Skip to main content

Ögonblick från Malta

Par som njuter i hamnen i Marsaxlokk på Malta.
Hamnen i huvudstaden Valletta med vacker arkitektur på Malta.
Semester på Malta med halvpension och vin och stora naturupplevelser på ön Gozo.
Valletta stad i solnedgången med vackra kupoler och färgglada dörrar på ön Malta.
Maltesisk mat med oliver, böner och soltorkade tomater.
Människor som vandrar på gatorna i Valletta stad på Malta.
Hamnen i Valletta med småbåtar och palmer under en semester på Malta.
Lila blommor och gammal arkitektur intill havet på en resa till ön Malta.
Status:
Fullt

Skapa minnen på Malta

Kulturresa med tid för både sevärdheter och avkoppling

En resa till Malta ger oss ett härligt avbrott från vardagen. På denna ö, som vilar i Medelhavet mellan Afrika och Europa, slåss det turkosa havet och den sällsynta naturen om vår uppmärksamhet. De sandfärgade och historiska medeltidsstäderna stjäl naturligtvis också en del av showen med sina trappstensgränder, romantiska kupoler och klarfärgade dörrar och balkonger.

I flera århundranden har människor stridit om ön. Romare, korsriddare och fransmän har alla haft ett intresse för Malta, detta tack vare öns strategiska läge. Som en följd av platsens dramatiska historia, är Malta rik på fästningar, palats och fort. UNESCO var inte sen med att ge dem uppmärksamhet, och det ska inte vi heller vara.

Inspelningsplats för några av våra främsta filmklassiker

Malta har varit platsen för inspelningen av många berömda populärkulturella filmer. Några exempel är Midnight Express (1978), Popeye (1980), Gladiator (2000) och Troja (2004). De alla är kritikerrosade filmer med fantastiska scener tack vare öns natur och omgivningar. Även stora delar av den omåttligt populära serien Game of Thrones har spelats in på Malta.

Därför ska du resa med oss på kulturresa på Malta:

  • Boende på hotell i gemytlig badort
  • Naturupplevelser vid Dingly Cliffs
  • Båttur i traditionell fiskebåt
  • Stadsvandringar genom öns mest berömda städer

Boende där hav och strand är inom räckhåll   

På norra Malta hittar vi St Paul's Bay. Här är klimatet ljuvligt, vattnet kristallklart och nöjesutbudet har allt man kan efterfråga. Vi bor i den omtyckta badorten Bugibba, endast 700 meter från den restaurangtäta gågatan och 10 minuters promenad från stranden. Här kan du ta en promenad utmed strandpromenaden, följt av en kaffe i solen - välbefinnande när det är som allra bäst. Om havet är ack så vackert att titta på, men allt för kallt för att bada i, kan du ta ett dopp i den uppvärmda inomhuspoolen på vårt boende under resan, Hotel Topaz 3*. Vissa brukar tycka att havet är för kallt att bada i under början av våren, medan det i augusti värmts upp så pass mycket att det inte ger någon direkt svalka. Då kan vi vara tacksamma över att vårt hotell även har en utomhuspool som är uppfriskande i sommarens värme. Härutöver finns det möjligheter för massagebehandlingar och i resan har vi inkluderat halvpension i form av frukost och middag i hotellets restaurang.

Utflykter som har allt att berätta

Förutom avkoppling under värmande sol, tar vi oss till oförstörda städer, kluckande hamnar och förbryllande naturformationer. Huvudstaden Valletta vittnar om stadens värde som kulturarv. Här beundrar vi de ogenomträngliga fästningsruinerna och de historiska gränderna. Vi reser söderut till hamnen i Marsaxlokk där vi blir klokare på traditionen kring de målade fiskebåtarna. Vi ska också vinka av hamn och land i en fläktande båttur.

I Siggiewi letar vi upp den dramatiska kuststräckan, som är berömd för sina Dingly Cliffs och som för tankarna till det dramatiska landskapet på de brittiska öarna. Vi besöker också städerna Mdina och Rabat, som båda har gemensamt att de under medeltiden har verkat som huvudstäder tillsammans med Valletta.

Starka historier och stolta traditioner blir lika oförglömligt som medelhavsdelikatesser och solnedgångar över havet.

Kort dagsprogram för resan till Malta

Dag 1: Ankomst till Malta (M)
Dag 2: Utflykt till Dingly Cliffs och Masarxlokk (F, M)
Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 4: Utflykt till huvudstaden Valletta (F, M)
Dag 5: Utflykt till Mdina och Rabat (F, M)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Tid på egen hand. Hemresa (F)

L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Malta (M)

Vid ankomsten till Maltas internationella flygplats tas vi emot av vår reseledare och buss som ska köra oss till Hotel Topaz, beläget i semesterorten Bugibba. Efter att vi har fått våra rum tilldelade väntar resans första middag i hotellets restaurang.

Dag 2: Utflykt till Dingly Cliffs och Marsaxlokk (F, M)

Efter frukost styr vi inledningsvis vår buss västerut mot landsbyn Siggiewi. Här blir vi bemötta av en något annorlunda och dramatisk kustlinje med de så kallade "Dingly cliffs". Här går gränsen mellan land och vatten lodrät och de flera hundra meter höga klipporna bildar en imponerande uppenbarelse för ögat. Väl framme i Siggiewi besöker vi kalkstensmuseet, var öns långa och stolta tradition i behandlingen av kalksten kan upplevas i "Limestone heritage park and gardens".

Turen fortsätter sedan vidare till fiskebyn Marsaxlokk i den sydligaste änden av ön. Här vilar vi ögonen på bl.a. de unika och charmerande maltesiska fiskebåtarna "luzzo'erna", som är färggrant dekorerade med påmålade ögon - en tradition som härstammar från feniciernas tid. Efter tid på egen hand som ger möjlighet för att äta lunch, har det blivit dags för oss att komma ut på havet. Under vår båttur på vattnet ser vi bland annat Marsamxett hamn och the Great harbour, som anses vara en av de vackraste hamnarna i Europa.

Marsaxlokk hamn med färgglada fiskebåtar på Malta.
Bild: Marsaxlokk hamn med luzzoerna

Middagen intar vi på hotellet.

Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser  (F, M)

Efter ett par dagar fyllda med upplevelser, passar en dag utan program utmärkt. Njut av stunden och semestern intill poolkanten på hotellet eller intill havet på stranden. I området finns det också möjligheter för båtturer och andra spännande dagsaktiviteter att utforska.

Härutöver ligger Bugibba framför dina fötter och med 1 km in till ortens gågata, har du alla möjligheter att finkamma utbudet på caféer och restauranger.

Middagen intar vi på hotellet.

Dag 4: Maltas huvudstad Valletta (F, M)

Dagens utflykt tar oss till inget mindre än till landets huvudstad Valletta. Med sina omkring 7000 invånare är Valetta en av Europas minsta huvudstäder och dess historia sträcker sig ända tillbaka till år 1566, då stormästaren av Johanniterorden (Maltesriddarna), Jean de La Valette, grundade staden. 

Staden Valletta stad sett från havet.
Bild: Valletta

Från början utgjorde Valletta en befäst stad. I arkitekturen här blandas militära byggnadsverk med monument i barockstil, och att Valletta står med på UNESCOs lista över världsarv har sina självklara skäl. På turen genom den charmiga huvudstaden besöker vi bl.a. den förtjusande Upper Barrakka gardens, som utöver välskötta trädgårdar också bjuder på en hisnande utsikt över bukten och stadsdelen Birgu. Birgu var till en början ett fiskeläge där riddarna slog sig ner 1530, drygt 30 år innan man började bygga Valetta. Vi tar oss sedan in i Stormästarens palats där vi ska beskåda byggnaden som idag är kontor för Maltas president och som har varit Maltas administrativa centrum i över 300 år. Dessutom kommer vi till St John's katedral, Maltas mest imponerade kyrka, som tidigare användes för tillbedjan för landets soldater. Kyrkan imponerar på sina besökare med sin spektakulära barockstil och dess vackra väggmålningar.

Lunchen intas på egen hand i Valletta och efter tid till egna upplevelser styr vi kursen tillbaka mot hotellet, där vi har resten av dagen och kvällen fri till egen disposition.

Middagen äter vi på hotellet.

Dag 5: Utflykt till Mdina och Rabat (F, M)

Idag fortsätter vårt äventyr i den praktfulla arkitekturens tecken, när vi efter frukost beger oss mot Mdina - mer känd som den ”Tysta staden”. Under antiken och ända fram till medeltiden utgjorde Mdina huvudstaden på Malta tillsammans med Rabat och Valletta, och här återfinns den mest imponerande arkitekturen som Malta har att erbjuda. I Mdina strosar vi runt i labyrinter av smala, pittoreska gator som är kantade med praktfulla patriciervillor och får historien om utvecklingen i den före detta huvudstaden berättad för oss.

Pittoreska gator med blåa dörrar i Mdina på Malta.
Bild: Mdina

Vi fortsätter till den närliggande staden Rabat, där vi avlägger ett besök på Wignacourt-museet - vars ursprungliga syfte var att verka som residens för korsriddarnas fältpräster. Bostaden blev färdigbyggd år 1749 och ligger belägen ovanpå St. Pauls grotta med förbindelse till källaren. Här tros även Aposteln Paulus ha bott efter att han strandade på Malta efter ett skeppsbrott. St. Pauls kyrka ligger i direkt anslutning till grottan. Kyrkan byggdes 1675 och bredvid den leder en trappa ner till den mystiska grottan där det sägs att helgonet St. Paul satt och bad under sin vistelse på Malta.

Dagens lunch intar vi på egen hand innan turen sedan fortsätter mot Ta' Qali. Här, i förbindelse med en tidigare och numera nerlagd RAF-flygbas, uppstod ett centrum för hantverk och konst med bl.a. keramik, glaskonst och vävning. Innan dagens utflykt når sitt slut besöker vi den berömda kyrkan i Mosta som skryter med den tredje största fristående kupolen i hela världen. Vi besöker även de många växterna i San Antons botaniska trädgård som blommar i närheten.

Middagen äter vi på hotellet.

Dag 6:  Ledig dag eller extra utflykt till Gozo (F, M)

Njut av en dag för dig själv eller följ med på vår extra utflykt, som bjuder på naturupplevelser, när vi ska få beskåda den näst största ön i den maltesiska ögruppen – Gozo. Här kommer naturen att vara ett genomgående tema. Inledningsvis beger vi oss nordväst till Cirkewwa, varifrån färjan går. Efter en 25 minuter lång färd på havet ankommer vi till Mgarr – den största och mest betydelsefulla hamnen på Gozo. Vi reser mot Dwerja-bukten, där vi möts av en imponerande kuststräcka. Här har havet och vinden format kalkstensklipporna, vilket skapar ett helt enastående sceneri med inbjudande bukter och klippformationer.

Väg längs Dwerja bukten vacker kust med blått hav och blå himmel på väg till Gozo på en resa till Malta.
Bild: Ön Gozo - vägen till Dwerja

Härifrån fortsätter vi mot huvudstaden Victoria, där vi bland annat beundrar stadens fästning. Under vår dag här kan vi också se fram emot en spännande audio-visuell show om öns historia.

Den upplevelserika dagen avrundas med tid på egen hand i den gemytliga kuststaden Xlendi, som är en av de mest pittoreska bukterna på Gozo. Njut av Medelhavets skönhet och insup den rådande atmosfären innan vi avslutar dagens äventyr.

Middagen avnjuter vi på hotellet.

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Resans sista dag är helt och hållet avsatt till dig och dina intressen. Om du ännu inte har utforskat området vi bor vi, kanske det står med på dagens agenda? Önskar du hellre komma ner i varv och skämma bort dig själv erbjuder hotellet olika massage- och kroppsbehandlingar. Avlägg ett besök i spat (mot extra kostnad) eller fokusera på din andning under en yogaklass. Ett annat passande sätt för att komma ner i varv, är en promenad längs med den gemytliga strandpromenaden, som sträcker sig från Salina Bay till St Paul’s Bay. Omtyckt av såväl lokalbor som turister, erbjuder promenadstråket utsikt över det vida havet.

Middagen intar vi på hotellet.

Dag 8: Tid på egen hand. Hemresa (F)

Vi har dagen på egen hand innan vi kör mot flygplatsen sent om eftermiddagen efter en mycket upplevelserik resa runt om på Malta.

Väder

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Malta per år.

Karta

Geografisk karta över Malta.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

pool og udsigt hotel topaz malta

Hotel Topaz

Andra liknande resor