Pampiga Prag

Gruppresa till Prag fylld med kulturella upplevelser

Följ med oss på en gruppresa till Tjeckiens fantastiska huvudstad Prag. Staden är en kulturell samlingsplats i hjärtat av Europa och en plats som man har lust att resa till igen och igen. Prags vackra arkitektur och den äkta tjeckiska charmen återfinns i hela staden och skapar minnesvärda upplevelser för alla; romantikern, bohemen, den kultur- och historieintresserade och den nyfikna.

Programmet för den här pragresan är innehållsrikt och varierat, men ger samtidigt gott om tid till egna upplevelser. Följ med på vår stadsvandring på de smala kullerstensgatorna i den gamla stadsdelen och vid det vackra slottet. Vi åker också till köpstaden Karlstein, som huserar Tjeckiens kändaste slott, omgivet av vackra naturomgivningar. Vi bor fint och inkluderar flera lokala upplevelser i resan, som alltid är en viktig ingrediens på en bra kulturresa.

Kort dagsprogram för resan till Prag:

Dag 1: Ankomst till Prag, Prag slott och Mala Strana. Middag på lokal restaurant (M)
Dag 2: Den gamla och nya stadsdelen i Prag. Tid på egen hand (F)
Dag 3: Utflykt till Karlstein och slottet (F, L)
Dag 4: Prag på egen hand + god folkloremiddag (F, M)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost  L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
5 995:-
Dagar:5
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Prag. Slottet, Mala Strana och lokala specialiteter (M)

Vi ankommer under eftermiddagen till Prag Ruzyne flygplats och åker de 10 kilometerna till vårt centrala hotell. Efter att vi har inkvarterat oss går vi tillsammans mot resans första upplevelser.

Vi går till fots från hotellet och ska strax få upptäcka varför Prag betraktas som en av de vackraste städerna i Europa och världen. Turen startar i slottsområdet Pohorelec. Området är mycket charmerande och exklusivt och påminner om en liten och vacker landsby. Vi besöker naturligtvis slottet som är stadens absolut största landmärke och idag även är residens för Tjeckiens president. Slottet är ett både imponerande och intressant bygge som är ombyggt, renoverat och tillbyggt många gånger under de senaste 1 000 åren, vilket gör besöket till en helt unik arkitektonisk upplevelse. Byggstilar från över 1 000 år tillbaka avspeglas i det enorma komplexet av kyrkor, palats, parker, museer och fästningstorn. Turen avslutas med en vandring till Mala Strana vid foten av borgen. Det finns nu tid till att gå vidare på upptäcktsfärden i Mala Strana på egen hand eller åka tillbaka till hotellet och vila lite innan vi möts på hotellet och smakar på det goda, rustika köket.

Bild: De mysiga gränderna i Mala Strana-kvarteren

Dag 2: Prag – Den gamla och den nya stadsdelen (F)

Efter frukosten ska vi uppleva ännu mer av denna vackra huvudstad. Vi åker från hotellet med spårvagnen till Mala Strana vid foten av slottet, där rundvisningen av den gamla och den "nya" stadsdelen börjar. Vi börjar vid ett annat av stadens stora landmärken; Karlsbron. Bron är den äldsta förbindelsen över Vitava (Moldau) till den gamla stadsdelen. Här återfinns alltid, oavsett årstid, ett myller av konstnärer, jycklare, musiker och turister. På vägen över bron får man en fin överblick över staden. I den centrala gamla stadsdelen ser vi det stora torget, Staromestske Namesti. Här är den stora sevärdheten det gamla rådhuset med det berömda, automatiska uret med de rörliga skulpturerna av apostlarna. Turen tar oss också genom den vackra judiska stadsdelen, Josefov, med de många, olika synagogorna. Vägen från Staromestske Namesti går längs med Prags svar på Champs Ellysee, som mycket passande heter Parizska. Utflykten avslutas i den judiska stadsdelen strax bredvid. Efter rundvisningen är resten av eftermiddagen och kvällen fri att disponera som man själv vill.

Bild: Prag med dess välkända signum - Karlsbron

Dag 3: Utflykt till Karlstein (F, L)

Idag ska vi ta oss en bit utanför Prag, närmare bestämt 30 km sydväst. Här ligger den lilla handelsstaden Karlstein, som huserar Tjeckiens mest berömda och välbesökta slott - Karlstein. Slottet grundades år 1348 och har förvarat allt från tysk-romerska skatter till kröningsjuveler och heliga reliker. Vår guide leder oss runt i det pampiga slottet, och berättar bland annat historien om hur riksregalierna var tvungna att förflyttas på 1400-talet, efter att döda kroppar kastats över slottsmuren för att sprida smitta till slottets försvarare.

Efter den guidade turen på slottet tar vi en tur ner i den lilla byn nedanför slottet, där vi också äter en gemensam lunch. Efter lunch och tid på egen hand beger vi oss åter till Prag.

Bild: Slottet Karlstein i vackra omgivningar

Dag 4: Prag på egen hand (F, M)

Idag har ni tid att utforska Prag på egen hand. Håll hårt i vår Prag-karta och ta er runt i staden med de utmärkta offentliga transportmedlen som finns. Många av stadens kvarter är härliga att gå på upptäcktsfärd i och att uppleva helt i sitt eget tempo. Något som vi verkligen kan rekommendera är att ge sig ut bland alla de smala gränderna som visar vägen till gömda innergårdar och små platser i området runt Hastalske Namesti, nära den judiska stadsdelen. Den här stadsdelen är otroligt charmerande och är ännu inte upptäckt av särskilt många turister. En annan charmig plats där man i lugn och ro kan njuta av Prags speciella charm är området i Mala Strana, nära den lilla kanalen och den stora park som vi tidigare har passerat. En hel del ambassader är stationerade i de mäktiga byggnaderna här men det är fortfarande en skön bohemisk stämning i stadsdelen. För de arkitekturintresserade kan vi också rekommendera att man tar vägen förbi den berömda villa Müller, känd som ett innovativt landmärke från den tidiga, modernistiska arkitekturen.

Bild: Prag delas upp i två delar genom floden Vltava

Som storstad är Prag naturligtvis också ett fantastiskt ställe att shoppa på, och det är fortfarande en attraktiv prisnivå på många produkter. Så passa på att handla medan ni är här!

Vi avslutar resan med en härlig avskedsmiddag på en folklore-restaurang där vi, förutom obegränsat med god mat och dryck, bjuds på musikaliska, lokala uppträdanden.

Dag 5: Hemresa (F)

Det är dags att säga farväl till Prag för den här gången. Efter frukost åker vi till flygplatsen och flyger hemåt runt lunchtid.

Väder

SE VÄDRET I PRAG

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Karta

Resan Pampiga Prag

Fakta om Prag

Geografi och demografi

Med en yta på 496 km2 utgör Prag Tjeckiens största stad. Här bor ca 1.2 miljoner invånare, och du hittar huvudstadenvid floden Vtlava i mitten av Tjeckien något norrut. Prag är en storstad som lockar tusentals turister varje år med sin betagande charm och anrika stadskärna som också finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Staden karaktäriseras just för sina gamla byggnader och kvarter som har bevarats ända sedan 12- och 1300-talet. Även den judiska stadsdelen Josefov är sedan en lång tid tillbaka väl bevarad och attraherar idag många besökare. Andra kända sevärdheter som staden har att bjuda på är Vaclavplatsen, Gamla stadens torg, Pragborgen med utsikt över Karlsbron och floden samt Patrinparken med tillhörande utkikstorn.

Att ta sig runt

I Prag finns det ett billigt och effektivt transportsystem som inkluderar ett nätverk av bussar, metros och tåg. Den historia stadskärnan är fri från all transport men strax utanför ligger flera buss- och metrohållplatser vars transporter är redo att ta dig till Prags övriga stadsdelar. Det absolut smidigaste sättet att färdas på är med metron, följt av är de sp kallade ”tramtågen” som går kors och tvärs genom staden, då bussarna går något mer oregelbundet och inte lika nära inpå stadskärnan. Du kan åka med kollektivtrafiken dygnet runt, men var observant på att bussar och metron inte går lika ofta under natten som på dagen. Du kan räkna med avgångar ungefär 1 gång i timmen. Biljett för den lokala kollektivtrafiken måste införskaffas innan avresa, men bra att veta är att biljetten gäller för samtliga transportalternativ.  

Att köra bil i Prag är oftast inte nödvändigt då du har de flesta sevärdheter inom gång.

Väder och klimat

Sommarmånaderna bjuder på varma, ibland riktigt heta, dagar med förhållandevis lite nederbörd. Varmast är juli och augusti, vilket också är de månader då flest turister söker sig till Prag. Men både vårarna och höstarna bjuder på behaglig temperatur som ligger på ungefär 18-20 grader. Runt vintertid blir det kallare och medeltemperatur för januari och februari ligger några grader under nollstrecket.

Shopping & öppettider

I Prag kan du hitta gott om affärer och souvenirbutiker. Du hittar exempelvis den stora gallerian Palladium med hela 170 butiker och otaligt många restauranger i centrala Prag. Affärerna här har öppet mellan 09.00 – 22.00 medan restaurangerna har öppet något längre, 08.00 – 23.00. Övriga affärer i Prag har normalt sett öppet från 7 på morgon till 6-7 på kvällen och det är inte ovanligt att en del affärer även har öppet under helgerna. 

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
17/9 - 21/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Pampiga Prag
5 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm-Prag t/r inkl. transfer
• 4 nätter på hotell 4* i centrala Prag
• 3 dagars transportkort för lokaltrafik
• 4 x frukost, 1 x lunch, 1 x middag på lokal restaurang
• 1 x Folkloreafton med middag och dryck
• Stadsvandring i Prag
• Utflykt till Karlstein
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 495 kr
• Övriga entréer som inte nämnts ovan
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 5

EA Hotels Prag
EA är en hotellkedja med flera centralt belägna, 4-stjärniga hotell i Prag. Gemensamt för alla hotellen är deras centrala läge och höga standard. Bland de hotell som vi anv& ....

Övernattning Dag 1 - 5

Hotel Ametyst
****
ANVÄNDS PÅ AVGÅNGEN DEN 21/5 Hotel Ametyst är ett 4-stjärnigt boutique-hotell i hjärtat av Prag. Hotellet är beläget i ett lugnt område i kvarteret Vinhrady, 15 ....