Skip to main content

Resor till Norge

Res till Norge – vacker och vild natur på Svalbard

Vårt grannland Norge har ett landskap som påminner mycket om Sverige, men ett trumfkort som landet sitter på är det vackra fjordlandskapet som sträcker sig utmed det avlånga landet. De klippiga bergen som täcks av snö, det spegelblanka vattnet och de gröna markerna gör Norge till det perfekta resmålet för såväl vandrare som kryssningsfolk och naturälskare.

Vi arrangerar gruppresor till det norska ö-riket Svalbard i Arktis. Beläget 78 grader norr om polcirkeln kommer man knappast mer norrut vilket gör Svalbard till en av världens bästa platser för att se det fantastiska naturfenomenet norrsken. Tillsammans med svensktalande reseledare och duktiga guider ska vi försöka leta upp det gröna skenet på en norrskenssafari med hundar och släde. Vi får kultur med i resan under intressanta besök på museum och guidning i huvudbyn Longyearbyen och så testar vi på vildmarkslivet på Camp Barentz.

Detta får du uppleva med oss på Svalbard:

  • Arktis otroliga naturscenerier
  • Goda middagar inklusive en vildmarksmiddag
  • Trivsamt och bra hotell i vackra miljöer
  • Spännande guidningar på bland annat museum och kolgruva

Läs mer om vår gruppresa till Svalbard via länken nedan.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Norge

Var ligger landet?         

Norge är såklart vår västra granne! Norge gränsar också till Ryssland och Finland i de nordligaste delarna. Landet är till ytan 385,207 m2 stort, och har ca 5,312,300 invånare, varav 660 000 bor i huvudstaden Oslo.

Svalbard är en norsk skärgård i Norra ishavet. Den största ön på Svalbard heter Spitsbergen, och där bor alla av Svalbards 2 600 invånare. Att resa till Svalbard tar tre timmar med flyg från Oslo.

Hur är vädret och klimatet?

Norges klimat liknar Sveriges. I södra Norge ser vi kalla vintrar och varmare somrar, medan den varma Golfströmmen orsakar att Norges kust har milda vintrar och svala somrar.

På Svalbard därmot gäller ett arktiskt klimat. Skärgården har tre årstider – polarsommar, solvinter och norrskenvinter. På sommaren ligger temperaturen mellan 0-7C grader, och på vintern varierar temperaturen mellan -30 och -10C grader. 

Vilket språk talar man?

Norska, men de flesta förstår också svenska och kan engelska.

De flesta som bor på Svalbard pratar norska, men där bor också folk med ex. rysk och ukrainsk bakgrund, och därför pratas bland annat ryska också på Svalbard.  

Vilken valuta ska jag använda?

I Norge använder man norska kronor, och 10 kronor motsvarar ca 11 svenska kronor.

Finns det någon tidsskillnad?

Du behöver inte tänka på tidsskillnaden, då Norge ligger i samma tidzon som Sverige.

Kan jag dricka vattnet?

Som i Sverige, kan man säkert dricka kranvattnet.

Visste du att…

…I Svalbard finns ca 3000 isbjörnar, mer än ögruppens befolkning.

…i 2008, Norge dubbade (rätt ord, ”knighted”?) en pingvin, nämnd Nils Olav.

Svalbard – I jakten på norrsken

5 dagar från 15 995:-
Grönt norrsken på natthimlen ovanför en trästuga i Longyearbyen på Svalbard.

Resa till Svalbard - I jakten på norrskenet - Svalbard är ett norskt ö-rike och ett riktigt vildmarksparadis med istäckta fjordar, glaciärer, höga fjäll och unika djurarter som exempelvis isbjörnar. 78 grader norr om polcirkeln möter du orörd arktisk mark och vilda djur i en skör och sträng miljö. Från tidig vår till sen höst är dagarna här uppe långa tack vare den ljusa midnattssolen. Under vinterhalvåret, från november till februari, tar polarnätterna över och inte ett ljus kastar...Läs mer om vår resa till Svalbard

Trustpilot