Skip to main content

Sommarkryssning på Östersjön

palatset i sankt petersburg, flodkryssning på östersjön
vinterpapalatset i sankt petersburg, flodkryssning på östersjön
gamla stan i tallin
serenade of the seas
palatset i peterhof med fontäner och trädgårdar
riga stad från ovan
Status:
Fullt

Ögonblick från Östersjön - en sommarkryssning du minns

Njut under sommarsolens behagliga strålar, till ljudet av de blåa vågornas kluckande ljud på vår upplevelserika sommarkryssning över vackra Östersjön.

Därför ska du resa med oss på kryssning på Östersjön i sommar:

  • Boende på Östersjöns vackraste lyxkryssare
  • Helpension i form av a la carte eller buffé
  • Stadsvandringar i norra Europas kulturpärlor
  • UNESCO-listade sevärdheter

Upplevelser i Estland, Ryssland, Finland och Lettland

Tillhör du den rikliga skaran av resenärer som bär på en längtan efter att få uppleva det ljuva livet till sjöss, ja då är den här resan ett ypperligt tillfälle för dig att bekanta dig med den attraktiva och tilltalande resformen som blir allt mer populär!

Vi ger dig härmed den unika chansen att utforska Östersjöns vackraste städer i sommar, från vår kära huvudstad Stockholm till Tallinn i Estland, Helsingfors i Finland, Riga i Lettland och Sankt Petersburg i Ryssland. Det är med trivsam komfort och helpension som utgångspunkt vi bordar den 4* stjärniga seglatsen Serenade Of The Seas!

Kryssning genom fyra länder – fyra världar


Vi har fyra spännande hamnanlöp att se fram emot på vår kryssning, och först ut av de länder som vi ska uppleva blir Estland när vi kliver iland i Tallin som förtrollar oss med den gamla stan på vår stadsvandring genom de kullerstensbelagda gatorna. Resans höjdpunkt blir för många av oss när vi lägger an vid Sankt Petersburg och får hela två dagar i den ryska storstaden. Här kan vi se fram emot två händelserika utflyktsdagar när vi besöker metropolens stora sevärdheter som Vinterpalatset, Eremitagen, Uppståndelsekyrkan, Peter och Paul fästingen samt Peterhof palatset.

Tredje landet vi kommer att bocka av på resan blir vårt grannland Finland med den kulturrika huvudstaden Helsingfors. Omringad av den vackra skärgården bjuder Helsingfors in till ett smörgåsbord av upplevelser såsom konstmuseer, domkyrkan och vacker arkitektur. Resans sista stop blir i Lettland och i den öppenhjärtiga, medeltida staden Riga.

Kort dagsprogram för kryssningen:

Dag 1: Ombordstigning i Stockholm och avsegling kl. 17.00 (L, M)
Dag 2: Tallinn, Bussrundtur och stadsvandring, ank: 10 – 18 ((F, L, M)
Dag 3: Utflykt i Sankt Petersburg, ank: 07:00 (F, L, M)
Dag 4: Sankt Petersburg, utflykt till Peterhof, avsegling: 18:00 (F, L, M)
Dag 5: Helsingfors, ank: 07.00-16.00 (F, L, M)
Dag 6: Riga, ank: 11:00 – 19:00 (F, L, M)
Dag 7: På havet (F, L, M)
Dag 8: Ankomst Stockholm kl. 07.00 (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutgiltiga programmet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

DAG 1: Ombordstigning i Stockholm och avsegling kl. 17.00 (L, M)

Vi stiger ombord på den 4* båten Serenade of the Seas och väl installerade i våra hytter är det dags för oss att inta resans första måltid som i vårt fall blir lunch i buffétrestaurangen. Mätta och belåtna utforskar vi sedan båtens faciliteter på en gemensam rundtur, och efter den obligatoriska säkerhetsgenomgången lossar vi ankar från hamnen i Stockholm och seglar ut på Östersjön.

DAG 2: Tallinn, stadsrundtur, ank: 10 – 18 (F, L, M)

Vår dag i Tallinn inleds med en kort bussrundtur, där vi kör till den gamla stadsdelen i Tallinn som är stadens absolut största attraktion och som blev upptagen på UNESCOs världsarvslista år 1999. Idag visar de välbevarade kvarteren upp en bild över den dåtida medeltiden. Väl framme strosar vi fram på de krökta kullerstensgatorna och längs vägen passerar vi några av de fantastiska byggnader som ligger belägna här såsom parlamentsbyggnaden, rådhuset och den rysk-ortodoxa Alexander Nevskij-katedralen. Här får vi även tid till att på egen hand bekanta oss med den charmerande gamla byn.

Tallinn i Estland med hustak.
Bild: Tallinn i Estland

DAG 3: Sankt Petersburg, stadsrundtur, ank: 07:00 (F, L, M)

Tidigt om morgonen ankommer vi till vad som kan benämnas som en av resans höjdpunkter; Sankt Petersburg. Vi kommer framskridandes från den finska bukten, och här möter vi Peter den Stores dröm; Sankt Petersburg - Rysslands port till Europa. Staden som grundades år 1703, framstår som en exemplarisk symbol på tsarens dröm om att modernisera Ryssland.

Sankt Petersburg kan beskrivas som att städerna Rom, Paris och Wien är samlade i en och samma by. Staden verkar likt ett friluftsmuseum där den allra bästa arkitekturen inom stilarna barock, neoklassisk och romantik återfinns. Samtidigt är Sankt Petersburg en pulserande, modern metropol med över 5 miljoner invånare och Rysslands näststörsta stad.

Vi har dedikerat dagen till stadens största sevärdheter och tillsammans med vår reseledare ska vi bege oss ut på en omfångsrik stadsrundtur. Under morgonen och förmiddagen färdas vi med buss och medan vi introduceras för staden får vi höra om spännande men samtidigt blodiga och dramatiska historier från en svunnen tid. Sankt Petersburg kom nämligen att bli ramen för den största och mest berömda belägringen i modern tid. Den 842 dagars långa belägring – även kallad ”belägringen av Leningrad” under 1941 - orsakade en svältkatastrof som resulterade i att över 1 500 000 civila och soldater miste livet.

Vi fortsätter mot huvudströget Nevskij Prospect, var imponerande byggnader reser sig högt om var sin sida om oss. Vi besöker även Peter och Paul fästningen som ligger belägen på en ö mitt i Neva-floden och här i katedralen inne i fästningen, finner vi den ryske tzaren begravd. Vidare på vår rundtur får vi skåda Uppståndelsekyrkan som imponerar med sina utsmyckade kupoler och färggranna fasader. Vi smälter förmiddagens många intryck med en ordentlig rysk lunch och ägnar sedan ett par timmar till det enastående konstmuseet Eremitagen som vi finner vid Vinterpalatset.

Vinterpalatset i Sankt Petersburg, Ryssland.
Bild: Vinterpalatset i Sankt Petersburg

Eremitagen husar några av världens största verk av konstnärer som Leonardo Da Vinci och Rembrandt. Här återfinns dessutom en stor samling av fransk impressionism, som i stor utsträckning kommer från konfiskationer från privata samlingar under revolutionen år 1917.     

DAG 4: Sankt Petersburg, utflykt till Peterhof, avsegling: 18:00 (F, L, M)

Efter frukost har det blivit dags för oss att utforska Peterhof – staden som ligger ca 3 mil väster om Sankt Petersburg och som är berömd sitt palats som har blivit erkänt som världsarv av UNESCO. Palatset som även går undersmeknamnet Rysslands Versailles, byggdes under tidigt 1700-tal som syfte till ett sommarresidens av Peter den Store.

Detta enorma, guldskimrande palatskomplex med tillhörande parkanläggningar ska vi idag få lära känna bättre och på vår guidade rundvisning får vi skåda hur palatset stoltserar med sin barock arkitektur och kaskader som kantas av guldfärgade skulpturer och fontäner.

Att lyckas smälta alla de vackra kreationer och fasader från förmiddagens utflykt blir inte enkelt, men med en god gemensam lunch på en lokal restaurang har vi ändå de bästa förutsättningarna. Först om eftermiddagen återvänder vi tillbaka till båten innan det är dags att lossa ankar från Ryssland.

DAG 5: Helsingfors, ank: 07.00-16.00 (F, L, M)

Finland blir det tredje landet som vi besöker på resan och i dag ankommer vi till den vackra huvudstaden Helsingfors som grundades år 1550 av Gustav Vasa, då som syfte att rivalisera till Tallinn. Helsingfors är på många sätt kontrasternas stad då både östliga och västliga makter har färgat staden under den 463 år gamla historian. Stadens landmärke är den förtjusande domkyrkan som stolt tornar vid ändan av den breda trappan på Senatstorget. Härifrån har du gångavstånd till de flesta sevärdheter och restauranger i stadenskärnan. Vid Senatstorget finner du även universitetet, Nationalbiblioteket och naturligtvis Senatshuset. Dagen i Helsingfors är tillägnad åt dig och dina intressen och om du önskar kan du välja att följa med på en av de utflykter som båten arrangerar. Önskar du hellre utforska staden på egen hand kan ett gott tips vara att uppleva stadens livfulla stadsmyller vid Helsingfors marknadsplats var bodar med fisk, blommor, frukt, grönsaker, hantverk, pälsar samt mat och dryck står uppradade och bara väntar på att få väcka liv i dina doft- och smaksinnen.

Hamn i Helsingör i skymningen, Finland.
Bild: Hamnen i Helsingfors

DAG 6: Riga, Ank: 11:00 – 19:00 (F, L, M)

I dag ankommer vi till Lettlands medeltida och pittoreska huvudstad Riga och här har du dagen fri till egna upplevelser. Vi kan varmt rekommendera dig till att bege dig in till Rigas gamla stadsdel för att strosa bland de medeltida husen på de kullerstensbelagda gatorna. Besök Rigas domkyrka, St. Peterskyrkan och "De tre bröderna" – det intressanta komplexet av bostadshus som ligger vid sidan av varandra och där varje hus representerar olika arkitektoniska perioder.

Andra sevärdheter som du inte bör missa när du vistas i Riga är det vackra Pudertornet som en gång i tiden var en del av stadens försvarsbyggnader, Den Svenska Porten vars namn syftar till att hylla skandinavernas ockupation av staden samt Frihetsmonumentet och Lettlands operahus.

Panoramautsikt över Riga stad, Lettland.
Bild: Vy över Riga

Dagens lunch och middag serveras ombord på båtens restaurang, men för den som vill utforska Rigas lokala kök är välkommen att inta sin lunch på en lokal restaurang i staden, men då på egen räkning. Omkring klockan 19:00 på kvällen lossar vi på nytt ankar och vinkar hejdå till Riga för denna gång.

DAG 7: På havet (F, L, M)

Vi seglar västerut och tillbringar resans sista dag ute på det öppna havet. Vi har fram tills i dag besökt hela fyra länder, så det är med all rätt som vi förtjänar att njuta den sista dagen ombord på vår inbjudande och facilitetsrika båt Serenade of the Seas. Passa på att ta ett dopp i swimmingpoolen eller få en rogivande stund i biblioteket, på cafét eller möjligtvis i spa- och fitness centret ombord. Hur du önskar lägga upp dagen är helt upp till dig. Vi samlas sedan om kvällen igen för att njuta av resans sista middag.

DAG 8: Ankomst Stockholm kl. 07.00 (F)

Vi ankommer återigen till Stockholm efter en händelserik resa och efter att vi har fått i oss en god frukost är vi redo till att kliva i land.
 

 

Väder

Se vädret för Sankt Petersburg

För att se uppdaterad väderprognos gå in på smhi.se

Karta

Geografisk karta av kryssning över Östersjön.

Fakta om Östersjön

Östersjön som även går under namnet Baltiska havet, breder ut sig med sin 400 000 kvadratkilometer stora yta i norra Europa. Vattnet i Östersjön är bräckt eftersom sötvatten från vattendrag rinner ut och möter det salta vattnet i världshavet. Östersjön gränsar till Sverige och Danmark i väst samt till Finland, Ryssland och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen i öst. I söder angränsar Östersjön till centraleuropa med länder som Polen och Tyskland.

Flera stora städer ligger belägna intill Östersjön och du hittar bland annat ett flertal europeiska huvudstäder längs med östersjökusten; däribland Sankt Peterburg, Stockholm, Helsingfors, Tallin och Stockholm. I Östersjön ligger även våra svenska öar Gotland och Öland belägna samt den finska ön Åland och den danska ön Bornholm.

Utöver kryssningsfartyg går en hel del fiskebåtar på Östersjöns vatten och genom tiderna har fisket här haft en avgörande roll för vår livsmedelsförsörjning.  

Hotell

Andra liknande resor