Skip to main content

10 saker du kanske inte visste om Portugal

Är du bekant med Portugals kultur?

10 saker du kanske inte visste om Portugal

1. Portugals enda landgräns (1 232 kilometer lång) är mot Spanien och det är en av Europas allra äldsta landgränser. Till skillnad från många andra platser i världen har landsgränsen varit nästan identisk ända sedan 1200-talet.

2. Portugal är världens största producent av kork, tack vare sina många korkekar. De mäktiga träden kan bli över 200 år gamla så länge de får tillräckligt med sol och vatten. Dessutom står man i Portugal för ungefär 50% av världens korkförbrukning – inte bara inom det mest traditionella användningsområdet vinflaskor, utan också inom mode, smyckestillverkning och byggisolering.

Här kan du läsa om Portugal flytande guld.


Bild: Sydportugisisk korkek på tork

3. Den solsäkra och lättälskade Algarvekusten med sin 200 kilometer långa kustlinje har 130 stränder, varav 86 stycken har utmärkts med blå flagg, vilket innebär att de möter alla krav vad gäller vattenkvalité och miljömässig hållbarhet.

Se vårt utbud av kulturresor här.


Bild: Du som älskar porslin och keramik kommer att trivas i hantverkslandet Portugal

4. Om du åker till Portugal kommer du garanterat att lägga märke till allt vackert porslin. Det vackra hantverket är mycket populärt, och den lokala motsvarigheten till skandinaviska favoriter som Royal Copenhagen heter Vista Alegre.

5. En av Europas få teplantager finns på ön São Miguel i Azorerna, som också tillhör Portugal. Även om Portugal inte är känd som en stor tenation odlar man alltså te här. Huruvida det är det enda i Europa står inte riktigt klart – det sägs att det finns ett fåtal i den teälskande nationen England…

6. Portugal är en gammal kolonialmakt, vars arv märks tydligt än idag med tanke på att portugisiska talas av hela 250 miljoner människor och är det officiella språket i nio länder; Portugal, Brasilien, Kap Verde, Angola, Guinea Bissau, Moçambique, Ekvatorialguinea och São Tomé och Príncipe.

7. Världens allra äldsta aktiva bokhandel grundades 1732 i Lissabon och heter Livraria Bertrand. Du hittar den i området Chiado, som i övrigt är känd för sin shopping och den stora nationalteatern São Carlos.

Läs om Lissabon - Storstaden vid havet.


Bild: De klassiska gula spårvagnarna slingrar sig fram på gatorna i stadsdelen Chiado i Lissabon

8. Staden Nazaré som ligger cirka en och en halvtimme från huvudstaden Lissabon lockar tusentals surfare från hela världen årligen, och här innehas världsrekordet för den högst surfade vågen – hela 24 meter hög!

9. På grund av sitt milda klimat har den portugisiska ön Madeira en behaglig temperatur året om – inte bara i luften, utan även i havet. Vattnet motsvarar sommarvattnet i södra Sverige på cirka 18–22 grader under hela året.

10. I staden Porto finns rekordmånga broar som sträcker sig över en och samma flod. Innanför stadens gränser hittar du hela sex broar över den mäktiga floden Douro.

Se vårt utbud av storstadsresor här.


Bild:
Dom Luís-bron i Porto var när den invigdes år 1886 den längsta i sitt slag med sina 172 meter

Blir du sugen på att resa till Portugal? Här kan du se alla våra resor till Portugal, och här kan du se våra rundresor.

Hälsningar Nadia och Anna

Vi tror du också gillar...