Sydafrika - för alla sinnen

Vin, vackert landskap och storslagna berg under en resa till Sydafrika
Betagande utsikt på Graden Route i Sydafrika
Exotiska djur på en resa till Sydafrika
Vy över Kapstaden, Sydafrika
Zebror och elefanter på en safari i Sydafrika
Safarilodge på en resa till Sydafrika
Pingviner och klarblått vatten i Sydafrika
Färgglada hus i Kapstaden
En resa till godahoppsudden i Sydafrika

Rundresa i Sydafrika med safari, vingårdar och kultur

- SAFARI, PRETORIA, GARDEN ROUTE, VINLANDET & KAPSTADEN

Vi är stolta över att kunna presentera en komplett rundresa till Afrikas med mångskiftande land; Sydafrika. Här på jordens södra halvklot finns ett land som är fyllt av en storslagen natur, ett fantastiskt djurliv och gripande historia. Här återfinns delikata, fylliga viner och en välsmakande gastronomi, samt en lokalbefolkning som karaktäriseras av sin oemotståndliga och smittsamma livsglädje.

På detta äventyr i Sydafrika får du allt serverat i sällskap med vår svensktalande reseledare som följer med hela vägen från Stockholm. Under rundresan bor vi lyxigt på 3- och 4-stjärning boende i spektakulära naturomgivningar, där spännande safari och historiska besök till bland annat Pretoria, Kapstaden och Godahoppsudden förgyller våra dagar

I den berömda kåkstaden Soweto får vi bevittna Nelson Mandelas hem, och vid ett besök i stadens apartheidmuseum får vi den gripande historien som har färgat Soweto berättat för oss. Vår resa är heller inte komplett utan en båttur, och under vår segelfärd i Knysas vackra lagun får vi sällskap av de imponerande sandstensklipporna och det turkosklara vattnet. Vi njuter av de otroliga utsikterna medan vi kör längs den berömda Garden Route, samt får uppleva Sydafrikas otroliga utbud av välsmakande viner när vi besöker olika vingårdar.

Till vår resa genom detta kultursprakande land har vi skräddarsytt de allra bästa alternativen med flyg, hotell och utflykter - allt för att ditt afrikanska äventyr ska bli det allra bästa.

Välkommen till vårt Sydafrika!

KORT DAGSPROGRAM FÖR RUNDRESAN I SYDAFRIKA:

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst Johannesburg. Stadsrundtur i Pretoria (F, M)
Dag 3: Mabula safari lodge med safaritur (Game Drive) (F, L, M)
Dag 4: Mabula safari lodge med safaritur (Game Drive) (F, L, M)
Dag 5: Safari (Game Drive) och utflykt till Nelson Mandelas hus i Soweto. Flyg till Port Elizabeth (F)
Dag 6: Garden Route med Tsitsikamma. Elefant-hem i Plettenberg (F)
Dag 7: Utflykt med båt till Featherbed. Egen tid i Knysna (F, L)
Dag 8: Strutsfarm i Oudtshoorn. Sydafrikansk portvinssmakning (F, L)
Dag 9: Utflykt till Franchoek och Stellenbosch. vinprovning med picknick (F, L)
Dag 10: Stadsrundtur i Kapstaden. Besök på Table Mountain (F)
Dag 11: Båttur till Seal Island. Godahoppsudden. Botanisk trädgård (F, L)
Dag 12: Tid på egen hand eller extra utflykt till Township. Robben Island med rundvisning (F)
Dag 13: Hemresa från Kapstaden (F)
Dag 14: Ankomst till Stockholm

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
27 995:-
Dagar:14
Boka resa »

Dagsprogram

DAG 1: AVSESA FRÅN ARLANDA

Vi möter upp vår svenska reseledare på Arlanda flygplats, och tillsammans går vi ombord på det femstjärniga Qatar Airways flygplan, som 2015 utsågs till världens bästa flygbolag.

DAG 2: ANKOMST JOHANNESBURG. STADSRUNDTUR I PRETORIA. HISTORIEN OM BOERLAND (F, M)

Strax efter midnatt landar vi på Doha flygplats i Qatar, och efter en kort transit är vi på väg mot Johannesburg.

Det är bara några timmars tidsskillnad från Sverige till Sydafrika, så jetlag är inte ett bekymmer när planet landar 10:45 i Johannesburg. Efter pass- och bagageformaliteterna blir vi mottagna av vår lokala, sydafrikanska guide som kommer att finnas med oss på hela resan, och härifrån börjar sedan vår resa på riktigt.

Endast 50 km norr om Johannesburg ligger landets administrativa huvudstad Pretoria (parlamentet ligger i Kapstaden och den lagstiftande församlingen i Bloemfontein). Pretoria är presidentens hemort och är rikt på kultur, museer och monument. Den framstående tidigare Boer-ledaren Paul Krugers hus ligger också beläget i staden och verkar numera som ett museum - som vi givetvis besöker medan vi får den spännande historien om Boerland berättad för oss. Dessutom besöker vi även det ikoniska Voortrekker Monument - som hyllar pionjärerna - och Union Building - presidentens officiella residens. Sent på eftermiddagen checkar vi sedan in på ​​vårt fräscha och tjusiga hotell i Pretoria, där en middag och god natts sömn väntar oss.

Union Building i Sydafrika.

Bild: Union Building

DAG 3: WATERBERG. THE BIG FIVE. MABULA GAME LODGE. SAFARI (F, L, M)

Några spännande dagar väntar framöver, och dagens tur börjar omkring 2½ timmar norrut, vid Limpopo–provinsen i reservatet Waterberg. I detta vackra och malariafria område får vi möta ett imponerande djurliv.  Här hittar man "The Big Five" - lejon, noshörning, buffel, elefant och leopard - samt över 40 olika arter av vilda djur som antilop, kudu, springbock, eland (älg-antilop) och mycket, mycket mer.

Vår bas för de närmaste dagarna är den läckra och eleganta Mabula Game Lodge som ligger belägen mitt i reservatet Mabula – som utgörs av hela 12 000 hektar. Att bo i en Game Lodge är en häftig upplevelse, för att inte tala om mycket bekvämt. Vid ankomsten serveras lunchen, och därefter står en spännande safarikörning, så kallad "Game Drive" på programmet, där vi utforskar områdets djurliv. Själva turerna tar ofta ett par timmar och vi färdas i bekväma öppna jeepar med kunniga chaufförer och rangers, som delar med sig av sina kunskaper om det fascinerande djurlivet. Eftersom det handlar om vilda djur, finns det ingen garanti för att vi får möta dem på vår färd. Men förhoppningsvis får vi syn på giraffer, zebror, antiloper, kuduer, impalor och vårtsvin - samt om vi har tur: " The Big Five".

Under vår vistelse på Mabula Game Lodge beger vi oss ut på sammantaget tre olika safariturer som pågår under morgon, eftermiddag och kväll.

På kvällen äter vi en gemensam middag.

DAG 4: SAFARI. TID PÅ EGEN HAND (F, L, M)

Utöver dagens safaritur finns det idag gott om tid till att utforska den vackra lodgen. Här ute i vildmarken kan det bli rätt varmt, så kanske ett uppfriskande dopp i poolen frestar? Det finns också möjlighet till att i lugn och ro utforska området eller läsa en god bok och njuta av stillheten. Alla de möjligheter som området bjuder på presenteras redan vid ankomsten.

Lunch och middag är inkluderat och åtnjuts på lodgen.

DAG 5: SAFARI, NELSON MANDELAS HUS OCH APARTHEIDMUSEUM I SOWETO. AVRESA TILL PORT ELIZABETH (F)

Vi börjar dagen med den tredje och sista safari-turen, med start tidigt på morgonen eftersom många av djuren då är som mest aktiva. Förhoppningsvis kan vi sedan sätta en hel del kryss för de djur som vi har fått se i det vilda. Efter frukosten säger vi farväl till vårt boende och de människor som har tagit så gott hand om oss under vistelsen.

Resan fortsätter söderut i cirka tre timmar, och ett nytt äventyr väntar på oss i Sydafrikas kanske mest berömda kåkstad Soweto, strax utanför Johannesburg. Soweto är en symbol för motståndet mot apartheid, och staden har varit hem till både Nelson Mandela och Desmond Tutu. Vi besöker Nelson Mandelas hus och stadens apartheidmuseum.

Sent på eftermiddagen flyger vi från Johannesburg till Port Elizabeth på sydkusten, varefter en kort bussresa till hotellet väntar.

DAG 6: GARDEN ROUTE. NATIONALPARKEN TSITSIKAMMA. ELEFANT-HEM. KNYSNA (F)

Vi inleder dagen med en spektakulär havsutsikt, där en spännande tur längs kontinentens finaste och mest berömda sträcka - Garden Route - väntar. Garden Route sträcker sig från Port Elizabeth till Mossel Bay, och den natursköna rutten kan på många sätt jämföras med den magnifika Highway 1 i USA.

Vi besöker också nationalparken Tsitsikamma, som förtrollar besökare med sina enorma klippor, rika fågelliv och vilda floder. Den mest kända floden, Storms River, passerar vi över den enorma hängbron, som också erbjuder världens högsta bungyjumping på 216 meter.

Hängbron över Storms River i Sydafrika.

Bild: Hängbron i Tsitsikamma nationalpark

Om vi inte fick se några elefanter under våra safariturer så kommer vi garanterat att få uppleva det otroliga djuret på nära håll idag, när turen går till ett elefanthem. Här får vi även lära oss mer om arbetet med de eleganta djuren. En kort bilresa därefter kommer vi sedan till den vackert belägna staden Knysna, som kommer att bli vår bas för de två nästkommande nätterna.

DAG 7: KNYSNAS LAGUNE. FEATHERBED NATURRESERVAT. TID PÅ EGEN HAND I KNYSNA (F, L)

Idag åker vi båt genom Knysnas vackra lagun, som imponerar med sina stora sandstensklippor som reser sig ståtligt över havet. Med färja ankommer vi senare till Featherbed naturreservat, där vi blir transporterade till toppen av berget och får sen möjligheten att gå den vackra promendaden ner på ca. 2 km. Lunchen serveras under bar himmel i skuggan av träden innan färden går tillbaka mot Knysna, där resten av dagen tillägnas åt egna upplevelser.

Knysna har ett brett och gediget utbud av restauranger, barer och butiker, varav de flesta är koncentrerade omkring strandpromenaden. Använd ledigheten till att smaka de berömda Knysna-ostronen, eller varför inte svalka sig med en öl från ett av stadens berömda mikrobryggerier?

DAG 8: OUDTSHOORN. STRUTSFARM. SYDAFRIKANSK PORTVINSSMAKNING I CALITZDORP. LITTLE KAROO (F, L)

Färden går i dag mot staden Oudtshoorn, och här skiftar landskapet från en frodig kustlinje till ett ökenliknande landskap med imponerande, höga berg. På en strutsfarm går vi en rundtur som ger oss en inblick i djurets utveckling - och för de riktigt modiga kommer det att finnas möjlighet att prova en ridtur på det magnifika djuret.

Sydafrika är också känt för sina utmärkta röda och vita viner som vi senare ska bekanta oss med. Men vad som kanske är mer överraskande är att här produceras också ett mycket fint sydafrikanskt dessertvin – gjort på samma metod som det portugisiska portvinet. I staden Calitzdorp är klimatet gynnsamt för odling av de lite sötare druvorna, och efter en god lunch ska vi få avnjuta deras lokala dessertvin.

Vi befinner oss på väg 62 i regionen Little Karoo, och här i hisnande omgivningar bor vi en natt på hotell.

DAG 9: FRANCHOEK. VINSMAKNING PÅ VINGÅRD. RUNDVISNING I STELLENBOSCH. VINSPROVNING (F, L)

Vi är långt ifrån färdiga med grönskande landskap och goda viner. För idag beger vi oss till den charmiga staden Franschoek, som lockar många vin- och gourmetentusiaster. I passet mellan Franchhoek och Stellenbosch ligger en vacker vingård belägen, där vi givetvis stannar och äter en härlig picknick-lunch tillsammans, följt av en välsmakande vinprovning.

Vi tar oss sedan vidare till den mest kända marknadsbyn i vinlandet – Stellenbosch. Här strosar vi genom stadens idylliska centrum och insuper den härliga atmosfären. Sist på dagen fortsätter vi till Kapstaden där vi checkar in på vårt hotell.

DAG 10: KAPSTADEN (F)

Kapstaden är Afrikas äldsta stad - och en kulturell smältdegel med många olika folkslag. Dagen inleds med en rundtur förbi parlamentet och de kvarvarande resterna av slottet, som är Afrikas äldsta byggnad. Vi får även skåda det historiska Greenmarket Square.

Bo- Kaap, med sina karaktäristiska färgglada hus och kullerstensgator, är också ett av den granna stadens många landmärken. Stadens mest kända symbol är dock Table Moutain (Taffelberget), varifrån en magnifik utsikt över staden och Camps Bay erbjuds.

Färgglade hus i Bo-Kaap, Kapstaden.

Bild: Bo-Kaap

Resan upp till Table Mountain med linbana bjuder på helt otroliga vyer som till och med kan få de små nackhåren att resa sig. Vädret här uppe kan skifta snabbt, så vårt besök kommer att anpassas därefter.

Kapstaden, eller ”The Mother City” som staden även kallas, erbjuder utan tvekan Afrikas bästa urval av kvalitetsrestauranger och caféer. Vårt hotell ligger inom gångavstånd från centrum, där du bland annat hittar Greenmarket Square, och med bara en kort taxiresa är du nere vid stranden och hamnen V&A Waterfront.

DAG 11: DE 12 APOSTLARNA. BÅTTUR TILL SEAL ISLAND. GODAHOPPSUDDEN. BOULDERS BEACH. BOTANISK TRÄDGÅRD, KIRSTENBOSCH (F, L)

Ännu en storslagen naturupplevelse väntar på oss under dagens utflykt som tar oss till Afrikas sydvästligaste punkt - Godahoppsudden. Först kör vi en spektakulär busstur från Kapstaden förbi bergskedjan De 12 apostlarna, ner till Hout Bay.

En kort båttur tar oss till Seal Island som är hemstad för tusentals sälar. Härifrån går turen vidare ner till Godahoppsudden, där Atlanten möter Indiska oceanen.

Pingviner på Seal Island i Sydafrika.

Bild: Seal Island

Här finns det tid till att på egen hand strosa runt i området, och efter lunch kör vi till Boulders Beach där vi möter delar av den afrikanska pingvinarten som håller till på stranden. Innan turen går tillbaka till Kapstaden besöker vi den imponerande botaniska trädgården, Kirstenbosch.

Boulders Beach i Sydafrika.

Bild:  Boulders Beach

DAG 12: TID PÅ EGEN HAND I KAPSTADEN ELLER EXTRAUTFLYKT TILL TOWNSHIP. ROBBEN ISLAND (F)

Morgonen och förmiddagen spenderas efter eget behag. I Kapstaden kan du koppla av eller shoppa bland det gedigna utbudet av butiker. Du kan även välja att följa med på en spännande och färgstark resa till en av de omkringliggande kåkstäderna, s.k. ”townships". Dessa uppkom under apartheidstyret, och verkade då som tillhåll för den svarta befolkningen som tvingades leva där.

Än idag lever många svarta afrikaner fortfarande under väldigt primitiva förhållanden i de kända kåkstäderna, med en kriminalitet som är relativt hög. Under vår resa kommer vi att bli upplysta om förhållandena, och vi får skåda hur välorganiserade de små samhällena faktiskt är under ytan med skolor, sjukhus och så vidare.

Här på resans sista heldag i Kapstaden har vi ytterligare ett spännande besök på programmet. Vi träffas vid hamnen där eftermiddagsturen bär av till Robben Island. Ön ligger endast 30 minuter med båt från Kapstaden och är känd för att ha hyst de mest berömda svarta politiska fångarna under apartheidstyret, däribland Robert Mugabe och den berömda Nelson Mandela, som tillbringade hela 18 år i fångenskap på ön. Här får vi en guidad tur av en före detta fånge, och vi får naturligtvis se Nelson Mandelas cell.

Robben Island i Sydafrika.

Bild: Robben Island

Tillbaka i staden blir vi avsläppta vid V&A Waterfront, där vi rekommenderar att man njuter av solnedgången och en god middag.

DAG 13: AVRESA FRÅN KAPSTADEN (F)

Efter frukosten färdas vi med buss de 25 km till Kapstadens internationella flygplats. Härifrån flyger vi igen med Qatar Airways via Doha, hem till Sverige.

DAG 14: ANKOMST TILL STOCKHOLM

Tidigt på morgonen ankommer vi till Arlanda flygplats i Stockholm.

Väder

Se vädret i kapstaden

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Karta

Karta för resan till Sydafrika

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
25/1 - 6/2 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Sydafrika - för alla sinnen
27 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare mellan 15 - 29 personer.

PRISET INKLUDERAR:

• Flyg Arlanda - Johannesburg//Kapstaden – Arlanda
• Inrikesflyg Johannesburg – Port Elizabeth
• 1 natt på Courtyard Arcadia i Pretoria
• 2 nätter på Mabula Game Lodge i Waterberg
• 1 natt på Courtyard Port Elizabeth
• 2 nätter på Premier Hotel Krysna
• 1 natt på Montagu Country Hotel
• 4 nätter på Cape Town Lodge
• 3 game drives
• Utflykter och entréer enligt program
• 12 x frukost
• 6 x lunch
• 3 x middag
• 2 vinprovningar
• Svensktalande reseledare

PRISET INKLUDERAR INTE:

• Enkelrumstillägg, 5 995 kr
• Utflykt till Township, 225 kr
• Dricks till lokala guider, chaufförer m.m. (beräkna ca 50 kr / person och dag)
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 2 - 3

Courtyard Arcadia Pretoria
****
Courtyard Hotel Arcadia ligger strax utanför Pretoria och var ursprungligen en gammal herrgård. Hotellet har fortfarande en känsla av gammal herrgård men är nu smakfullt renoverat f ....

Övernattning Dag 3 - 5

Mabula Game Lodge
****
Mabula Game Lodge är en fin safarilodge i Limpopo, och är vår bas under den del av resan som inkluderar safariupplevelser. Lodgen ligger i Mabulas privata naturreservat som består av ett ....

Övernattning Dag 5 - 6

Courtyard Suites Port Elizabeth
****
Courtyard Suites Port Elizabeth är vackert beläget vid havet och en mindre strand. Från hotellet är det kort avstånd till restauranger och attraktioner. Rummen är ljusa, modern ....

Övernattning Dag 6 - 8

****
Premier Hotel Moorings är det läckra, 4-stjärniga hotellet som ligger beläget i fridfulla omgivningar i Knysna. De 58 hotellrummen är komfortabla och rymliga och som gäst har du ....

Övernattning Dag 8 - 9

Montagu Country Hotel
***
Montagu Country Hotel ligger halvvägs mallan Kapstaden och Garden Route och utgör därför det perfekta stoppet för oss. Hotellet ligger vackert omgivet av vinmarker med bergen i bakgru ....

Övernattning Dag 9 - 13

Cape Town Lodge Hotel
****
Cape Town Lodge Hotel ligger i centrum och har erbjuder en härlig takterass med pool, bar och fitnessrum. Taffelberget och den populära Waterfront ligger inom några kilometrs avstånd vil ....