Skip to main content

Azorerna - ett naturligt paradis

Utsikt över vattnet i Sao Miguel i Azorerna.
Ponta Delgadas hamn i Sao Miguel, Azorerna.
Valsafari, Azorerna.
Natur, vulkankrater och varma källor i Sao Miguel i Azorerna.
Utsikt över en sjö i Sao Miguel i Azorerna.
Kulturellt i Sao Miguel i Azorerna.
Utsikt över klippor och vatten i Sao Miguel, Azorerna.
Natur, klippor och sjö i Sao Miguel i Azorerna.
Skymning över hustaken i Sao Miguel i Azorerna, Portugal.
Status:
Fullt

Resa till Azorerna - Upplev makalös natur på São Miguel

Följ med på en resa, klädd i naturens vackraste färger och skepnader, till Azorernas gröna paradisö São Miguel. Ögruppen Azorerna i Portugal består av totalt nio öar och på vår resa ska vi slå oss till ro på den största ön av dom alla: São Miguel. Här väntar fantastiska sevärdheter och obeskrivliga naturupplevelser i oexploaterade miljöer.

Vi upplever São Miguel på djupet när vi bland annat letar upp gömda vulkankratrar med pittoreska sjöar omgivna av stor frodighet. Vi får även skåda varma källor och vattenfall, och så blir vi bortskämda med ett blomstrande landskap utan dess like, eftersom São Miguel kryllar av hortensior. Azorerna bjuder på en evigt varierad miljö som både är en fröjd för ögat och balsam för själen.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Azorerna:

  • Boende i São Miguels huvudstad Ponta Delgada
  • Furnas Valley med varma källor
  • Valsafari med valar och delfiner
  • Kratersjön Lagoa do Fogo

Ponta Delgada, Lagoa do Fogo och Sete Cidades

Ponta Delgada är São Miguels livliga huvudstad och vår bas under resan. Det är en vacker stad, belägen på sydkusten, som ger plats åt historiska byggnader och ett modernt stadsliv. Vårt hotell ligger inom gångavstånd från stadens centrum, därför har vi alla möjligheter för att se och insupa staden. Lagoa do Fogo är en ljuvlig blågrön och pittoresk sjö, omgiven av praktfulla landskap och är definitivt en av resans höjdpunkter. Sete Cidades, de två tvillingsjöarna, ligger placerade i en stor vulkankrater i sagolika miljöer. Vårt besök hit ger oss helt klart nya preferensramar för hur vacker natur kan se ut.

Valsafari, Furnas varma källor och bedårande Nordeste

Under resan tar vi dig också ut på en spännande kryssning i Atlantens vatten. Vid Azorerna hittar vi ett av världens största valreservat och på vår utflykt har du chansen att komma nära valarna och delfinerna i deras rätta element. Ytterligare naturrika inslag i resan blir Nordeste, som betagar med sin livliga grönska och strålande utsikter, samt Furnas Valley, som ligger på en utdöd vulkan med bubblande och ångande källor. Denna charmiga dal har också en världsberömd botanisk trädgård som vi naturligtvis ska beundra.

Kort dagsprogram för resan till Azorerna:

Dag 1: Ankomst till São Miguel
Dag 2: Stadsvandring i Ponta Delgada (F)
Dag 3: Utflykt till kratersjön Lagoa do Fogo och staden Ribeira Grande (F, L)
Dag 4: Utflykt till byn Furnas, botanisk trädgård och bildsköna Nordeste (F, L)
Dag 5: Valsafari (F)
Dag 6: Utflykt till ananasplantage och tvillingsjöarna Sete Cidades (F, L)
Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till São Miguel

Vi ankommer till Azorerna och São Miguel, och väl framme i ankomsthallen hälsar vår reseledare oss välkomna till den gröna ön, för att sedan ta oss till transferbussen som kör till hotellet.

Dag 2: Stadsvandring i Ponta Delgada (F)

Ponta Delgada breder ut sig på São Miguels södra kust och är den största staden på Azorerna. Idag upptäcker vi stadskärnan som har många ståtliga och välskötta byggnader, samt en rik historia som vi ska få höra mer om. Vi besöker också matmarknaden, hamnen och strandpromenaden.

Mitt i staden hittar vi statyn Gonçalo Velho Cabral, uppkallad efter mannen som upptäckte São Miguel. Ifall du har besökt Portugal tidigare, märker du snart att det inte råder några tvivel om att Azorerna tillhör Portugal. Förutom öns språk och kultur, syns det också tydligt i den klassiska portugisiska arkitekturen och det imponerande kaklet som pryder många platser i staden. Utflykten avslutas i stan före lunch.

Hamnen dagtid och vid skymning i Ponta Delgada, Sao Miguel, Azorerna, Portugal.
Bild:  Hamnen dagtid och vid skymning i Ponta Delgada, São Miguel

Dag 3: Utflykt till kratersjön Lagoa do Fogo och staden Ribeira Grande (F, L)

Idag utforskar vi São Miguel på djupet och vårt första stopp ligger vid Lagoa do Fogo, som är en av de vackraste sjöarna på Azorerna. Här väntar fantastiska utsikter då hela området är ett naturreservat som ligger i en vulkankrater.

Sjön Lagoa do Fogo på Azorerna, Portugal.
Bild: Lagoa do Fogo, en kratersjö i São Miguel

I Caldeira Velha stannar vi vid ett litet vattenfall med varmt badvatten. Ifall man tar med sig badkläder är det möjligt att ta ett dopp i dom varma källorna (mot entréavgift).

Resan går sedan vidare till den näst största staden på Azorerna, Ribeira Grande, som ligger på nordkusten. Här vilar också öns mest betydelsefulla - och enligt många vackraste - kyrka: Nossa Senhora da Estrela. Om kyrkan är öppen tar vi också en titt inuti den.

Vi fortsätter sedan med en promenad i staden. Dagens lunch har vi inkluderat och vi kommer tillbaka till hotellet sen eftermiddag.

Dag 4: Utflykt till byn Furnas, botanisk trädgård och bildsköna Nordeste (F, L)

Idag väntar ett urval av São Miguels vackraste naturscenerier. Vi börjar dagen med ett besök till Furnas, som är känt för sina vackra, vita hus och dess termiska område med bubblande värme och ångande källor. Liksom så många andra platser på Azorerna, är området berikat med bördig jord, härstammad av vulkaniska aktiviteter från svunna tider. Det är tack vare den bördiga jorden som den tropiska grönskan och den fantastiska floran, som ön är berömd för, uppstår.

Furnas, en by på Sao Miguel på Azorerna, Portugal.
Bild: Furnas

Vi fortsätter dagen med ett besök i Terra Nostra, en berömd botanisk trädgård på Azorerna (entrépriset är inkluderat). Många beskriver trädgården som en makalös oas fylld av unika blommor, växter och trädgårdar. Se till att ta med dig badkläder om du vill bada i sjön.

Den botaniska trädgården på Sao Miguel, Azorerna, Portugal.
Bild: Den berömda botaniska trädgården Terra Nostra

Dagens lunch består av en maträtt som är typisk i Azorerna - "Cozido das Furnas". Denna traditionella rätt består av kött, korv och grönsaker som tillsammans ångkokas långsamt.

Efter en god, lokal måltid fortsätter vi nordost. Byn Povoacão är omgiven av sju höjder med underbara vyer och tre vattendrag som alla mynnar ut i havet. Det var här som de första invånarna på Azorerna bosatte sig. Dagens sista stopp går till den spektakulära utsikten över Nordeste, med sina rustika vattenkvarnar, vattenfall och små sjöar. Regionen inrymmer mest blommor på hela ön och därmed också ett av de mest fotograferade områdena.

Dag 5: Valsafari (F)

Atlanten lockar oss till sightseeing på havet och valsafari. Vi åker med en av öns välrekommenderade företag som har stor erfarenhet av att spåra delfiner och valar. Vi kan givetvis inte utfärda någon garanti på vad vi får uppleva och se under dagen eftersom havsdjuren lever i det fria och befinner sig där de önskar. Men med lite tur på vår sida kommer vi att få en fantastisk upplevelse och ett minne för livet.

Dag 6: Utflykt till ananasplantage och sjöarna Sete Cidades (F, L)

Dagens första stopp ligger lite utanför Ponta Delgada, där vi besöker ett ananasplantage och får ta del av hur produktionen går till.

Vi fortsätter sedan nordväst och efter en vacker bergsresa stannar vi vid Vista Point Rei, vilket betyder "Kungens utsikt”. Här upplever vi den berömda och magnifika panoramautsikten över Sete Cidades. Sete Cidades, eller "De sju städernas sjö”, är en av höjdpunkterna under resan. Här är det otroligt vackert!

I en utdöd vulkans krater hittar vi de häpnadsväckande tvillingsjöarna. En mycket smal passage förbinder, eller rättare sagt åtskiljer, de två sjöarna och på ena sidan ligger Lagoa Azul (”Blåa sjön”), medan man på andra sidan ser Lagoa Verde (”Gröna sjön”). Den ena skiftar alltså i blått och den andra i grönt.

Förutom att vara en storslagen sevärdhet, är platsen också känd för att vara Azorernas största tillgång till sötvatten. Det finns alltså flera anledningar till varför Sete Cidades finns med på listan över Portugals sju underverk.

Sete Cidades, två sjöar med olika färg på Azorerna, Portugal.
Bild: Sete Cidades - ena sjön blå (Lagoa Azul) och andra sjön grön (Lagoa Verde)

Dagens utflykt fortsätter sedan nordväst och vi passerar öns bergskedja mot byn Bretanha. Denna plats grundades av franska invandrare från Bretagne, därav namnet. Sent på eftermiddagen kommer vi tillbaka till hotellet.

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser(F)

Efter många dagars upplevelser tillsammans är det dags att själv välja vad du vill göra. Vår reseledare kan naturligtvis ge bra tips på spännande utflykter som passar just dina önskemål.

Dag 8: Hemresa (F)

Utcheckning från hotellet och transfer till flygplatsen. Vi får tacka Azorerna och Portugal för denna gång. Obrigado e até breve - tack och vi ses igen!

Väder

Se vädret för Ponta Delgada

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Väderprognos Azorerna

Karta

Geografisk karta över Azorerna

Fakta om Azorerna och São Miguel

Vart ligger São Miguel och Azorerna?

Azorerna är en portugisisk ögrupp som ligger i Atlanten. Den utgörs av nio öar som har en sammanlagd area på 2 355 kvadratkilometer. Huvudorten på Azorerna är Ponta Delgada, som ligger i São Miguel. São Miguel är den största och mest befolkade ön i ögruppen Azorerna. Ön har en yta på 759 km² och runt 140 000 invånare, varav de flesta bor i Ponta Delgada.

São Miguel har flertalet fina sandstränder, speciellt längs sydkusten. Ön är också känd för dess varmvattenkällor som man kan ta ett dopp i. Den oexploaterade miljön gör São Miguel till naturälskarens favorit, och ett smeknamn för den vulkaniska ön är Ilha Verde, som betyder "Den gröna ön".

Hur är vädret och klimatet?

Azorerna ligger på samma nivå som Lissabon vilket betyder att ögruppen har ett milt subtropiskt klimat. Detta ger frodig växtlighet året runt, men blomstern är som praktfullast under sommaren. Hortensian börjar blomma i mars och brukar finnas fram till september. Andra vanliga blommor är azalea och rhododendron. Dagsmedeltemperaturen skiftar generellt mellan 16° (januari) och 26° (augusti) men det kan vara snabba väderskiftningar. Tänk därför på att packa med kläder för växlande väderlek. Havets temperatur blir påverkad av Golfströmmen och ligger på mellan 16°-23° året runt.

Hur tar jag mig runt?

På varje ö finns bussförbindelser och förutom att ta bussen kan du ta en taxi eller hyra en bil.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Populära souvenirer att köpa i Azorerna inkluderar handmålade keramiska föremål och broderier och handvävda filtar och kläder.

Ponta Delgada erbjuder också ett stort utbud av både restauranger och pubar. Den azoriska maten håller hög standard. Köttet är av bra kvalité och närheten till havet gör att mycket av maten kretsar kring fisk och skaldjur. Azorerna är också känd för sin välsmakande ananas och vinet är dessutom prisvärt och håller hög klass.

Valuta

Euro används på Azorerna och São Miguel. Det finns bankomater i Ponta Delgada, och de flesta accepterar Visa/Mastercard. I vissa restauranger och butiker kan man betala med internationellt bankomatkort, men långt ifrån alla. Vi rekommenderar därför att du har kontanter på São Miguel.

Tidsskillnad

Det är 2 timmars tidsskillnad mellan Sverige och São Miguel.

Vilka är inresereglerna?

Då Portugal är medlem i EU, behöver du inget visum när du åker in i landet. Ett giltigt pass krävs däremot vid inresa.

Vad har de för eluttag?

Önskar du ladda din mobil eller andra elektronikprylar behöver du inte ta med en adapter, då elen samt stickkontakterna är detsamma som hemma.

Kan jag dricka vattnet?

En rekommendation är att köpa vatten på flaska.

Visste du att…

…på São Miguel finns Europas enda teplantage?
… ögruppen har varit känd av araberna ända sedan 1000- och 1100-talen, men vid mitten av 1300-talet återupptäcktes öarna av katalaner? Öarna har under historien ansetts vara spanska öar, medan sedan 1640 har Azorerna sedan räknats som portugisiska.

Andra liknande resor