Skip to main content

Opera & folkfest i Verona

Artister och publik på arenan i Verona
Bro över floden i Verona, Italien
Arenan i Verona i kvällsljus
Läcker dessert och lokala viner i Verona
Utsikt över floden i Verona från resturang, och teatermask från operan
Stadsmuren som omger Verona och besökare i kvällsvimlet
Utflykt till Borghetto, staden med de många vattenkvarnarna, på resan till Verona
5 dagar - pris per person från
14 495:-
Fullbokad resa

Upplevelserik operaresa till Verona i Italien 2024

Följ med oss till Verona och upplev opera på stadens gamla romerska arena som vilar i spänd förväntan under den sammetsmjuka kvällshimlen som gnistrar av stjärnor. 20 000 stearinljus tänds medan mörkret sänker sig. När kvällens dirigent träder in på scenen exploderar ett öronbedövande jubel och föreställningen kan börja. Låt oss presentera opera i Verona – en spektakulär resa i äkta italiensk anda!

Därför ska du följa med oss på operaresa till Verona:

  • Boende på hotell endast fem minuter från operan
  • Femrättersmiddag på gourmetrestaurang
  • Biljetter till två operaföreställningar på Arena di Verona
  • Guidad stadsvandring genom Veronas största sevärdheter

Centralt hotell med arenan som granne

Opera under bar himmel är en upplevelse för livet. Det är en kort och intensiv resa av det mer exklusiva slaget där allt ska klaffa. Vi känner till våra gästers förväntningar sedan många år och vet att endast det bästa är gott nog. Därför flyger vi med SAS på behagliga tider, bor centralt bara fem minuters promenad från arenan och skämmer bort oss själva med en femrätters gourmetmiddag med tillhörande viner på en av stadens bästa restauranger. Vår stationära reseledare kan staden på sina fem fingrar och kan således bidra med kunskap och information i särklass. Därför är inramningen till de två operaföreställningar som ingår i resan de bästa tänkbara.

Med Hotel Mastino som utgångspunkt når du Veronas vackra gator och gränder med alla sina exklusiva butiker, museer och restauranger när det passar dig. Du kan också dricka ett gott glas vin på Piazza Bar efter kvällens föreställning utan att bekymra dig om hemtransporten. En äkta operaresa till Verona upplevs allra bäst i själva hjärtat av staden!

En operaresa som är så mycket mer

Efter en oförglömlig välkomstmiddag och en god natts sömn får vi uppleva Veronas kända och okända pärlor på en stadsvandring i sällskap av reseledaren och en inspirerande, lokalguide. Under veckan erbjuder vi en extrautflykt till det norditalienska Toscana – det bildsköna landskapet i Colline Moreniche. Här besöker vi en av de lokala vingårdarna innan färden går till sagostaden Il Borghetto, där det finns tid att äta en god lunch. Den lilla staden ligger helt bedårande mitt i floden och de flesta husen har en egen vattenmölla.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Milano, transfer till Verona och femrätters gourmetmiddag (M)
Dag 2: Stadsvandring i Verona och första operan (F)
Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser och andra operan (F)
Dag 4: Extrautflykt till Il Borghetto med vinprovning samt ledig kväll (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Milano, transfer till Verona och femrätters gourmetmiddag (M)

Vi tas emot av reseledaren efter ankomsten till Milano och så snart vi har fått vårt bagage sätter vi kurs mot Verona. Vi räknar med att komma fram till Hotel Mastino på eftermiddagen, och här ska vi tillbringa de kommande fyra nätterna. Hotellet ligger mitt i stadens historiska centrum så att allt man behöver finns på lättillgängligt gångavstånd, inklusive arenan som bara ligger fem minuters promenad från hotellet.

Bild: Vi stiftar närmare bekantskap med det välkända italienska köket

Välkomstmiddagen äter vi på en av stadens bästa restauranger, och är en riktig höjdpunkt på resan. Det är dags att uppleva det italienska köket i högform och njuta av en utsökt femrättersmeny ackompanjerad av utvalda viner. Både service och stämning är på topp denna oförglömliga första kväll i Verona – en helt perfekt introduktion till vår vistelse. Även restaurangen ligger endast fem minuters promenad från hotellet, så vi går dit tillsammans. Klädkoden för restaurangbesöket är längre byxor/klänning och överdel som täcker axlar.

Dag 2: Stadsvandring i Verona och första operan (F)

Idag får vi tid att verkligen lära känna Verona, så därför börjar vi dagen med en guidad stadsvandring i sällskap med en inspirerande, auktoriserad lokalguide. Vi går genom stadens äldsta delar och får bland annat se några av de många romerska utgrävningarna, Piazza Erbe och Piazza Signori. Vår egen reseledare är naturligtvis också med och kan bidra med ytterligare intressant information och bra tips. Eftermiddagen disponeras fritt, och det finns tid att avnjuta en god italiensk middag på någon av stadens många restauranger innan det är dags att ta sikte på arenan. 

Bildvackra Verona i solnedgång med cypresser, bro, byggnader och kullar.
Bild: Verona med sina vackra omgivningar och Romeo och Julias balkong som vi kan ta en titt på under en egen promenad i staden

Nu är tiden kommen för att se, höra och uppleva den första operan. Medhavd picknickkorg och lättare tilltugg är inte längre tillåtet, men vattenflaska (ej glas) går bra att ta med in. Se mer information om arenan längst ner på den här sidan. Man kan köpa en sittdyna på arenan om man inte har med en egen. Slutligen återstår bara för oss att önska mycket nöje. Det är dags att luta sig tillbaka och njuta av föreställningen medan natten sänker sig över Verona. 

Bild: Får jag be om största möjliga tystnad – föreställningen börjar!

Se mer information om arenan längst ner på den här sidan

Dag 3: Ledig dag för egna upplevelser och andra operan (F)

Idag har vi en välförtjänt ledig dag och möjligheterna är många. Verona är ett verkligt eldorado av exklusiva butiker, så det är upplagt för en god shoppingtur för den som önskar. Det går naturligtvis även att besöka någon av alla de intressanta sevärdheterna, museerna och konstgallerierna, medan andra kanske väljer att åka på en lite längre utflykt. Stationen i Verona ligger cirka en kvarts promenad från hotellet och det går tåg åt i stort sett alla håll. Varför inte åka till Peschiera eller Desenzano, två vackra städer som ligger precis vid Gardasjön. Man kan även åka österut och komma ända till Venedig, en resa som kan göras på en dryg timme med snabbtåg eller på två timmar med det vanliga intercitytåget.

Bild: Åk till Peschiera del Garda vid Gardasjöns rand

Venedig är alltid värt ett besök och tåget ankommer till stationen S. Lucia, som ligger ända ute vid Canale Grande, enklare kan det inte bli. Om du åker i god tid kan du med lite bra planering hinna med en trevlig förmiddag i den här spännande staden, en god lunch och kanske till och med en båttur över lagunen till den härliga ön Lido di Venezia innan turen går tillbaka.

Bild: Venedig är en stad som bara måste upplevas, och på din lediga dag kan du se till att besöka den flytande staden

Vid ett eventuellt besök i Markuskyrkan (Basilica di San Marco) i Venedig rekommenderar vi att du förköper dina biljetter för att på så sätt undvika köerna. Var uppmärksam på att biljetterna inte kan refunderas. Vid köpet anges datum och tidpunkt för besöket, och detta går inte att ändra efter ett genomfört köp. Du bokar dina biljetter genom att klicka här.

Observera att Kulturresor Europa inte kan återbetala dina förköpta biljetter till Basilica di San Marco om resans dagsprogram skulle komma att justeras med kort varsel.

Opera i Verona under bar himmel på amfiteatern.
Bild: En kväll på arenan bäddar för oförglömliga upplevelser

Dag 4: Extrautflykt till Borghetto med vinprovning samt ledig kväll (F)

Efter en sen frukost ska vi idag ta chansen att komma ut och uppleva det vackra Italien. En del av Italiens vackraste natur ligger just här, söder om Gardasjön och bara några kilometer från Verona. Regionen heter Colline Moreniche och påminner väldigt mycket om det berömda Toscana. Vi besöker den kända vinregionen Lugana, där vi får smaka på några av områdets goda viner, innan vi sätter kurs mot den förtrollande lilla staden med vattenkvarnarna; Borghetto. Borghetto är en liten stad som inte består av mer än ett 40-tal hus. Till Borghetto åker italienarna ofta på söndagarna, för att njuta av naturen och stadens härliga restauranger. Den största delen av staden ligger ute i den omgivande floden, som huserar ett av Italiens renaste vatten, och de flesta restauranger har därför uteserveringar precis i vattenbrynet.

Borghetto med vattenkvarnar och idylliska hus vid floden, Italien.
Bild: Borghetto är skönt för både ögat och smaklökarna

Borghetto är känd för sina tortellinis, som uppfanns i grannbyn Valeggio sul Mincio. Här finner vi också Viscontibron, som historiskt varit ett viktigt gränsområde, vilket syns tydligt eftersom den är byggd i två delar; den ena i trä och den andra i sten. Här stod några av de bittraste striderna under 1800-talets frihetskrig mellan Napoleon III:s soldater och kungariket Sardinen på den ena sidan och det österrikiska kejsardömet på den andra. Innan regionen blev införlivat i det nya kungariket Italien utgjorde den lilla bron en landgräns mellan Italien och Österrike. Varje år i juni dukas det upp till tortellinifest på bron, där 4 500 människor möts och njuter av färska, hemlagade tortellini. Ett firande i vår smak!

Under utflykten idag finns gott om tid till att på egen hand äta lunch på någon av de fina restaurangerna. Var kan en tallrik med nygjord tortellini passa bättre än just här i dess absoluta vagga? Dagens extrautflykt passar perfekt för dig som vill njuta av den italienska landsbygden och goda viner i de vackraste av omgivningar. Efter en dag av härliga upplevelser går resan tillbaka till Verona igen.

Dag 5: Hemresa (F)

Det har blivit dags att lämna Verona och färden går åter mot Milano. Tack för denna skönsjungande upplevelse!

Karta

Geografisk karta över Verona i Toscana.

Väder

SE VÄDRET I VERONA

Få uppdaterade väderleksutsikter på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Verona per år.

Fakta om Verona

Var ligger Verona?

Verona är namnet på den gamla kulturfyllda staden som ligger belägen i provinsen Verona i norra Italien. Väster om Verona hittar du Gardasjöns södra spets och på samma bredd något mer västerut ligger storstaden Milano. Liksom många andra städer i Italien, är turismen Veronas huvud export, vilket inte är att undra på då staden är berömd för sin majestätiska amfiteater Arena di Verona och för pjäsen Romeo och Julia av William Shakespeare.  I Verona kan du hitta en hel del kända sevärdheter som Veronakatedralen, Julias balkong från pjäsen Romeo och Julia, samt den vackra San Zeno kyrkan. Klimatet i Verona är något suptropiskt vilket innebär varma somrar och något kallare och fuktigare vintrar, där dimma och morgon dis inte är ovanligt. 

Hur många bor här?

Till ytan är Verona ca 200 km2 stort och här bor omkring ca 253 000 invånare.  

Hur tar jag mig runt?

Att ta sig runt med kollektivtrafiken i Verona är inget problem då ett stort tågrälssystem går igenom staden och skapar vägar kors och tvärs. Huvudstationen i Verona heter Verona Porta Nuova Railway station och den ligger belägen något söder om centrum.

Du upptäcker Verona stad bäst till fots då staden är liten med många sevärdheter inom räckhåll. Men om du mot förmodan har svårt för att gå längre sträckor eller helt enkelt föredrar att färdas med transport kan Veronas lokala kollektivtrafik AMT vara bra att lägga på minnet. För Veronas lokaltrafik kan du köpa både 1-dagsbiljetter och 1-timmas biljetter. Det finns även gott om taxibilar i staden där det största taxibolaget heter Radiotaxi som kör turister och invånare 24 timmar om dygnet.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I Verona brukar affärerna hålla öppet från tisdag till lördag, mellan kl. 9 på morgonen till halv 8 på kvällen, förutom under lunchtid då det är vanligt att man håller stängt någon timma eller två. Ett gott råd är alltså att inte schemalägga sin stora shoppingdag på en söndag eller måndag då det mesta är stängt.  

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
8/8 - 12/8Se flygtider Stockholm - ArlandaOpera & folkfest i Verona14 495:-Fullbokad
29/8 - 2/9Se flygtider Stockholm - ArlandaOpera & folkfest i Verona14 995:-Fullbokad

OBS! På den här resan är betalningsfristen 95 dagar. Höjd anmälningsavgift på grund av förbetalning av operabiljetter. Tillgången till biljetter på operan i Verona är mycket begränsad. 

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Milano t/r inkl. transfer
• 4 nätter på Hotel Mastino 3* 
• 4 x frukost
• 1 x 5-rätters gourmetmiddag med vinmeny
• 2 x operabiljetter per person (numrerade platser i grå sektion)
• Guidad stadsvandring i Verona
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 4 495 kr
• Extrautflykt till Il Borghetto med vinprovning, 795 kr
• Stadsskatt i Verona, cirka €10/person (2023)
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 150 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift för bokningar där bekräftelsen skickas med vanlig post (gäller ej vid onlinebokningar), 95 kr

Extrautflykten ska beställas hemifrån vid bokningstillfället eller senast en månad innan avresa.

Inkluderade operaföreställningar

På avgången 8 augusti framförs Tosca och jubileumsföreställningen Aida 1913, medan vi på avgången 29 augusti får njuta av Tosca och Barberaren i Sevilla.

Tosca
Tosca utspelar sig i Rom under det tidiga 1800-talet och kretsar kring tre huvudkaraktärer: den passionerade sångerskan Floria Tosca, konstnären och politiska dissidenten Mario Cavaradossi och den hänsynslöse polischefen Baron Scarpia. Handlingen tar sin början när Cavaradossi gömmer en politisk fånge och därför blir föremål för Scarpias intensiva sökande. Tosca, som älskar Cavaradossi, blir snart inblandad när hon försöker rädda honom från Scarpia. Intriger, svek och tragedi utvecklas när karaktärerna kämpar för kärlek och överlevnad i en farlig politisk och känslomässig miljö. Slutet på operan är dramatiskt och hjärtskärande när ödets ironi och tragik når sin kulmen.

Aida 1913
Jubileumsuppsättningen av Aida är en opera i fyra akter som utspelar sig i forntida Egypten. Vi tar oss an den komplicerade kärlekshistorien mellan prinsessan Aida från Nubien och den egyptiska befälhavaren Radamès. Under det pågående kriget mellan Egypten och Nubien förälskar sig Aida och Radamès, trots deras motsatta sidor i konflikten. Intriger och politiska komplikationer uppstår när Radamès återvänder som en hjälte och erbjuds prinsessan Amneris som belöning. Kärleken mellan Aida och Radamès försöker överleva trots omöjliga hinder. I den dramatiska finalen blir Radamès dömd till att leva begravd, och Aida väljer att följa med honom i döden. Aida utforskar teman som kärlek, lojalitet och ödets obönhörlighet genom storslagna körer och känslosamma arior.

Barberaren i Sevilla
Barberaren i Sevilla är en livlig och komisk opera i tre akter som kretsar kring de intriger som uppstår när greve Almaviva försöker vinna kärleken hos den unga och rika Rosina. Förklädd som en fattig student, Lindoro, får Almaviva hjälp av den listige barberaren Figaro för att narra den överbeskyddande doktor Bartolo, Rosinas förmyndare. I en serie av komiska förväxlingar och intriger, inklusive förklädnader och falska identiteter, når historien sin kulmen när Almaviva och Rosina äntligen kan vara tillsammans, och alla intriger avslöjas. Med Rossinis livliga musik och humoristiska inslag ger Barberaren i Sevilla en underhållande skildring av kärlek och listighet i 1700-talets Sevilla.

Viktig operainformation

Operaföreställningarna i Verona äger rum i den gamla romerska arenan under bar himmel. Föreställningarna sker under den bästa delen av sommaren när klimatet huvudsakligen är stabilt, med den lysande månen mot den svarta stjärnhimlen.

Vi rekommenderar att vara på plats ungefär 15–20 minuter innan föreställningen börjar. Vi tipsar också om att ta med en sittdyna om du har plats på stentrapporna det finns dock möjlighet att köpa en dyna på arenan för ca 5€/styck  (pris augusti 2023). Det är inte längre tillåtet att medta picknick in på arenan. Vattenflaska är tillåtet (dock inte i glasflaska).

Vanligtvis är det fri klädsel på platserna på stentrapporna, medan det finns en klädkod på de dyrare platserna. På de mörkgröna platserna gäller längre byxor och överdel som täcker axlar. På de blå, rosa/röda och guldfärgade platserna gäller en mer formell klädsel: finbyxor, skjorta och stängda skor för herrar samt en finare klänning för damer.

Om vädret inte skulle vara på vår sida ställs aldrig en föreställning in före den planerade starttiden. Arena di Verona har däremot möjlighet att senarelägga starttiden i upp till 2,5 timmar innan man beslutar att ställa in föreställningen. I dessa fall återbetalas kostnaden för biljetten. Vid de tillfällen då en redan påbörjad föreställning avbryts på grund av vädret återbetalas inte biljettkostnaden. Kulturresor Europa kompenserar alltså endast för biljetter enligt ovan samt vid sjukdom i ensambeln, strejk eller annat som förhindrar föreställningen från att äga rum.

Vi önskar er en riktigt härlig resa in i operans oemotståndliga värld!

Tillägg för uppgraderade platser

Priserna gäller för båda föreställningarna

• 2 x numrerade platser i rosa/röd sektion: 2 995 kr/person
• 2 x numrerade platser i mörkblå sektion: 3 795 kr/person

Information: Om du vill uppgradera dina operabiljetter är det viktigt att detta sker i samband med bokningen eftersom det finns ett begränsat antal biljetter. 

Hotell

Övernattning Dag 1 - 5

Stadsmiljöer med turister utanför det centralt belägna hotellet Mastino i Verona.

Hotel Mastino

Andra liknande resor