Skip to main content

Medelhavsöarna Sardinien & Korsika

Hamnen i Bonifacio på Korsika.
Solnedgång över Medelhavet med stadsvy.
Vacker gammal gata mellan de gula husen.
Solnedgång i Bonifacio på Korsika.
Sardiniens vatten och natur.
Mat och dryck på Korsika vid Medelhavet.
Ajaccio, Napoleons födelseplats, på Korsika.
Hamnen i Ajaccio på Korsika.
Status:
Återkommer våren 2020

Resa till Medelhavets två skönheter - Sardinien och Korsika

Vi vill med vår rundresa genom Sardinien och Korsika, visa upp alla de fantastiska sevärdheter som båda dessa genuina Medelhavsöar rymmer. Vår kunniga, svensktalande reseledare tar oss med på en resa utan dess like genom natur, kultur och historia. Upplev oförglömliga landskap, idylliska hamnstäder och historiska platser.

Upplevelser under vår resa på Sardinien & Korsika:

  • Smaragdkusten Costa Smeralda
  • De rosa Calanche-klipporna
  • Napoleons födelseplats Ajaccio
  • Bonifacio på Korsikas sydspets

Sardinien - Medelhavets bäst bevarade hemlighet

Trots sin ställning som Medelhavets näst största ö, är Sardinien fortfarande okänd mark för många. Man skulle till och med kunna kalla ön för Medelhavets bäst bevarade hemlighet.

Vi har med vår resa tänkt ändra på hemlighetsmakeriet, och låta fler få ta del av denna oupptäckta pärla. Upplevelserna tar oss runt till både land och havs, från den tusenåriga staden Alghero – en före detta gammal fiskeby som idag är en sprudlande storstad med omkring 45 000 invånare, till glittrande Costa Smeralda med sina ändlösa sand- och klippstränder.

Korsika – den franska paradisön

Efter de tre första nätterna på Sardinien färdas vi till den franska grannön Korsika, som bjuder på pampiga klippor, kritvita stränder och ett frodigt växtliv. Fortsätt njut av det ljuvliga Medelhavsklimatet när vi med utgång från öns södra spets, fortsätter vår innehållsrika rundresa. Vi är med om nya upplevelser och intryck när vi besöker den hänförande medeltidsstaden Bonifacio - som tack vare dess placering på en hög klippavsats, erbjuder en fantastisk utsikt mot Sardinien, de häftiga, rosa granitklipporna och Korsikas egen ”storstad” Ajaccio.

Makalösa sevärdheter och enastående natur

Detta är bara ett axplock av alla de äventyr som vi kommer att bära med oss hem efter vår rundresa till Sardinien och Korsika. Under resan väntar förtrollande scener, orörda vidder, långa stränder med dramatiska granitklippor och det azurblåa havet. Du kan se fram emot flera kulturella sevärdheter av olika karaktär, som alla berättar sin egen historia om öarna. Guidade turer ger de platser som vi besöker liv och du kommer även ha tid att på egen hand utforska vad dessa intresseväckande ö-samhällna har att erbjuda.

Kort dagsprogram för rundresan på Sardinien och Korsika:

Dag 1: Ankomst till Olbia i Sardinien. Välkomstdrink och middag på hotellet (M)
Dag 2: Kuststräckan Costa Smeralda och sofistikerade Porto Cervo (F, M)
Dag 3: Bildsköna Alghero och dess historiska kvarter (F, M)
Dag 4: Färja till Korsika och hamnstaden Bonifacio (F, M)
Dag 5: Napoleons födelseplats Ajaccio (F, M)
Dag 6: Calanche-klipporna och Porto (F, M)
Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Olbia i Sardinien. Välkomstdrink och middag på hotellet (M)

Efter att vi landat i Olbia på nordöstra Sardinien åker vi en kort transfer till vårt fyrstjärniga hotell som ligger nära de historiska kvarteren i Olbia. Här får vi sedan tid att ta in den underbara omgivningen, kanske ta en promenad i staden och sedan njuta av middag på hotellet.

Dag 2: Kuststräckan Costa Smeralda och sofistikerade Porto Cervo (F, M)

Efter en rofylld frukost åker vi längs vackra Costa Smeralda, en 20 kilometer lång kuststräcka, som under de senaste 50 åren har blivit en av världens mest hyllade semesterdestinationer och ett kärt tillhåll för Medelhavets segling- och motorbåtsfantaster. Möts av dolda idylliska vikar, makalösa stränder som kantas av azurblått vatten, små charmiga öar och den flotta ’huvudstaden’ Porto Cervo, vars kyrka och shoppingstråk båda är designade av samma arkitekt! Efter att ha besökt denna unika plats återvänder vi till hotellet, där vi antingen kan njuta av det fantastiska spaet (mot betalning), eller varför inte ta en tur till stranden?

Hamnen i Porto Cervo på Sardinien.
Bild: Porto Cervo

Dag 3: Bildsköna Alghero och dess historiska kvarter (F, M)

Denna dag åker vi till det historiska Alghero som ligger på nordvästra Sardinien. Staden är en blomstrande fiskehamn sedan långt tillbaka i historien. Det gamla kvarteret är en perfekt plats för att plocka fram kameran, då vi här kommer att faschineras över de smala kullerstensgatorna, den imponerande stadsmuren och inte minst katedralen från 1500-talet. Bland färgglada torg och i den livfulla hamnen finns ett utmärkt utbud av barer och restauranger där du kan smaka lokala läckerheter. Missa inte heller att prova den italienska glassen i någon av stadens gelaterior.

Algheros långa, svepande promenad sträcker sig från de magnifika stränderna och ger utsikt till Capo Caccia, ett stenigt landskap som med sin ståtliga silhuett vakar över världen som en sovande jätte. Du kan även välja att ta en båttur för att se de fängslande grottorna Grotto di Nettuno från vattnet, eller gå uppför den berömda, och branta, Billy Goat Staircase, som sjunker ner i grottan ovanifrån. Efter denna kulturspäckade dag återvänder vi till Olbia för en kväll på hotellet.

Solnedgång i Alghero på Sardinien.
Bild: Solnedgång över Alghero

Dag 4: Färja till Korsika och hamnstaden Bonifacio (F, M)

Idag tar vi farväl till våra sardiniska värdar och åker till hamnen vid Santa Teresa di Gallura. Härifrån tar vi färjan till Korsika, som breder sig ut över den norra horisonten. Fastlandet når vi i den livliga hamnstaden Bonifacio som är belägen på höga klippor och är en av Medelhavets mest spektakulära platser. Bestig den berömda Haute Ville, den övre staden, för att njuta av den makalösa utsikten eller njut av en drink i något av caféerna som ligger vid kajen. Efter vår tid här hoppar vi sedan ombord för att resa vidare norrut till vårt hotell i Calcatoggio, där vi spenderar de kommande fyra nätterna. Här får vi tid till att lära känna omgivningen innan vi intar vår första middag på det nya hotellet.

Klippa i Bonifacio på Korsika.
Bild: Bonifacio på sin klippa

Dag 5: Napoleons födelseplats Ajaccio (F, M)

En halvdagsutflykt med vår reseledare introducerar oss för staden Ajaccio, Napeleon Bonapartes födelseplats år 1769. Ajaccio har mycket att bjuda på då staden med sina 65 000 invånare är Korsikas största. Här njuter vi av fantastiska vyer från bukten, charmas av den antika stadskärnan med sina otaliga restauranger och kaféer och av Ajaccios ståtliga citadelle, som reser sig över de färggranna omgivningarna. Efter utflykten kan du antingen spendera mer tid till utforskning eller återvända till hotellet för att njuta av vila och avkoppling vid poolen.

Solnedgång i Ajaccios hamn på en resa till Korsika.
Bild: Hamnen i Ajaccio

Dag 6: Calanche-klipporna och Porto (F, M)

Resans sista utflykt som vi gör tillsammans tar oss till ett iögonfallande naturreservat som har utsikt över Porto-bukten. Här hittar vi de enastående, UNESCO-listade Calanche-klipporna som är en samling höga, märkligt formade och rosa granitformationer. Naturen har under årtusenden skulpterat dessa klippor till former av djur och andra figurer.

Härifrån reser vi sedan vidare, förbi det sömniga Piana, med sina rosa hus och spektakulära vyer, till det utsökta Porto - den berömda semesterorten med sin lilla hamn och grusstrand som bevakas av ett vakttorn från 1500-talet.

Tillbringa en stund till att insupa omgivningarna, innan vi reser tillbaka till Ajaccio. Här har du också möjlighet att följa med på en 90 minuter lång båttur till Calanques, som kommer att ge dig den bästa utsikten över de ståtliga Calanche-klipporna. Pris för båtturen är 25 euro per person och betalas på plats. Väl tillbaka på hotellet serveras middag.

Klipporna Calanques de Piana på Korsika.
Bild: Klipporna vid Calanques de piana

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Denna dag väljer du själv om du vill ha en avkopplande dag på hotellområdet eller ta en tur till stranden. Önskas en mer aktiv dag rekommenderar vi att hyra en cykel av hotellet, eller varför inte ta sig tillbaka till Ajaccio för att utforska mer av vad staden har att erbjuda? Ett besök på den livliga korsikanska matmarknaden Marché Central i Ajaccio kommer ge dig möjligheten att smaka på diverse specialiteter, såsom honung, ost, godis och frukt.

Dag 8: Hemresa (F)

Idag tar vi avsked från hotellet och Ajaccio-området innan vi åker tillbaka den natursköna vägen till Bonifacio. Efter det tar färjan oss tillbaka till Santa Teresa di Gallura och sedan åker vi till Olbia för att flyga hem till Sverige igen, efter denna underbara semester på två öar.

Väder

SE VÄDRET I OLBIA

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Sardinien per år.

Karta

Geografisk bild av resan mellan Sardinien och Korsika.

Fakta om Sardinien

Var ligger Sardinien?

Väster om den italienska halvön hittar vi en yta på 24 090 km2 kallad Sardinien, Medelhavets andra största ö efter Sicilien. Stora delar av ön består av svårgenomträngliga bergsområden och ett exempel är Gennargentubergen som är ett unikt vildmarksområde med sina skogar och dramatiska höjdskillnader. Till följd av avverkning, har numera det mesta av skogen förvandlats till macchia, det vill säga en buskvegetation som är karaktäristiskt för många av medelhavsländerna. Slättland hittar vi i Campidanodalen och på västkusten. Vi hittar grottor längs den sardiska kusten, bland annat de mest berömda grottorna Grotta di Nettuno, Grotta d’lspiniguli, Grotta del Bue Marino och Grotta su coloru.

Hur många bor på ön?

Det bor omkring 1,65 miljoner invånare på Sardinien och tillsammans med omgivande öar utgör den en autonom region med Cagliari som regionhuvudstad.

Hur är vädret och klimatet?

Sardinien präglas av ett medelhavsklimat med torra och varma somrar och det är under vinterhalvåret som mest regn faller. Temperaturen börjar stiga i maj och når drygt 20 grader under dagarna med lite kallare klimat under nätterna. Sommaren inleds i juni med temperaturer runt 25 grader. Vi når högsommaren i juli-augusti då temperaturen når upp till 30 grader med knappa moln på himlen. Under sommaren skiner solen cirka 10-12 timmar om dagen och vattentemperaturen ligger på cirka 20-25 grader. I september börjar det bli svalare och graderna lägger sig på runt 25 igen.

Hur tar jag mig runt?

Håller man sig till de större vägarna är hyrbil ett bra sätt att upptäcka ön på. Känner man sig lite extra äventyrlig och vill ta de mindre småvägarna för att se mer av ön, är en kunnig chaufför ett säkert val. Vägarna trafikeras också av busslinjer som går mellan de flesta större städer samt även till vissa stränder. Detta är dock ett väldigt begränsat färdmedel och under söndagar och helgdagar kan avgångarna ske sporadiskt utan exakta tider. Det går även båtar till Italien och fastlandet från Olbia och Golfo Aranci. Från Olbia finns det också tågförbindelser, men tågen stannar en bit utanför själva städerna. Att resa med taxi på Sardinien går bra, men det kan vara dyrt.

Vilket språk talar man?

I och med att Sardinien tillhör Italien är deras officiella språk italienska, men det går bra att kommunicera något enklare på engelska, inte minst i de större turistorterna.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Det finns gott om shoppingmöjligheter på ön och här finns ett stort utbud av lokalproducerade råvaror och vin samt kända klädmärken och skor. Marknader med öppna stånd är också vanligt förekommande på ön.

Vad har de för eluttag?

Sardiniens eluttag och voltnivå är densamma som i Sverige, så en adapter behövs inte packas ner i resväskan.

Visste du att...

… Den kända scenen från Älskade spion, där James Bond kör en Lotus Esprit ut ur vattnet, spelades in på Sardiniens Costa Smeralda 1977?

… En liten ö utanför Sardiniens kust, kallad Asinara, är hem för en koloni miniatyr albino åsnor? Platsen förblir obebodd av människor.

Fakta om Korsika

Var ligger Korsika?

I Genuabukten hittar vi Korsika, Medelhavets fjärde största ö tillhörande Frankrike. Ön är 8 286km2 stor och ligger 170 km från Toscanas kust, samt 70 km från den franska rivieran. Det varma medelhavsklimatet och den 100 mil långa kuststräckan gör Korsika till en mycket attraktiv turistdestination. På nordkusten hittar vi två av de mest populära turistorterna, Bonifacio och Calvi, men ett stort intresse finns också för andra stora städer som Corte, Bastia och Ajaccio. Det återfinns även ett stort naturskyddsområde på Korsika som täcker hela 2/3 av öns yta, och här lever och andas tusentals sällsynta växter och djurarter. Det bor omkring 260 000 invånare på Korsika och dess skiftande landskap är präglat av ett frodigt växtliv, kritvita stränder och pampiga berg.

Hur är vädret och klimatet?

Korsika präglas av ett maritimt klimat, vilket karaktäriseras av milda vintrar och torra varma somrar. Faktum är att ön tar hem priset för att vara den mest solsäkra destinationen i hela Frankrike med sina genomsnittliga 7,5 soltimmar per dag! I sommarmånaderna juni, juli, augusti, när det är som varmast på Korsika, ligger medeltemperaturen på ca. 25-27 grader och under vinterhalvåret - december till februari - ligger medeltemperaturen på behagliga 12-14 grader.

Hur tar jag mig runt?

Att färdas med bil på Korsika innebär goda möjligheter till att komma nära den fantastiska naturen och se lite mer av öns skiftande landskap. Dock är vägarna ofta något slingriga och smala, vilket kan vara bra att ha i åtanke om du har tankar på att hyra bil. 

Du kan också ta dig runt smidigt med de lokala tågen som går mellan Ajaccio, Bastia, Calvi och Corte, samt till några av de mindre byarna på ön. Dessa tåg transporterar dig inte endast från läge a till läge b, utan erbjuder även en vacker utsikt över landskapet, då tågrälserna kan ligga på en höjd upp till 900 meter från marken. Du kan även färdas med det s.k. ”Balagne tramway” som går längs kusten mellan Calvi och L'Île-Rousse. På vägen gör spårvagnen flera stopp vid olika stränder, och hela turen tar enkel väg omkring 50 minuter. Observera att detta tåg endast opererar under sommarsäsongen som sträcker sig från mitten av april till slutet av oktober.

Vilket språk talar man?

I och med att Korsika tillhör Frankrike är deras officiella språk franska, men det går bra att kommunicera något enklare på engelska, särskilt i de större turistorterna.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Det finns gott om shopping på ön och här kan du köpa alltifrån lokalproducerat vin och råvaror till skor och kläder. Priserna här varierar något beroende på säsong, samt hur euron står förhållande till kronan, men under sommarsäsongen får du räkna med något högre priser.

Vad har de för eluttag?

Korsikas eluttag och voltnivå är densamma som i Sverige, så en adapter behövs inte packas ner i resväskan.

Visste du att...

… Korsika är hemland till kejsaren Napoleon Bonaparte, som föddes i kuststaden Ajaccio år 1769?

… klimatet på Korsika är perfekt för att producera vin, och att vingårdarna har en makalös historia på ön? Men trots att vinet som produceras här är något av det bästa i hela Europa, exporteras väldigt få flaskor från ön, och därav känner inte många till de korsikanska vinerna.

Andra liknande resor

Trustpilot