Skip to main content

4 smakfulla tips i den kroatiska skärgården

Läckra smakupplevelser längs Kroatiens skärgård

Har du någon gång haft lyckan att besöka Kroatien förstår du mig nog när jag menar på att det är ett land man helt enkelt inte kan få nog av. Med ca 1 200 skärgårdsöar i olika former och nyanser, alla med sin egen prägel och charm, och en gemytlig medelhavsatmosfär som färgar av sig på likväl det lokala köket som på lokalbefolkningen i kombination med en färgstark historia, är Kroatien en helt fantastisk destination som man bara vill återuppleva om och om igen!

Kroatiens nyanserande landskap och utbud av anrika städer möjliggör för dig att under endast en vecka uppleva pulsen från storstäder som Split och Dubrovnik samtidigt som du kan njuta av det rådande lugnet, längre bort från turismen på småskaliga öar som Sipan och Viss.

Har man aldrig upplevt Kroatien kan det vara svårt att förstå landets otroliga skönhet i naturen eller det faktum att man kan skåda havets botten i det kristallklara vattnet trots att det är flera meter ner och att oavsett vart du än söker badplats, kantas stränderna av småsten istället för sand. För mig var det andra gången som jag fick uppleva denna smältdegel av kultur och god gastronomi. Från Split färdades vår seglats på de adriatiska vågorna ner mot Dubrovnik och under resan utforskade vi öar som Makarska, Korcula, Brac och Hvar – den ena ön vackrare än den andra. Men förutom att förälska mig i omgivningarna och kulturen, fann jag mig några guldkorn inom det gedigna restaurang- och bar utbudet som vi blev bortskämda med. Dessa fyra helt klart restaurangpärlor kom att förgylla min resa i Kroatien om än mer! …och ni hittar dem listade här nedan:

Makarska: Riva restaurant

Makarska kom att bli en av mina favoritöar under resan då jag helt och hållet förälskade mig i den rogivande atmosfären och de småskaliga husen som så vackert avlöser varandra här framför de pampiga bergen. Mitt i denna idyll, endast några hundra meter bort från där båtarna ligger i hamn finner du restaurangen Riva. Vid första anblicken är det lätt att tro att man har klivit in på ett plånboksslukande ställe, av den lyxiga känslan i inredningen att döma. Här står de dukbeklädda borden bland gröna växter och mysig gatubelysning redo och det svåraste beslutet för kvällen blir att välja vilken av de läckra anrättningarna på menyn som ska få skämma bort dig med sina otroligt goda smakkombinationer. Det ska även tilläggas att du blir omhändertagen av en gästvänlig personal som inte endast ser till att du har det bra, men som också kommer med tips på passande viner till din valda rätt.

Adress: Obala kralja Tomislava 1, 21300, Makarska, Kroatien

Se alla våra resor till Kroatien här.

Korcula: Hotell Korsal

Om du, liksom mig, finner livsnjutning i smaken från ett riktigt gott vin i kombination till goda ostar och tilltugg ska du utan tvekan avlägga hotell Korsal ett besök under din vistelse på Korcula. Hotellet med det perfekta läget intill havet och marinan, anordnar nämligen vinprovningar där lokalproducerade viner från Korcula presenteras och sedan hälls upp för att avsmakas. Inledningsvis servas vitt vin följt av ett par röda välsmakande viner och som tilltugg serveras varje bord ett fat fyllt med olika ostar, bröd och frukt. Den småskaliga storleken på uteserveringen ger en privat och intim känsla och underlättar för den som deltar i vinprovningen att höra presentationen om de olika vinerna.

Tips: I restaurangens vinkällare finner du ett gediget utbud av olika lokalproducerade viner, däribland de viner som presenteras i vinprovningen. Då kroatiska viner är svåra att få tag på i Sverige, kan en flaska vin från Korcula bli en fin present till nära och kära eller inhandlas för egen konsumtion om inte annat då vinerna är riktigt goda!

Läs här om Budapest - ett resmål på uppsving.

Kroatiska viner på en vinprivning på Korcula.

Adress: Šetalište Frana Kršinića 80, 20260, Korcula, Kroatien

Dubrovnik: Buza Bar

Om du strosar runt på Dubrovniks varma gator och känner att en svalkande drink skulle sitta fint så ska du lägga Buza Bar på minnet. Baren som praktiskt taget klättar uppför med klipporna, går även under det inofficiella namnet ”hålet i väggen”, vilket beror på att besökare faktiskt måste ta sig igenom en mindre öppning i murväggen för att komma till uteserveringen som erbjuder en helt spektakulär utsikt över det öppna adriatiska havet.

Tips: Då denna bar är rena besöksmagneten kan det under kvällstid vara svårt att komma intill. Att gå dit tidigare på dagen kan därmed vara en god idé om ni vill vara säkra på att få plats.

Läs här 12h i Prag.

Buza Bar i Dubrovnik vid havet.

Adress: Crijevićeva ul. 9, 20000, Dubrovnik, Kroatien

Hvar: Palaca Paladini

Mitt ibland de smala gränderna, inte lång ifrån hamnen på ön Hvar, finner du restaurangen som från framsidan inte ser ut att vara mer speciell än de andra otaligt många restauranger som ligger här. Men du hinner knappt stiga innanför entrén innan du bemöts av en utomordentlig trevlig och serviceinriktad personal. Som om det inte vore nog lurar restaurangen Palaca Paladini på en uteservering som får den mest middagserfarne gästen att tappa hakan av förtjusning. Den omringade muren avskiljer uteserveringen från stadsmyllret och de överhängande apelsinträden skapar en vacker och naturskön inramning för den kommande välsmakande middagen.

Tips: Missa inte att smaka restaurangens egengjorda organcello, gjord på apelsinerna som odlas vid uteserveringen. Den är likväl god som uppfriskande och avslöjar ingen stark smak av alkohol.

Se alla våra kryssningar här.

Restaurang Palaca Paladini på ön Hvar.

Adress: 21450, Trg Tv. Petra Hektorovića 4, 21460, Stari Grad, Kroatien

Smaklig måltid!
Jenny

BESTÄLL RESAN KRYSSNING I DEN KROATISKA SKÄRGÅRDEN

Vi tror du också gillar...