Skip to main content

Kungadömet Jordanien

8 dagar - pris per person från
17 995:-
Boka resa

Spännande rundresa genom Jordaniens öken och storstäder 2024

Följ med till det exotiska ökenlandet Jordanien och en spännande rundresa som bjuder på mängder med klassiska kulturhistoriska höjdpunkter. Landet är hem åt olika kulturer och etniska grupper, vilket avspeglas i dess rika konst, musik och kök. Här kan vi utforska städernas lokala marknader, smaka på den goda maten och uppleva gästfriheten från det jordanska folket. Den jordanska gästfriheten är legendarisk, och på plats i detta exotiska ökenland är det inte svårt att känna av den genuina vänligheten och den välkomnande atmosfären oavsett var vi befinner oss. De lokala marknaderna och basarerna är fyllda av färger, dofter, smaker och en känsla av liv, och att handla med traditionella hantverk och souvenirer är en del av den autentiska upplevelsen.

Vår rundresa ger dig möjligheten att ta del av en intressant kombination av kontrastrika metropoler, antika ruiner, bibliska landmärken, medeltida borgar och beduinbyar i ett gyllene ökenlandskap. Mångfalden av religioner och etniska grupper skapar en unik social dynamik, och landet är känt för att vara en smältdegel av historia och nutid där gamla traditioner möter moderna influenser på ett harmoniskt sätt.

Dessutom vet vi att en viktig del av en innehållsrik rundresa är tid för avslappning och ro. Därför kan du samla intrycken från resan på fina hotell vid både Döda havet och vid Röda havets strand och hamnstaden Aqaba. Oavsett om du är intresserad av historia, äventyr, avkoppling eller kulturell utforskning erbjuder Jordanien en rik och varierad resa som garanterat kommer att skapa minnen för livet.

Därför ska du åka med oss på rundresa till Jordanien:

  • Höjdpunkten Petra – ett fascinerande kulturarv
  • En innehållsrik resa genom kristen och muslimsk historia
  • Wadi Rums karga ökenlandskap med en natt i beduinläger
  • Jordaniens varma gästfrihet

Upplev Mellanösterns kulturhistoria och storslagna sevärdheter

Historiskt sett har Jordanien varit en korsväg för olika civilisationer, och detta avspeglas i landets rika kulturarv. De många arkeologiska fyndplatserna, som till exempel den gamla romarstaden Jerash, vittnar om en rik antik historia och ger en inblick i livet under romartiden och andra imperier. De trånga gränderna i Ammans gamla stadsdel bär på århundraden av historia och kulturarv, och här är det lätt att trivas. Jordanien är en skattkista full av kulturhistoria och exotiska upplevelser, vilket vi påminns om när vi tänker oss tillbaka till korsriddarnas många korståg vid besöken i de gamla borgarna i Kerak och Ajloun, när vi går i de bibliska fotspåren till Jordanfloden där Jesus döptes eller när vi kikar närmare på berget Nebo där Moses för första gången blickade ut över det förlovade landet.

Den famösa klippstaden Petra och övernattning i Wadi Rum-öknen

Längs vägen får vi möjlighet att uppleva en av rundresans absoluta höjdpunkter – den berömda klippstaden Petra. Petra blev inröstat på listan över världens sju nya underverk, och när man står vid den imponerande uråldriga staden tvivlar man inte på varför. Vi går genom klyftan där de häpnadsväckande uthuggningarna nästan tar andan ur oss, och dagen avslutas sedan på bästa vis när vi tar oss ut i den rödskimrande Wadi Rum-öknen. På en jeepsafari får vi tal av den fascinerande öknen på bästa tänkbara sätt, och här väntar dessutom en spännande övernattning i ett beduinläger. Här bor vi med alla bekvämligheter i stort tält med golv, säng och eget badrum under öknens förtrollande stjärnhimmel.

För att ha fullt utbyte av resan behöver du kunna gå själv utan problem. I Petra rekommenderas bra skor eftersom vi går flera kilometer.

Tid för havsnära avslappning

Det är inte bara öken och inlandsupplevelser som står på vårt schema. Naturligtvis passar vi även på att njuta av Jordaniens havsnära höjdpunkter, både i landets norra och södra delar. I Aqaba vid landets södra gräns får vi slappna av och ta del av en mer traditionell sol- och badupplevelse, medan vi vid vårt besök vid Döda havet kan prova på att flyta i det ovanligt salta vattnet – en upplevelse man ska vara med om minst en gång i livet.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Amman (M)
Dag 2: Historia & arkeologi i Jerash
Dag 3: Madaba, Neboberget, Al Maghdas vid Jordanfloden och Kerakborgen samt transfer till Petra (F, M)
Dag 4: Besök i Petra och övernattning på beduinläger i Wadi Rum-öknen (F, M)
Dag 5: Jeepsafari i Wadi Rum-öknen och transfer till Aqaba (F, M)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser eller extrautflykt: Segeltur på Röda havet med lunch (F, L*, M)
Dag 7: Transfer till Döda havet och ledig tid (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

*Lunch ingår vid köp av extrautflykt

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Vänligen notera att de hotell som är kopplade på den här resan endast är vägledande och att ändringar till likvärdiga hotell av motsvarande standard kan förekomma. En fullständig hotellista skickas ut i samband med avresebrevet 10–14 dagar innan avresa

Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Amman (M)

Välkommen till Jordaniens pulserande huvudstad Amman! När vi har landat möts vi av vår reseledare (alternativt vår lokala flygplatsvärd) som ser till att vi får hjälp med inreseformaliteterna. Vi hämtar sen ut våra väskor och i sällskap med vår reseledare tar vi oss från Queen Alias flygplats med buss till vårt centralt belägna hotell. Här väntar oss lite mat och en god natts sömn innan vårt jordanska äventyr börjar på allvar. 


Bild: Amman är en vacker stad i både dagsljus och solnedgång

Jordaniens huvudstad är relativt ung och en stor del av bebyggelsen är från 1900-talet. Dock har det funnits bosättningar här sedan stenåldern, vilket stadens många antika ruiner vittnar om, som till exempel den romerska amfiteatern. Amman är Jordaniens politiska och ekonomiska centrum och räknas som en av de mest liberala huvudstäderna i arabvärlden. Staden har dessutom blivit populär bland multinationella företag, och befinner sig i en snabb ekonomisk tillväxtfas.

Dag 2: Historia & arkeologi i Jerash

Medan dagen gryr över staden betraktar vi Ammans hektiska vardagsliv genom bussfönstret. Det har blivit dags för oss att bege oss mot den antika ruinstaden Jerash, en av landets största attraktioner. Här finns fascinerande välbevarade byggnader från den grekiska och romerska perioder, och faktum är att Jerash faktiskt är en av världens bäst bevarade städer från romartiden. Alexander den Store grundlade den stad som vi ser resterna av idag, och romarna använde den som ett viktigt fäste i denna del av riket. Här finns en imponerande amfiteater, långa pelargångar, vackra tempelruiner och vackra stenmosaiker. Jerash var dock redan långt före romartiden en välmående och viktig handelsstad, och dess storhetstid varade ända fram till persernas erövring år 614.


Bild: Ruinstaden Jerash bjuder på fantastiska antika fynd

När vi kikat närmare på Jerashs antika arv vänder vi tillbaka mot Amman – denna kontrastrika, spännande och livliga miljonstad bestående av typiska gamla mellanösternkvarter sida vid sida med moderna västerländska stadsdelar. Vi tar oss an de myllrande gränderna i centrum, där det doftar av den godaste falafeln, kryddor och parfym. Det pågår ett hektiskt liv bland de små moskéerna, de traditionella kaffehusen och de lokala marknaderna, soukerna.


Bild: Jordaniens dofter och smaker slår emot oss på bästa tänkbara vis

Vår stadsrundtur tar oss med buss genom några av de mer moderna kvarteren där man hittar fina kaféer, trendiga barer, lyxiga shoppingcenter, läckra konstgallerier och attraktiva lägenhetskomplex. Beroende på trafiken hinner vi kanske få en skymt av den stora amfiteatern från romartiden (då staden hette Philadelphia) och det välkända citadellet. 

Kvällens middag äter vi på hotellet, innan det blivit dags att förbereda sig inför avfärden söderut under nästa dag. 

Dag 3: Madaba, Neboberget, Al Maghdas vid Jordanfloden och Kerakborgen samt transfer till Petra (F, M)

Idag lämnar vi Amman och norra Jordanien bakom oss när vi tar oss söderut med slutdestination i direkt anslutning till Petra. Vi inleder dagen i staden Madaba. Utöver sina många gamla kristna kyrkor (40% kristna invånare) är Madaba känt för ett imponerande bysantinskt mosaikgolv som finns i den grekisk-ortodoxa kyrkan. Madabas charmiga atmosfär bjuder in till trivsamma promenader bland de små gatorna med sina bodar och butiker. När vi sett oss omkring fortsätter vi till det berömda Neboberget, eller Jabal Nabā som det kallas här. Berget är ett viktigt religiöst landmärke med en fantastisk utsikt över Jordandalen, Israel och Palestina. Här skådade Moses för första gången ut över det förlovade landet – ett land som han dock aldrig själv fick uppleva. Moses dog efter att ha talat på berget och sägs också vara begravd här.


Bild: Neboberget bjuder på både färggrann golvmosaik från den tillhörande kyrkan och en fantastisk utsikt

Vårt nästa stopp blir den mytomspunna platsen Al Maghtas vid Jordanfloden. Orten är ett viktigt kristet pilgrimsmål, då det var här vid stranden som Jesus enligt bibeln lät döpa sig. Vi fortsätter sedan söderöver, och på vägen stannar vi för att besöka korsriddarborgen Kerak som ståtar på toppen av en kulle med branta sluttningar. Den är imponerande stor och välbevarad och under korstågen fick alla stadens invånare plats inuti borgen. Kerak höll stånd fram till år 1188, då Saladin efter många försök till slut intog borgen och Kerak kapitulerade till muslimerna.


Bild: Jesus dopplats och ruinerna av den ståtliga Kerakborgen

Framåt sen eftermiddag når vi Wadi Musa och inkvarterar oss på vårt hotell nära Petrabergen. Här har vi sedan kvällen att tillbringa på egen hand efter att vi ätit middag på hotellet.

Dag 4: Besök i Petra och övernattning på beduinläger i Wadi Rum-öknen (F, M)

Dagen är vigd åt en världskändis, och kommer onekligen att bli en av resans riktiga guldkorn. Här presenteras vi för ett av världens sju nya underverk, den sägenomspunna staden Petra, uthuggen i förtrollande vackra sandstensformationer. Petra – som lägligt nog betyder just sten – dateras till omkring år 300 f.Kr. Den antika staden var under århundraden glömd och gömd, ända fram till det att den schweiziske upptäcktsresanden och forskaren Johann Burckhardt år 1812 lokaliserade platsen utifrån myten om den försvunna staden. Petra var nabatéernas huvudstad och ett viktigt handelscentrum för dåtiden karavaner.

Petra gömmer sig på andra sidan av en stängd dal, och för att få uppleva de imponerande byggnaderna, templen och gravarna, som är uthuggna direkt i de rosa-orangefärgade klipporna måste man först ta sig igenom Al Siq, en cirka 2 kilometer lång sluss, som är en upplevelse i sig. Iförda bra skor och beväpnade med kamera och vatten, går vi i Johann Burckhardts och andra turisters fotspår och vi belönas rikligt när Petras monumentala skönhet uppenbarar sig.


Bild: Det magiska Petra lämnar ingen oberörd

När dagen går mot sitt slut är vi uppfyllda av intryck efter en oförglömlig upplevelse. Nu pockar hungern på och vi beger oss till den spektakulära Wadi Rum-öknen där en härlig middag väntar oss. Som om vi vore äkta beduiner övernattar vi i beduintält i ett ökenläger i Wadi Rum. Här bor vi bekvämt i stora tält med golv, säng och eget badrum och får lära oss mer om de lokala traditionerna och matvanorna, och när mörkret faller på belönas vi med en sagolik stjärnhimmel. 


Bild:
Livet i Wadi Rum-öknen

Dag 5: Jeepsafari i Wadi Rum-öknen och transfer till Aqaba (F, M)

Idag står fart och fläkt på schemat, då vi under en två timmar lång ökensafari i öppen jeep upplever en stor del av det vackra Wadi Rum. Här kommer den fotointresserade ha massor med fina motiv att föreviga. I detta naturskyddade ökenområde möts vi av ett hänförande vackert och fascinerande landskap där färgerna skiftar i takt med solens vandring över himlen. Wadi Rum har varit kuliss i många filmproduktioner, där vi bland de mest kända kan hitta bland annat Lawrence of Arabia (1962), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Mission to Mars (2000) och The Martian (2015). En av den senare tidens storfilmer som också spelades in här var sci-fi-äventyret Dune (2021), med bland andra Timothée Chalamet och svenska Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård i huvudrollerna.


Bild: På svindlande vägar tar vi oss genom den spektakulära Wadi Rum-öknen

När vi återvänder från vår jeepsafari är det dags att sänka tempot lite. Vi lämnar öknen och kör istället mot badorten Aqaba vid Röda havet. Väl i Aqaba har vi en stund på egen hand innan vi checkar in på vår resort strax söder om staden. Efter en dag full av upplevelser kör vi den sista biten till Döda havet och vårt hotell. Här kan vi avnjuta en middag och se hur solen färgar omgivningarna i tusen nyanser av rött.

Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser eller extrautflykt: Segeltur på Röda havet med lunch (F, L*, M)

På plats vid Röda havet är det enda alternativet att trivas som fisken i vattnet. Röda Havet är inte bara populärt bland soldyrkande resenärer, utan även bland sportdykare som gärna reser hit på grund av det klara vattnet. Havet är tropiskt med en stabil temperatur på 20–24 grader och är fyllt av färgglada fiskar och korallrev. Dagen är din och du kan använda den hur du vill. Du som vill kan välja att följa med på vår extrautflykt, en trevlig segeltur på 3–4 timmar med en välsmakande lunch som tillagas ombord på båten. Från båten har du dessutom möjlighet att snorkla i det klarturkosa vattnet. 


Bild: I Aqaba kan vi njuta av vackra moskéer och härligt strandliv

Du som hellre tar dagen som den kommer kan istället välja att slappna av på resorten, ligga på stranden, bada och snorkla på egen hand, eller varför inte åka in till basaren i Aqaba och insupa hamnstadens atmosfär? I Aqaba finns många butiker, restauranger och kaféer, och här har du möjlighet att ta del av lokalbefolkningens vardag. Vår reseledare är gärna behjälplig och kan ge dig tips på saker att göra.

Dag 7: Transfer till Döda havet och ledig tid (F, M)

Idag har vi en lite längre transportsträcka framför oss när vi ska ta oss tillbaka norrut till det häftiga Döda havet för ytterligare avkoppling. När vi kommer fram checkar vi in på vårt hotell, och resterande delen av dagen tillbringas självklart med ett flytande bad i Döda havets salta mineralrika vatten. Det är en fantastisk, rolig och lite märklig upplevelse, och dessutom sägs det vara särskilt vårdande och bra för huden.


Bild: Döda havets salta vatten

Resterande delen av vår sista dag i Jordanien har vi på egen hand, och efter att ha ätit den sista middagen i hotellets restaurang packar vi ner både tillhörigheter och alla våra nya minnen i resväskan för att göra oss redo för hemfärden. 

Dag 8: Hemresa (F)

Med både ökenliv och havsnära avkoppling bakom oss äter vi en sista frukost på hotellet och tar oss därefter än en gång till flygplatsen söder om Amman. Här går vi under förmiddagen på flyget som tar oss hem till Sverige på en direktflight, och det är med oförglömliga upplevelser på näthinnan som vi återkommer till Stockholm. Tack för ett fantastiskt äventyr, Jordanien!

Karta


Karta för avgången 11/4


Karta för avgången 13/10

Väder

Se vädret i Jordanien

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
13/10 - 20/10Se flygtider Stockholm - ArlandaKungadömet Jordanien 17 995:-Boka
3/11 - 10/11Se flygtider Stockholm - ArlandaKungadömet Jordanien 20 995:-Boka

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Direktflyg Stockholm–Amman t/r inkl. transfer
• 2 nätter på hotell i Amman
• 1 natt på hotell vid Döda Havet
• 1 natt på hotell nära Petra
• 1 natt i beduinläger i Wadi Rum-öknen (stort tält med golv, säng och eget badrum)
• 2 nätter på hotell i Aqaba
• Halvpension (frukostbuffé och middagsbuffé på hotellen)
• Utflykter, entréer och transport enligt program
• Svensktalande reseledare
• Visum (Gäller skandinaviska medborgare, övriga får själv ta kontakt med jordanska konsulatet. Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet, ge oss alla passuppgifter minst en månad innan avresa)

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 995 kr
• Entréer som inte nämns i dagsprogrammet
• Extrautflykt: Segeltur på Röda havet med lunch (3 timmar + möjlighet till snorkling), 695 kr
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Dricks till chaufförer och jordanska guider (cirka 200–250 kr/person)
• Mat som inte nämns i dagsprogrammet
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 2

Olive Hotel

Olive Hotel

Övernattning Dag 4 - 5

Captain's Desert Camp

Captain's Desert Camp

Övernattning Dag 7 - 8

Olive Hotel

Olive Hotel

Andra liknande resor