Skip to main content

6 matupplevelser i Israel som du inte får missa


Israel är ett land med otroligt välsmakande mat och en resa hit består av flertalet fantastiska, kulinariska upplevelser. Det israeliska köket har gamla traditioner med moderna inslag och influenserna kommer från platser världen över, såsom Medelhavet, Mellanöstern, Östeuropa och Tyskland.

Det är omöjligt att inte förälska sig i Israels matkultur. Måltiderna är generösa och efter ett besök här kommer du snabbt inse att varje måltid inte bara består av en utan flera olika rätter, och även en förväntan om att du ska äta upp dem alla! Läs nedan om matupplevelser du inte får missa under din vistelse i det heliga landet.

Tabbouleh och apelsiner i Israel.

1. Hummus

Denna smaskiga kikärtsröra kommer du att se överallt och hela tiden under din vistelse i Israel. Vanligtvis består hummus av kikärtor, tahini (sesampasta), vitlök, olja och citronjuice, men variationerna är oändliga. Ta chansen att prova ut din favoritvariant under din vistelse här!

2. Falafel

Hur kan man inte älska dessa friterade, vegetariska bollar? Falafel är mosade kikärter som blandats med olika typer av örter och kryddor och serveras vanligtvis med hummus samt pitabröd. För att äta riktigt god falafel är vår rekommendation att gå till restauranger där lokalbefolkningen går.

Israeliska maträtter såsom falafel, hummus, apelsin, oliver och shatshuka.
Bild: Hummus, falafel, apelsiner och shakshuka - det israeliska köket har många godbitar.

3. Shakshuka

Traditionell shakshuka är ägg tillagad i en smakrik tomatsås med fetost. Det serveras vanligtvis till frukost men går att beställa på dygnets alla timmar. Det tillagas i en gjutjärnspanna och serveras rakt ur pannan vid bordet. Det är en rätt perfekt att dela i sällskapet, och glöm inte brödet som tillbehör, som kommer väl till hands när du vill få i dig den goda tomatsåsen.

4. Sambusak

Ett vanligt bröd i Israel, tillagad i en stor lerugn som kallas för taboonugn. Det är en brödbit fylld med exempelvis hummus, kött, potatis eller ost.

5. Kanafeh

Det här är en ostdessert som gärna serveras med sirap hällt ovanpå. Smaken från osten gifter sig väl med sirapens söta smak. Ett måste när du är i Israel!

Bröd och fruktmarknad, vattenpipor och te samt tomater i Israel.

6. Halva

Detta är ännu en dessert som du kommer se överallt på marknaderna. Den är gjord på sesamolja och nötter och säljs i stora block eller i mindre kuber.

Matmarknad i Israel.

Det israeliska köket är mycket omtyckt, och inte minst är den israeliska frukosten ett slag för sig. Med ett stort urval av fräscha sallader och vitaminrika röror kan man på sin semester här njuta av god mat med gott samvete. Mycket är även vegetariskt vilket gör både våra kroppar och planeten glad.

Läs mer om vår resa Israel nu & då

Vi tror du också gillar...

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot