Skip to main content

Kungadömet Jordanien

Pris från:
20 995:-
Dagar:8
Boka resa

Spännande rundresa i Jordanien 2023

Följ med till det exotiska ökenlandet Jordanien och en spännande rundresa som bjuder på mängder med klassiska kulturhistoriska höjdpunkter. Jordanien är både vackert och gästvänligt. Resan är en intressant kombination av kontrastrika metropoler, antika ruiner, bibliska landmärken, medeltida borgar och beduinbyar i ett gyllene ökenlandskap. Det finns också utrymme för vila vid Döda Havet och i hamnstaden Aqaba vid Röda Havet.

Därför ska du åka med oss på rundresa till Jordanien:

  • Höjdpunkten Petra – ett fascinerande kulturarv
  • En innehållsrik resa genom kristen och muslimsk historia
  • Wadi Rums karga ökenlandskap med en natt i beduinläger
  • Jordaniens varma gästfrihet

Upplev Mellanösterns kulturhistoria och Döda Havet

Jordanien är en skattkista full av kulturhistoria och exotiska upplevelser. Utforska en av världens bäst bevarade romerska städer Jerash. Tänk dig tillbaka till korsriddarnas många korståg vid besöken i de gamla borgarna i Kerak och Ajloun. Gå i bibliska fotspår vid Jesu dopställe i Jordanfloden och vid berget Nebo, där Moses för första gången blickade ut över ”det förlovade landet”. Och missa inte den unika upplevelsen att flyta i Döda Havet.

Besök klippstaden Petra och Wadi Rum-öknen

Längs vägen får du möjlighet att uppleva en av rundresans absoluta höjdpunkter – den berömda staden Petra. Petra blev inröstad på listan över världens sju nya underverk och när man står vid den imponerande, uråldriga klippstaden, så tvivlar man inte på varför. På en jeepsafari upplever du också den fascinerande öknen Wadi Rum och här väntar en spännande övernattning i ett beduinläger (i stort tält med golv, säng och eget badrum) under öknens förtrollande stjärnhimmel.

För att ha fullt utbyte av resan behöver du kunna gå själv utan problem. I Petra rekommenderas bra skor eftersom vi går flera kilometer.

KORT DAGSPROGRAM FÖR VÅR RESA TILL JORDANIEN:


Dag 1: Ankomst till Amman (M)
Dag 2: Jerash, Ajloun, Madaba, Nebo-berget, Döda Havet (F, M)
Dag 3: Döda Havet, Al Maghtas, Kerak, Petra (F, M)
Dag 4: Besök i Petra, Wadi Rum ökenläger med övernattning (F, M)
Dag 5: Wadi Rum jeepsafari, Aqaba (F, M)
Dag 6: Avslappning vid Röda Havet, extrautflykt: segling med lunch (F, M)
Dag 7: Till Amman, stadsrundtur i Amman (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)


F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Amman (M)

Välkommen till Jordaniens pulserande huvudstad Amman, där vi tillbringar rundresans första natt. Efter ankomst och inreseformaliteter vid Queen Alias flygplats, kör vi med buss till vårt hotell i hjärtat av staden. Här väntar oss lite mat och en god natts sömn innan rundresan börjar på allvar. 

Jordaniens huvudstad är relativt ung och en stor del av bebyggelsen är från 1900-talet. Dock har det funnits bosättningar här sedan stenåldern, vilket stadens många antika ruiner vittnar om. Amman är Jordaniens politiska och ekonomiska centrum och räknas som en av de mest liberala huvudstäderna i arabvärlden. Amman har blivit populär bland multinationella företag och staden befinner sig i en snabb ekonomisk tillväxtfas.

Bild: Solnedgång över Amman och stadens stora amfiteater från romartiden

Dag 2: Jerash, Ajloun, Madaba, Nebo-berget och ankomst till Döda Havet (F, M)

Dagen börjar med att vi betraktar Ammans hektiska vardagsliv genom bussfönstret, när vi beger oss mot den antika ruinstaden Jerash, en av landets största attraktioner. Här finns otroligt välbevarade byggnader från den grekiska och romerska perioden. Jerash är faktiskt en av världens bevarade städer från romartiden. Men redan långt före romartiden var Jerash en välmående och viktig handelsstad och dess era varade ända fram till persernas erövring 614. Alexander den Store grundlade staden som vi ser resterna av idag och romarna använde den som ett viktigt fäste i denna del av riket. Här finns en imponerande amfiteater, långa pelargångar, vackra tempelruiner och vackra stenmosaiker.

Bild: Den antika ruinstaden Jerash i Jordanien

Därefter väntar ett besök vid medeltidsborgen Ajloun, som tronar högt uppe på toppen av en kulle i staden med samma namn. Borgen är ett fint exempel på islamisk militärarkitektur och ursprungligen uppförd ovanpå ett gammalt kloster. Den har haft flera härskare och användningsområden genom tiderna och med sin placering på 1 100 meters höjd med utsikt över hela Jordandalen, har man både kunnat övervaka och kontrollera huvudtrafikleden mellan Damaskus och Egypten. Senare har borgen använts som förvaringsplats för bl a ammunition. Två stora jordskalv ödelade borgen 1837 och 1927 och idag pågår restaurering av den vackra Ajloun-borgen.


Bild: Medeltidsborgen i Ajloun, Jordanien

På eftermiddagen ankommer vi till Madaba. Utöver sina gamla kristna kyrkor (40 % kristna invånare) är Madaba känt för ett imponerande bysantinskt mosaikgolv, som finns i den grekisk-ortodoxa kyrkan. Madaba har en charmig atmosfär och det är mysigt att gå runt bland de små gatorna med sina bodar och butiker. Vi fortsätter till det berömda berget Mount Nebo, som är ett viktigt religiöst landmärke med en fantastisk utsikt över Jordandalen och Israel. Här skådade Moses för första gången ut över ”det förlovade landet”, ett land som han dock aldrig själv fick uppleva. Moses dog efter att ha talat på berget och ska också vara begravd här.


Bild: Utsikt från Nebo-berget i Jordanien och fin golvmosaik från kyrkan i berget

Kvällen avnjuts på vårt hotell vid Döda Havet.

Dag 3: Döda Havet, Al Maghtas, Kerak-borgen och ankomst till Petra (F, M)

Dagen inleds, för de som vill, med att bada och flyta i det salta, mineralrika vattnet i Döda Havet. Det är en fantastisk och rolig upplevelse och ska dessutom vara särskilt vårdande och bra för huden. Därefter fortsätter resan söderut. Vi börjar med att besöka Al Maghtas vid Jordan-floden. Stället är en viktig kristen pilgrimsort, då det var här vid stranden som Jesus enligt bibeln lät döpa sig. 

Vi fortsätter söderöver mot Petra. På vägen stannar vi för att besöka korsriddarborgen Kerak, som ståtar på toppen av en kulle med branta sluttningar. Den är imponerande stor och välbevarad och under korstågen fick alla stadens invånare plats inuti borgen. Kerak höll stånd fram till 1188, då Saladin efter många försök till slut intog borgen och Kerak övergav sig till muslimerna.

Framåt sen eftermiddag når vi Wadi Musa och inkvarterar oss på vårt hotell nära Petrabergen.

Dag 4: Petra och Wadi Rum-öknen (F, M)

Dagen är vigd åt en världskändis. Vi presenteras för ett av världens sju nya underverk, den sägenomspunna staden Petra, uthuggen i förtrollande vackra sandstensformationer. Den antika staden Petra (som betyder sten) dateras till ca år 300 f Kr. Den var under århundraden glömd och gömd fram till att Johann Burckhardt 1812 hittade platsen utifrån myten om den försvunna staden. Petra var nabatéernas huvudstad och ett viktigt handelscentrum för dåtiden karavaner.

Petra gömmer sig i en stängd dal och för att få uppleva de imponerande byggnaderna, templen och gravarna, som är uthuggna direkt i de rosa-orangefärgade klipporna, så måste man först ta sig igenom Al Siq, en ca 2 km lång sluss, som är en upplevelse i sig. Iförda bra skor och beväpnade med kamera och vatten, går vi i Johann Burckhardts och andra turisters fotspår och vi belönas rikligt när Petras monumentala skönhet uppenbarar sig.

När dagen går mot sitt slut är vi uppfyllda av intryck efter en oförglömlig upplevelse. Nu pockar hungern på och vi beger oss till den spektakulära Wadi Rum-öknen, där en härlig middag väntar oss. Som om vi vore äkta beduiner, övernattar vi i beduintält i ett ökenläger i Wadi Rum. När mörkret faller på belönas vi med en sagolik stjärnhimmel. 

Bild: Det mytomspunna Petra, Jordanien

Dag 5: Jeepsafari i Wadi Rum och ankomst till Aqaba (F, M)

Under en två timmar lång ökensafari i öppen jeep upplever vi en stor del av det vackra Wadi Rum och den fotointresserade kommer att ha massor med fina motiv att föreviga. I detta naturskyddade ökenområde möts vi av ett hänförande vackert och fascinerande landskap, där färgerna skiftar i takt med solens vandring över himlen. Wadi Rum har varit kuliss i många filmproduktioner och de mest kända är Lawrence of Arabia (1962), Indiana Jones (1989), Mission to Mars (2000) och The Martian (2015). I oktober 2018 avslutades den senaste filminspelningen, Aladdin, med bl a Will Smith i rollistan.

Vi lämnar öknen och kör mot badorten Aqaba vid Röda Havet. Väl i Aqaba har vi en stund på egen hand innan vi checkar in på vår resort strax söder om staden.

Bild: Den spektakulära Wadi Rum-öknen, Jordanien

Dag 6: Ledig dag vid Röda Havet, möjlighet till segelutflykt med lunch (F)

Röda Havet är populärt bland sportdykare p g a dess goda siktbarhet. Havet är tropiskt med en stabil temperatur på 20-24 grader och fyllt av färgglada fiskar och korallrev. Dagen är din och du kan använda den hur du vill. Du kan välja att åka på vår extrautflykt, som är en trevlig segeltur på 3-4 h med en välsmakande lunch som tillagas ombord på båten. Eller så kan du slappna av på resorten, ligga på stranden, bada, snorkla eller åka in till basaren i Aqaba och insupa hamnstadens atmosfär. I Aqaba finns många butiker, restauranger och caféer, och här har du möjlighet att ta del av lokalbefolkningens vardag. Vår reseledare är gärna behjälplig och kan ge dig tips på saker att göra.


Bild: Hamnstaden och badorten Aqaba med Sharif Hussein bin Ali-moskén, Jordanien

Dag 7: Till Amman och sightseeing (F, M)

Idag har vi en lite längre transportsträcka framför oss tillbaka till huvudstaden. Med ökenlivet bakom oss möter vi åter Amman, denna kontrastrika, spännande och livliga miljonstad bestående av typiska gamla mellanöstern-kvarter sida vid sida med moderna västerländska stadsdelar. Vi tillbringar en del tid i de myllrande gränderna i centrum, där det doftar falafel, kryddor och parfym. Det pågår ett hektiskt liv bland de små moskéerna, de traditionella kaffehusen och de lokala soukerna (marknaderna). Vi kör genom några av de mer moderna kvarteren, där man hittar fina kaféer, trendiga barer, lyxiga shoppingcenter, läckra konstgallerier och attraktiva lägenhetskomplex. Beroende på trafiken hinner vi kanske få en skymt av den stora amfiteatern från romartiden (då staden hette Philadelphia) och citadellet.

Dag 8: Hemresa

Direktflyg till Stockholm på förmiddagen.

Karta

Väder

Se vädret i Jordanien

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
19/10 - 26/10Se flygtider Stockholm - ArlandaKungadömet Jordanien 21 495:-SÄND FÖRFRÅGAN
11/4 - 18/4Se flygtider Stockholm - ArlandaKungadömet Jordanien 20 995:-Boka

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats?  Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Direktflyg Stockholm – Amman t/r, inkl. transfer
• 2 nätter på hotell i Amman
• 1 natt på hotell vid Döda Havet 
• 1 natt på hotell nära Petra
• 1 natt i beduinläger i Wadi Rum öken (stort tält med golv, säng och eget badrum)
• 2 nätter på hotell i Aqaba
• Halvpension (frukostbuffé och middagsbuffé på hotellen)
• Busstransport hela veckan
• Utflykter och entréer enligt program 
• Svensktalande reseledare
• Visum (Gäller skandinaviska medborgare, övriga får själv ta kontakt med jordanska konsulatet. Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet, ge oss alla passuppgifter minst en månad innan avresa)

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2595 kr
• Entréer som inte nämns i dagsprogrammet
• Kryssning på Röda Havet 3 timmar inkl lunch och möjlighet att snorkla, 650 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, 250 kr
• Dricks till chaufförer och jordanska guider, räkna med 200-250 kr/person
• Mat som inte nämns i dagsprogrammet
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera
   skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Övernattning Dag 1 - 2

Olive Hotel

Olive Hotel

Övernattning Dag 4 - 5

Captain's Desert Camp

Captain's Desert Camp

Övernattning Dag 7 - 8

Olive Hotel

Olive Hotel

Andra liknande resor

Trustpilot