Dublin och Belfast

Färgsprakande dörrar i Dublin
Det förnäma rådhuset 'Grand City Hall' i Belfast
Dublins gator och broar i Irland
Känd pub i Dublin på en resa till Irland
På en resa till Irland
Saint Patrick's cathedral i Dublin
Får på den gröna ön Irland
Hängbron vid Carrick-a-Rede på Irland
Modern arkitektur i Belfast, Irland
Giants Causeway - Jättarnas Väg på Irland

Resa till de två irländska storstäderna Dublin och Belfast

Längtar du efter storstäder, irländska kulturpärlor och fascinerande naturfenomen? Då ska du följa med på resan som kombinerar allt detta, och som tar dig till de båda irländska huvudstäderna Dublin och Belfast.

Resans första besök är i republiken Irland, i den georgianska staden Dublin, innan resan går vidare till det viktorianska Belfast på Nordirland. Dessutom innehåller resan en avstickare runt på Nordirland med några av nordkustens vackraste naturområden.

Vi inkvarterar oss på hotell i städernas absoluta centrum, för att få det mesta möjliga ut av vår resa.

Sightseeing i Dublin

I Dublin går vi på gemensam sightseeing, där vi får lära känna det livliga Temple Bar-området, de färgrika, georgianska dörrarna och floden Liffey. Här har vi dessutom en hel dag på egen hand när du kan utforska stadens många erbjudanden - allt från besök på spännande museer till provsmakning av de gyllene dropparna på stadens whiskey- och ölmuseum, pubbesök eller grogrunden för den litterära irländska historien.

Kulturella upplevelser i Belfast

Efter ett par dagar på Irland sätter vi kursen mot Nordirland, som är ett av de fyra länderna som hör till Storbritannien. Här väntar Belfast på oss, med sina arkitektoniska mästerverk, Titanic-museet, brittiska traditioner och en dramatisk historia. Freden har sänkt sig över Belfast efter fredsavtalen 2005, och idag sprudlar staden av kultur.

Carrick-a-Rede och Giants Causeway på Nordirland

På en dagstur kör vi från Belfast, hela vägen upp till Irlands nordligaste Causeway-kust, där stora naturupplevelser väntar oss. Följ med ut på hängbron vid Carrick-a-Rede och se de helt unika stenformationerna av basalt vid Giants Causeway - jättarnas väg. Resan är för dig som vill uppleva storslagen natur, en spännande och gripande historia samt ett inbjudande och underhållande mat- och nöjesutbud.

Kort dagsprogram för resan till Irland och Nordirland

Dag 1: Ankomst till Dublin och sightseeing
Dag 2: Ledig dag i Dublin och möjlighet för pub-middag (F)
Dag 3: Från Dublin till Belfast. Stadsrundtur med Titanic-museet (F)
Dag 4: Carrick-a-Rede och Giants Causeway (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
7 295:-
Dagar:5
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Dublin med sightseeing

Efter ankomsten till Dublin börjar upplevelserna med detsamma när vi åker på en panoramatur runt i staden, innan vi inkvarterar oss på vårt hotell. På turen märker vi snabbt att Dublin är en liten huvudstad där de stora sevärdheterna ligger på bekväma avstånd från varandra.

Liffey-floden delar Dublin i två, och den är på många sätt en mittpunkt - historiskt, geografiskt och mentalt. Den sydliga delen präglas av det bättre borgarskapet, medan arbetarklassen håller till på nordsidan. Liffey benämns ofta som Dublins bankande hjärta.

Dublin är en skattkammare av arkitektoniska pärlor, och staden domineras av den georgianska byggnasstilen från 1700-talet, när många av stadens präktiga byggnader uppfördes. Den före detta tullbyggnaden Customs House, postkontoret, parlamentsbyggnaden och Dublins rådhus härstammar alla från den här perioden. Detsamma gäller kvarteret runt Merrion Square med de fashionabla radhusen och de färgsprakande dörrarna. Vi passerar också Dublin Castle och stadens två katedraler Christ Church och Saint Patrick, den senare uppkallad efter Irlands skyddshelgon.


Bild: Färgsprakande dörrar i Dublin


Bild: Saint Patrick's cathedral i Dublin

Efter incheckning på hotellet och lunch på egen hand fortsätter vi med att upptäcka Dublin till fots. Vi påbörjar turen vid vårt hotell, och besöker sedan bland annat ”The Spire”, tornet som tronar upp sig 120 meter över marken. Vi korsar Liffey River vid O’Connell-bron - som nästan är lika lång som den är bred. Bron förbinder de två flodbredderna och är en av stadens mest välbesöka knutpunkter. På den sydliga flodbredden passerar vi Trinity College som täcker ett stort område med parker och vackra byggnader. Utöver att vara universitet och kollegium så huserar Trinity College också nationalbiblioteket med det imponerande, 65 meter långa Long Room, samt den enastående Book of Kells, som dateras enda tillbaka till 800-talet. Boken är en nationalklenod och är vackert illustrerad av irlänska munkar.

Vi besöker två av Dublins huvudstråk, O'Connell Street och Grafton Street. På den senare finner vi en annan av Dublins ikoner, nämligen statyn av fiskehustrun Molly Malone, som många säkert känner igen från låtarna "Cockles and Mussels" eller "In Dublin's Fair City". Sist, men inte minst, rundar vi Temple Bar - tidigare tiders fattigkvarter som idag är Dublins festliga och kulturella centrum. Här lever man livet, med massvis av restauranger, gallerier, konsthantverkade, gatumusikanter och stämningsfulla pubar, där det ofta underhålls med levande folkmusik.

Kvällen är på fri hand, och vad passar bättre än att stanna kvar i Temple bar och njuta av en Guinness och stämningsfull, irländsk musik på en av områdets alla barer?

Dag 2: Ledig dag i Dublin och möjlighet för pub-middag (F)

Dagen idag är till för egna upplevelser. Gårdagens sightseeing har kanske inspirerat till dagens program, då många av platserna vi såg på igår är väl värda ett mer fördjupat besök. 
Det finns oändliga valmöjligheter för att spendera dagen, allt efter eget intresse. Som alla andra storstäder så har Dublin ett rikt utbud av museer och gallerier som är värda ett besök. Ifall vikingar och medeltiden lockar så bör du ta vägen förbi museet Dublina. Ifall du är intresserad av konst så ska du inte missa ett besök på IMMA, Irish Museum of Modern Art. Något så ovanligt som ett fängelsemuseum möter du ifall du tar vägen förbi Kilmainham Gaol.

Guinessbryggeriet - The Guiness Storehouse - är en av stadens största attraktioner, och här får du veta mer om ölbryggningskonsten, och på takbaren bjuds du inte bara på en slående utsikt över hela staden, utan också möjligheten att själv hälla upp en pinfärsk Guinness från fatet och låta den stilla din törst. Några av de lokala whiskeyproducenterna - Old Jameson Distillery och det nyöppnade Teeling's Whiskey - bjuder även de på rundvisning och efterföljande provsmakning av de gyllene, irländska dropparna.

Du bör heller inte missa ett besök i Dublins största park - St Stephens Green. Här möts Dublin-borna bland grönytor, dammar och vackra blomsterarrangemang för att motionera, äta eller bara slappna av efter jobbet, och parken är även en av de största besöksmålen för hitresande turister.


Bild: Lokal whiskeyproducent: The Old Jameson Distillery

På kvällen har du möjlighet att följa med på middag till Irlands äldsta pub - The Brazen Head - där vi har reserverat bord till middagen. Vi promenerar till och från puben, som bjuder på en välsmakade tre-rätters meny. Middagen serveras på pubens ovanvåning, och efter middagen går vi ner i själva puben där de lokala musikerna spelar och underhåller med irländsk musik och bjuder på en riktig irländsk pub-stämning.

Dag 3: Från Dublin till Belfast. Stadsrundtur med Titanic-museet (F)

Vi lämnar Dublin och sätter kurs norrut, där Nordirlands största stad och även huvudstad - Belfast - blir vår bas för de kommande dagarna.

Gränsen mellan republiken Irland och Nordirland är inte markerad med en fysisk gräns, och de flesta märker inte att vi har korsat gränsen förrän de ser att vägskyltarna har ändrat utseende och valutan har ändrats från euro till engelska pund.

Väl ankomna i Belfast är det dags för vår stadsrundtur, där vi kommer runt bland stadens många sevärdheter. Belfast hade sin storhetstid i början av 1900-talet då många stora industrier växte upp, och man märker tydligt vad dåtidens prakt och pengar förde med sig när man tittar runt på stadens präktiga byggnader och arkitektur. Detta kan vi bland annat se i det förnäma rådhuset, Grand City Hall, som är placerat mitt i staden, samt parlamentsbyggnanden Stormont i den östliga delen av staden. Därutöver finns det otaliga exempel på den viktorianska byggnadsstilen, exempelvis Grand Opera House och the Ulster Hall, som båda bidrar till att fullända bilden av Belfast som Nordirlands mest viktorianska stad.


Bild: Det förnäma rådhuset 'Grand City Hall' i Belfast

Belfasts historia är turbulent, och är inte bara prakt och goda tider. Den nordirländska konflikten mellan protestanter och katoliker var på sin spets mellan 1969 och 1997. De här åren kallas även för The Troubles. Under den här tiden var Belfast närmast en krigszon med militär närvaro, bomber och terroraktioner. Flera kvarter i staden var "no-go", bland annat arbetarkvarteren, det katolska Falls och det protestantiska Shangkill, där gatubråken ofta utspelade sig. Idag är de politiska husgavlarna och väggmålningarna ett minne från den här tiden, och Belfast är nu en fredlig stad som har kårats till en av Europas tre säkraste platser att besöka.

Titanic-museet är minst sagt en imponerande upplevelse. Museet håller till vid hamnen och Lagan-floden, inte långt från området där det ursprungliga 269 meter långa fartyget HMS Titanic byggdes och sjösattes år 1912. På museet kan man gå in i gallerier som på olika sätt bidrar till att fullända den tragiska historien om fartyget som inte kunde sjunka, och som endast fyra dagar in på sin jungfruresa kolliderade med ett isberg och sjönk. Det finns många spännande detaljer på museet, såsom orginalritningar från fartyget. Det hela illustreras med hjälp av interaktiva skärmar och vackra detaljer.


Bild: Staty från Titanic-museet 

Efter besöket på museet checkar vi in på vårt hotell, och resten av dagen spenderar vi efter egna önskemål. Precis som Dublin så är Belfast känd för sina många pubar. Ta vägen förbi Crown Pub, eller rättare sagt the Crown Liquer Saloon på Victoria Street, som utöver att servera mat och dryck är en attraktion i sig själv.

Dag 4: Naturupplevelser vid Carrick-a-Rede och Giants Causeway (F)

Idag ska vi hela vägen upp till den nordirländska Causeway-kusten. Dagens första stopp är hängbron vid Carrick-a-Rede, som förbinder ön Rocky Island med fastlandet. Den rsprungliga hängbron uppfördes av lokala fiskare för 350 år sedan, men är idag en modernare utgåva som årligen besöks av tusentals turister. Upplevelsen är dock inte mindre fascinerande idag när man går ut på den 20 meter långa bron, upphängd 30 meter över Atlanten. En del anser att det krävs både äventyrslust och mod för att korsa bron, men vi kan garantera att den är säker nog även för den höjdrädda. Från ön som bron leder till belönas man med en fascinerande utsikt över Rathlin Island, Skottland och hela Causeway-kusten.


Bild: Hängbron vid Carrick-a-Rede

Vi åker sedan vidare mot Giants Causeway – ett imponerande naturfenomen som återfinns på Unescos världsarvslista. Landskapet uppstod efter vulkaniska utbrott för 60 miljoner år sedan och består av 40 000 sexkantade basaltkolonner i olika storlekar, uppdelade på en cirka tre kilometer lång sträcka. Som såg mycket annat på Irland så har också Giants Causeway sin alldeles egna berättelse i den irländska mytologin. En sägen säger att den irländska jätten Finn McCool blev jättearg när han fick höra att den skotska jätten Benandonner hånade hans sätt att slåss. Han kastade då ett meddelande som satt fast på en sten till Skottland, där det stod att han utmanade jätten Benandonner. Benandonner kastade tillbaka en sten med meddelandet att han inte kunde anta utmaningen för att han inte kunde simma och därför inte kunde komma till Irland. Finn McCool ville inte låta Benandonner komma undan så lätt så han ställde upp pelarlika stenar som bildade en bro - causeway - åt Benandonner. När Benandonner kom över till Irland jagades han tillbaka till Skottland av Finn McCool, medan han kastade stora jordklumpar efter honom. En av bitarna skapade ett hål som fylldes med vatten och skapade den Irländska sjön Lough Neagh. En annan jordklump landade i havet och bildade ön Isle of Man. I Skottland, på ön Staffa, finns ett liknande landskap som Giants Causeway. 


Bild: Giants Causeway - Jättarnas Väg

En dag fylld av upplevelser har lett till sitt slut. Vi sätter kurs tillbaka mot Belfast, där kvällen är på egen hand.

Dag 5: Hemresa (F)

Efter frukosten åker vi till Dublins flygplats och flyger sedan tillbaka hem.

Karta


Väder

SE VÄDRET FÖR DUBLIN

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad/ Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Dublin och Belfast

Geografi och demografi


Irlands största stad och huvudstad är Dublin. Här i storstadsområdet bor ca 1.5 miljoner invånare och du hittar staden vid östkusten nära mitten av landet. Klimatet i Dublin präglas av mildra vintrar och ljumma somrar, utan några extrema temperaturer. Till skillnad från västra Irland regnar det något mindre i Dublin, men då staden ligger vid kusten kan det här blåsa ordentligt emellanåt. I den 115 km2 stora staden är nattlivskulturen stor och överallt spelas livemusik på både gator och torg. Dublin är även känd för att vara hemstad till många kända band, som exempelvis U2.  

Belfast är huvudstaden i Nordirland, grannlandet till republiken Irland som tillhör Storbritannien. Du hittar staden i östra Nordirland, vid mynningen av floden Lagan, omgiven av berg. Här i den 115 km2 stora staden bor det omkring 270 000 invånare, och liksom överallt på den irländska ön är klimatet i Belfast milt med en relativt stort mängd nederbörd året om.

Att ta sig runt


Om du önskar ta dig runt i Dublin kan taxi vara en rekommendation, då bussarna i staden inte alltid är tillförlitliga vad gäller att passa tider. Att åka taxi här är smidigt, då det finns många taxibilar tillgängliga och generellt är taxiresorna billigare på Irland än i Sverige. Bra att veta är att på Irland finns det flera taxibolag och många taxichaufförer använder sina egna bilar i tjänsten. Bussarna som kör i Dublin är vanligtvis dubbeldäckare och går i gult och blått. Du köper din bussresa på bussen, men observera att du endast kan betala med mynt. Är du istället mer av en tågmänniska, kan du med det lokala tåget (Dart) ta dig runt i Dublin på ett mer bekvämt men också något dyrare sätt.

Till skillnad från Dublin är det inte lika enkelt att stanna en taxi längs gatan i Belfast, särskilt inte under kvällstid. Tänk på att ringa en taxi i förväg om du vet att du ska färdas någonstans i staden. Om du önskar färdas något längre ut på Irland kan Eireann Bus vara ett bra tips. Med deras bussar kan du färdas till flera städer, både inom Nordirland samt över till republiken Irland. Du kan köpa din bussbiljett på stationen den dagen som du önskar åka. Du kan också ta dig runt på ön med det bekväma fjärrtåget Irish Rail som transporterar invånare och turister från norr till syd.

Shopping & valuta


I Dublin finns det gott om affärer och butiker, och om du önskar gå på en ordentlig shoppingrunda ska du lägga de två shoppinggatorna Grafton street och Henry street på minnet. Här kan du hitta alltifrån dyra märkeskläder till lite mer prisvänliga varor, i både stora varuhus och mindre lokalt ägda butiker.

Bra att ha i åtanke när du ska ut och spendera pengar i Belfast är att landet tillhör Storbritannien, och därmed använder de sig av pund (1 pund = 11,67 SEK). Att handla med euro går alltså inte här. Eftersöker du bra shopping i staden kan Victoria Square Shopping Centre vara en rekommendation, samt shoppinggatan Donegall Place.  

Visste du att...

… Dublin har den yngsta populationen i hela Europa? Omkring 50 % av befolkningen är yngre än 25 år.
… RMS TITANIC byggdes i Belfast? Därav att de idag har ett TITANIC-museum i staden.

Dagsprogram för avresa den 11/9 & 29/9

Dag 1: Ankomst till Dublin och vidare till Belfast. Stadsrundtur med Titanic-museet

Efter ankomsten till Dublin börjar upplevelserna med detsamma när vi sätter kurs norrut, där Nordirlands största stad och även huvudstad - Belfast - blir vår bas för de kommande dagarna.

Gränsen mellan republiken Irland och Nordirland är inte markerad med en fysisk gräns, och de flesta märker inte att vi har korsat gränsen förrän de ser att vägskyltarna har ändrat utseende och valutan har ändrats från euro till engelska pund.

Väl ankomna i Belfast är det dags för vår stadsrundtur, där vi kommer runt bland stadens många sevärdheter. Belfast hade sin storhetstid i början av 1900-talet då många stora industrier växte upp, och man märker tydligt vad dåtidens prakt och pengar förde med sig när man tittar runt på stadens präktiga byggnader och arkitektur. Detta kan vi bland annat se i det förnäma rådhuset, Grand City Hall, som är placerat mitt i staden, samt parlamentsbyggnanden Stormont i den östliga delen av staden. Därutöver finns det otaliga exempel på den viktorianska byggnadsstilen, exempelvis Grand Opera House och the Ulster Hall, som båda bidrar till att fullända bilden av Belfast som Nordirlands mest viktorianska stad.


Bild: 
Det förnäma rådhuset 'Grand City Hall' i Belfast

Belfasts historia är turbulent, och är inte bara prakt och goda tider. Den nordirländska konflikten mellan protestanter och katoliker var på sin spets mellan 1969 och 1997. De här åren kallas även för The Troubles. Under den här tiden var Belfast närmast en krigszon med militär närvaro, bomber och terroraktioner. Flera kvarter i staden var "no-go", bland annat arbetarkvarteren, det katolska Falls och det protestantiska Shangkill, där gatubråken ofta utspelade sig. Idag är de politiska husgavlarna och väggmålningarna ett minne från den här tiden, och Belfast är nu en fredlig stad som har kårats till en av Europas tre säkraste platser att besöka.

Titanic-museet är minst sagt en imponerande upplevelse. Museet håller till vid hamnen och Lagan-floden, inte långt från området där det ursprungliga 269 meter långa fartyget HMS Titanic byggdes och sjösattes år 1912. På museet kan man gå in i gallerier som på olika sätt bidrar till att fullända den tragiska historien om fartyget som inte kunde sjunka, och som endast fyra dagar in på sin jungfruresa kolliderade med ett isberg och sjönk. Det finns många spännande detaljer på museet, såsom orginalritningar från fartyget. Det hela illustreras med hjälp av interaktiva skärmar och vackra detaljer.


Bild:
 Staty från Titanic-museet 

Efter besöket på museet checkar vi in på vårt hotell, och resten av dagen spenderar vi efter egna önskemål. Precis som Dublin så är Belfast känd för sina många pubar. Ta vägen förbi Crown Pub, eller rättare sagt the Crown Liquer Saloon på Victoria Street, som utöver att servera mat och dryck är en attraktion i sig själv.

Dag 2: Carrick-a-rede och Giants Causeway (F)

Idag ska vi hela vägen upp till den nordirländska Causeway-kusten. Dagens första stopp är hängbron vid Carrick-a-Rede, som förbinder ön Rocky Island med fastlandet. Den ursprungliga hängbron uppfördes av lokala fiskare för 350 år sedan, men är idag en modernare utgåva som årligen besöks av tusentals turister. Upplevelsen är dock inte mindre fascinerande idag när man går ut på den 20 meter långa bron, upphängd 30 meter över Atlanten. En del anser att det krävs både äventyrslust och mod för att korsa bron, men vi kan garantera att den är säker nog även för den höjdrädda. Från ön som bron leder till belönas man med en fascinerande utsikt över Rathlin Island, Skottland och hela Causeway-kusten.


Bild: 
Hängbron vid Carrick-a-Rede

Vi åker sedan vidare mot Giants Causeway – ett imponerande naturfenomen som återfinns på Unescos världsarvslista. Landskapet uppstod efter vulkaniska utbrott för 60 miljoner år sedan och består av 40 000 sexkantade basaltkolonner i olika storlekar, uppdelade på en cirka tre kilometer lång sträcka. Som såg mycket annat på Irland så har också Giants Causeway sin alldeles egna berättelse i den irländska mytologin. En sägen säger att den irländska jätten Finn McCool blev jättearg när han fick höra att den skotska jätten Benandonner hånade hans sätt att slåss. Han kastade då ett meddelande som satt fast på en sten till Skottland, där det stod att han utmanade jätten Benandonner. Benandonner kastade tillbaka en sten med meddelandet att han inte kunde anta utmaningen för att han inte kunde simma och därför inte kunde komma till Irland. Finn McCool ville inte låta Benandonner komma undan så lätt så han ställde upp pelarlika stenar som bildade en bro - causeway - åt Benandonner. När Benandonner kom över till Irland jagades han tillbaka till Skottland av Finn McCool, medan han kastade stora jordklumpar efter honom. En av bitarna skapade ett hål som fylldes med vatten och skapade den Irländska sjön Lough Neagh. En annan jordklump landade i havet och bildade ön Isle of Man. I Skottland, på ön Staffa, finns ett liknande landskap som Giants Causeway. 


Bild: 
Giants Causeway - Jättarnas Väg

En dag fylld av upplevelser har lett till sitt slut. Vi sätter kurs tillbaka mot Belfast, där kvällen är på egen hand.

Dag 3: Från Belfast till Dublin. Stadsrundtur (F)

Vi lämnar idag Belfast och sätter kurs söderut, tillbaka mot Dublin. Här börjar upplevelserna med detsamma när vi åker på en panoramatur runt i staden, innan vi inkvarterar oss på vårt hotell. På turen märker vi snabbt att Dublin är en liten huvudstad där de stora sevärdheterna ligger på bekväma avstånd från varandra.

Liffey-floden delar Dublin i två, och den är på många sätt en mittpunkt - historiskt, geografiskt och mentalt. Den sydliga delen präglas av det bättre borgarskapet, medan arbetarklassen håller till på nordsidan. Liffey benämns ofta som Dublins bankande hjärta.

Dublin är en skattkammare av arkitektoniska pärlor, och staden domineras av den georgianska byggnasstilen från 1700-talet, när många av stadens präktiga byggnader uppfördes. Den före detta tullbyggnaden Customs House, postkontoret, parlamentsbyggnaden och Dublins rådhus härstammar alla från den här perioden. Detsamma gäller kvarteret runt Merrion Square med de fashionabla radhusen och de färgsprakande dörrarna. Vi passerar också Dublin Castle och stadens två katedraler Christ Church och Saint Patrick, den senare uppkallad efter Irlands skyddshelgon.


Bild: Färgsprakande dörrar i Dublin


Bild: Saint Patrick's cathedral i Dublin

Efter incheckning på hotellet och lunch på egen hand fortsätter vi med att upptäcka Dublin till fots. Vi påbörjar turen vid vårt hotell, och besöker sedan bland annat ”The Spire”, tornet som tronar upp sig 120 meter över marken. Vi korsar Liffey River vid O’Connell-bron - som nästan är lika lång som den är bred. Bron förbinder de två flodbredderna och är en av stadens mest välbesöka knutpunkter. På den sydliga flodbredden passerar vi Trinity College som täcker ett stort område med parker och vackra byggnader. Utöver att vara universitet och kollegium så huserar Trinity College också nationalbiblioteket med det imponerande, 65 meter långa Long Room, samt den enastående Book of Kells, som dateras enda tillbaka till 800-talet. Boken är en nationalklenod och är vackert illustrerad av irlänska munkar.

Vi besöker två av Dublins huvudstråk, O'Connell Street och Grafton Street. På den senare finner vi en annan av Dublins ikoner, nämligen statyn av fiskehustrun Molly Malone, som många säkert känner igen från låtarna "Cockles and Mussels" eller "In Dublin's Fair City". Sist, men inte minst, rundar vi Temple Bar - tidigare tiders fattigkvarter som idag är Dublins festliga och kulturella centrum. Här lever man livet, med massvis av restauranger, gallerier, konsthantverkade, gatumusikanter och stämningsfulla pubar, där det ofta underhålls med levande folkmusik.

Kvällen är på fri hand, och vad passar bättre än att stanna kvar i Temple bar och njuta av en Guinness och stämningsfull, irländsk musik på en av områdets alla barer?

Dag 4: Ledig dag i Dublin och möjlighet för pub-middag (F)

Efter tre upplevelserika dagar har det idag blivit dags för tid på egen hand. Gårdagens sightseeing har kanske inspirerat till dagens program, då många av platserna vi såg på igår är väl värda ett mer fördjupat besök. 
Det finns oändliga valmöjligheter för att spendera dagen, allt efter eget intresse. Som alla andra storstäder så har Dublin ett rikt utbud av museer och gallerier som är värda ett besök. Ifall vikingar och medeltiden lockar så bör du ta vägen förbi museet Dublina. Ifall du är intresserad av konst så ska du inte missa ett besök på IMMA, Irish Museum of Modern Art. Något så ovanligt som ett fängelsemuseum möter du ifall du tar vägen förbi Kilmainham Gaol.

Guinessbryggeriet - The Guiness Storehouse - är en av stadens största attraktioner, och här får du veta mer om ölbryggningskonsten, och på takbaren bjuds du inte bara på en slående utsikt över hela staden, utan också möjligheten att själv hälla upp en pinfärsk Guinness från fatet och låta den stilla din törst. Några av de lokala whiskeyproducenterna - Old Jameson Distillery och det nyöppnade Teeling's Whiskey - bjuder även de på rundvisning och efterföljande provsmakning av de gyllene, irländska dropparna.

Du bör heller inte missa ett besök i Dublins största park - St Stephens Green. Här möts Dublin-borna bland grönytor, dammar och vackra blomsterarrangemang för att motionera, äta eller bara slappna av efter jobbet, och parken är även en av de största besöksmålen för hitresande turister.


Bild: Lokal whiskeyproducent: The Old Jameson Distillery

På kvällen har du möjlighet att följa med på middag till Irlands äldsta pub - The Brazen Head - där vi har reserverat bord till middagen. Vi promenerar till och från puben, som bjuder på en välsmakade tre-rätters meny. Middagen serveras på pubens ovanvåning, och efter middagen går vi ner i själva puben där de lokala musikerna spelar och underhåller med irländsk musik och bjuder på en riktig irländsk pub-stämning.

Dag 5: Hemresa (F)

Efter frukosten åker vi till Dublins flygplats och flyger sedan tillbaka hem.

OBS! På avresan den 29/9, flyger vi från Dublin först på kvällen, vilket möjliggör för oss att utforska det sista av staden innan vi beger oss hemåt igen. 

Avgångar & priser

  Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
11/9 - 15/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Dublin och Belfast
Benedicts Hotel i Belfast och Maldron Hotel Pearse Street i Dublin
8 995:- Boka »
18/9 - 22/9 Köpenhamn
Se flygtider
Dublin och Belfast
Cassidys Hotel i Dublin och Benedicts Hotel i Belfast
7 295:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 10 deltagare.

Priset inkluderar:

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn - Dublin inkl. transfer

 • 2 nätter på hotell i Dublin

 • 2 nätter på hotell i Belfast

 • 4 x frukost

 • Svensktalande reseledare

 • Transport, entréer och utflykter enligt program

Inkluderade entréer:

 • Titanic-museet

 • Carrick-a-Rede

 • Giants Causeway

Priset inkluderar inte:

 • Enkelrumstillägg, från 1 895 kr

 • 3-rätters pubmiddag i Dublin, 360 kr

 • Försäkringar

 • Entréer utöver de ovan nämnda

 • Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 3

Best Western Plus Academy Plaza Hotel
***
Trevligt hotell i standardklass, beläget i centrala Dublin på en liten sidogata till O´Connell Street på den nordliga flodbanken. O´Connell Street är en av Dublins mest ....

Övernattning Dag 1 - 3

Cassidys Hotel
***
Cassidys Hotel är beläget i kärnan av Dublin - nära flera av stadens stora sevärdheter såsom Trinity College, James Whiskey destilleri, Dublin Castle och barområdet ....

Övernattning Dag 3 - 5

Benedicts of Belfast
****
Benedicts of Belfast är stadens mest spännande 4-stjärniga boutique-hotell. Hotellet är privatägt, och det är dess personliga touch och uppmärksamhet på detaljer ....

Övernattning Dag 3 - 5

Maldron Hotel Pearse Street
****
Maldron Hotel Pearse Street är det 4-stjärniga hotellet som ligger beläget söder om Liffey-floden i Dublin och som har det perfekta läget med endast 10-15 minuters gångavs ....

Övernattning Dag 3 - 5

Radisson Blu Hotel Belfast
****
Beläget i det ombyggda gasverksområdet i Belfast, kombinerar Radisson Blu Hotel Belfast lugna omgivningar vid floden med en enkel tillgång till Belfast stadskärna. Från hotel ....