Rundresa bland Spaniens sydligaste kulturskatter

Pamoig byggnad som speglas i tillhörande damm. Trädgård med grönska och fontänstatyetter i sten på resa i Spanien
Vacker fasadbyggnad med grönskande träd
Apa mitt i naturen och grönskande klippa på Gibraltar
Calleja de las Flores i Cordoba, ett av flera stopp på vår resa i Andalusien, Spanien.
hänförande natur med ruiner i vamt solljus på resa till spanien
Vacker gångbro vid kanal och spanska fasader som speglas i kvällsljus och skymning. På resa till Spanien
På en resa i södra Spanien
Falmenco i Spanien
Vacker vy över grönskande landskap och kulturella byggnader på resa till Spanien

Rundresa där vi besöker dom största sevärdheterna i Andalusien

Upplev Andalusien på vår upplevelserika rundresa som under nio dagar tar dig runt till södra Spaniens största sevärdheter tillsammans med en svensktalande reseledare. Det här är resan för dig som vill ha ut det mesta möjliga av din vistelse i Andalusien - allt från berberaporna på Gibraltar till morerpalatset Alhambra i Granada. Detta och mycket mer ska vi uppleva på rundresan som är kryddad med kultur, natur och historia.

Rundresan börjar i Marbella, varifrån vi åker på utflykt till den engelska kronkolonin Gibraltar. Den äventyrslystne kan gå hela vägen upp på toppen av klippan "The Rock" där du, utöver att njuta av den fantastiska utsikten mot den afrikanska kontinenten, också kan stifta bekantskap med Europas enda, fritt levande apor.

Under vägen från Marbella till Sevilla besöker vi den spektakulärt belägna staden Ronda, där vi under en stadsvandring bland annat får uppleva de två stora sevärdheterna - världens äldsta tjurfäktningsarena från 1785 och den berömda bron "Puente Nuevo" som förbinder stadens nya och gamla stadsdel.

I Andalusiens huvudstad Sevilla åker vi på äventyr till den gamla judiska stadsdelen, slappnar av i Maria Luisa-parken med det vackra Plaza España, samt tittar in i tjurfäkningsarenan. I Sevilla finns det dessutom tid för upplevelser på egen hand. På vägen vidare mot Córdoba besöker vi den romerska staden Carmona med nunneklostret Santa Clara. Córdoba bär en tydlig prägel av många olika folkslag vilket är en av orsakerna till att staden är med på Unescos lista över världskulturarv. Stadens mesta kännetecken är västvärldens största muslimska helgedom - den mer än 1 200 år gamla moskén La Mezquita.
Resan går sedan vidare mot morernas högborg i Granada, där vi besöker ännu en sevärdhet som återfinns på Unescos lista: Morerpalatset Alhambra som och sommarpalatset Generalife vars vackra trädgårdar vi får njuta av under vårt besök. Härefter kör vi upp i bergen i Sierra Nevada och äter en god, andalusisk lunch. I Granada finns också gott om tid att insupa både historiens vingslag och stadens vackra arkitektur.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Málaga och färd till hotellet (M)
Dag 2: Heldagsutflykt till Gibraltar (F, M)
Dag 3: Stadsvandring i Ronda. Rundtur i Sevilla (F, M)
Dag 4: Stadsvandring i det historiska Sevilla. Möjlighet för flamencoafton i Sevilla (F)
Dag 5: Sevillas tjurfäktningsarena. Fikastopp i den romerska staden Carmona (F, M)
Dag 6: Stadsvandring i Córdoba. Besök i La Mezquita-moskén (F)
Dag 7: Stadsvandring i det historiska Granada (F)
Dag 8: Alhambra och Generalife. Lunch i Sierra Nevada (F, L)
Dag 9: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Málaga flygplats (M)

Vid ankomsten till Málaga flygplats väntar vår svensktalande reseledare som kommer ta hand om dig och resten av gruppen under hela veckan, och som ser till att alla kommer ordentligt fram till hotellet. Vi äter välkomstmiddag på vårt hotell.

Dag 2: Den omstridda klippan Gibraltar (F, M)

Dagens utflykt går till Gibraltar, som tills helt nyligen har varit en mycket viktig, strategisk punkt. Klippan har varit erövrad och återerövrad åtskilliga gånger, men under de senaste 300 åren har den varit i brittiska händer. Väl på plats i Gibraltar spenderas tiden på egen hand och det finns tid till både lunch och utforskning av området. Den som vill hinner också med lite shopping, exempelvis på den livliga Main Street där man hitta många kända engelska affärer. Gibraltar är ett tullfritt område, vilket gör att det finns goda möjligheter för att göra riktiga fynd under shoppingturen. Besök också gärna det vackra torget Casemates Squeare där lokalbefolkningen brukar mötas på de många uteserveringarna och diskutera världens alla problem över en pint eller två.

Fær den äventyrslystna finns det möjlighet att ta sig nästan hela vägen upp till toppen av "The Rock" som nuförtiden är utnämnt som naturreservat. Turen hit upp görs med minibuss och kostar ca 20 euro. Väl uppe bjuds man på en vidunderlig utsikt som sträcker sig över Spanien och hela vägen till den afrikanska kontinenten. Här finns dessutom möjlighet att stifta närmare bekantskap med Europas enda apor - de halvtama, fräcka Gibraltaraporna. St Michaels droppstensgrottor, som var inredda som sjukhus under andra världskriget, ligger också här. Vi åker tillbaka till hotellet under eftermiddagen, där vi också äter en gemensam middag.

Bild: Utsikt över Gibraltar-halvön och "The Rock"

Dag 3: Ronda - en av Hemingways favoritstäder (F, M)

Vi lämnar kusten och beger oss till Ronda. Turen över bergskedjan Serranía de Ronda är en av Spaniens vackraste och själva Ronda är en otroligt vacker och mycket speciell stad. Mellan den gamla och den nya stadsdelen ligger en 100 meter djup dalklyfta. Den imponerande bron som förbinder de två stadsdelarna, "Puente Nuevo" från 1700-talet, är Rondas absoluta kännetecken. Bron omtalas bland annat i Hemingways "Klockan klämtar för dig", som senare filmatiserades med Ingrid Bergman i huvudrollen. I boken beskriver han inbördeskrigens hemskheter, varav många av dem utspelades just vid Puente Nuevo. I Ronda finns världens första tjurfäktningsarena byggd 1785. Det var just i Ronda som tjurfäktaren Pedro Romero, som världens första, kämpade mot tjurarna till fots och använde de berömda röda kläderna för att förvirra tjuren. Traditionen med tjurfäktning har sedan fortsatt i Ronda, och kändisar som Hemingway och Orson Welles var stamgäster på stadens vackra arena. Efter tid på egen hand i Ronda går resan vidare mot Sevilla där vi ska bo de kommande nätterna.

Bild: Ronda

Vid ankomsten till Sevilla tar vi en kort fikapaus och går sedan på en promenad i stadens mest omtyckta rekreationsområde, den vackra María Luísa Park. Parken anlades i samband med världsutställningen för de spansktalande länderna 1929. Här ligger också det fina torget Plaza de España som är uppbyggt som en stor halvmåne med byggnader i inhemsk stil - alla utsmyckade med kakel och bilder som representerar den 52 spanska provinserna. Torget var den lokala arkitekten Hannibal Gonzálezs livsverk.

Efter vandringen i Sevillas centrum åker vi till vårt hotell där vi också äter middag.

Dag 4: Sevillas historiska centrum (F)

Tillsammans med reseledaren ger vi oss ut på Sevillas gator. Vi beger oss bland annat till det legendariska, judiska kvarteret Santa Cruz som är känt från operorna Carmen, Don Juan och Barberaren i Sevilla. År 1492 fördrev drottning Isabella judarna från Spanien, men kvarterets gränder och charmerande små torg med doftande apelsinträd är i hög grad välbevarade. Det är väldigt attraktivt att bo i Santa Cruz, men långt ifrån billigt, så stadsdelen är primärt en plats för Sevillas överklass. Kvarteret är dessutom fullt av små, charmerande restauranger både inomhus och utomhus.

Sevilla

Bild: Plaza España i Sevilla

Resan fortsätter till Plaza Vírgen de los Reyes som huserar Sevillas två största sevärdheter, domkyrkan och Alcázar, som kan besökas på egen hand under eftermiddagen. Domkyrkan i Sevilla är världens största, gotiska domkyrka och här vilar Columbus i en mycket vacker grav. Den enorma, guldbelagda altartavlan är den mest imponerande i sin stil i hela Spanien, och överallt i kyrkan stöter man på ovärdeliga konstverk.

Sevillas kännetecken är det moriska kyrktornet La Giralda som från sin topp 100 meter upp i luften bjuder på en fantastisk utsikt över Andalusiens huvudstad. Det kungliga slottet Alcázar har en historia som går ända tillbaka till romartiden. Senare har morerna haft sitt säte här och det var de som gav slottet dess nuvarande namn. Efter återerövringen år 1248 har åtskilliga kristna kungar byggt om och huserat i slottet. Peter den Grymmes residens i mudéjar-stil är uppseendeväckande och de stora, vackra trädgårdarna är en välsignelse för själen. Det var på det här slottets område som Columbus tillsammans med sitt folk planlade de stora resorna till den nya världen.
Under kvällen har vi på egen hand tid att upptäcka Sevillas restaurangutbud, reseledaren ger gärna tips på goda matställen. Sevilla kallas i folkmun för "Spaniens mest spanska stad" och därmed finns det för dem som vill möjlighet att få uppleva en typisk, sevillansk flamencouppvisning. Flamencodansen har för övrigt helt nyligen blivit upptagen på Unescos förnäma lista över världens kulturarv.

Dag 5: Sevillas tjurfäktningsarena och den romerska staden Carmona (F, M)

Vi besöker Sevillas tjurfäktningsarena, som har byggts i flera olika etapper och som anses vara världens vackraste i sitt slag. Flera av Spaniens delstater har avskaffat tjurfäktning men traditionen lever med full kraft kvar i Sevilla och arenan är fullsatt varje söndag under hela säsongen. På rundvisningen får vi förklaringen till arenans popularitet och förutom själva arenan får vi också se ett fint, litet museum, stallen där tjurarna förvaras och mycket mer.

Efter besöket på tjurfäktningsarenan finns det tid på egen hand. I närheten av tjurfäktningsarenan ligger konstmuseet Bellas Artes tillsammans med den gamla stationsbyggnaden Estación de Córdoba från 1899, i Neomudéjar-stil designad av Hannibal Gonzales, som nu har restaurerats och inretts som ett väldigt annorlunda och exklusivt shoppingcenter. Sevillas första bro, som uppfördes av Eifel & Co för 150 år sedan, leder över till det gamla zigenarkvarteret Triana, där man fortfarande kan möta hantverkare som tillverkar keramik- och porslinsföremål på traditionellt vis. I Triana finns det goda möjligheter för en bra och billig lunch.

Vi lämnar efter lunchen Sevilla och ger oss av mot Córdoba. På vägen till Córdoba stannar vi till i Carmona, som precis som Sevilla och Córdoba låg på den berömda, romerska gamla Via Augusta. Carmona var en mycket viktig stad för romarna och den romerska stadsmuren är den mest välbevarade i sitt slag i hela Andalusien. Morerna har därefter också satt sin synliga prägel på staden. Vi tar en kaffepaus innan vi kör vidare mot provinsen Córdoba. Vi övernattar i den lilla staden La Carlota och äter middag på hotellet.

Dag 6: Córdoba - de moriska kalifernas residens (F)

På dagens etapp kommer vi fram till Córdoba, som tidigare var Europas största och mest välmående stad. Staden har en spännande historia som går mer än 2 000 år tillbaka i tiden och bär en tydlig prägel av många olika religioner och kulturer som vi ska få stifta bekantskap med idag. Vi börjar vår upptäcktsfärd till fots i det historiska centrumet som är otroligt välbevarat. Gatorna i stadsdelen har fortfarande samma krokiga form som morerna designade dem på sin tid. Naturligtvis ska vi besöka den över 1 200 år gamla moskén, La Mezquita, där rad efter rad av röd- och vitrandiga kolonner och valv sträcker sig oändligt långt och nästan skapar ett tak över det enorma rummet. Moskén är så stor att Karl V på 1500-talet lät uppföra en katedral mitt inne i den muslimska helgedomen. Idag imponerar och beundras detta enastående byggnadsverk av besökare från hela världen.

Cordoba

Bild: Den imponerande moskén i Cordoba

Det finns tid till att gå runt på egen hand i Córdoba innan vi ger oss iväg på den vackra färden genom provinsen Jaén, som är världens största olivområde. De karakteristiska träden står på rad i miljontals över det böljande landskapet hela vägen till Granada som ligger vid foten av Sierra Nevada, vars toppar är vackert dekorerade med snö den största delen av året. Väl framme i Granada inlogeras vi på vårt hotell där vi ska bo de närmast kommande dagarna. På kvällen har vi tid på egen hand men reseledaren hjälper självklart gärna till att hitta ett bra ställe att äta på.

Dag 7: Granada centrum till fots (F)

Idag går vi en tur tillsammans med reseledaren i Granada centrum, där vi bland annat tittar på det vackra rådhuset som är inrättat i ett gammalt kloster. I de flesta andalusiska städer finner man idag lämningar från både romarna och morerna, men här i Granada finns det nästan uteslutande tecken på morernas existens. Detta beror dels på att romarna knappt befann sig i Granada, och dels för att Granada var den plats i Spanien som morerna lämnade sist. Vi besöker det vackra El Corral del Carbón som uppfördes under 1400-talet och som ursprungligen var ett varulager och senare en övernattningsplats för handelsmän, där reseledaren kommer berätta mer om husets spännande historia. Rundvisningen fortsätter genom La Alcaicería, som är resterna av den gamla, moriska silkesmarknaden.

Härefter finns det möjlighet att på egen hand besöka det kungliga kapellet som byggdes som gravplats för drottning Isabella och kung Ferdinand. Utöver de vackra gravmålningarna kan man i sakristian bland annat se Isabellas krona och Ferdinands svärd. Den enorma katedralen är den första renässanskyrkan i Spanien. Eftermiddagen ger tid på egen hand.

Dag 8: Alhambra och Generalife samt lunch i Sierra Nevada (F, L)

Efter frukosten ska vi besöka och beundra Andalusiens största mästerverk, Alhambra. Palatset uppfördes av nasriderna under 1200- och 1300-talet och byggnaderna är idag, flera hundra år efter dess uppbyggnad, med på Unescos lista över världsarv och folk kommer från hela världen varje år för att beundra detta mästerverk. I det stora komplex som Alhambra är en del av ligger sommarpalatset Generalife vars vackra, parkliknande trädgård också går under namnet "paradisets trädgård", vilket är en mycket passande beskrivning av platsen. Här kan man njuta av den frodiga växtligheten, de små fontänerna och springvattnet som gör trädgårdsanläggningen så speciell.

Alhambra

Bild: Det imponerende Alhambra med dess tilhörande trädgårdar

Efter besöket på Alhambra åker vi upp till Sierra Nevada, bergskedjan var högsta topp på 3 482 meter huserar det högsta berget på den iberiska halvön. Vi ska dock inte helt upp till toppen, utan stannar på ca 1 500 meters höjd på en charmerande, lokal restaurang där vi avnjuter en riktigt hemlagad, andalusisk måltid med vatten och vin inkluderat.

Dag 9: Hemresa (F)

Den sista färden för den här gången går till Málagas flygplats och till flyget som tar oss hem till Sverige igen.

Karta

Väder

Se vädret i Málaga

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Fakta om Marbella och Sevilla

Geografi och demografi

Marbella är en kommun som tillhör Málaga-provinsen med ett invånarantal på ca 140 00. Staden har en lite mer exklusiv prägel med många golfbanor runtomkring i närområdet. Marbella har länge varit en populär turistort på Spanien södra solkust och inte minst känt för den fina marinan Puerto Banus.

Sevilla – Andalusiens huvudstad är Spaniens fjärde största stad med ca 700 000 invånare beläget på den södra delen av den iberiska halvön. Staden karaktäriseras av ett kulturrikt arv och här har tjurfäktningen störst betydelse jämfört med Spaniens andra städer.

Väder och klimat

Marbella har med hjälp av bergskedjan Sierra Blanca (högsta punkt 1215 ö h) ett speciellt microklimat som faktiskt gör att staden temperaturmässigt skiljer sig ganska kraftigt mot närliggande orter. När det kan bli lite kallt och blåsigt i närliggande städer som Fuengirola och Estepona ligger Marbella väl inbäddad med högre temperaturer.

Sevilla är känt för sitt heta klimat om somrarna eftersom det ligger inne i landet. Behagligare temperaturer råder om vårarna, höstarna och vintrarna.

Att ta sig runt

Ett smidigt sätt att ta sig runt och upptäcka Marbella på är att hyra bil. Redan vid flygplatsen finns det ett stot utbud av uthyrningsfirmor att vända sig till, både internationella och lokala firmor. Det vanligaste kravet för föraren är ett giltigt körkort och fyllda 21 år. Utöver hyrbil hör taxi eller lokalbussar till vanliga transportmedel runtom i Marbella.

Det vanligaste sättet att ta sig runt i Sevilla är antingen med buss eller metro. Utöver dessa alternativ finns det gott om taxibilar som alla kör med taxa-meter. Önskar man ta sig runt på egen hand via bil finns det ett brett utbud av uthyrningsfirmor.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 3

Hotel El Rodeo Marbella
***
Hotel El Rodeo är beläget mitt i Marbella. Här har man nära till både strand, hamn och den kullerstensbelagda gamla stadsdelen. Hotellet är därmed den perfekta utgång ....

Övernattning Dag 3 - 5

Hotel Tryp Macarena
****
Hotel Tryp Sevilla Macarena ligger beläget mittemot Macarena Basilika, nära Sevillas historiska stadskärna. Hotellet omges av kultur, och nära hotellet kan du njuta av vackra panoramautsik ....

Övernattning Dag 5 - 6

Hotel Carmen
***
På vår väg från Sevilla till Córdoba övernattar vi på det 3-stjärniga Hotel Carmen i den lilla byn La Carlotta. Det familjeägda hotellet är endast sex & ....

Övernattning Dag 6 - 9

Macia Condor
***
Macia Condor är ett 3-stjärnigt hotell beläget i Granadas historiska och administrativa centrum, nära stadens stora parker och sevärdheter såsom Elvira-porten som leder in till ....