Skip to main content

Den oupptäckta skärgårdsön

Spetsa dina kunskaper innan din nästa resa till Malta

Ett värmande medelhavsklimat, vackra omgivningar och en lokalbefolkning som är lika vänlig som kulturen är levande – så skulle jag vilja beskriva den gemytliga skärgårdsön Malta – och då är jag nog blygsam med mina adjektiv. Trots öns oslagbara geografiska läge mellan Sicilien i norr och Nordafrika i söder och en flygtid på endast 5 timmar från Arlanda, är Malta en oupptäckt destination för många. Istället tenderar vi att planlägga våra semestrar på några mer populära ö-destinationer som Kanarieöarna, Mallorca och Sicilien – och fast jag inte ska sticka under stolen med att dessa öar är helt fantastiska i sig – lurar Europa på fler medelhavspärlor än så, däribland Malta!

För att utrusta dig med lite mer kött på benen om ön som inte bara förtrollar alla med sin bedårande charm, utan även lurar på en hel skattkista full med levande kultur, historiska berättelser och tilldragande konst, listar vi här några intressanta faktapunkter som du förmodligen inte hade koll på innan.

Kanske att du efter att ha läst detta inlägg kan glänsa lite extra i fikarummet när kollegan berättar om sin nästa resa som avgår till just Malta. Eller så kanske du själv blir inspirerad till att boka dig en resa till Malta inför nästa semester. Om inte annat kan du testa dina kunskaper och se hur många av nedanstående påståenden du redan har hört. Välkommen till att lära känna Malta!

1. Malta utgörs av totalt tre öar och inte en som de flesta verkar tro. Förutom huvudön Malta tillhör även öarna Gozo och Comino landet.

2. Malta har två officiella språk; engelska och maltesiska, där omkring 90 % talar engelska och näst intill alla talar maltesiska. En del menar på att maltesiskan låter likt arabiska när man hör det i tal.

3. På vägarna i Mdina – Maltas anrika och muromgärdade före detta huvudstad – är det endast tillåtet att köra bil om man är lokalbo.

Läs här om Runes minnen från Malta.

Gammal arkitektur i Mdina på Malta.
Bild: Mdina

4. Malta präglas av ett behagligt medelhavsklimat och högsäsongen för sol och bad kan sträcka sig ända till oktober.

5. Att köra på ”fel” sida av vägen räknar vi mer eller mindre med när vi besöker länder som Storbritannien och Australien. Men visste du att vänstertrafik även råder på Malta?

6. Comino - som till ytan utgör den minsta ön av de tre öarna – är så gott som obebodd och helt bilfri.

Den blå lagunen Comino på ön Gozo, Malta.
Bild: Comino

7. Malta är även en populär destination inom filmindustrin. Scener i kända filmer som bl.a. Gladiator och Captain Philips samt serien Game of Thrones har spelats in på Malta, vilket också har bidragit till en ökad turism.

8. Valletta – Maltas nuvarande huvudstad – är en av de mest koncentrerade historiska platserna i världen enligt UNESCO. Malta kan stoltsera med hela 10 UNESCO-förklarade världsarvsplatser totalt.

Här kan du läsa om 4 smakfulla tips i den kroatiska skärgården.

Smala gator med färgglada hus och balkonger i Valletta, Malta.
Bild: Gränder i Valletta

9. Malta har en gång i tiden varit en del av det italienska fastlandet, fast då talar vi omkring 17 000 år sedan.

10. Enligt en rapport som genomfördes år 2013 av FN så är Malta det 48:e gladaste landet i hela världen.

Få en översikt över våra kulturresor här.

Glatt par som tittar på varandra.

____________________________________________________________________________________________________________

Är Malta för dig fortfarande en oupptäckt destination som du gärna önskar pricka av från din bucket list?

Då kan vi glädja dig med att Kulturresor Europa erbjuder den kompletta resan till Malta där 4-stjärnigt boende, halvpension och utflykter till Maltas mest attraktiva sevärdheter ingår!

För mer information om resan och för att boka, gå vidare här!

Läs mer om Malta och om våra resor til Malta här.

Vi tror du också gillar...