Skip to main content

Resor till USA

USA - de frias land och de modigas hem

Så sjunger amerikanerna om sitt land i sin nationalsång - och det är svårt att inte ryckas med i tanken om den amerikanska drömmen och det stora landet i väst. Många är vi som fascineras av denna stormakt som med sin relativt korta historia ändå är en skattkista av kultur och spännande historia. Oavsett om du har besökt USA tidigare eller om det är första gången så kan vi garantera att upplevelserna på våra resor till USA kommer ta dig med storm.

På våra kryssningar i och till USA ska vi upptäcka en del av detta fascinerande land som bjuder på allt från storstäder och storslagen natur till långa kuststräckor och nationalparker. Följ med på kryssning genom det karibiska öriket, var vi tar pulsen på USA:s tropiska metropol Miami med sina skimrande skyskrapor som reser sig bland palmkantade stränder och myllrande kvarter. Exotiska öar som Puerto Rico, St. Thomas och St. Maarten prickas även av under äventyret som Kulturresor Europa bjuder dig välkommen till. När vi inte strosar runt i charmerande stadsdelar och lär oss om spännade historier medan den kubanska atmosfären färgar våra intryck, njuter vi ombord på vår 4-stjärniga seglats som skämmer bort oss med ett gedigt utbud av faciliteter och anrättningar.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om USA

Geografi och demografi

Med 9,83 miljoner km2 och med över 322 miljoner invånare är USA det fjärde största landet till yta, och det tredje största befolkningsmässigt. USA är till ytan 22 gånger större än Sverige och har 33 gånger fler invånare.

Washington DC är USA:s huvudstad medan New York är största staden, som också är landets populäraste stad efter Los Angeles och Chicago.

Det finns 50 amerikanska stater. Hawaii är den nyaste av dessa och tillkom 1959. 48 av landets 50 stater ligger i Nordamerika mellan Kanada och Mexiko. Delstaten Alaska ligger i den nordvästra delen av kontinenten och delstaten Hawaii är en ögrupp i centrala Stilla havet.

Väder och klimat

USA med sin stora yta och sin geografiska variation innefattar de flesta klimattyper. Det varierar från ett subtropiskt klimat till bergsklimat, kustklimat och arktiska klimat.

Från maj till oktober är det ofta varmt eller mycket varmt i hela landet. Endast i bergstrakter blir kvällarna svalare. Under sommarmånaderna kan det förekomma häftiga regnskurar. Under vintern varierar klimatet mycket från delstat till delstat. Endast södra Florida och södra Arizona på fastlandet har svenskt sommarklimat.

Kollektivtrafik och transport

När det kommer till att ta sig runt i USA finns det väl utbyggda kommunikationer. Vägnätet är överlag bra med stora motorvägar så kallade Interstate Highways som binder samman de stora städerna. Det är dock endast de större storstäderna som har kollektivtrafik. Många relativt större städer saknar kollektivtrafik helt och hållet vilket resulterat i att bilen är det vanligaste transportsättet.

För att hitta mer information om trafikläget och offentliga transporter på den region du planerar att resa till, kan du gå in och läsa i faktan under destinationen.

Språk

Engelska är landets nationella språk. Ca 80 procent av befolkningen i åldern talar engelska, och spanska – som talas av 12 procent av befolkningen i hemmet – är det näst vanligaste språket.

Matkultur

Det traditionella amerikanska köket använder inhemska råvaror, såsom kalkon, hjort, potatis, sötpotatis, majs, squash och lönnsirap. Karakteristiska rätter som äppelpaj, stekt kyckling, pizza, hamburgare och varmkorv av importerats till landet från olika invandrargrupper.

Pass & visum

Från och med 1: april 2016 måste alla passagerare inneha ett e-pass vid resa till USA enligt Visa Waiver Program (VWP), samt inneha en godkänd ESTA-ansökan. Ett e-pass, som har en särskild symbol på passets framsida, är en säkrare typ av pass med ett inbäddat elektroniskt chip. Passen kontrolleras manuellt på flygplatsen.

Skandinaver omfattas av Visa Waiver Program som innebär att du i de flesta fall inte behöver ett visum för inresa till USA, men det krävs ett inresetillstånd, kallat ESTA, som du kan ansöka om här.

Ansökan av inresetillstånd ska göras senast 72 timmar före avresa via ESTA:s webbplats. I de flesta fall behandlas ansökan omedelbart och svar ges online inom några sekunder, men det kan ta längre tid.

Det är passagerarens ansvar att ansöka och erhålla ett ESTA. Var noggrann när du fyller i ansökan så att alla passuppgifter är korrekta. Vid incheckning kontrolleras att du har ett godkänt ESTA. Tänk på att utan ett visum, eller ett godkänt ESTA, får du inte resa till USA.

Ett godkänt ESTA gäller i två år och för flera inresor till USA. Om du förnyar ditt pass så måste en ny ESTA-ansökan göras. Varje ansökan kostar 14 dollar. Passagerare som har visum behöver ej ansöka om ESTA.

Sjukvård

Det finns gott om både läkare och tandläkare i USA, med varierad standard på sjukhus och service. Kostnaderna för läkar- och tandvård är vanligtvis mycket höga. Vid resa till USA bör du försäkra dig om att du har en heltäckande reseförsäkring som täcker eventuella sjukvårdskostnader. Utan rätt försäkring krävs som regel betalning före behandling. Tänk på att ta med nödvändiga mediciner och en kopia på receptet om medicinen skulle försvinna.

Motsvarigheten till det svenska larmnumret 112 för polis, ambulans och brandkår är 911. Detta nummer gäller i hela USA.

Valuta och betalning

Valutan i hela USA är amerikanska dollar. 10 dollar motsvarar ca 85 SEK. Du kan utan problem betala med ditt kreditkort i USA, på restauranger, hotell och i butiker. Vissa ställen tar dock fortfarande inte emot betalning med kreditkort, och man rekommenderas därför alltid ha lite kontanter på sig. Vi rekommenderar inte att du tar med dig svenska pengar och växlar till dollar i USA, då växelkursen då blir betydligt sämre. Bättre är att ta ut dollar i bankomater i USA.

Elektricitet

I USA är eluttagen på 120 volt. DE använder inte samma eluttag som vi gör, utan du bör ta med dig en adapter.

Dricks

Dricks till servitörer, taxichaufförer och andra inom servicesektorn är regel i USA, och förväntas på de flesta ställen. Ca 15% är att rekommendera till busschaufförer, taxichaufförer, frisörer och liknande. Även städerskan på hotellen förväntar sig en dricks på ca 1 dollar / natt.

Som regel är dricksen ej inlagd i notans belopp när du äter på restaurang, och mellan 15% och 20% dricks rekommenderas att lägga på restaurangnotor. I vissa fall, särskilt för större sällskap, kan dock notan även inkludera dricks. Dubbelkolla därför notan innan du betalar.

Klädsel

Amerikanen är mycket informell och några krav på speciell klädsel förekommer sällan. Det är bara på en del restauranger och nattklubbar som herrar behöver kavaj och slips. Det kan vara bra att även under den varma årstiden ha någon tröja eller liknande. Bussar, restauranger och andra offentliga platser är ofta luftkonditionerade, och kan därför vara ganska kalla trots en varm utomhustemperatur.

Kryssning i Karibien

11 dagar från 24 995:-

Packa väskan för en kryssning i det karibiska paradiset - Följ med från det kalla Sverige till det sköna Karibien. Glid fram på det glittrande havet och upplev skönheten på tropiska breddgrader med strandparadis i Mexiko, Belize och Honduras. Ta del av en färgrik historia och atmosfären med den karibiska kulturen som lever och frodas. Puerto Costa Maya, Belize, Honduras och Cozumel - Att segla i Karibien är en dröm för många, som står högt på önskelistan och nu kan drömm...Läs mer

Trustpilot