?

I Norge använder man norska kronor (1 NOK = 1 SEK (pr. 28 oktober 2019).

Finns det någon tidsskillnad?

Du behöver inte tänka på tidsskillnaden då Norge ligger i samma tidzon som Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

Precis som i Sverige är det säkert att dricka kranvattnet både i Norge och på Svalbard.

Visste du att…

…på Svalbard lever uppemot 3 000 isbjörnar, vilket är fler än antalet människor?

…år 2008 dubbades en pingvin vid namn Nils Olav till riddare i Norge?

Svalbard – I jakten på norrsken

Grönt norrsken på natthimlen ovanför en trästuga i Longyearbyen på Svalbard.

Resa till Svalbard 2023 - I jakten på norrsken - Svalbard är ett norskt ö-rike och ett riktigt vildmarksparadis med istäckta fjordar, glaciärer, höga fjäll och unika djurarter som exempelvis isbjörnar. 78 grader norr om polcirkeln möter du orörd arktisk mark och vilda djur i en skör och sträng miljö. Från tidig vår till sen höst är dagarna här uppe långa tack vare den ljusa midnattssolen. Under vinterhalvåret, från november till februari, tar polarnätterna över och inte ett ljus kast...

Trustpilot