Skip to main content

En dag i Nerja

En minnesvärd dag på Spaniens sydkust

Vår kollega Angelica har varit bosatt i ett halvår på den spanska sydkusten och besökte en dag kuststaden Nerja och dess droppstensgrottor.

2017 spenderade jag ett halvår i Málaga under mina utbytesstudier. Det var en fantastiskt rolig och lärorik tid under mitt liv och en perfekt destination för att fly Sveriges gråa och kalla vinter. Costa del Sol har nämligen över 300 soldagar per år och vintrarna är milda och härliga.

Málaga ligger i Andalusien, där det bor cirka 8,5 miljoner människor. Detta innebär att Andalusien är Spaniens mest befolkade region och lockar varje år miljontals resenärer med sin vackra, soliga kust och intressanta historia. Området är också en perfekt utgångspunkt för att resa till andra städer och byar.

Häst och vagn i Nerja i Spanien.

Nerja och dess droppstensgrottor

Nerja ligger precis på gränsen mellan Costa Tropical och Costa del Sol och dess stora stolthet är droppstensgrottorna Cuevas de Nerja. Denna fantastiska sevärdhet är Europas största grottsystem men upptäcktes inte förrän 1959. Efter att forskare utforskat och studerat grottorna har de dock kunnat konstatera att de var bebodda för 15 000-25 000 år sedan.

Cuevas de Nerja är idag Spaniens tredje mest besökta sevärdhet. Anledningen att de inte upptäcktes förrän mitten på 1900-talet beror på en jordbävning som gjorde att grottans öppning rasade samman. Redan året efter upptäckten öppnade man upp grottorna för allmänheten, men då det fortfarande utforskas nere i grottorna är bara en fjärdedel av grottorna tillgängliga för besökare.

Att komma ner i grottorna ger en överväldigande känsla. Jag har tidigare besökt Mammoth Caves som är en nationalpark i Kentucky, USA och jag kan lova att Europas motsvarighet håller måttet till denna! Det man skådar där nere är svårt att beskriva i ord - du måste helt enkelt vara på plats för att förstå vad jag menar! Bilder gör heller inte riktigt grottorna rättvisa, då det är hela atmosfären och känslan man får på plats som bidrar till hela upplevelsen. Turen börjar med att vi sätter oss ner och får se en informationsfilm om grottorna och dess historia. Efter det går vi en samlad grupp med vår guide och utforskar insidan av detta häpnadsväckande naturverk.

Läs här om Andalusiens säsonger.

Droppstensgrottorna i Nerja i Spanien.

Det kan vara blött lite här, så ska du besöka grottorna rekommenderar jag att ha fotriktiga skor. Sandaler brukar gå bra, men flip-flops är inte tillåtna. Det är också mycket trappor och små gångar nere i grottorna, så tycker man att det är otäckt kan det vara en bra idé att stanna ute och njuta av solen istället. De i mitt sällskap som inte ville gå ner i grottorna gick till restauarangen precis bredvid som har en bar och ett café. På denna restaurang får man också en fantastisk utsikt över havet, så detta alternativ är inte heller dumt.

Ett annat tips är att ha kläder lager-på-lager, så att du enkelt kan ta på dig en kofta om du tycker att det blir kyligt. Men när vi går djupt ner i grottan märker vi också att det finns små “fickor” med värme och fukt som träffar oss. Att gå upp och ner för trappor och små kullar höll oss också varma!

Tack vare grottornas utformning kan det bildas en fantastisk akustik här nere. Grottsalen har en takhöjd på ca 130 meter och varje sommar anordnas därför en musikfestival med olika kända artister som uppträder. Om du vill ha en paus från den spanska solen är detta ett perfekt tillfälle att komma naturen ännu närmre. Som jag skrev tidigare går upplevelsen inte att fånga på bild - det är inte förrän du verkligen är nere i grottan som alla dina sinnen blir medvetna om naturens under. Grottan är väldigt rymlig och mina tankar förs direkt till de som faktiskt bodde här nere en gång i tiden. Idag är den upplyst men jag undrar hur det var för dom som levde sitt liv här nere förr? Kusligt på något sätt...

Läs här om Sevilla - Andalusiens huvudstad

Flamencodansöser på gatan i Spanien.

Flamenco i Nerja

Efter vårt besök i grottorna var det dags att utforska Nerja. Något man inte får missa är en promenad ut till Bálcon de Europa - här möter du en storslagen panoramautsikt med Medelhavet som kuliss. På en solig dag är detta en perfekt plats att köpa med sig en god glass från någon av byns gelaterior och njuta av omgivningarna.

Vi hade också turen att hamna mitt i en flamencofestival den dagen vi besökte Nerja. Vill man uppleva äkta spansk kultur är flamencon ett måste att se. Speciellt i Andalusien är denna autentiska dans populär och har funnits i hundratals år. Dansstilen uttrycker både glädje och smärta. Med sång, dans och gitarrspel visades ett intensivt och passionerat konstverk upp för oss och det var omöjligt att inte ryckas med i dansens dramatik och allvar. Dansarna utför flamencon med stor inlevelse och medan männen lägger mest vikt på deras fotarbete, fokuserar istället kvinnorna på graciösa kropps- och handrörelser. De välkända flamencoklänningarna är längre baktill - detta är för att man ska se kvinnans fötter bättre.

Upplev Nerja på resan Andalusien – Spaniens smultronställe och se våra resor till Spanien här.

¡Hasta luego!

Promenad i Nerja i Spanien.

Vi tror du också gillar...