Skip to main content

På resa genom Amalfis vidunderliga omgivningar

Alla borde få uppleva den vidunderliga Amalfikusten

Vår kollega Jenny berättar om sin fantastiska resa till Amalfikusten i Italien – det här vill du inte missa!

Med solkyssta kinder och förnyad energi är jag åter tillbaka på kontoret efter några helt otroliga dagar vid bländande Amalfikusten i Italien. Resan bjöd på betagande utsikter utmed den långa snirkliga kuststräckan, pittoreska omgivningar till ljudet av gatumusikanternas instrument och anrika historier från den förfallna ruinstaden Pompeji.

I detta blogginlägg tänkte jag dela med mig av mina upplevelser från Amalfi – den vidunderliga kuststaden som präglas av sina otaliga kaféer, sluttande berg och livfulla kullerstensgator. Jag kommer även att avslöja var du hittar den smakfulla restaurangen med den spektakulära utsikten i bergen och varför vackra Ravello är värt mer än bara ett kort besök.

Trevlig läsning!

Amalfikusten välkomnar mig med öppna armar

Jag hinner inte ens kliva av planet innan Italiens vackra landskap hälsar mig välkommen med sin grönskande charmiga natur. Bussfärden från flygplatsen i Rom ner till Amalfikusten skulle ta dryga tre timmar (numera flyger vi direkt till Neapel) men omgiven av de vackra omgivningarna och det skiftande landskapet kändes turen mer som en timme. Efter att ha kört förbi diverse samhällen och vida slätter i ett par timmar breder den vackra kusten äntligen ut sig framför oss, med det glittrande havet på ena sidan och de grönskande bergen på andra. För den något åksjuke kan en varm rekommendation här vara att sitta långt fram i bussen, då vägarna tenderar att snirkla sig en aning.

Väl framme i byn Maiori, som kom att bli vår bas under resan, möts vi av en behaglig temperatur trots den sena timman, och ljudet från havets vågor når snabbt mina öron. Längs med gatan alldeles intill hotellet ligger några små butiker och kaféer där några lokalbor i lugn och ro avnjuter sin italienska espresso. Några barn leker på gatan och mellan hustaken hänger dagens tvätt ute på tork. Mer italienskt än så här kan det helt enkelt inte bli.

Läs här Höjdpunkter från vandringsresan på Amalfikusten.

Klädstreck längs byggnad i byn Maiori, Italien.
Bild: I Maiori hänger tvätten på tork med bergen som bakgrund

Citronstigen som verkligen lever upp till sitt namn

Citronstigen är namnet på den promenadsträcka som går mellan byarna Maiori och Minori och är enligt mig ett måste för alla som besöker området. Stigen tar dig inte bara från by till by utan erbjuder även en resa genom blomstrande natur, frodande citronträd och magnifika utsikter över de båda byarna och havet.

Vi börjar vår promenad i Maiori, och det är svårt att hålla ett snabbare tempo eftersom blicken ständigt möter nya motiv att fängslas av. I ena sekunden går man under de ändlösa citronodlingarna medan man i nästa stund omges av gamla hus vars lyktor och klädstreck agerar tak över huvudet. På en mur ligger en katt som slumrar i solskenet, och lite längre bort möts vi av några hästar vars ägare är på väg mot staden med dagens handelsvaror.

Vandra längs citronstigen under citronodlingar på Amalfikusten.
Bild: Amalfikustens citroner är välkända och det är lätt att förstå varför

Efter att ha promenerat genom de vackra omgivningarna börjar vi närma oss Minori, men innan vi kommer fram till kärnan av staden bjuds vi på en häftig utsikt över byn med havet och bergen alldeles intill. Väl framme i Minori möts vi av lugnet som präglar staden och som gör att det på något sätt känns som att tiden står still här. Några turister strosar runt bland stadens gator och njuter av sommarvärmen medan lokalborna tar sig fram på cyklar och vespor och fyller staden med liv.

Utsikt över Minori från ovan, Amalfikusten.
Bild: Utsikt över Minori från Citronstigen

Från Minori tar vi oss sedan vidare till det omtalade Amalfi – staden som är fylld av liv och sång. Här avlöser turiststråken varandra, och till skillnad från grannbyarna Minori och Maiori finns det gott om souvenir- och keramikaffärer. Om man letar efter ett mysigt fik att vila fötterna på behöver man inte leta särskilt länge. Utanför hamnen går båtarna som bland annat tar turisterna till och från den vackra ön Capri, det tjusiga turistmålet som årligen lockar naturälskare, filmstjärnor och kungligheter från hela världen.

Sammanfattningsvis kan jag med säkerhet säga att Amalfi är byn som har något för alla – oavsett om du söker häftiga byggnader, mysiga turistgator eller närheten till havet. Du kommer inte att bli besviken.

Se vårt utbud av resor till Amalfikusten här.

Torg med restauranger i centrala Amalfi stad.
Bild: Ett av många pittoreska små torg i Amalfi

En kulinarisk matupplevelse till en spektakulär utsikt

Efter några soliga timmar i Amalfi har det blivit dags att bege oss vidare till Pogerola, den mysiga lilla bergsbyn som ligger belägen precis ovanför Amalfi. Den stillsamma byn verkar som en lugn tillflyktsort för de amalfibor som då och då önskar komma bort från de livliga turistgatorna. Utöver några matställen och affärer består byn till mestadels av ett torg med en kyrka.

Från Amalfi tar det endast bara några minuter med bil och här väntar en oförglömlig matupplevelse på La Capannina, den mest idylliska restaurangen med en utsikt som heter duga. Längs ena långsidan erbjuder de stora fönstren en häpnadsväckande utsikt över bergen, citronlundarna och havet, och jag får nästan anstränga mig för att slita blicken från utsikten för att istället koncentrera mig på den läckra menyn.

Citronodlingar längs med gröna fält och små hus längs Amalfikusten.
Bild: Utsikten från restaurang La Capannina

I Italien är det lite av en sed att äta pasta som förrätt till själva huvudrätten, vilket för många, inklusive mig själv, kan tyckas något förvirrande till en början. Vi blev först serverade en läcker tallrik av olika mindre italienska tilltugg för att sedan bli presenterade för en delikat pastarätt innehållande ost och svamp. Givetvis räckte det med den krämiga pastan för att bli mätt och nöjd, men måltiden var långt ifrån över. Den läckra huvudrätten skickades in, för att sedan ackopanjeras av en underbar dessert som helt enkelt var för god att motstå.

Liksom på de flesta andra restauranger vid Amalfikusten är ingen måltid komplett utan en sipp limoncello – den söta likören som är gjord på citron och som traditionsenligt produceras här i södra Italien och längs Amalfikusten.

Mätta och belåtna lämnade vi sedan det vackra Pogerola för att bege oss tillbaka till vår bas i Maiori.

Läs här om Det italienska köket.

Ravello och Pompeji – två namn att lägga på minnet

Andra dagen går färden mot romantiska Ravello – byn som är känd för sina klassiska konserter och sin intressanta domkyrka. Vad som bäst karaktäriserar Ravello är de otaliga parkerna med sina granna blommor i alla dess färger. Vad som slår mig när jag vandrar runt bland gatorna är hur rena och välbevarade omgivningarna är. Träden omringar prydligt torgen och uppåt murarna slingrar sig den grönskande floran. Vi besöker en liten smyckesbutik som tidigare har fått stjärnbesök av både Pierce Brosnan och Nicolas Cage, vilket butiksägaren mycket stolt visar upp med de bilder som hänger på väggarna. Vi får även beskåda den vackraste parkeringsplatsen jag någon sett, vars tak pryds av ljuvliga blommor och fagra lyktor, och innan vi hoppar in i bilen för att styra färden mot ruinstaden Pompeji avnjuter vi varsin italiensk espresso. Givetvis ber jag om en skvätt mjölk i min då jag ännu inte är familjär med den starka kaffesmaken.

Torget i Ravello med souvenirbutiker och caféer.
Bild: Charmerande Ravello

Väl framme i Pompeji möts vi av vår lokalguide som ska ledsaga oss genom ruinerna av den anrika staden som år 79 e.Kr. begravdes under askan från vulkanen Vesuvius explosiva utbrott. Solen står högt på himlen och värmer våra bara axlar, och runt om kvarlevorna som avslöjar historier från en annan tid har gräs och blommor vuxit fram. Långt borta i bakgrunden kan man skåda den majestätiska vulkanen Vesuvius, och jag brottas med tanken på att denna vackra naturskepnad en gång i tiden ödelade en hel stad och hela dess befolkning. Idag, omkring 2 000 år senare, präglas platsen av ett rogivande lugn när vi följer vår guide som berättar om fängslande kärlekshistorier, myter och traditioner från en tid när Pompeji var som allra mest levande.

Se vårt utbud av resor till Italien häroch låt dig inspireras.

Fallen staty i ruinstaden Pompejii med vulkanen Vesuvius.
Bild: Den av askan begravda staden Pompeji genererar eftertanke

Full av intryck och D-vitamin säger jag hejdå till Amalfikusten för den här gången – något sorgsen inombords, då jag inte är redo att släppa taget om de vackra husen, citronlundarna och stillheten som byarna utstrålar. Det jag dock vet är att det här inte var sista gången som jag satte min fot i detta paradis, och till dess får jag helt enkelt äta massvis med citroner och dricka mängder av espresso medan jag drömmer mig tillbaka till den vidunderliga Amalfikusten.

Ciao!

/Jenny

Blir du också sugen på att åka till Amalfikusten? Kolla in vår populära resa och boka din plats idag!

Vi tror du också gillar...