Skip to main content

Fantastiska Färöarna

Status:
Fullbokad

Res till Färöarna - en unik upplevelse 2023

Imponerande landskap, fantastiska vyer, orörd natur och ett rikt kulturarv, där gamla traditioner och ett modernt öliv går hand i hand möter oss på vår resa till Färöarna. Här är gräset djupgrönt, dagarna ljusa och långa och årstiden som bäst när vi bjuder er välkomna till Nordatlanten. Nyanserna i den gröna färgpaletten är oändliga och den unika, orörda naturen fascinerar alla som besöker de spännande öarna som är en del av det danska samväldet.

Därför ska du resa till Färöarna med oss:

  • Upplev det genuina och kulturella Färöarna
  • Besök fem öar: Vágar, Streymoy, Eysturoy, Bodoy och Kunoy
  • Inkluderad halvpension
  • Centralt boende i Tórshavn på Hotel Hafnia
  • Erfaren svensk reseledare

Bo på Streymoy och hotell i Tórshavn

Streymoy är den största ön på Färöarna och här ligger huvudstaden Tórshavn med de charmiga husen i gamla stan, Tinganes. I staden finns också Nordiska huset som bjuder på modern arkitektur, konst och samtidskultur. Du bor bra och centralt på hotell Hafnia i Tórshavn. Andra höjdpunkter på Streymoy är den vackra bukten vid Saksun, Vestmannas imponerande fågelberg och Kirkjubøurs kulturhistoriska centrum.

Inkluderade utflykter till Vágar, Eysturoy, Bodoy och Kunoy

De inkluderade utflykterna tar dig runt på de tre stora öarna; Vágar, Streymoy och Eysturoy samt Bodoy och den något mindre ön Kunoy. På Eysturoy beundrar vi de högsta bergen på Färöarna, besöker Gjógvs naturliga hamn och lär oss om den färöiska ullen. På Vágar ligger flygplatsen och ön erbjuder imponerande landskap, som man inte kan se sig mätt på, och den lilla byn Gásadalur. Nordöarnas viktigaste stad Klaksvík på Bodoy är en växande ort som du måste uppleva. Överallt möter du det blå havet, de gröna bergen och de små färgglada bosättningarna. Den färöiska naturen är hisnande och karg, stormig och storslagen.

Möjlighet till lätta vandringar

Vid bra väder är det möjligt att under ett par av dagarna vara aktiv och gå på enklare vandringar. En rutt går på egen hand över berget från Kirkjubøur till Tórshavn. En annan vandring är på Kunoy, där vi tillsammans går en liten promenad upp på berget.

Färöarnas traditioner och kultur

Livet har levts traditionsenligt i de små färöiska bosättningarna i århundraden och vi får höra om hur Färöarnas isolering och geografiska avstånd till övriga världen har hållt dessa traditioner vid liv, fått färöisk konst och kultur att blomstra och gjort sammanhållningen i samhället stark. Även om öarna fortfarande är isolerade, levs livet på Färöarna idag som i vilket annat modernt samhälle som helst, men med en exceptionellt vacker natur. Färöarna är verkligen något utöver det vanliga.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Färöarna, Tórshavn och Tinganes (M)
Dag 2: Högfjället, Gjógv, besök hos fårbonde och Nordens Hus (F, M)
Dag 3: Ledig dag eller extrautflykt till Vestmanna (båttur) och/eller konstmuséet i Tórshavn (F, M)
Dag 4: Utflykt till Kirkjubøur med möjlighet till vandring (F) 
Dag 5: Utflykt till Saksun, Klaksvík och Kunoy med lätt vandring (F, M)
Dag 6: Via Gásadalur till flygplatsen och hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Färöarna, Tórshavn och Tinganes (M)

Vi landar på ön Vágar och redan på resan till hotellet får du en känsla för Färöarnas storslagna landskap och dess naturkrafter. Transfer från flygplatsen till hotellet tar ca en timme och under bilresan upplever du vägarna som slingrar sig runt de höga bergen, längs kusten, under tunnlar och över broar. 


Bild: Färöarnas fantastiska natur.

I huvudstaden Tórshavn bor du på det trevliga fyrstjärniga Hotel Hafnia som ligger helt i centrum med utsikt över hamnen och staden.  Efter incheckning kan du följa med på en tur ner till den gamla stadsdelen Tinganes som ligger på en liten udde vid hamnen. Kullerstensgatorna och de röda och svarta trähusen, varav många har grästak, avspeglar en mysig atmosfär från gamla dagar. Dessutom har Tinganes alltid haft stor betydelse för det politiska livet på Färöarna. Allt från det historiska "Ting" i det fria till de officiella byggnaderna på udden, där lagmannen bor än idag.
Tillbaka på hotellet äter vi middag tillsammans.


Bild: Tórshavns gamla stadsdel, Tinganes. 

Dag 2: Utflykt til högfjället, Gjógv, besök hos fårbonde och Nordens Hus (F, M)

Dagens tur går till de norra delarna av Eysturoy som erbjuder unika landskap och naturupplevelser i världsklass samt ett antal typiska färöiska bosättningar. Innan den lilla byn Eidi får du en skymt av Färöarnas högsta vattenfall, Fossá, som imponerar med sin fallhöjd på 110 meter. Vid passerar Slættaratindur, öarnas högsta berg (882 meter), och börjar vår tur med bussen upp mot passet. Vid klart väder kan man se alla Färöarnas 18 öar från toppen av berget och längs vägen får du uppleva den höga udden Eidiskollur. De två sagolika klipporna "Risin og Kellinginn" ser du utanför kusten och du får höra berättelsen om dessa. De är en del av den färöiska folksjälen och en magnifik syn.

Längre fram i en grön och frodig dalgång gömmer sig byn Gjógv. Med sin unika naturhamn kommer Gjógv att fängsla de flesta och det är en alldeles speciell känsla att gå nerför trappan till naturhamnen. Det rekommenderas varmt! Här har också den danska kronprinsessan Mary fått en bänk tillägnad sig.
 
Bild: Gjógv med naturhamnen.

I århundraden har produktionen av färöisk ull varit livsviktig, men idag har produktionen förändrats så att man fortfarande äter köttet men inte längre använder ullen i samma utsträckning. Vi besöker ett fårstall, där bonden berättar om produktionsåret, om ullens historia, nya produktionsformer och du får se vad som produceras av den färöiska ullen.

Tillbaka i Tórshavn får vi en rundtur i Nordens Hus, ett kulturhus, där syftet är att förmedla nordisk kultur till Färöarna – och färöisk kultur till övriga nordiska länder. Dessutom är Nordens Hus en arkitektonisk pärla.
Middag på hotellet.

Dag 3: Ledig dag eller extra utflykter: Fågelberget vid Vestmannabergen och Tórshavns konstmuseum (F, M)

Du kan antigen njuta av dagen på egen hand eller följa med på någon av våra extra utflykter.

Morgonen bjuder på en utflykt till Vestmanna och en båttur till fågelberget. Vestmanna är en av Färöarnas stora attraktioner och det är något alldeles speciellt att uppleva det fascinerande klipplandskap som formats av naturens enorma krafter. Vi seglar från det vackert belägna Vestmannabygden till uddarna med vertikala klippväggar (upp till 600 meter höga) och djupa grottor skapade av havets vågor. Varje år häckar tusentals sjöfåglar som sillgrisslor, lunnefåglar och stormfåglar på fågelberget. Det är definitivt en resa som kan rekommenderas. Segelturen varar i några timmar. Denna utflykt är väderberoende och det rekommenderas att ta med varma/vindtäta kläder samt mössa och vantar. 

 
Bild: Vestmanna

På eftermiddagen kan de konstintresserade följa med på en spännande rundtur på Tórshavns konstmuseum. Med tanke på Färöarnas befolkning och isolering finns det en imponerande dynamik inom bildkonsten. Entré till konstmuseet (ca 90 SEK) ingår ej. Middagen intas på hotellet. 


Bild: Tórshavn

Dag 4: Utflykt till Kirkjubøur, möjlighet till vandring (F)

I morgonprogrammet ingår ett besök i byn Kirkjubøur, som är Färöarnas viktigaste kulturhistoriska plats med den ofullbordade Magnuskatedralen och den lilla Olavskyrkan från medeltiden. Den pittoreska, nästan 1000 år gamla kungsgården bebos av den kungliga bonden, som är 17:e generationen i familjen Patursson. Familjen öppnar generöst dörrarna till "rökrummet" för oss. Kirkjubøur är en spännande plats och otroligt vackert belägen med utsikt över öarna Hestur, Koltur och Sandoy.

Resten av dagen är ledig. Vid bra väder kommer det att vara möjligt att vandra på egen hand över berget från Kirkjubøur till Torshavn (ca 2½ timme och ca 7km). Lämpliga skor krävs och reseledaren informerar om detta. För den som tar bussen tillbaka till Tórshavn så har man eftermiddagen ledig på egen hand. Besök någon av de lokala butikerna eller prova en av staden många restauranger.


Bild: Kirkjubøur

Dag 5: Utflykt till Saksun, Klaksvik och Kunoy (F, M)

Dagens utflykt startar vid den unika byn Saksun. Efter en 10 kilometer lång bilresa genom dalen kommer vi fram till den lilla idylliska byn Saksun, som ligger vackert mellan höga grönklädda berg och en lagunliknande sjö med sandöppning mot havet. För länge sedan var detta en fjord. Byn har bara tio invånare, men som i alla andra färöiska bosättningar finns det förstås en liten kyrka som vi tittar förbi. Det är lätt att fascineras av Saksun.


Bild: Den lilla idylliska bygden Saksun

Vi kör över bron, över Eysturoy och genom en drygt 6 km lång tunnel från Leirvik till Klaksvik på ön Bordoy. Klaksvik är Färöarnas näst största stad och centrum för de norra öarna när det gäller näringsliv och natur. Staden har också Färöarnas största fiskehamn. Här utspelade sig en dramatisk händelse 1955, som vi får veta mer om. Ett spännande besök i staden väntar med skepp, båtar, fiskare, fisk, ull och aktiva kvinnor samt ett besök i landets största kyrka, Christianskyrkan. Med hjälp av en fördämning kommer vi till Kunoy, där befolkningsmängden ökar, vilket inte hör till vanligheterna på små öar. Dagen bjuder på en liten promenad (ca 1 timme) genom bygden, "skogen", där vi upplever härliga plats. 


Bild: Kunoy

Vi kör tillbaka till Tórshavn och är framme vid hotellet under sen eftermiddag. Middagen serveras på hotellet.

Dag 6: Via Gásadalur till flygplasten och hemresa (F)

Vi lämnar Tórshavn och kör till Vágar, där Färöarnas största sjö ligger vid orten Sørvágur. Om vädret är klart går det att se den västligaste ön - fågelön Mykines.

Turen rundar också den lilla charmiga byn Gásadalur som är omgiven av höga berg och har en helt formidabel utsikt över Atlanten. Förr i tiden var enda vägarna till byn sjövägen eller till fots över berget och det avlägsna läget var under decennier orsaken till att byn avfolkades. Först 2005 blev bebyggelsen landfast med resten av ön via en tunnel genom berget, vilket har stoppat befolkningsminskningen. Sedan kör vi den sista biten mot flygplatsen och därifrån flyger vi hem igen. 


Bild: Imponerande utsikt vid Gásadalur.

 

Karta

Väder

Se vädret för Tórshavn

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Andra liknande resor

Trustpilot