Skip to main content

Dublin och Belfast

Status:
Återkommer

Res till Irlands storstadspärlor Dublin och Belfast

Längtar du efter storstäder, irländska kulturpärlor och fascinerande naturfenomen? Då ska du följa med på resan som kombinerar allt detta och som tar dig till de båda irländska huvudstäderna Dublin och Belfast.

Resans inledande besök går till republiken Irland och den georgianska staden Dublin, där vi får bästa möjliga start på vår resa i det lokala folkmyllret på de pittoreska kullerstensgatorna. Resan tar oss sedan vidare till det viktorianska Belfast på Nordirland, varifrån vi gör en avstickare till några av nordkustens vackraste naturområden för att knyta ihop vår irländska resesäck.

Under hela resan inkvarterar vi oss på fina fyrstjärniga hotell i städernas absoluta centrum för att få det mesta möjliga ut av vårt äventyr där alla utflykter är inkluderade.

Därför ska du följa med oss på storstadsresa till Dublin och Belfast:

  • Centrala hotell av hög kvalité med direkt närhet till de största sevärdheterna
  • Guidade stadsturer i de två spektakulära huvudstäderna
  • Äventyr i naturens tecken på Irlands nordkust
  • Fängslande skildringar på Titanicmuseet
  • Samtliga utflykter är inkluderade för en upplevelse utöver det vanliga

Sightseeing i Dublin

Vi sätter kurs mot Dublin där vi går på gemensam sightseeing och får lära känna det livliga Temple Bar-området, husen med sina färgrika, georgianska dörrar och floden Liffey. Vi får dessutom en hel dag på egen hand där vi kan utforska stadens många erbjudanden – allt från charmerande pubbesök till provsmakning av de gyllene dropparna på stadens whiskey- och ölmuseum.

Kulturella upplevelser i Belfast

Vi tar oss sedan vidare till Nordirland, som är ett av de fyra länderna som hör till Storbritannien. Här väntar Belfast på oss med sina arkitektoniska mästerverk, Titanicmuseet, en brittisk traditionsvärld och en dramatisk historia. Freden har sänkt sig över Belfast efter fredsavtalen 2005, och idag sprudlar staden av kultur.

Carrick-a-Rede och Giant's Causeway på Nordirland

På en dagstur kör vi från Belfast och tar oss hela vägen upp till Irlands nordligaste kust Causeway, där stora naturupplevelser väntar oss. Följ med ut på hängbron vid Carrick-a-Rede och se de helt unika stenformationerna av basalt vid Giant's Causeway – jättarnas väg. Resan är för dig som vill uppleva storslagen natur, en spännande och gripande historia och ett inbjudande och underhållande mat- och nöjesutbud.

Kort dagsprogram för resan till Irland och Nordirland

Dag 1: Ankomst till Dublin, sightseeing och pubmiddag (M)
Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 3: Transfer till Belfast och besök på Titanicmuseet (F)
Dag 4: Carrick-a-Rede och Giant's Causeway (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Dublin, sightseeing och pubmiddag (M)

Till Irland och Dublin blir vi välkomnade med den gaeliska frasen céad míle fáilte – a houndred thousand welcomes! Vi landar på flygplatsen i Dublin på förmiddagen och tar oss sedan in till den irländska huvudstadens absoluta centrum och vårt hotell för de kommande dagarna.

Vi inleder vår dag med en stadsrundtur för att få en direkt introduktion till staden. Vi besöker bland annat The Spire, tornet som reser sig hela 120 meter över marken, och vi korsar Liffey River vid O’Connell-bron. Bron, som nästan är lika lång som bred, förbinder de två flodbredderna och är en av stadens mest välbesöka knutpunkter. Liffey River delar Dublin i två, och den är på många sätt en mittpunkt – historiskt, geografiskt och mentalt. Den sydliga delen präglas av det ekonomiska välställda borgarskapet, medan arbetarklassen håller till på nordsidan. Liffey benämns ofta som Dublins bankande hjärta.

Bild: Vackra Dublin delas i två av Liffey River

På den sydliga flodbredden passerar vi vackra Trinity College som täcker ett stort område med parker och vackra byggnader. Utöver att vara universitet och kollegium så huserar Trinity College också nationalbiblioteket med det imponerande, 65 meter långa Long Room, samt den enastående Book of Kells, som dateras enda tillbaka till 800-talet. Boken är en nationalklenod och är vackert illustrerad av irländska munkar. På vår lediga dag kan vi passa på att ge Trinity Collage ett längre besök – det är det värt! Vi besöker även Christ Church Cathedral där vi får ta del av den facinerande arkitekturen och lär oss mer om hur betydelsefull kyrkan varit för staden.

Turen tar oss vidare till två av Dublins huvudstråk, O'Connell Street och Grafton Street. På den senare finner vi en annan av Dublins ikoner, nämligen statyn av fiskehustrun Molly Malone, som många säkert känner igen från The Dubliners välkända låt Cockles and Mussels, eller In Dublin's Fair City, som den också kallas. Sist men inte minst rundar vi Temple Bar och det närliggande området – dåtidens fattigmanskvarter som idag är Dublins festliga och kulturella centrum. Här är det lätt att känna livet i sig med massvis av restauranger, gallerier, konsthantverkare, second hand-affärer, gatumusikanter och stämningsfulla pubar där det ofta underhålls med levande folkmusik.

Bild: Dublin bjuder på både högkultur på Trinity Collage och kultur av det lite mer uppsluppna slaget på anrika Temple Bar

Eftermiddagen är fri att tillbringa på egen hand innan vi på kvällen åter möts upp för en afton i äkta irländsk anda. På en lokal pub njuter vi av en välsmakande tvårättersmiddag och traditionsenlig underhållning med irländsk musik och dans i bakgrunden. Härlig pubstämning utlovas och kvällen kommer sannerligen bli ett kärt minne från resan.

Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Efter gårdagens rundtur i Dublin har vi nu en ledig dag att fylla med upplevelser efter egna preferenser. Som många andra storstäder har Dublin ett rikt utbud av museer och gallerier som är värda ett besök. Om vikingar och medeltiden lockar så bör du ta vägen förbi museet Dublina, och om du är konstintresserad ska du inte missa ett besök på IMMA, Irish Museum of Modern Art. För dig som vill ha ett museibesök utöver det vanliga kan vi rekommendera fängelsemuseet Kilmainham Gaol, där du får möjlighet att lära dig mer om hela den irländska historien. Här har män, kvinnor och barn suttit fängslade för allt från stöld och snatteri till deltagande i det välkända påskupproret 1916. Missa inte detta unika tillfälle att ta del av stadens historia. 

Bild: Både historia och god smak får stå i centrum med fängelsemuseet Kilmainham Gaol och en välsmakande Guinness

För dig som vill låta smaklökarna stå i centrum leder vägen till The Guinness Storehouse – det välkända ölbryggeriet som är en av stadens största attraktioner där du får lära dig mer om den traditionella ölbryggningskonsten. På takbaren erbjuds du inte bara en slående utsikt över hela staden, utan också möjligheten att själv hälla upp en pinfärsk Guinness på fat och låta den stilla din törst. Du kan sen ta dig vidare till någon av de lokala whiskeyproducenterna – Jameson Distillery Bow St. och det nyöppnade Teeling Whiskey Distillery – som även de bjuder på rundvisning och efterföljande provsmakning av de gyllene, irländska dropparna.

Färgglada dörrar i Dublin.
Bild: Dublin är en stad att trivas i – inte minst tack vare de vackra färgerna

Dublin är en skattkammare av arkitektoniska pärlor, och staden domineras av den georgianska byggnasstilen från 1700-talet, när många av stadens präktiga byggnader uppfördes. Den före detta tullbyggnaden Customs House, postkontoret, parlamentsbyggnaden och Dublins rådhus härstammar alla från den här perioden. Detsamma gäller kvarteret runt Merrion Square med de fashionabla radhusen och de färgsprakande dörrarna. Vi passerar också Dublin Castle och stadens två katedraler Christ Church och Saint Patrick, den senare uppkallad efter Irlands skyddshelgon.

Dag 3: Transfer till Belfast och besök på Titanicmuseet (F)

Efter två härliga och fartfyllda dagar i Dublin har det blivit dags att sätta kurs norrut, där Nordirlands största stad och huvudstad Belfast blir vår bas för de kommande dagarna. Gränsen mellan republiken Irland och Nordirland är inte markerad med en fysisk gräns, och de allra flesta märker inte ens när vi korsar gränsen förrän de ser att vägskyltarna har ändrat utseende och att valutan har ändrats från euro till engelska pund.

Väl ankomna i Belfast är det dags för vår stadsrundtur, där vi får ta del av stadens många sevärdheter. Belfast hade sin storhetstid i början av 1900-talet då många stora industrier växte fram, och man märker tydligt vad dåtidens prakt och pengar förde med sig när man tittar runt på stadens välsmyckade byggnader och iögonfallande arkitektur. Detta kan vi bland annat se på det förnämliga rådhuset Grand City Hall som är placerat mitt i staden, och på parlamentsbyggnaden Stormont i stadens östra del. Därutöver finns det otaliga exempel på den för sekelskiftet typiska byggnadsstilen, exempelvis Grand Opera House och The Ulster Hall, som båda bidrar till att fullända bilden av Belfast som Nordirlands största viktorianska stadspärla.

Vacker arkitektur i Belfast på en rundresa till Irland.Bild: Belfasts vackra rådhus Grand City Hall skvallrar om stadens viktorianska era

Belfasts historia är turbulent, och vittnar om mer än bara välstånd och goda tider. Den nordirländska konflikten mellan protestanter och katoliker balanserade på sin yttersta spets under andra halvan av 1900-talet, mellan 1969 och 1997. De här åren kallas även för The Troubles. Under den här tiden var Belfast närmast en krigszon med militär närvaro, bomber och terroraktioner. Flera kvarter i staden var no-go zones, bland annat arbetarkvarteren, det katolska Falls och det protestantiska Shangkill där gatubråken ofta utspelade sig. Idag berättar de politiska väggmålningarna på husgavlarna om minnena från forna tider, och Belfast är idag en fredlig stad som har korats till en av Europas tre säkraste platser att besöka.

Titanicmuseet i Belfast på resa till Irland.Bild: Det häftiga Titanicmuseet är en höjdpunkt under vår tid i Nordirlands huvudstad Belfast

Efter stadsrundturen ges vi tid att inta en lunch på egen hand innan vi åter strålar samman för att besöka det minst sagt imponerande Titanicmuseet. Museet ligger beläget vid hamnen och River Lagan, inte långt från området där det ursprungliga 269 meter långa fartyget HMS Titanic byggdes och sjösattes år 1912. På museet kan man gå in i olika gallerier som bidrar till att fullända den tragiska historien om det osänkbara fartyget som endast fyra dagar in på sin jungfruresa kolliderade med ett stort isberg mitt ute på Nordatlanten och sjönk till havets botten. Det finns många spännande detaljer på museet, bland annat originalritningarna från fartyget, och det hela illustreras med hjälp av interaktiva skärmar och vackra detaljer.

Resterande delen av dagen är fri att tillbringa på egen hand, och efter en dag fylld av intryck är det lätt att somna gott på kvällen.

Dag 4: Carrick-a-Rede och Giant's Causeway (F)

Ingen resa till de iriska öarna vore väl komplett utan en rejäl dos naturupplevelser. Idag ska vi därför ta oss hela vägen upp till den nordirländska Causewaykusten. Dagens första stopp blir vid den spektakulära hängbron vid Carrick-a-Rede som förbinder ön Rocky Island med fastlandet. Den ursprungliga hängbron uppfördes av lokala fiskare för 350 år sedan, men dagens modernare utgåva har blivit en turistattraktion som årligen besöks av tusentals. Vad som inte blivit mindre fascinerande trots de gångna 350 åren är upplevelsen av att vandra längs den blott 20 meter långa bron som hänger 30 meter ovanför Atlantens vågor. En del kan tycka att det krävs både äventyrslust och mod för att korsa bron, men vi kan garantera att den är säker nog även för den höjdrädda. Från Rocky Island belönas man med en fascinerande utsikt över Rathlin Island, Skottland och hela Causewaykusten.

Carrick a Rede med grön natur på Irland.Bild: Hängbron vid Carrick-a-Rede kan tyckas skrämmande men bjuder in till en naturupplevelse utöver det vanliga

Vi åker sedan vidare mot Giant's Causeway – ett imponerande naturfenomen som återfinns på UNESCO:s världsarvslista. Landskapet uppstod naturligt efter vulkaniska utbrott för 60 miljoner år sedan och består av 40 000 sexkantade basaltkolonner i olika storlekar, uppdelade på en cirka tre kilometer lång sträcka. Som så mycket annat på Irland har även Giant's Causeway sin alldeles egen plats i den irländska mytologin.

Sägnen säger att den irländska jätten Finn McCool blev rasande när han fick höra att den skotska jätten Benandonner hånade hans sätt att slåss. Han fäste då ett meddelande på en sten och kastade den hela vägen till Skottland, och meddelandet lät Benandonner få veta att han utmanats av sin irländska like. Benandonner kastade tillbaka en sten med meddelandet att han inte kunde anta utmaningen för att han inte kunde simma och därför inte kunde komma till Irland. Finn McCool ville inte låta Benandonner komma undan så lätt så han skapade en bro – en causeway – av pelarlika stenar, men när Benandonner slutligen tog sig till Irland jagades han direkt tillbaka till Skottland av Finn McCool. Han sägs ha kastat stora jordklumpar efter Benandonner, och en av bitarna skapade ett hål som fylldes med vatten och blev till den Irländska sjön Lough Neagh, medan en annan jordklump landade i havet och bildade ön Isle of Man.

Giants Causeway med stenformationer och klippor på Irland.Bild: Häftiga Giant's Causeway – en naturligt skapad attraktion som blivit föremål för gamla iriska folksägner

När dagen går mot sitt slut vänder vi tillbaka mot Belfast, där kvällen är fri att tillbringapå egen hand. Precis som Dublin är även Belfast känd för sina många pubar. Ta vägen förbi Crown Liquer Saloon på Victoria Street, vars häftiga inredning garanterar en spännande kväll.

Dag 5: Hemresa (F)

Resans sista dag är kommen, och efter frukost checkar vi ut från vårt hotell. Vi har därefter tid på egen hand i Belfast innan vi samlas vid bussen och åker mot Dublin, där vi boardar ett kvällsflyg mot Sverige. Go raibh maith agat, eller tack så mycket, säger vi och ser fram emot att återvända till denna speciella och händelserika plats i framtiden.

Karta

Väder

SE VÄDRET FÖR DUBLIN

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Dublin per år.

Fakta om Dublin och Belfast

Var ligger Dublin och Belfast?

Irlands största stad och huvudstad är Dublin. I storstadsområdet bor cirka 1,5 miljoner invånare och du hittar staden vid östkusten strax intill landets mitt. Klimatet i Dublin präglas av mildra vintrar och ljumma somrar, utan några extrema temperaturer. Till skillnad från västra Irland regnar det något mindre i Dublin, men då staden ligger vid kusten kan det vara ordentligt blåsigt emellanåt. I den 115 km² stora staden är nattlivskulturen stor och överallt spelas livemusik på både gator och torg. Dublin är även känd för att vara hemstad till många kända band, som exempelvis U2.  

Belfast är huvudstaden på Nordirland, grannlandet till republiken Irland som tillhör Storbritannien. Du hittar staden på östra Nordirland, vid mynningen av floden Lagan och omgiven av berg. Här i den till ytan lika stora staden som Dublin bor det omkring 270 000 invånare, och liksom överallt på den irländska ön är klimatet i Belfast milt med en relativt stor mängd nederbörd året om.

Hur tar jag mig runt?

Om du önskar ta dig runt på större avstånd i Dublin kan taxi vara en rekommendation, då bussarna i staden inte alltid är tillförlitliga vad gäller att passa tider. Att åka taxi här är smidigt då det finns många taxibilar tillgängliga, och generellt är taxiresorna billigare på Irland än i Sverige. Bra att veta är att på Irland finns det flera taxibolag och många taxichaufförer använder sina egna bilar i tjänsten. Bussarna som kör i Dublin är vanligtvis dubbeldäckare och går i gult och blått. Du köper din bussresa på bussen, men observera att du endast kan betala med mynt. Om du hellre vill åka tåg kan du ta dig runt i staden med det lokala tåget Dart på ett mer bekvämt, men också något dyrare, sätt. Det bästa sättet att ta sig runt är dock att promenera, och Dublin är en trivsam stad att vandra runt i.

Till skillnad från i Dublin är det inte lika enkelt att stanna en taxi längs gatan i Belfast, särskilt inte under kvällstid. Tänk på att ringa en taxi i förväg om du vet att du ska färdas någonstans i staden. Om du önskar färdas något längre ut på Irland kan Eireann Bus vara ett bra tips. Med deras bussar kan du färdas till flera städer, både inom Nordirland och på republiken Irland. Du kan köpa din bussbiljett på stationen den dagen som du önskar åka. Du kan också ta dig runt på ön med det bekväma fjärrtåget Irish Rail som transporterar invånare och turister från norr till söder.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I Dublin finns det gott om affärer och butiker, och om du önskar gå på en ordentlig shoppingrunda ska du lägga de två shoppinggatorna Grafton Street och Henry Street på minnet. Här kan du hitta allt från dyra märkeskläder till lite mer prisvänliga varor i både stora varuhus och mindre lokalt ägda butiker.

Bra att ha i åtanke när du ska ut och spendera pengar i Belfast är att landet tillhör Storbritannien, och att de därmed använder sig av pund (£100 = 1 386 SEK pr. september 2023). Att handla med euro går alltså inte här. Eftersöker du bra shopping i staden kan Victoria Square Shopping Centre vara en rekommendation, och även shoppinggatan Donegall Place.  

Visste du att...

…Dublin har den yngsta populationen i hela Europa? Omkring 50% av befolkningen är yngre än 25 år.
…det välkända fartyget RMS Titanic byggdes i Belfast? Idag finns det ett häftigt museum i staden som är tillägnat världens kanske mest kända skepp. 

Andra liknande resor