Skip to main content

Topp 10 i Verona

Arenan i Verona i kvällsljus

En guide till Veronas största sevärdheter

Sedan Romarriket har Verona varit en betydelsefull stad tack vare sin gynnsamma placering mellan norra och södra Italien. Verona är även den stad i Italien där du kan uppleva flest romerska reliker. Sin välbevarade historia till trots så är Verona emellertid en modern industristad idag som anses vara en av de mest välmående och eleganta städerna i norra Italien.

I Verona ligger magin i luften

Redan vid första stund kan man lägga märke till den magiska glöd som fyller Veronas sfär. Källan till den gyllene färgen hittar vi i det byggnadsmaterial som har använts primärt i Verona i århundraden – den ljusröda marmorn från det närliggande vinområdet Valpolicella.

I Verona fylls kroppen omedelbart av varma känslor som för tankarna till hemtrevnad, och att strosa utmed floden Adige som löper genom staden eller att slå sig ner i en av stadens gröna oaser gör gott för både kropp och själ. När hungern väl gör sig påmind kan du skatta dig lycklig över att du befinner dig i Verona, för det råder sannerligen ingen brist på bra restauranger i staden - och kvalitén på de förstklassiga råvarorna som används i tillredningen har gjort Verona berömt i den stora gastronomivärlden.

Här kan du se alla våra resor til Italien.

Den mäktiga, romerska amfiteatern

I stadens hjärta tar en alldeles speciell byggnad plats. Vi talar såklart om den mäktiga, romerska amfiteatern som har satt Verona på världskartan och som har gett staden sin titel ”operans stad”. Arena di Verona, som amfiteatern heter på italienska, är världsberömd för sina sommaroperor som tar plats under den nakna stjärnhimmeln framför 22 000 åskådare.

Verona är som känt synonymt med romantik och kärlek, och det inte bara på grund av stadens operaföreställningar. Verona är också känt för en mycket populär och välbesökt balkong. Romantiska själar kommer till Verona för att med egna ögon skåda ”Romeo och Julias” balkong ur William Shakespears odödliga pjäs, som sägs ha utspelat sig i just Verona.

Upplev opera och italiensk gastronomi i Verona med Kulturresor Europa

På våra operaresor bor du inom promenadavstånd från amfiteatern i centrala Verona. Härutöver kan du se fram emot utsökta måltider, fantastiska viner och ett par oförglömliga operaföreställningar under bar sommarhimmel.

Söker du tips och inspiration på sevärdheter, aktiviteter och matställen i Verona så rekommenderar vi dig varmt att fortsätta läsa. Här nedanför listar vi nämligen tio guldkorn som du absolut inte får missa i staden som bör ligga högt upp på din önskelista över resmål att besöka.

Se vårt utbud av operaresor här.

1. Arena di Verona

Verona är utan tvivel operans stad, så naturligt är den romerska arenan stadens viktigaste landmärke. Byggnationen av arenan påbörjades för allra första gången under det första århundradet e.Kr. Då valde man att resa den utanför stadsmuren, men idag hittar vi den belägen vid torget Piazza Brà, som är en naturlig mittpunkt och mötesplats i Verona.

Sedan invigningen av arenan har den använts inom många olika nöjes- och underhållningsområden. I Romarriket var det gladiatorstrider som stod för underhållningen och efterföljande århundraden har den gett plats åt tjurfäktningar, dueller och konstutställningar. Än idag är arenan ett iögonfallande och imponerande byggnadsverk, trots att den har gått miste om en av sina tre ursprungliga yttermurar. Det var under ett jordskalv år 1117 som den yttre muren, arenans dåvarande högsta punkt, raserades. Däremot om du granskar arenan riktigt noga, så kan du hitta några få kvarlevor av den yttre muren som visar hur hög arenan faktiskt var innan jordskalvet.

Den allra första operaföreställningen inuti arenan premierade år 1913. Den magnifika akustiken inuti arenan gjorde minst sagt succé och kort därefter kom beslutet att operakvällar skulle bli ett återkommande inslag varje sommar.

Som tidigare nämnt rymmer arenan 22 000 åskådare och därmed är Arena di Verona världens största scen för opera. Det är en otrolig upplevelse som väntar innanför arenans väggar - en upplevelse som inte endast uppskattas av operafantaster. De levande ljusen, stjärnorna på himlen och den kraftfulla musiken kan få vem som helst att fälla en tår.

Arena di Verona i Italien.
Bild: Arena di Verona

Du kan läsa mer om Arena di Verona och opera i Verona här.

2. Piazza Brà

Piazza Brà är det torg som omringar arenan, och tillsammans utgör det Veronas mest naturliga mötesplats. Här träffas veroneser (den italienska benämningen på stadens lokalbefolkning) från morgon till kväll för att samtala, göra sina inköp, dricka cappuccino, och under sommarmånaderna söka skydd mot den varma solen. Torget erbjuder även sina besökare en lugn stund i gröna miljöer, då det är prytt med en mysig trädgård. Här lutar sig lokalbor och turister tillbaka för att njuta av stunden, medan ljudet av porlande vatten sipprar ut från trädgårdens moderna fontän som sägs symbolisera Alperna.

Ifall du beslutar dig för att inte uppleva en operaföreställning inuti arenan så kan vi rekommendera denna plats. Åsynen av arenan och folkmassorna som ljuder av upprymdhet och feststämning inför kvällens stora föreställning är en upplevelse i sig.

3. Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe, eller Örtens torg som namnet betyder på svenska, inhyser numera en frukt- och grönsaksmarknad, men under Romartiden fungerade torget som Veronas ekonomiska och politiska centrum. Torget är lika vackert som det är historiskt, då magnifika byggnader från olika tidsepoker, däribland renässansen, angränsar torgets alla sidor. I ena änden av torget ståtar barockpalatset Palazzo Maffei från 1688. Palatset är utsmyckat med sex statyer som föreställer gudarna Herkules, Jupiter, Venus, Merkurius, Apollo och Minerva. Vid sidan om palatset tornar torgets högsta byggnad upp sig; Torre del Gardello. Tornet byggdes på 1300-talet och är ett utmärkt exemplar på gotisk arkitekturstil.

Piazza delle Erbe i Verona, Italien.
Bild: Piazza delle Erbe i Verona

4. Casa di Giulia

Verona förknippas med sprudlande romantik och eviga kärlekshistorier. Såklart har staden sina operaföreställningar att tacka för den trevliga stämpeln, men också en brittisk författare; William Shakespeare. En av Shakespeares mest berömda pjäser ”Romeo och Julia” utspelar sig i Verona. Historien som går under utmärkelsen ”den största kärlekshistorien genom tiderna” går sammanfattningsvis ut på den stora kärleken och de hinder som står i dennes väg. Och du som känner till historien kan skriva under på att den inte slutar lyckligt.

En riktigt berömd scen i pjäsen är den där Julia står på en balkong och väntar på sin Romeo. Även om sagan i sig inte är verklig så sägs balkongen vara det, och den går att hitta i närheten av Piazza Erbe, där Julias hem också sägs ligga; La Casa di Giulietta. Fem våningar högt och inhyst i en vacker trädgård är La Casa di Giulietta en riktig syn för ögat, och besökare kan glädja sig åt att huset idag hålls öppet för allmänheten.

Här kan du se alla våra kulturresor.

5. Castelvecchio

Intill floden Adige ligger borgen Castelvecchio. Den byggdes av den avskyvärda tyrannen Can Grande II della Scala år 1354 i hans tro om att han var i behov av en fristad i händelse av ett folkligt uppror. Det skulle visa sig att tyrannen aldrig hann använda sin fristad, då han blev mördad av sin egen bror. Efter tyrannens död har borgen tjänat som fängelse och som militärbas, men nu för tiden ger borgen plats åt Veronas konstmuseum.

Borgen Castelvecchio i Verona, Italien.
Bild: Borgen Castelvecchio i Verona

6. Romerska reliker

Utöver Rom är Verona den stad i Italien där du kan hitta flest romerska reliker. Till dem hör bron Ponte Pietra, som tillsammans med den andra romerska bron Ponte Scagliero, bombades av tyskarna under andra världskriget. År 1957 restaurerades bron på nytt och man var då noggrann med att använda samma slags material som bron tidigare var byggd i - givetvis i den mån som det var möjligt.

Om du väljer att korsa floden Adige via Ponte Pietra kommer du tillslut fram till Teatro Romano. Teatern är så gammal som 1 900 år och betraktas vara en av de mest betydelsefulla, romerska teatrarna i norra Italien. Låt inte teaterns ålder lura dig dock. Än idag används den flitigt och prickar du bara in rätt datum så kan du få uppleva jazzkonserter, festivaler och dansföreställningar inuti den historiska byggnaden.

7. Basilica di San Zeno

Möjligtvis sitter du nu och kliar dig i huvudet över när Veronas domkyrka ska komma med på vår lista över stadens topp tio viktigaste sevärdheter. Såklart är stadens domkyrka väl värt ett besök, men frågar du oss så ska du hellre leta upp den vackra kyrkan Basilica di San Zeno. Kyrkan är uppkallad efter Veronas skyddshelgon, St. Zeno, som är något av ett mysterium. Fram tills idag vet historikerna knappt vem den här Zeno var. Det enda man har fastställt är att skyddshelgonet levde på 300-talet.

Det allra mest fascinerande med kyrkan är dess bronsport. Kors och tvärs över dörren löper 48 st paneler som sägs skildra scener från Bibeln och St. Zenos liv. Och om du kliver in i kyrkan så lär du lägga märka till det röda marmorgolvet och den magnifika statyn av St. Zeno, som har fått namnet ”St. Zenos leende”.

Här kan du läsa Det italienska köket gör ingen besviken.

8. Shopping

Verona vimlar av shoppingmöjligheter. Överallt i staden ligger små butiker och större affärer utspridda, men om du verkligen är på shoppinghumör så ska du lägga två stycken gatunamn på minnet. Dessa är Via Mazzini, som löper från Piazza Brà till Piazza delle Erbe, samt Corso Sant’Anastasia, som börjar där Piazza delle Erbe slutar. Utmed de två shoppingstråken kan du hitta alla tänkbara berömda, italienska märken.

Till skillnad från många andra välbesökta städer, är Verona tunn på onödiga souveniraffärer. Vill du ändå kunna komma hem med ett fint minne, förutom dom du har lagrat i tankarna, så ska du inte sörja. Souvenirer finns att få tag på, och vi kan glädja dig med att du sannolikt lär stöta på unika fynd av hög kvalitet.

9. En grön tillfykt

Veronas historiska och mysiga kvarter tröttnar man aldrig på, men likväl kan ett avbrott från det livfulla stadsmyllret kännas tacksamt för både kropp och sinne. Vi kan därför varmt rekommendera dig att ta vara på floden Adiges gemytliga omgivningar med en promenad utmed flodbanken - och om du samtidigt vill kunna pricka av en del sevärdheter kan en god idé vara att börja promenaden vid Teatro Romando.

Härifrån kan du sedan korsa floden via bron Ponte Pietra och fortsätta längs med floden tills att Veronas domkyrka uppenbarar sig till vänster om dig. Fortsätter du att gå tillräckligt långt så kommer du tillslut att passera borgen och konstmuseet Castelvecchio. Här har du nu möjlighet att vika av till höger, in på gatan Via Roma, som leder dig ända fram till det berömda torget Piazza Brà. Eftersom målet med promenaden är att ta tillflykt till Veronas gröna omgivningar så ska du inte stanna här (även om det är en lockande tanke), utan fortsätta utmed den vackra allén Corso Porta Nuova tills att du kommer fram till Veronas stadsport Porta Nuova. Till höger om porten breder den stora och lummiga parken Raggio di Sole ut sig, och i dess gröna omgivningar kan du med gott samvete slå dig ner efter att benen har fått arbeta.

10. Gardasjön, Venedig eller Valpolicella

Verona i sin ensamhet erbjuder tillräckligt med underhållning så att det räcker och blir över för en veckas semester i staden. Du kan utan problem hålla dig till Veronas sevärdheter, men stadens belägenhet i förhållande till andra sevärda städer i norra Italien, gör det svårt att hålla tassarna borta från endagsutflykter – inte minst när tågstationen Porta Nuova ligger nära inpå Veronas centrum.

Ett av de områden som gör sig bra för en heldagsutflykt är den utomordentligt vackra Gardasjön. För att ta sig till Italiens största sjö kliver man ombord på det tåg som avgår från Veronas centrum till Desenzano. Tågresan varar i ca 30 minuter och väl framme vid Desenzano kan man åka med en av lokalbussarna som kör runtom sjön. Om du hellre längtar ut till vattnet så kan vi rekommendera en båttur på sjön. Färjor korsar Gardasjön från morgon till kväll och för sina passagerare till områdets mysiga hamnar och vikar. Förutom gemytliga hamnstäder, är området kring Gardasjön rik på vacker natur, dramatiska berg och milslånga vinodlingar – och från vattnet kommer det storslagna landskapet verkligen till sin rätt.

Gardasjön i Italien.
Bild: Vackra miljöer vid Gardasjön

En annan berömd och välbesökt stad är Venedig, och med expresståg från Verona tar det inte mer än en timme att komma fram till kanalstaden. Med sina broar, kanaler och charmiga kullerstensgator är Venedig en fängslande stad, och en heldag här kommer med största sannolikhet att så ett frö till en återresa.

Kanalvägar i Venedig, Italien.
Bild: Kanalvägar i Venedig

Önskar du ta reda på om de italienska vinerna förtjänar sitt goda rykte eller suktar du efter den runda, goda smaken från de solmogna druvorna, så ligger det världskända vinområdet Valpolicella på ett överkomligt avstånd från Verona. Det mest omtalade vinet som produceras i den här trakten är det röda vinet Amarone, men faller vitt vin eller dessertvin dig mer i smaken så har du också hamnat rätt. För att få ut det mesta av Valpolicella så rekommenderar vi dig att hyra en bil för dagen - men se till att vara försiktig med vinprovningar om du planerar att köra hem igen.

Här får du en översikt över alla våra resor til Italien.

Vi tror du också gillar...