Skip to main content

Komplett guide till Madeira

Många sevärdheter och ett behagligt klimat

Läs om när vår reseledare Jenna berättar om hur hon drogs till den portugisiska ön Madeira, vad som fick henne att stanna kvar och varför du borde åka dit!

Barn som dansar i traditionell dräkt och utsikt på Madeira, Portugal.
Bild: Jenna förälskade sig i Madeira vid första ögonkastet

Drömmen om det portugisiska öriket

Det hade alltid varit en av mina största drömmar att få åka till Madeira. Azorerna likaså. Inte för att jag visste så mycket om ens om Portugal, men de här öarna hade jag sett magiska bilder ifrån och hit kände en väldigt naturlig dragning. När jag sen efter många års längtan bokade min första resa till Madeira, en enkelbiljett, visste jag inte vilken effekt denna vackra ö skulle ha på mig och att den skulle hålla mig kvar i år framöver.

Madeiras dragningskraft

Vad var det då som gjorde att jag valde att bli kvar på Madeira och aldrig åka hem igen? På något vis kändes ön väldigt jordad och med ett stort lugn. Här fick själen och kroppen en chans att verkligen landa. Det fanns ingen stress – allt kändes så lugnt och stilla. Befolkningen var trevlig, hjälpsam och hade ett så vänligt bemötande. Naturen bjöd på fantastiska vandringar in i de djupa skogarna bland häpnadsväckande vyer. Bergen tog mig högt ovan molnen på de slingriga vägarna, och vart jag än satte min fot kände jag hela tiden närheten till Atlanten där man kan bada året runt. Klimatet är behagligt – här andas man andas in frisk luft med inslag av eukalyptus, solen skiner ofta och det är fantastiska soluppgångar och solnedgångar varje dag. Växter och blommor som du bara kan ha i kruka inomhus hemma växer här vilt och som stora buskar året om. Maten du äter är oftast lokal och tillagad på färska råvaror.

Här kan du läsa om Madeiras vackra naturscenarier.

Utsikt i solnedgång på Madeira, Portugal.
Bild: Madeiras betagande skönhet gäller både stad och natur

Magiska Madeiras sevärdheter

Det är något visst med Madeira – det går inte att sätta fingret på exakt vad det är. Kanske är det hela helhete, kombinationen av så många saker som verkligen tillfredsställer själen. Det måste vara därför som jag aldrig har hört om någon som inte vill återvända dit igen.

Så vad är det man inte ska missa när man besöker Atlantens pärla? Min favoritplats är Pico do Arieiro med sina 1 818 meter meter över havet – den högsta bergstoppen på ön som är tillgänglig med fordon. Vid klart väder se ut över hela ön härifrån, och vid mulet väder kommer du med lite tur upp över molnen och kan ta del av den fantastiska utsikten med molnen liggandes under dig som ett tjockt duntäcke. Denna plats är också magisk att se solnedgången från. För dig som vill ha en ännu större utmaning kan du från denna plats göra den långa och häftiga vandringen till öns högsta topp Pico Ruivo.

Från stranden Praia Formosa kan du promenera längsmed havet till den närliggande byn Câmara de Lobos – Vargens kammare. Det är en skön promenad på några kilometer där det enda du hör är havets brus. Väl framme i Câmara de Lobos kan du njuta av en lokal poncha (min favorit är varianten med passionsfrukt som kallas maracuja) eller så kan du beställa in en vuxenmilkshake. Nikitan består av ananasglass, ljus öl och vitt vin – en osannolikt välsmakande kombination.

Läs om 10 saker du kanske inte visste om Portugal.

Funchals marknad och man som skär upp fisk på Madeira, Portugal.
Bild: Marknaden i Funchal erbjuder både frukt & grönt och fisk & skaldjur

Funchal – Madeiras huvudstad

Funchal är Madeiras största stad och ligger på sjätte plats över Portugals största städer. I Funchals centrum kan du promenera längs de små gatorna och gränderna eller utmed hamnpromenaden. Självklart ska du inte heller missa den fantastiska marknaden med de exotiska frukterna, grönsakerna och blommorna. Sväng sedan av till Rua Santa Maria för att beskåda de vackert målade dörrarna i stadens gamla del. Fortsätter du på denna väg når du så småningom det mäktiga gula São Tiago-fortet med sin välrenommerade restaurang Do Forte, som är väl värt ett besök.

Här kan du läsa om och boka resan Magiska Madeira.

Kabelbana i Funchal och man som vandrar i Funchal på Madeira, Portugal.
Bild: Passa på att ta linbanan i Funchal

Omväxlande natur och levadavandringar

Ingen har väl heller kunnat undgå Madeiras fantastiska natur. Tack vare de gamla bevattningskanalerna som slingrar sig hela 200 mil runt hela ön är Madeira ett perfekt resmål för vandring. Bevattningskanalerna kallas för levador och det finns en hel uppsjö av dem. Min personliga favorit är bland annat den korta Levada dos Balcões.

Utsikt över bergen på Madeira, Portugal.
Bild: Fantastisk utsikt över Levada dos Balcões

Utöver levadorna finns det också ett par andra vandringar man kan göra runt Madeira. En av mina personliga favoriter är den som går ut till den östligaste udden av Madeira, Ponta de São Lorenço. Att få komma ut till denna udde är att uppleva något helt annorlunda än resten av den lummiga och gröna ön. Här möts du av ett kuperat område som är väldigt kalt och nästan saknar växtlighet. Och det är ju just det som är så fantastiskt med Madeira; vilken plats du än besöker så är det helt annorlunda än någon annanstans på ön. Det är det som är charmen med detta vackra paradis!

Få en översikt över våra kulturresor här.

Levada med blomster på Madeira, Portugal.
Bild: En levadavandring bör du definitivt uppleva på plats på Madeira

Passa på att njuta!

Glöm nu för allt i världen inte att njuta av din vistelse på Madeira! Madeiranerna, som inte vill kalla sig portugiser, vet nämligen hur man njuter och tar till vara på livet i all sin enkelhet – genom att äta gott, dricka gott och umgås med nära och kära. Det behöver inte vara svårare än så.

Så njut av maten: espetada (grillspett), espada (dolkfisk), lapas (musslor), milho fritto (friterad majs) och bolo do caco (vitlöksgratinerat bröd). Till detta kan du välja att dricka den lokala ölen Coral eller njuta av ett glas poncha eller det berömda Madeiravinet. Gör du detta i gott sällskap så lovar jag att det inte kan det inte bli bättre!

/Jenna Karlström

Jenna bor idag på fastlandet i Estoril utanför Lissabon, Portugal. Hon tar dock hand om våra gäster under sina resor till Madeira. Hon jobbade som kock i ett flertal år, men när ett starkt resesug infann sig sa hon upp sig från jobbet och bokade en enkelbiljett till Madeira i januari 2016. Planen var från början att endast stanna i två veckor och hon packade bara med sig ett handbagage med det mest nödvändiga. Hon räknade inte med att hon skulle falla pladask för denna vackra blomstrande ö, och tack vare Madeiras skönhet och dragningskraft blev hon kvar i Portugal.

Vill du också förälska dig i Madeira? Upptäck det magiska Madeira på vår klassiska rundresa med öns främsta höjdpunkter, vår långtidssemester eller i kombination med fantastiska Azorerna!

Se alla våra resor till Portugal här!

Vi tror du också gillar...