Barcelona a la carte

Museu Nacional d'Art de Catalunya i Barcelona, ett populärt resmål i Spanien.
Stadsvy och fontän i Barcelona, huvudstad och populärt resmål i Spanien.
Solnedgång från stranden under en resa till Barcelona, Spanien.

Följ med oss på en perfekt gruppresa till Barcelona

Barcelona – en av de mest besökta städerna i Europa och huvudstad i Spanien – bjuder på en dignande buffé av upplevelser. På den här gruppresan har vi ordnat ett bra 4-stjärnigt hotell mitt i centrum och utflykter till de mest kända sevärdheterna såsom Gaudís byggnader och Plaza de Catalunya. Man kan helt enkelt inte tänka sig ett bättre läge. På vår resa får vi bl.a. uppleva La Rambla – Barcelonas mest berömda gata, det heliga berget Montserrat och Gaudís livsverk La Sagrada Familia.

Vi har dessutom ordnat tre dagars transport med kollektivtrafik, rabatt på entréer samt gratis upplevelser så att du kan utforma semestern efter dina egna önskemål. Vår svenska reseledare är bosatt i Barcelona och kan ge många bra förslag. Om du vill ha ut lite mer av din gruppresa till Barcelona erbjuder vi en extra utflykt till Tarragona och vinhuset Montblanc samt ett kultur-/måltidspaket som inkluderar en kväll med tapas och flamencoshow samt en avslutningsmiddag på en utmärkt restaurang.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RESAN:

Dag 1: Ankomst till Barcelona. Transport till hotellet
Dag 2: Stadsvandring med La Rambla och gamla stan. 
             Eftermiddag för egna upplevelser (F)
Dag 3: Utflykt till "Det heliga berget", Montserrat och panoramatur med buss i
             Barcelona. Möjlighet till tapas- och flamencoafton (F)
Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till Tarragona och vingård med lunch (F)
Dag 5: Stadsrundtur med tunnelbana i Gaudís fotspår. Eftermiddag till eget
             förfogande med Barcelona Card (F)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser med Barcelona Card (F)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser med Barcelona Card.
             Möjlighet till middagsarrangemang (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Status:
Fullt

Dagsprogram

DAG 1: Ankomst till Barcelona

Mottagande på Barcelonas flygplats av vår svensktalande reseledare och transfer till det 4-stjärniga hotellet Eurostars Cristal Palace mitt i centrala Barcelona. Här bor vi under hela vistelsen.

DAG 2: Stadsvandring med la Rambla och gamla stan (F)

Vi inleder resan med en stadsvandring i den gamla delen av Barcelona. Under dagen passerar vi många av stadens intressanta platser och får en bra överblick över området kring La Rambla.

Vi börjar vår stadsvandring från hotellet och går först till Plaza Catalunya och sedan vidare ned längs La Rambla – Barcelonas berömda och imponerande huvudstråk. Vi passerar även Plaza Vila de Madrid, där rester av den gamla romerska vägen till den romerska staden Barcino fortfarande syns. Man kan inte nämna La Rambla utan att också nämna Barcelonas färgsprakande och oemotståndliga marknad: La Boqueria. Här är det liv och rörelse och man kan köpa allsköns spännande ting och insupa marknadsstämningen när den är som bäst. Det finns ett överflöd av färska, spanska råvaror på marknaden och i synnerhet den färska fisken rekommenderas. Det finns även möjlighet att få med sig en souvenir hem i form av spanskt vin, spansk ost eller skinka. Efter marknaden fortsätter vi mot Plaza Pi – ett litet torg där det bl.a. finns en fin medeltida kyrka. Härifrån går vi längs Carrer de Ferran tillbaka till La Rambla där vi avslutar stadsvandringen.

Barcelona
Bild: Barcelona sett från Gaudís Parc Güell.

Eftermiddagen är ledig till egna upplevelser. Om du vill utforska gamla stan i Barcelona ytterligare kan du ta ännu en tur in bland de smala gatorna. Vid änden av La Rambla står Columbus-pelaren omgiven av lejon med Columbus på toppen som pekar österut istället för mot Amerika. Härifrån kan du fortsätta turen till den gamla hamnen där det finns en mängd restauranger. Du kan också ta en shoppingtur på La Rambla eller i något av de stora varuhusen, eller ta vägen om sjöfartsmuseet vid Avenida Drassanes.

DAG 3: ”Det heliga berget”, Montserrat och panoramatur i Barcelona (F)

På dagens utflykt kör vi ca 40 kilometer nordväst om Barcelona till "det heliga berget", Montserrat, som är ett särskilt omtyckt mål för pilgrimer. Berget är bl.a. känt för det imponerande benediktinerklostret Abadia de Montserrat, som har legat här sedan 1000-talet. Montserrat har spelat en stor roll i Kataloniens historia, bl.a. i samband med Napoleons intåg i Spanien och under spanska inbördeskriget. Senast har berget varit en inspirationskälla för Barcelonas stora arkitekt, Antoni Gaudí, som har arbetat på berget vid flera tillfällen.

Montsserat
Bild: Det heliga berget.

Vi avslutar dagens utflykt med en panoramarundtur med buss i Barcelona. Vi kommer förbi Passeig de Gracia, en bred boulevard som är känd för sina fina shoppingmöjligheter och som huserar Gaudís två berömda byggnader ”La Pedrera” och ”Casa Batlló”. Vi kommer också förbi La Sagrada Familia, som vi får höra mer om på vägen. Vi avslutar turen vid Montjuic, där vi kan njuta av en fantastisk utsikt över staden.

För dem som har beställt kultur- och måltidspaketet bjuder kvällen på tapas- och flamencoafton i området Pueblo Espanol i utkanten av Barcelona. Området byggdes till världsutställningen 1929 och är en blandning av arkitektoniska stilar från hela landet. Här får vi en äkta flamencoupplevelse som är något utöver det vanliga.

DAG 4: Ledig dag till egna upplevelser eller utflykt till vingård med stopp i Tarragona inkl. lunch (F, L)

Dagen är ledig att disponera fritt. Du kan utforska Barcelona på egen hand eller följa med reseledaren på en extra utflykt där vi ska besöka en vingård. Vi gör först ett uppehåll i Tarragona, staden som var provinshuvudstad under romartiden. Här finns det tid till en kaffepaus samtidigt som vi beundrar några av alla de vackra byggnaderna. Norr om Tarragona och väster om Barcelona finns området Barberá de la Conca, och här ligger vingården Clos Montblanc. Vingården grundades 1988 och man odlar idag många olika sorters druvor och tillverkar både vit-, röd- och rosévin. Katalonien producerar några av Spaniens bästa och dyraste viner och många av dem kommer från grannområdet Priorat. Vi får en grundlig introduktion i konsten att tillverka vin och naturligtvis smakar vi på de ädla dropparna. Efter besöket på vingården avnjuter vi också en god, lantlig lunch med katalanska specialiteter innan turen går tillbaka till Barcelona.

DAG 5: Stadsrundtur med tunnelbana i Gaudís fotspår (F)

Resans femte dag går i arkitekten Gaudís tecken. Vi börjar i den gotiska stadsdelen vid Plaça Reial (den kungliga platsen) som har varit en traditionell mötesplats i Barcelona sedan platsen byggdes under 1800-talet. Här träffades lokalbefolkningen över en kopp kaffe och lite skvaller. Detta är dock inte den enda anledningen till att vi börjar vår stadsrundtur här. Arkitekten Gaudí har satt sin prägel på platsen och efterlämnat några verk just här. Vi fortsätter vidare mot "Palau Güell". Beläget mitt i den gamla staden skiljer sig detta gotiska slott tydligt från omkringliggande byggnader och har nyligen öppnats på nytt för offentligheten efter flera års renovering. Här får vi lära oss mer om Gaudís utveckling inom arkitekturen och hans osedvanliga sätt att gripa sig an husets utformning.

Gaudi
Bild: Casa Batlló i Barcelona.

Härefter går turen vidare till några av de byggnader som vi såg på vår panoramatur med buss för ett par dagar sedan. Vi kommer förbi Casa Batlló, även kallat ”ett äventyr i sten” och ”gapets hus”. Det råder ingen tvekan om att Casa Batlló är Gaudís mest magiska byggnad. Här fick Gaudí lov att blomma ut till 100 procent och här nådde hans karriär sin absoluta höjdpunkt. I Casa Batlló kan man se allt från riddare i skinande rustning till färgglada utsmyckningar och underfundiga balkonger – en imponerande syn såväl utifrån som inifrån (entré till Casa Batlló ingår ej). Nära Casa Batlló kan man se det berömda huset Casa Milà (även kallat ”La Pedrera”) som beställdes av en av Barcelonas framstående, förmögna män. Ytterligare ett verkligt mästerverk av Gaudí. Härifrån tar vi tunnelbanan till ”La Sagrada Familia” för att beundra det vackra byggnadsverket utifrån. Denna ofullbordade kyrka upptog Gaudís tid till fullo och den förtrollar alla med sina tinnar och torn och oändliga ornament. Här kommer man närmare Gaudís liv och död och får en uppfattning om byggnadens storlek och Gaudís vision om det slutliga resultatet.

Eftermiddagen står till eget förfogande med Barcelona Card. Om man vill uppleva kyrkan inifrån rekommenderar vi att man beställer entré hemifrån, då kön till entrén ofta är väldigt lång. Entré beställs påhttp://www.sagradafamilia.org/en/tickets/ och betalas med kreditkort vid beställningen. Även entré till Park Guell beställs med fördel i förväg på internet. Det görs på hemsidan http://www.parkguell.cat/en/buy-tickets/.

DAG 6: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Dagen är ledig att disponera fritt och till egna upplevelser med Barcelona Card.

DAG 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Dagen är ledig att disponera fritt och till egna upplevelser med Barcelona Card.

För dem som har beställt kultur- och måltidspaketet bjuder kvällen på en avslutningsmiddag på den rustika och omtalade restaurangen ”Raco de la Vila” som ligger nära Villa Olímpica. Restaurangen har en mer än 20-årig historia och är känd för sina klassiska katalanska och spanska rätter.

DAG 8: Hemresa från Barcelona till Sverige (F)

Transport till Barcelonas flygplats och hemresa till Sverige (F)

 

Notera: Den här resan till Barcelona är inte direkt strapatsfylld, men det ingår flera promenader kräver god rörlighet och fysisk förmåga för att delta.

Karta

Resan Barcelona a la carte
 

Väder

SE VÄDRET FÖR BARCELONA

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Barcelona

Geografi och demografi

Barcelona är namnet på den näst största staden i Spanien, efter huvudstaden Madrid, och ligger utmed landets nordöstra kust. Med upp till ca 7 miljoner besökare varje år tar Barcelona hem priset för världens fjärde mest besökta stad. I Medelhavsstaden bor omkring 1,6 miljoner invånare och med fler än 16 000 invånare per km2 är Barcelona en av världens mest tätbefolkade städer.

Väder och klimat

Staden Barcelona ligger på Spaniens nordöstra kust i ett område där olika vindar möts vilket resulterar i en varierad väderprognos. Generellt sett karaktäriseras staden av ett typiskt medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Barcelona är dock en intressant stad som oavsett väder alltid har något att erbjuda sina turister trots årstid

Att ta sig runt

Du tar dig smidigt runt till fots i Barcelona, men var något uppmärksam på ficktjuvar och håll koll på dina värdesaker. Om du planerar på att strosa runt i Gràciakvarterenl, så notera att trottoarerna är smala och att biltrafiken kan vara tät. Om du inte känner för att promenera runt i staden så finns det även gott om fina cykelbanor. Du kan hyra en cykel för en heldag för 20 euro. Vad gäller lokaltrafiken så har Barcelona bland annat en mycket välfungerade busstrafik. I innerstaden avgår bussarna så ofta som var femte minut, från kl. 05.00 på morgonen till omkring 23.00 på kvällen. På natten kan du åka med nattbussarna (nitbusos). Bra att veta är att bussarna är mycket rymliga.
Är du ute efter att åka taxi i Barcelona ska du hålla ögonen öppna efter gula och svarta bilar. Du hittar dem bl.a. vid flygplatsen och på andra välkända platser som Placa de Catalunya. Vill du stanna en taxi på gatan går det lika bra. Ett grönt ljus signalerar för att bilen är ledig. Priserna för taxi kan variera något och baseras bl.a. på vilken tid det är på dygnet och vilken veckodag det är, samt antal kilometer såklart.

Praktisk information

Kranvattnet i Barcelona går bra att dricka, men var beredd på att det kan smaka något annorlunda på grund av de salter som är tillsatta i vattnet. Föredrar du istället vatten på flaska är det inga problem då du kan få tag på det i princip överallt. Om du önskar eller har ett behov av att hålla dig uppkopplad finns många internetcaféer i staden. Har du med dig en egen dator eller surfplatta så finns det många platser där du kan ansluta till trådlöst internet.

Visste du att...

… under jorden i Barcelona ligger 12 stycken s.k. ”spökstationer”? Många påstår att dessa övergivna tunnelbanestationer idag är hemsökta.
… Barcelona med sina sju fina badstränder har utsetts till den bästa strandstaden av National Geographic? Detta tack vare sommar-OS 1992, då staden innan detta event präglades av stora industriområden.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Eurostars Cristal Palace
****
Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda ett hotell med centralt läge mitt i Barcelona, med La Rambla och den prominenta boulevarden Paseo de Gracia och Placa de Catalunya precis runt h&oum ....