Skip to main content

Varmt välkommen till Andalusien!

Varje höst när mörkret börjar tätna i de nord­liga trakter där vi bor, samlar sig resenärer för att fly undan den gråa verkligheten. Det är den tiden på året då Kulturresor Europa också skickar iväg oss värdar med uppdraget att välkomna alla förväntansfulla resenärer till Det Goda Livet redan vid ankomsten till flygplatsen i Málaga.

Det är verkligen inte särskilt svårt att välkomna gäster hit. Man blir mycket snart varse att det andalusiska ljuset är ett vitaminpiller som får kroppen att plötsligt börja spritta redan på morgnarna, och havets alla blåa nyanser lägger sig som balsam på den lite trötta vintersjälen. Och även om ingen kan utställa de solgarantier som vi svenskar helst skulle vilja få, så kan vi bara konstatera nu halvvägs in i vår första säsong att solen faktiskt har strålat nästan varje dag i flera månader. Egentligen är det inte så förvånande alls, eftersom vi befinner oss på Spaniens solkust där solen skiner under fler än 300 av årets dagar.


Bild: Andalusiens solstrålar värmer själen inifrån och ut

Under våra arbetsmånader här har vi dagligen mött gäster som förnyar livskraften under sin långtidssemester här på vårt lägenhetshotell MacDonald Doña Lola Resort i Calahonda. Man ser det rätt snart på både leendet och solbrännan som börjar färga kinderna.

Någon är på väg till sitt morgonkaffe i restaurangen, en annan har redan fått på sig den obligatoriska badmössan för dagens aqua gym, och ytterligare två beger sig hand i hand ut på den 7 kilometer långa strandpromenaden som Mijas kommun har låtit bygga längs stranden. Här samsas ortens hundpromenerande pensionärer och deras små pälsklingar med både vältränade svettglänsande ynglingar på joggingrunda och oss hotellgäster från norr som är på flykt undan vintern – vi som kommit i jakten på Det Goda Livet.

Vill du också åka på Det Goda Livet? Kolla in avresedatumen här!

För drygt 180 år sedan anlände en annan nordbo just hit till Andalusien. Resenären var den danske sagoförfattaren Hans Christian Andersen, och detta var hans tredje försök att genomföra sin långa resa till Spanien. Det visade sig vara värt alla mödor, för han förälskade sig omedelbart i både landet och folket. När han så småningom lämnade solkusten skrev han:

”Inte på någon plats i Spanien har jag känt mig så lycklig och så hemma. Invånarnas livsstil och vanor, temperamentet, havet, allt detta så nödvändigt och gott för mig, fann jag där. [...] Och jag fann också något ännu viktigare; snälla, förstående människor.”

Vi hoppas att framöver få välkomna många, många fler som väljer att följa i sagoförfattarens spår – som väljer att släppa in solljuset och som är redo att unna sig Det Goda Livet!


Bild: Vi hälsar dig välkommen att både delta i bouleturneringar och att få värdefull egentid i solen

Andrea Törnlund och Mikael Karlsson
Värdpar på Det Goda Livet i Andalusien vintern 2023

På Det Goda Livet i Calahonda kan du bland annat följa med till storslagna Ronda – läs mer om ravinstaden här!

Vi tror du också gillar...