Skip to main content

Sommar i Cascais

Strand i den portugisiska fiskebyn Cascais med palmer, vita hus och badgäster.
Belemtornet i solnedgången vid vattnet på resa till Lissabon.
Gul spårvagn bland Lissabons smala kullerstensgator och gränder.
Rosa himmel i solnedgången över Lissabons hamn med palmer och båtar.
Kullerstenstrappa omgiven av rosa blommor i Lissabon och Portugals kända portvin.
Sommar i Cascais med den stora båthamnen.
Blåvit kakelvägg med ett fönster fullt med blommor. Öppet hav och stränder i Cascais.
Ljusa och vita gränder med blomkrukor i Cascais.
Status:
Fullt

Res med Sjärnkortet och HD-passet till charmerande Cascais

På vår resa till charmerande Cascais, endast 40 minuter från huvudstaden Lissabon, inkvarterar vi oss på ett 4-stjärnigt hotell precis vid havet på den storslagna kuststräckan. Vi gör flera utflykter i området tillsammans med vår svensktalande reseledare, men har även gott om tid till egna upplevelser och avslappning.

Därför ska du resa med oss på läsresa till Cascais:

  • 4-stjärnigt boende precis vid havet
  • Stadsvandring i Cascais, Lissabon och Belém
  • Båttur på vackra Tejofloden
  • Utflykt till Arrabidahalvön med vinprovning

Besök i Cascais och Lissabon

Vi startar resan med en stadsvandring i Cascais, som tar oss runt i den gamla fiskebyn och visar oss det portugisiska vardagslivet från sin allra bästa sida. Vår reseledare ger dessutom tips för dagarna som du har på egen hand. Inte heller är vår resa till Cascais komplett utan ett besök i storstaden Lissabon, som har mängder av sevärda områden och attraktioner att bjuda på. Den stora boulevarden Avenida de Liberdade, det livliga torget Praca do Rossio och gatuhissen Santa Justa är bara några av alla de sevärdheter som turen runt i Lissabon bjuder oss på. Vi beger oss dessutom till Belém-kvarteret - Lissabons äldsta och bäst bevarade område - och beskådar det pampiga Belémtornet och De upptäcktsresandes monument.

Utflykt till Arrabidahalvön med vinprovning

Under vår resa korsar vi Tejo-floden och kör vidare mot det natursköna landskapet på Arrabidahalvön. Vi kör genom nationalparken och beundrar det vackra landskapet. På resan skall vi även avlägga ett besök hos en lokal vinproducent. Här njuter vi av smakerna från de fylliga, lokala vinerna medan vi får en guidad rundvisning i produktionen.

Upplevelser på egen hand

För dig som önskar upptäcka Cascais på egen hand kommer det finnas gott om tid för att i eget tempo njuta av den portugisiska atmosfären, strosa runt bland de pittoreska kvarteren och avnjuta goda luncher på någon av de lokala restaurangerna. Passa även på att njuta av hotellets fina faciliteter, med bland annat både inomhus- och utomhuspool samt en härlig trädgård. Från Cascais kan du lättsamt ta dig till Lissabon med tåget eller kanske har du lust att besöka slotten i Sintra?

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Lissabon, lunch i Lissabons expo-kvarter och transport till hotellet i Cascais (L)
Dag 2: Stadsvandring i Cascais med lunch (F, L)
Dag 3: Lissabon, Belém och båttur på Tejofloden (F)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 6: Arrabidahalvön med vinprovning (F)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser. Avskedsmiddag (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon (L)

Vi flyger direkt från Köpenhamn till Lissabon. På Lissabons flygplats möts vi av den svensktalande reseledaren som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet i Cascais stannar vi i Lissabons Expo område och intar en gemmensam lunch.
Vi kommer fram till hotellet på eftermiddagen och efter att vi blivit tilldelade våra rum och kommit till rätta, finns det möjlighet att ta en första tur i Cascais.

Mysigt centrum med uteserveringar och palmer i Cascais.
Bild: Myllrande stadsidyll i Cascais

Dag 2: Stadsvandring i Cascais (F, L)

Efter en god natts sömn och frukost på hotellet får vi idag följa med vår reseledare på en guidad stadsvandring i Cascais. Vårt hotell är beläget i ett bostadsområde vid Atlantkusten, ett par kilometer från Cascais centrum. Vi promenerar längs med kustvägen in till staden, och stannar längs med vägen vid klipporna Boca do Inferno - Helvetets mun - där vattnet slår upp med starka krafter. Härifrån fortsätter vi sedan vidare den sista biten in till staden, via citadellet och hamnen.

Fiskebåtar vid havet i solnedgången i Praya dos Pescadores, Cascais.
Bild: Strandidyll i Cascais

Cascais är ursprungligen ett litet fiskeläger, som idag har utvecklats till en exklusiv och attraktiv stad för både lokalbefolkning och turister. Stränderna, strandpromenaden och det stora urvalet av restauranger är populära mötesplatser för stadens alla invånare. De gamla anorna från fiskelägret syns fortfarande idag vid fiskarnas strand Praia dos Pescadores, där de lokala fiskarna håller till med sina färgglada fiskebåtar.

Dag 3: Guidad rundtur i Lissabon och Belém (F)

Efter frukost sätter vi kurs längs med kusten mot Lissabon. Det är strax över 30 km in till Lissabon, och turen dit bjuder på vackra vyer över Atlanten och stränderna med Tejo-floden på den ena sidan och stadsliv och bostadsområden på den andra.

Vi ankommer till Lissabon där vi med buss och till fots tar oss runt för att få se Lissabons viktigaste sevärdheter. Vår stadsvandring leder oss genom Lissabons myllrande gator och visar oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever den stora boulevarden Avenida de Liberdade, Lissabons svar på Champs Elysées, samt det livliga torget Praça do Rossio som fungerar som en knutpunkt i staden. På väg ner mot floden går vi förbi ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon - gatuhissen Santa Justa - vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt, och med sparade krafter, ca 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Gula spårvagnar i centrala Lissabon.
Bild: Lissabons karaktäristiska spårvagnar

Nära floden hittar vi också Lissabons triumfbåge, Arco da Rua Augusta, som leder ner till marknadsplatsen Praça do Comércio. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i Lissabon samt ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar.

Vi gör även ett stopp i Belém-kvarteret. Belém är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden, tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet som skakade Lissabon år 1755. Här får vi skåda Belém-tornet och de Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen som ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet. Ifall det finns tid, så finns det också möjlighet att besöka den präktiga Jeronimuskyrkan och klostret som kan dateras ända tillbaka till 1500-talet. Kyrkan och klostret är uppbyggda på några av alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan.

Dagens utflykt bjuder också på en båttur på Tejo-floden innan vi åker tillbaka till Cascais igen.

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Idag finns det tid till att på egen hand uppleva Cascais och dess vackra omgivningar. Kanske vill du idag utforska de områden som du har sett tidigare i veckan något ytterligare, eller upptäcka något helt nytt längs den storslagna Lissabonkusten. Möjligtvis att hotellets inbjudande trädgård eller ett dopp i någon av hotellets pooler lockar?

Reseledaren hjälper dig gärna med tips på vad som finns att se i omgivningarna, samt med information om hur du tar dig till Lissabon eller runt i området nära Cascais.

Vackert museum i grönska vid havet i Cascais.
Bild: Gemytliga omgivningar i Cascais

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Dagens program är efter eget önskemål och kan formas helt som du själv vill. Reseledaren sitter på en massa tips om du vill ha hjälp. Det finns tid att ta sig upp till Sintra och besöka något av de vackra slotten som står stolt på klipporna.

Sagoslottet Pena Palace med sina ståtliga torn i Sintra, Portugal.
Bild: Pena Palace

Dag 6: Arrabidahalvön med vinsmakning (F)

Idag åker vi till Arrabidahalvön. Innan vi kommer så långt ska vi först korsa Tejo-floden som vi åker över på ett av Lissabons mest kända byggnadsverk, 25:e april-bron, som för tankarna till Golden Gate-bron i San Fransisco. Bron är döpt efter revolutionen som ägde rum 1974. Från bron har vi en vacker utsikt över den stora Kristusstatyn i Almada, som har en jämlike på den amerikanska kontinenten – Jesusstatyn i Rio de Janeiro. Under bussresan åker vi igenom vackra naturområden då en stor del av Arrabida-halvön är en nationalpark. I landsbyn Azeitão besöker vi vingården Jose Maria da Fonseca som har mer än 200 års erfarenhet av vinproduktion. Detta kommer vi självklart att få höra mer om samtidigt som vi får smaka några av de lokala vinerna, bland annat det lokala Moscatel. Det är också i det här området som vi får stifta bekantskap med produktionen av de traditionella kakelplattorna ”azulejos”, när vi besöker en liten kakelfabrik.(Om den är öppen)

Vinodlingar i Portugal.
Bild: Ändlösa vinodlingar i Portugal

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Dag 8: Hemresa (F)

Efter att ha ätit frukost och checkat ut från hotellet så transporterar vi oss till flygplatsen, där vi säger farväl till Portugal för den här gången.

Karta

Väder

Hotell

Andra liknande resor