Bländande Budapest

Budapest – En resa genom tid och rum

Storhetstiden som politiskt maktcentrum i Europa är över för Ungerns huvudstad Budapest, men staden har i högsta grad fortfarande rollen som en av de stora kulturmetropolerna i Europa. Detta tillsammans med en arkitektur och infrastruktur som är både imponerande och vacker, där spåren från dåtidens framstående position fortfarande är synlig, gör staden till en imponerande plats att resa till.

En ungersk semester full av upplevelser

På vår semester i Budapest finns det gott om möjligheter till välbefinnande i härlig natur med vacker arkitektur, där atmosfären genomsyras av storhet och välfärd. På våra utflykter under resan får vi inblick i Budapests fantastiska historia, som precis som språket inte påminner om något annat europeiskt land. Våra restaurangbesök kryddar gruppresan med ett spännande och smakrikt möte med den ungerska gastronomin.

Budapest är sannerligen en riktig metropol, med levnadsstilar från många kulturer som avspeglar sig i stadsbilden, som med sina ca 2 miljoner invånare har rikt av erbjudanden för alla. Staden är upptagen på Unescos världsarvslista för sin pampiga arkitektur som sträcker sig hela vägen längs vackra Donau. Från den imponerande parlamentsbyggnaden har man utsikt över det stora slottet på Buda-sidan av staden. På den östliga sidan av Donau, Pest-sidan, finner vi dessutom den imponerande boulevarden Andrassy som påminner om Champs Elysées och där den näst äldsta tunnelbanan i världen kör bara några få meter under.

Upplev kulturen i Budapest på egen hand

Mellan alla dessa stora monument är det fullt av ett rikt kulturliv som få andra platser kan liknas vid, och som har vuxit fram och utvecklats under nästan 2000 års olika påverkningar från när och fjärran. Möjligheterna för kulturella upplevelser på närmast alla nivåer är många och finns överallt. Därför har vi även gjort tid för upplevelser på egen hand under resans gång. I Budapest kan man uppleva allt från de klassiska thermalbadanläggningarna med spa och välbefinnande, till mindre underground jazzklubbar eller finare gastronomiska upplevelser där man kan njuta av mat från hela världen och skölja ner den med ett gott, ungerskt vin.

Kort dagsprogram för resan till Budapest:

Dag 1: Ankomst, tur till Buda-sidan med Fiskarens bastion och Mattias-kyrkan, 3-rätters middag på restaurang (M)
Dag 2: Rundtur på Pest-sidan, stor arkitektur och parkvandring (F)
Dag 3: Heldagsutflykt längs Donau till Visegrad med lunch (F, L)
Dag 4: Budapest på egen hand och Czarda folklorekväll med 3-rätters middag och folkdans (F, M)
Dag 5: Hemresa med buss till flygplatsen efter frukost (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
5 995:-
Dagar:5
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1 - Ankomst. Buda-sidan och middag på restaurang (M)

Vi möter vår reseledare på flygplatsen och åker från Liszt Ferenc flygplats till hotellet, en resa på ca 20 km.

Efter att vi har checkat in påbörjar vi vår första utflykt. Vi korsar Donau till Buda-sidan av Budapest för att komma fram till slottsområdet. I den gamla staden på toppen av kullen har vi möjlighet att köpa en lätt lunch innan vi besöker Fiskarens Bastion. Den består av sju torn som symboliserar de ursprungliga sju Magyar-klanerna som ockuperade Karpatiska havet och bildade det ungerska riket. Vi besöker sedan det vackert dekorerade kapellet, Mattias-kyrkan, som också är en viktig symbol för den ungerska historien tack vare att den användes som både bönehus och stall under den turkiska ockupationen. Det mönstrade taket på kyrkan är ikoniskt och nästan en attraktion i sig.
Kvällen erbjuder ett restaurangbesök där vi blir serverade en lokal trerätters meny - en liten aptitretare till 5 dagar i det ungerska köket. Efter middagen kan du välja att bli kvar i staden och utforska den kvällstid på egen hand eller följa med bussen tillbaka till hotellet.


Bild: Vy över Budapest från Buda-sidan

Dag 2 - Pest-sidan. Stor arkitektur och en riktig metropol (F)

Efter att ha intagit hotellets frukostbuffé är vi redo för en rundtur i den största av de två områdena - Pest-sidan. Här finner vi många av de byggnader och monument som har fått med Budapest på Unescos lista över världsarv. Vi tar vägen förbi stadens mest kända landmärke, Riksdagshuset, det största i Europa som imponerar med sina många torn och vackra placering vid Donau. Inte långt från riksdagshuset är epicentrum för den magnifika arkitekturen som staden är så känd för. Här återfinns St Stephan-basilikan och den berömda boulevarden Andrassy, där även operan ligger. I slutet av den långa, exklusiva gatan hittar vi stadens största park, där man vid ingången möts av det bombastiska Hjältarnas plats och monument - statyer av rikets hjältar genom landets historia är uppställda på två kolonnader. I parken ser vi det speciella Vajdahunyad slottet - byggt i flera olika stilar som en kopia av Transylvanska slottet Hunyad – som har en särskild anknytning till en viss Mr Dracula.
Dagens tur slutar efter besöket i parken och resten av dagen och kvällen är ledig för egna önskemål. Du kan ta bussen tillbaka till hotellet eller fortsätta din egen utforskning av staden eller parken. Det finns gott om platser att besöka och din reseledare hjälper gärna till med tips och ideér.


Bild: Riksdagshuset

Dag 3 - Heldagsutflykt längs Donau till Visegrad (F, L)

Dagen erbjuder en tur längs Donaus flodbank och området där floden böjer sig, en plats som anses vara en av de vackraste områdena längs Donau. I staden Visegrad besöker vi det medeltida slottet som tornar upp sig över Donau och som har haft en mycket speciell roll i den ungerska historien. Slottet var residens för kungen som gjorde Visegrad till Ungerns huvudstad 1325. Den här rollen hade dock staden bara tills 1405 då Buda blev huvudstad och boplats för kungen. Idag är Visegrad en liten stad med ett stort antal besökare tack vare slottet och dess fantastiska omgivningar vid floden. Vi får lunch serverad i Visegrad och åker tillbaka till Budapest under eftermiddagen. Efter detta är resten av dagen och kvällen fri till eget förfogande.

Dag 4 - Budapest på egen hand och Csárdás folklorekväll (F, M)

Dagen är ledig till egna upplevelser och du kan anpassa den helt efter dina egna intressen. Vi kan varmt rekommendera att ni besöker något av Budapests många klassiska termalbadanläggningarna, som erbjuder bad, spa och välbefinnande - ett perfekt avslut på en aktiv resa!

Vid mörkrets inbrott träffas vi på hotellet och åker tillsammans till vår avskedsmiddag med en tre-rätters meny. Här får vi också uppleva de berömda ungerska folkdansarna Csárdás tillsammans med den melankoliska musiken som börjar i ett lugnt tempo och slutar i ett uppskruvat och ibland galet tempo.


Bild: Szechenyi spaanläggning

Dag 5 - Hemresa (F)

Vi får den sista omgången med frukost på hotellet innan vi säger adjö till vår reseledare och Budapest för den här gången, och tar bussen till flygplatsen.

Karta

BLÄNDANDE BUDAPEST

Väder

Se vädret i Budapest

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Budapest

Geografi och demografi

Budapest är namnet på Ungerns huvudstad och består av de två stadshalvorna Buda och Pest som ligger på var sin sida om floden Donau. Med en yta på 525, 2 km2 och ett invånarantal på ca 2 miljoner människor är staden en metropol för turister och besökare världen över. Den s.k. Pest-sidan karaktäriseras vanligtvis för att vara stadens kommersiella mittpunkt där du hittar otaligt många restauranger, caféer, butiker och museer, medan Buda-sidan präglas av sin historiska ådra med sina anrika borgar och slott som avslöjar händelser från forna tider. Här hittar du bland annat det kungliga slottet och Mattiaskyrkan som lockar många turister till besök. Till en början var de två stadsdelarna helt åtskilda städer och det var först under 70-talet som de slogs ihop tillsammans med delen Óbuda och bildade det som vi idag känner till som Budapest. Du hittar Ungerns huvudstad i mitten av landet, omgiven av odlingsbara slätter.  

Budapest lockar även besökare med sina berömda spabadhus som med sitt varmvatten på behagliga 30 grader gästas av badgäster från världens alla hörn. Du hittar faktiskt Europas största badhus ”Széchenyi” här, alldeles intill stadsparken på Pest-sidan.

Väder och klimat

Budapest kännetecknas av ett klassiskt mellaneuropeiskt klimat med fyra årstider, sommarhalvåret är varmt och soligt och vintrarna kalla. Under sommaren är det vanligt med temperaturer på runt 30 grader, och på vintern ner till 15 grader.

Att ta sig runt

Liksom i de flesta storstäder tar du dig här smidigast runt till fots. De många broarna över Donau förbinder de två stadsdelarna med varandra och inom gångavstånd hittar du de flesta kända sevärdheter belägna. Om du hellre önskar färdas med transportmedel kan du vara lugn då Budapest har ett välutvecklat transportsystem som färdar lokalbor och turister både smidigt och effektivt. Den kommunala transporttrafiken i staden kallas för BKV och innefattar buss, spårvagn samt tunnelbana. Du kan under dygnets alla timmar färdas med lokaltrafiken och under dagtid avgår en del tunnelbanelinjer så ofta som varje minut. Stationerna ligger även tätt inpå varandra så du behöver inte gå långt för att hitta till närmaste station. Tänk dock på att du behöver ha införskaffat dig din biljett innan du kliver på färdmedlet, vilket du kan göra smidigt och enkelt vid de stationer som tunnelbanorna och spårvagnarna avgår ifrån.

Shopping

I Budapest är shoppingutbudet stort och då priserna här oftast är något lägre generellt sett än i Sverige, attraherar Budapest många turister. Här kan du finna alltifrån dyrare designkläder och accessoarer till ett utbud av billigare budget.

Om du eftersöker en gedigen och ordentlig marknad, är det till Budapests saluhall ”Nagy Vasarcsarnok” som du ska bege dig till. Denna ofantligt stora marknad erbjuder allt du kan tänkas önska dig i dryck och matväg. 

Avgångar & priser

  Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
14/9 - 18/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Bländande Budapest
5 995:- Boka »
28/9 - 2/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Bländande Budapest
5 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Priset inkluderar:

 • Flyg Stockholm - Budapest t/r inkl. transfer

 • 4 nätter på centralt hotell 4*

 • 4 x frukost

 • 1 x lunch

 • 2 x middag på lokala restauranger

 • Utflykt till Buda-sidan med besök på fiskarens fästning och Mattias-kyrkan

 • Utflykt till Pest-sidan med Parlamentet, Andrassy Boulevard, Hjälteplatsen och Vajdajunyad slott

 • Heldagsutflykt längs Donau till Visegrad slott med inkluderad lunch

 • Transport enligt program

 • Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

 • Enkelrumstillägg, 1095 SEK

 • Övriga entréer ej nämnda ovan

 • Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 5

Hotell i Budapest
****
Vi bor på ett 4-stjärnigt hotell i centrala Budapest. Namnet på hotellet har ännu inte bekräftats, utan ytterligare information om hotellet ges närmare inpå avresan. Sida ....

Övernattning Dag 1 - 5

Danubius Grand Hotell Margitsziget
****
ANVÄNDS FÖR AVGÅNGEN 11 MAJ Danubius Grand Hotel Margitsziget 4 * är ett klassiskt hotell som innehåller allt du förknippar med en tidigare storhet. Hotellet har a nor frå ....