Skip to main content

Höjdpunkter från vandringsresan på Amalfikusten

Kulinariska Vandringar på Amalfikusten

Läs om när vår reseledare Linnea delar med sig av sina höjdpunkter från en av våra många Italienresor!


Låt mig välkomna dig att följa med på en sannerligen genuin resa, med exakt det innehåll man förväntar sig av titeln; gourmetmat och naturupplevelser mitt i ett av världens vackraste, sagolika och hisnande naturområden: Amalfikusten.


Bild: Den sagolikt vackra Amalfikusten med sina gröna berg och färgsprakande blommor

Vi möts av ett brokigt landskap med klippor som störtar ner i havet i stark kontrast mot en mjuk våg av böljande grönska, som karaktäriseras av sina vackra citronlundar. Det blågröna havet ramar in upplevelsen och inbjuder till vyer utan dess like!

Se vårt utbud av resor till Amalfikusten här.

Från Ravello till Scala med en sann smaksensation!

Till både min och gästernas stora glädje kastas vi redan första dagen direkt in i en av Amalfikustens dolda skattkammare! Vandringen leder rakt in i kustområdets hjärta, där historien om den medeltida havsrepubliken tar sin början. Scala sägs vara en av de allra första boplatserna i området. Havet ligger rätt under oss och vi utgår från den vackra bergsbyn Ravello, cirka 350 meter över havet.


Bild: Vandringen från Ravello bjuder på spektakulära utsikter

Vid lunchtid har vi nått en av mina absoluta favoritrestauranger, Ristorante dei Cavalieri. Jag kan inte tänka mig en bättre start på vår kulinariska resa! Menyn är noggrant utformad med lokala råvaror efter säsong. Vi får en av kökets antipastospecialiteter, en tunt strimlad och gratinerad aubergin i hemlagad tomatsås, rökt kött från lokalt betande djur och den speciella osten fior di latte från närliggande bergsområden. En annan favorit är den pinfärska buffalomozzarellan som är vackert upplagd i en delikat caprese tillsammans med färska tomater och egenodlad basilika.

Läs här På resa genom Amalfis vidunderliga omgivningar.


Bild: Den italienska maten är en klass för sig, vilket vi verkligen märker på plats på Ristorante dei Cavalieri

Jag ska inte avslöja hela menyn, men jag vill också tillägga att efterrätten är en magisk, varm och fluffig citronsufflè med hemligt tillbehör... En för området ytterst passande succèrätt! Restaurangen är familjedriven med den unge och passionerade Raffaele i spetsen och med den söta och trevliga kusinen Antonella i matsalen. Man kan verkligen säga att matpassionen går i släkten, eftersom vi i köket hittar pappa Lorenzo och brorsan Marco som mästerkockar! Naturligtvis sker allt under noggrann uppsyn av släktens matriark, mamman signora Ana Maria.

Kvarndalen – en unik flora och färskpressad citronjuice

Mitt i den upplevelserika veckan kommer en av mina absoluta favoritvandringar. Den leder från höga höjder med utsikt över ett oändligt hav ner mot Amalfi, kustens pittoreska ‘huvudstad’. Leden ligger i ett naturskyddsområde som kallas Valle delle Ferriere.


Bild: Vandringen genom Kvarndalen är fantastisk för både kropp och själ

Dagsutflyktens huvudattraktion är vandringen genom den så kallade Kvarndalen, där vattendraget – floden Canneto – redan på medeltiden användes som vattenkraft till kvarnarna som malde säd till pastatillverkningen. Här finns även kvarlevor från gamla anrika pappersbruk och smedjor. Naturen är unik med sina vattenfall, och mikroklimatet i området som utgörs av dalgången med det enorma bergspartiet som skydd från kalla vindar gör att växtligheten är mycket varierat. Platsen är enastående med sin ovanliga flora och fauna. Här hittar man till exempel ormbunken Woodwardia Radicans samt den köttätande växten Pinguicola Hirtiflora, båda med ursprung i tertiärperioden. Med lite extra tur kan man även skymta de för området speciella ödlorna och mängder av fjärilar!

Anledningen till att jag älskar just denna vandring är det faktum att den har en lagom utmanande och mycket varierad terräng, där fina stigar i skogsområden går över i varierande vandring med inslag av bergsmiljöer och öppna vyer. Här infinner sig alltid en uppsluppen och förnöjd stämning i gruppen, och det brukar alltid kännas som att vi under dagen vandrar i ett tempo som passar alla. Jag ser alltid lika mycket fram emot den färskpressade citronjuicen som vi avnjuter på en av våra välbehövliga rastplatser – i kombination med en oslagbar havsutsikt förstås!

Se våra vandringsresor här.


Bild: Amalfikustens lokala citronodlingar ger stora skördar

Familjerestaurangen La Capannina, hemodlat och egen limoncello

Resan avslutas med en lång och kolossalt vacker vandring över bergskammen, mellan de av berg och dalgång åtskilda byarna Scala och Pogerola. Restaurangen La Capannina blir alltid en storfavorit. Även på denna plats är det en hel familjs outtröttliga insatser som gör hela skillnaden! Fadern i huset, Domenico, har översikt både över sönerna Carlo och Giuseppe i köket liksom i matsalen.

Fantastiska råvaror direkt från deras eget grönsaksland tillagas på förnämligste vis av mamma Angela och Carlo, den av sönerna som tilldelats rollen som kock – och han är en både välorganiserad och uttrycksfull sådan! Det är här smakupplevelserna smälts samman till en otrolig helhet där de enkla råvarorna får stå i centrum. En kombination av grönsaker, svamp, lokala ostar och hemmagjord färsk pasta smakar extra gott när magen knorrar efter många timmars härlig vandring!

Läs Opera i Verona en spektakulär upplevelse.


Bild: Även på La Capannina väntar otroliga smakupplevelser på oss som vi sent kommer att glömma

Pricken över i:et blir i all sin enkelhet något storslaget, när kaffet, kakan och restaurangens egentillverkade limoncello serveras efter maten. Att det bjuds på just detta är egentligen en överraskning som jag nu avslöjat för er läsare, men vad ni måste uppleva själva oavsett hur många målande beskrivningar jag ger är de himmelska smakerna. De kan bara upplevas på plats i paradiset Amalfi.

Hälsningar Linnea

Vill du uppleva Italiens matparadis tillsammans med Linnea? Våra kulinariska vandringar på Amalfikusten hittar du här! Eller vill du uppleva Amalfi i lite lugnare tempo och med fokus på fler sevärdheter? Häng med till Vidunderliga Amalfi!


Bild: Gudarnas stig leder till nya höjder som får smaklökarna att dansa av glädje

Vi tror du också gillar...