Skip to main content

Komplett guide till Madeira

Många sevärdheter och ett behagligt klimat

Vår reseledare Jenna berättar om hur hon drogs till den portugisiska ön Madeira, vad som fick henne att stanna kvar och varför du bör åka dit!

Barn som dansar i traditionell dräkt och utsikt på Madeira, Portugal.

Drömmen om det portugisiska ö-riket

Madeira hade alltid varit en dröm att få åka till, Azorerna likaså. Inte för att jag visste så mycket om Portugal i sig själv, men dessa öar hade jag sett magiska bilder ifrån och kände en sådan dragning till. Så när jag efter många års längtan bokade min första resa till Madeira, en enkelbiljett, visste jag inte då vilken effekt denna vackra ö skulle ha på mig och faktiskt hålla mig kvar. 

Madeiras dragningskraft

Så vad var det då som gjorde att jag valde att bli kvar på Madeira och aldrig åka hem igen? På något vis kändes ön väldigt jordad och med ett stort lugn. Det var som att själen och kroppen fick chans att verkligen landa. Det fanns ingen stress, allt kändes så lugnt och stilla på denna ö. Befolkningen var trevliga, hjälpsamma och bemötande. Naturen bjöd på fantastiska vandringar in i dess djupa skogar med häpnadsväckande vyer. Bergen tog dig högt upp över molnen på dess slingriga vägar och vart jag än kom på ön så var jag omringad av Atlanten där du året om kan ta dig ett dopp. Klimatet är behagligt, du kan andas frisk luft med inslag av eukalyptus, solen skiner ofta och du bjuds här på fantastiska soluppgångar och solnedgångar. Växter och blommor som du bara har i kruka inomhus hemma växer här vilt och som stora buskar året om. Maten du äter är oftast lokal och tillagad på färska råvaror. 

Utsikt i solnedgång på Madeira, Portugal.

Magiska Madeiras sevärdheter

Det är något visst med Madeira, det går inte att sätta fingret på vad det är. Men det är en kombination av så mycket, som verkligen tillfredsställer själen och det är därför som jag aldrig har hört om någon som inte vill återvända dit igen. Så vad ska man inte missa när man besöker Atlantens pärla? Min favoritplats är Pico do Arieiro med sina 1818 meter meter över havet - den högsta toppen man kan komma med fordon. Vid klart väder så kan du härifrån se ut över hela ön. Vid mulet väder kommer du med lite tur upp över molnen – det är en underbar utsikt med molnen liggandes under dig som ett tjockt duntäcke. Denna plats är också magisk att se solnedgången från. Men även från denna plats finns en lång, fantastisk vandring du kan göra till den högsta toppen på ön; Pico Ruivo.

Från stranden Praia Formosa kan du promenera längst med havet på dess strandpromenad till den närliggande byn Camara de Lobos -  “Vargens kammare”. En skön promenad på några kilometer där du endast hör havets brus längst med vägen. Väl framme i Camara de Lobos kan du njuta av en lokal “Poncha” (passionsfrukt “maracuja” är min favorit) eller en vuxen milkshake; “Nikita” som är en blandning av ananasglass, ljus öl och vitt vin. 

Funchals marknad och man som skär upp fisk på Madeira, Portugal.

Funchal – Madeiras huvudstad

Funchal är Madeiras största stad och ligger på sjätte plats över Portugals största städer. I centrum av Funchal kan du promenera längs dess små gator och gränder eller längs med hamnpromenaden. Självklart ska man inte missa den fantastiska marknaden med dess exotiska frukter, grönsaker och blommor. Sväng sedan av till Rua Santa Maria för att beskåda de vackra målade dörrarna i den gamla delen av staden. Fortsätter du denna väg når du så småningom det gula fortet, São Tiago-fortet med en välrekommenderad restaurang, Do Forte, som är väl värt ett besök. 

Kabelbana i Funchal och man som vandrar i Funchal på Madeira, Portugal.
Bild: Passa på att ta linbanan i Funchal

Omväxlande natur och levadavandringar

Ingen har väl heller kunnat undgå att Madeira har en fantastisk natur och med hjälp av de gamla bevattningskanalerna som slingrar sig runt om på ön med ca 200 mil så är Madeira ett perfekt resmål för vandring. De gamla bevattningskanalerna kallas för levador och det finns en hel uppsjö av dom. Min personliga favorit är bland annat den korta Levada dos Balcões.

Utsikt över bergen på Madeira, Portugal.
Bild: Fantastisk utsikt över Levada dos Balcões

Utöver levadorna finns det också ett par andra vandringar man kan göra där en av mina personliga favoriter är den som går ut till den östligaste udden av Madeira, Ponta de São Lorenço. Att få komma ut till denna udde är något helt annorlunda än resten av den lummiga och gröna ön. Här möts du av ett ganska kuperat område men väldigt kalt och nästintill ingen växtlighet alls. Och det är ju det som är så fantastiskt med Madeira; vilken plats du än besöker så är det helt annorlunda än någon annanstans på ön. Det är det som är charmen med detta vackra paradis!

Levada med blomster på Madeira, Portugal.

Passa på att njuta!

Glöm inte att njuta av din vistelse på Madeira. Madeira-borna, som inte vill kalla sig portugiser, vet nämligen hur man njuter och tar till vara på livet i alla sin enkelhet. Genom att äta god mat, dricka gott och umgås med nära och kära. 

Ja, det behöver inte vara svårare än så.

Så njut av maten: espetada (grillspett), espada (dolkfisk), lapas (musslor), milho fritto (friterad majs) och bolo do caco (vitlöksgratinerat bröd). Till detta kan du välja att dricka den lokala ölen Coral eller njuta av ett glas Poncha eller det berömda Madeiravinet. Gör du detta i gott sällskap så lovar jag att det inte kan det inte bli bättre!

/Jenna Karlström

Jenna bor idag på fastlandet i Estoril utanför Lissabon, Portugal. Hon tar dock hand om våra gäster under sina resor till Madeira. Hon har jobbat som kock i ett flertal år men då ett starkt resesug infann sig sa hon upp sig från jobbet och bokade en enkelbiljett till Madeira januari 2016. Planen var från början att endast stanna i 2 veckor och hon packade bara med sig ett handbagage med det mest nödvändiga. Dock föll hon pladask för denna vackra  blomstrande ö, och tack vare Madeiras skönhet och dragningskraft blev hon kvar i Portugal.

Vi tror du också gillar...

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot