Skip to main content

Höjdpunkter från vandringsresan på Amalfikusten

Kulinariska Vandringar på Amalfikusten

- vår reseledare Linnea delar med sig av sina höjdpunkter!


"Låt mig välkomna dig med på en sannerligen genuin resa, med exakt det innehåll man förväntar sig av titeln; gourmetmat och naturupplevelser mitt i ett av världens vackraste, sagolika och hisnande naturområden - Amalfikusten.Vi möts av ett brokigt landskap med klippor som störtar utför djupa stup, i stark kontrast mot en mjuk våg av böljande grönska, speciellt karaktäriserad av sina citronlundar. Det blågröna havet ramar in upplevelsen och inbjuder till vyer utan dess like! 

Från Ravello till Scala - med en sann smaksensation! 

Till gästernas och min stora glädje kastas man redan första dagen direkt in i en av Amalfikustens dolda skatters kammare! Vandringen leder rakt in i hjärtat av kustområdet, där historien om den medeltida havsrepubliken tar sin början. Scala sägs vara en av de allra första boplatserna i området. Havet ligger under oss och vi utgår från den vackra bergsbyn Ravello, cirka 350 m.ö.h.

Vid lunchtid har vi nått en av mina absoluta favoritrestauranger: Ristorante dei Cavalieri. Jag kan inte tänka mig en bättre start på den kulinariska resan! Menyn är noggrant utformad med lokala råvaror samt i enighet med säsong och skörd. Vi får en av kökets specialiteter till ‘antipasto’; en tunt strimlad och gratinerad aubergin i hemlagad tomatsås, lokalt, rökt kött och med den speciella osten ‘fior di latte’ från närliggande bergsområden. En annan favorit är den pinfärska buffalomozzarellan som serveras med en vacker uppläggning tillsammans med färska tomater och basilika från egen odling.

För att inte avslöja hela menyn vill jag bara tillägga att efterrätten är magisk, en varm och fluffig citronsufflè med hemligt tillbehör... En för området ytterst passande succèrätt! Restaurangen är familjedriven med den unge och passionerade Raffaele i spetsen och med söta och trevliga kusinen Antonella i matsalen. Man kan verkligen säga att ‘matpassionen’ går i släkten, med far Lorenzo samt bror Marco som mästerkockar i köket! Naturligtvis allt under noggrann uppsyn av mamma ‘Signora Annamaria’.

Kvarndalen, en unik flora och färskpressad citronjuice

Mitt i den upplevelserika veckan kommer en av favoritvandringarna! Den leder från höga höjder med utsikt över ett oändligt hav, ner mot Amalfi, kustens pittoreska ‘huvudstad’. Leden ligger i ett naturskyddsområde som kallas ‘Valle delle Ferriere’.

Den centrala punkten under dagsutflykten ligger i den så kallade Kvarndalen, där vattendraget - floden Canneto - redan på medeltiden användes som vattenkraft till kvarnar för att mala säd till pastatillverkning. Här finns även kvarlevor från gamla, anrika pappersbruk och smedjor. Naturen är unik med sina vattenfall och mikroklimatet i området - som utgörs av dalgången med det enorma bergspartiet som skydd från kalla vindar - ger chans till en mycket varierad växtlighet. Platsen är enastående med sin ovanliga flora och fauna. Här hittar man till exempel ormbunken Woodwardia radicans samt den köttätande växten Pinguicola Hirtiflora, båda med ursprung i tertiärperioden. Med lite extra tur kan man även skymta de för området speciella ödlorna, samt en mångfald av fjärilar!

Anledningen till att jag älskar just denna vandring är det faktum att den har en lagom utmanande och mycket varierad terräng, med fina stigar i skogsområde varierat med inslag av bergsby samt öppna vyer. Här infinner sig alltid en uppsluppen samt förnöjd stämning i gruppen och med ett tempo under dagen som verkar passa alla! Jag ser alltid lika mycket fram emot den färskpressade citronjuicen som erbjuds på en av våra välbehövliga rastplatser, i kombination med havsutsikt förstås!

Familjerestaurangen La Capannina, hemodlat och egen limoncello!

Resan har sitt avslut med en lång och kolossalt vacker vandring över bergskammen, mellan de av berg och dalgång åtskilda byarna Scala och Pogerola. Restaurangen ‘La Capannina’ blir alltid en storfavorit. Även på denna plats är det en hel familjs outtröttliga insatser som gör hela skillnaden! Fadern i huset, Domenico, har översikt över sönerna Carlo och Giuseppe i köket liksom i matsalen.

Fantastiska råvaror direkt från deras egna grönsaksland tillagas på förnämligt vis av mor Angela samt en av sönerna, Carlo, som tilldelats rollen som kock, en både välorganiserad och uttrycksfull sådan! Det är här smakupplevelserna sammansätts till en utsökt klimax. Det är ‘de enkla råvarorna’ som ger rum åt de drömlika rätterna! En kombination av grönt, svamp, lokala ostar samt hemmagjord färsk pasta har en otroligt god effekt när magen knorrar efter många timmars härlig vandring!

Med detta sagt vill jag påstå att “pricken över i:et” i all sin enkelhet blir till något storslaget och är ett hjärtligt välkommet inslag, då denna del av menyn består av kaffe, kaka och familjens egentillverkade Limoncello! Att det bjuds på just detta är egentligen en överraskning som jag nu avslöjat, men de himmelska smakerna kan endast upplevas på plats, i paradiset Amalfi."

// Linnea

Vill du uppleva Italiens matparadis tillsammans med Linnea? Våra kulinariska vandringar på Amalfikusten hittar du här!

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot