Skip to main content

Med solvarma hälsningar från Nafplio

När vår kollega Anna kom hem efter en veckas semester i den gamla grekiska huvudstaden Nafplio var hon inget annat än lyrisk. Vi bad henne beskriva denna vackra pärla på Peloponnesos, och här är resultatet.

Nu har jag precis kommit hem från Nafplio, och wow är det enda jag har att säga! Här, på Greklands vackra halvö Pelponnesos, väntar en kustpärla med ett överflöd av smala små gränder och gator, branta trappor, tavernor som serverar goda grekiska rätter, museer, kyrkor och torg. Runt varje hörn finns ett nytt kafé eller en liten hantverksbutik som säljer egengjorda små souvernier att ta med sig hem, och längs de slingrande gatorna finns små familjeägda serveringar där man utan några som helst problem blir tjenis med både personalen och middagssällskapet vid bordet bredvid.


Bild:
Nafplios charm sätter sig i minnet

I Nafplio flyter timmarna förbi i ett mycket trivsamt tempo, och en bra start på dagen är definitivt en expedition upp till stadens fort. På gångavstånd från centrum ligger berget Palamidi, och högst där uppe tronar fortet med samma namn. Berget kan bestigas till fots med en vattenflaska i handen, bra skor på fötterna och solkräm på näsan. Det är brant och på vissa ställen inget att hålla sig i, men upplevelsen är spektakulär. När du väl kommit upp till fortet har du tagit dig upp för hela 999 trappsteg, och du har dessutom tagit dig 216 meter lodrätt uppåt – det du! Känner du att benen hellre vill vila finns det till och med taxibilar som kör hela vägen upp till toppen. Belöningen, oavsett om du transporterar dig med eller utan fordon, är naturligtvis den storslagna utsikten över både land och hav, och utöver det kan du förstås också ta en titt på det gamla fortet som en gång i tiden användes som fängelse.

En grekisk historielektion? Varsågod!


Bild:
Vandringen upp till Palamidifortet är utmanande men berikande

När du sedan tagit dig tillbaka ner till stan passar det fint med ett besök på den lokala marknaden. Här finns allt från frukt & grönt och nybakat bröd till kläder, hantverk och skor, och oändligt mycket mer därtill. Mitt i denna sprudlande stadsbild bor också de lokala invånarna. På trappavsatserna har de ställt ut krukor med färgglada blommor, på några stolar utanför dörren sitter grannarna och snicksnackar och en hund skäller och viftar på svansen när du går förbi. Här upplever man också det grekiska vardagslivet i all sin trivsamma charm.


Bild:
Gränderna i gamla stan slingrar sig ända fram till marknaden

På marknaden såg jag ett speciellt marknadsstånd som fick mig att le lite extra, ett stort avlångt bord som en hel familj ansvarade för. Här hade mängder av skor i alla olika färger och former kastats ut, och då menar jag inte sammansatta enligt rätt modell och storlek... Här låg allting istället huller om buller i en salig röra. Jag såg när några potentiella kunder hade hittat en favorit och sedan letade i evigheter – ibland förgäves – efter sin skokompis. Lycka till, tänkte jag, och gick istället vidare till de grekiska godisstånden.

De som dock lyckas hitta sin skokompis kan med fördel dra på sig sina nya dojor och ta vägen som går längs vattnet och rundar udden där den gamla stadsdelen ligger. Här kan den som vill gå flera kilometer, och överallt dyker det upp små paradisbukter där det salta vattnet är glasklart och bjuder in till mer än ett dopp. Kom däremot ihåg att stränderna här är steniga och att du gör rätt i att behålla de nya skorna på under ditt dopp.


Bild:
Nafplios vackra stränder med sin naturliga grönska

Att efter sin promenad sen ta plats på någon av tavernorna på det centrala torget och titta på lekfulla barn, kärlekstörstande par, vänner och familjer som passerar förbi är en syssla som gör att en hel eftermiddag lätt springer förbi i ett enda nafs – särskilt i sällskap med en tallrik god grekisk mat eller ett glas vin i handen. När eftermiddagssolen sjunker längre och längre ner kan du i sakta mak strosa längs hamnpromenaden där utsikten över bukten är spektakulär. Ute i vattnet ligger den lilla ön med Bourtzifortet på där båtarna går fram och tillbaka till stan, och åt andra hållet kan du se ut över de böljande bergen. När sedan magen åter börjar kurra finns det mängder av restauranger att slå sig ner på, och där kan du låta dig smaka av den färskaste dagsfångade fisken från de lokala fiskarna. Medan de sista tuggorna med lätthet slinker ner går solen ner bakom bergen och färgar hela bukten röd, och då känner jag att jag inte överhuvudtaget längtar hem...


Bild:
En välsmakande måltid på det gamla torget medan mörkret sänker sig över Nafplio

Nafplio måste vara ett himmelrike på jorden, och jag är så glad över mina dagar på egen hand i denna fantastiska stad. Det är bara en tidsfråga innan jag återvänder.

Vill du också åka till Nafplio? Välkommen att ta del av En smak av Grekland!


Bild: Solnedgången lägger ett rosa skimmer över hela bukten

Vi tror du också gillar...