Skip to main content

Fantastiska Färöarna

6 dagar - pris per person från
24 595:-
Fullbokad resa

Res till Färöarna – en unik upplevelse i spektakulär miljö 2024

Imponerande landskap, fantastiska vyer, orörd natur och ett rikt kulturarv där gamla traditioner och ett modernt öliv går hand i hand möter oss på vår resa till Färöarna. Här är gräset djupgrönt, dagarna ljusa och långa och årstiden som bäst när vi bjuder er välkomna till Nordatlanten. Nyanserna i den gröna färgpaletten är oändliga och den unika, orörda naturen fascinerar alla som besöker de spännande öarna som är en del av det danska samväldet.

Därför ska du resa till Färöarna med oss:

  • Upplev det genuina och kulturella Färöarna
  • Besök fem spännande öar: Vágar, Streymoy, Eysturoy, Bodoy och Kunoy
  • Fyra inkluderade middagar på lokala restauranger
  • Centralt boende i Tórshavn på Hotel Tórshavn
  • Erfaren svensk reseledare

Bo på Streymoy och hotell i Tórshavn

Streymoy är den största ön på Färöarna och här ligger huvudstaden Tórshavn med de charmiga husen i gamla stan, Tinganes. I staden finns också Nordiska huset som bjuder på modern arkitektur, konst och samtidskultur. Du bor bra och centralt på Hotel Tórshavn i huvudorten. Andra höjdpunkter på Streymoy är den vackra bukten vid Saksun, Vestmannas imponerande fågelberg och Kirkjubøurs kulturhistoriska centrum.

Inkluderade utflykter till Vágar, Eysturoy, Bodoy och Kunoy

De inkluderade utflykterna tar dig runt på de tre stora öarna; Vágar, Streymoy och Eysturoy samt Bodoy och den något mindre ön Kunoy. På Eysturoy beundrar vi de högsta bergen på Färöarna, besöker Gjógvs naturliga hamn och lär oss om den färöiska ullen. På Vágar ligger flygplatsen och ön erbjuder imponerande landskap, som man inte kan se sig mätt på, och den lilla byn Gásadalur. Nordöarnas viktigaste stad Klaksvík på Bodoy är en växande ort som du måste uppleva. Överallt möter du det blå havet, de gröna bergen och de små färgglada bosättningarna. Den färöiska naturen är hisnande och karg, stormig och storslagen.

Möjlighet till lätta vandringar

Vid bra väder är det möjligt att under ett par av dagarna vara aktiv och gå på enklare vandringar. En rutt går på egen hand över berget från Kirkjubøur till Tórshavn. En annan vandring är på Kunoy, där vi tillsammans går en liten promenad upp på berget.

Färöarnas traditioner och kultur

Livet har levts traditionsenligt i de små färöiska bosättningarna i århundraden och vi får höra om hur Färöarnas isolering och geografiska avstånd till övriga världen har hållt dessa traditioner vid liv, fått färöisk konst och kultur att blomstra och gjort sammanhållningen i samhället stark. Även om öarna fortfarande är isolerade, levs livet på Färöarna idag som i vilket annat modernt samhälle som helst, men med en exceptionellt vacker natur. Färöarna är verkligen något utöver det vanliga.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Färöarna, Tórshavn och Tinganes (M)
Dag 2: Högfjället, Gjógv, besök hos fårbonde och Nordens Hus (F, M)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt: båttur till Vestmanna och/eller konstmuséet i Tórshavn (F, M)
Dag 4: Utflykt till Kirkjubøur med möjlighet till vandring (F)
Dag 5: Utflykt till Saksun, Klaksvík och Kunoy med lätt vandring (F, M)
Dag 6: Via Gásadalur till flygplatsen och hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Färöarna, Tórshavn och Tinganes (M)

Vi landar på ön Vágar och redan på resan till hotellet får du en känsla för Färöarnas storslagna landskap och dess naturkrafter. Transfer från flygplatsen till hotellet tar cirka en timme och under bussresan upplever du vägarna som slingrar sig runt de höga bergen, längs kusten, under tunnlar och över broar. 


Bild: Färöarnas fantastiska natur

I huvudstaden Tórshavn bor du på det trevliga, fyrstjärniga och centralt belägna Hotel Tórshavn.  Efter incheckning kan du följa med på en tur ner till den gamla stadsdelen Tinganes som ligger på en liten udde vid hamnen. Kullerstensgatorna och de röda och svarta trähusen, varav många har grästak, avspeglar en mysig atmosfär från gamla dagar. Dessutom har Tinganes alltid haft stor betydelse för det politiska livet på Färöarna. Allt från det historiska "Ting" i det fria till de officiella byggnaderna på udden, där lagmannen bor än idag. När vi kommer tillbaka efter vår orienterande promenad äter vi en trerättersmiddag i hotellets externa restaurang Hvonn som hämtar influenser från det asiatiska köket.


Bild: Tórshavns gamla stadsdel Tinganes

Dag 2: Utflykt till högfjället, Gjógv, besök hos fårbonde och Nordens Hus (F, M)

Dagens tur går till de norra delarna av Eysturoy som erbjuder unika landskap och naturupplevelser i världsklass samt ett antal typiska färöiska bosättningar. Innan den lilla byn Eidi får du en skymt av Färöarnas högsta vattenfall, Fossá, som imponerar med sin fallhöjd på 110 meter. Vid passerar Slættaratindur, öarnas högsta berg (882 meter), och börjar vår tur med bussen upp mot passet. Vid klart väder kan man se alla Färöarnas 18 öar från toppen av berget och längs vägen får du uppleva den höga udden Eidiskollur. De två mytomspunna klipporna Risin och Kellinginn ser du utanför kusten och du får höra sägnen som berättar om hur de hamnade där. De är en del av den färöiska folksjälen och en magnifik syn.

Längre fram i en grön och frodig dalgång gömmer sig byn Gjógv. Med sin unika naturhamn kommer Gjógv garanterat att fängsla de flesta och det är en alldeles speciell känsla att gå nerför trappan till naturhamnen. Det rekommenderas varmt!Bild: Gjógv med sin vackra naturhamnen

I århundraden har produktionen av färöisk ull varit livsviktig, men idag har produktionen förändrats så att man fortfarande äter köttet men inte längre använder ullen i samma utsträckning. Vi besöker ett fårstall, där bonden berättar om produktionsåret, om ullens historia, nya produktionsformer och vi får se vad som produceras av den färöiska ullen.

Tillbaka i Tórshavn får vi en rundtur i Nordens Hus, ett kulturhus med syfte att förmedla nordisk kultur till Färöarna och färöisk kultur till övriga nordiska länder. Dessutom är Nordens Hus en arkitektonisk pärla.

Kvällens middag intar vi på den lokal restaurangen Katrina Christiansen på gångavstånd från hotellet, där vi serveras en femrättersmiddag beståendes färöiska tapasrätter.

Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt: båtttur till fågelberget vid Vestmannabergen och/eller Tórshavns konstmuseum (F, M)

Denna dag kan du njuta av på egen hand, eller så kan du välja att följa med på någon av våra extrautflykter.

Under morgonen kan de som vill följa med på en utflykt till Vestmanna, där vi sen tar en båttur till det välkända fågelberget. Vestmanna är en av Färöarnas stora attraktioner och det är något alldeles speciellt att uppleva det fascinerande klipplandskap som formats av naturens enorma krafter. Vi seglar från det vackert belägna Vestmannabygden till uddarna med vertikala klippväggar (upp till 600 meter höga) och djupa grottor skapade av havets vågor. Varje år häckar tusentals sjöfåglar som sillgrisslor, lunnefåglar och stormfåglar på fågelberget. Det är definitivt en tur som kan rekommenderas, och båtturen varar i några timmar. Denna utflykt är väderberoende och det rekommenderas att du tar med varma/vindtäta kläder, mössa och vantar. 

 
Bild: Vestmannas spektakulära miljöer ser vi både från vattnet och från land

På eftermiddagen kan de konstintresserade följa med på ett spännande besök på Tórshavns konstmuseum. Med tanke på Färöarnas relativt isolerade befolkning finns det en oväntat imponerande dynamik inom den lokala bildkonsten. Entré till konstmuseet (cirka 90 DKK) ingår inte. Även denna middag intar vi på en lokal restaurang på gångavstånd från hotellet, Angus Steak House, där vi bjuds att njuta av en god trerättersmiddag.


Bild: Tórshavns hus och båtar är en häftig syn som inte påminner om så mycket annat

Dag 4: Kulturhistoria i Kirkjubøur med möjlighet till vandring (F)

I morgonprogrammet ingår ett besök i byn Kirkjubøur, som är Färöarnas viktigaste kulturhistoriska plats med den ofullbordade Magnuskatedralen och den lilla Olavskyrkan från medeltiden. Den pittoreska, nästan 1 000 år gamla kungsgården bebos av den kungliga bonden, som är 17:e generationen i familjen Patursson. Familjen öppnar generöst dörrarna till "rökrummet" för oss. Kirkjubøur är en spännande plats och otroligt vackert belägen med utsikt över öarna Hestur, Koltur och Sandoy.

Resten av dagen är ledig. Vid bra väder kommer det att vara möjligt att vandra på egen hand över berget från Kirkjubøur till Torshavn (cirka 2,5 timme och 7 kilometer). Lämpliga skor krävs och reseledaren ger mer information om vandringen för de som känner sig hugade. För den som tar bussen tillbaka till Tórshavn är eftermiddagen ledig för egna upplevelser, där man bland annat kan besöka någon av de lokala butikerna eller prova en av stadens många restauranger.


Bild: Kirkjubøur bjuder på ett starkt kulturhistoriskt arv och visar ännu en sida av Färöarna

Dag 5: Saksun, Klaksvík och Kunoy (F, M)

Dagens utflykt startar vid den unika byn Saksun. Efter en cirka 10 kilometer lång bilresa genom dalen kommer vi fram till den lilla idylliska byn Saksun, som ligger vackert mellan höga grönklädda berg och en lagunliknande sjö med sandöppning mot havet. För länge sedan var detta en fjord. Byn har bara tio invånare, men som i alla andra färöiska bosättningar finns det förstås en liten kyrka som vi tittar förbi. Under vårt besök här inser vi att det är lätt att fascineras av Saksun!


Bild: Den lilla idylliska bygden Saksun

Vi kör över bron, över Eysturoy och genom en drygt 6 kilometer lång tunnel från Leirvik till Klaksvík på ön Bordoy. Klaksvík är Färöarnas näst största stad och centrum för de norra öarna vad gäller näringsliv och natur. Staden har också Färöarnas största fiskehamn. Här utspelade sig dessutom en dramatisk händelse 1955, som vi får veta mer om under vårt besök, och i staden väntar skepp, båtar, fiskare, fisk, ull och en titt in i landets största kyrka, Christianskyrkan. Med hjälp av en fördämning kommer vi till ön Kunoy, som unikt nog har en växande befolkning, till skillnad från de flesta andra småöarna i närheten, och under en cirka en timme lång promenad tar vi oss runt och upptäcker vad bygden har att erbjuda.


Bild: Häftiga Kunoy tronar mitt i Nordatlantens mörka vatten

Vi kör tillbaka till Tórshavn och är framme vid hotellet under sen eftermiddag. Kvällens middag blir en riktig höjdpunkt, då vi beger oss till välkända Áarstova. Restaurangen är framför allt känd för sitt fantastiska lamm, och här har vi en välsmakande trerättersmiddag att se fram emot som avslutning på vårt häftiga äventyr. 

Dag 6: Via Gásadalur till flygplasten och hemresa (F)

Vi lämnar Tórshavn och kör till Vágar, där Färöarnas största sjö ligger vid orten Sørvágur. Om vädret är klart går det att se den västligaste ön – fågelön Mykines.

Turen rundar också den lilla charmiga byn Gásadalur som är omgiven av höga berg och har en helt formidabel utsikt över Atlanten. Förr i tiden var de enda vägarna till byn sjövägen eller till fots över berget, och det avlägsna läget var under decennier orsaken till att byn avfolkades. Först 2005 blev bebyggelsen landfast med resten av ön via en tunnel genom berget, vilket har stoppat befolkningsminskningen. När vi sett oss omkring i byn kör vi den sista biten mot flygplatsen, där vi går ombord på flyget som ska ta oss hem igen. Tack för den här gången, Färöarna!  


Bild: Den imponerande utsikten vid Gásadalur sätter punkt för vårt äventyr på Färöarna

Karta

Väder

Se vädret för Tórshavn

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
23/8 - 28/8Se flygtider Köpenhamn - KastrupFantastiska Färöarna (från Köpenhamn)24 595:-Fullbokad
23/8 - 28/8Se flygtider Stockholm - ArlandaFantastiska Färöarna26 595:-Fullbokad

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

På den här resan är antalet deltagare max 30 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg från Stockholm–Tórshavn via Köpenhamn t/r inkl. transfer
• Fem nätter på 4* Hotel Tórshavn i Tórshavn
• 5 x frukost och 4 x middag på restaurang 
• Utflykter enligt program
• Transporter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 3195 SEK
• Utflykt till Vestmanna, 1495 SEK/person
• Besök på konsmuséet, cirka 90 SEK/person
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Entréer som inte nämns i dagsprogrammet
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 SEK (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Praktisk information

Det är en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Färöarna. Danska mynt och sedlar är vanliga betalningsmedel och det finns en bankomat bredvid hotellet. Ta med kontanter för att betala för lunch på utflykter. Vädret på Färöarna kan periodvis variera mycket. Ta med praktiska skor och ytterkläder (vind- och vattentäta), lager-på-lager och solglasögon. Att resa med matallergier/intoleranser/specialkostplaner kan vara svårt på Färöarna. Vi försöker uppfylla önskemål/överväganden. men extrakostnader för specialkosten kan tillkomma. Vi rekommenderar att du är i god fysisk form för att få fullt utbyte av resan.

Hotell

Andra liknande resor