Skip to main content

Dublin och Belfast

irländsk guinness serveras på temple bar i dublin
vackra stadshuset i belfast på resa till nordirland
Känd pub i Dublin på en resa till Irland
bro vid carrick a rede På en resa till Irland
färgglada dörrar och shoppingstråk i dublin på resa till irland
Titanicmuseet på utflykt till Belfast på resa i Irland
vacker arkitektur på resa till irland
får och klippformationer på gröna ön irland
Status:
Återkommer 2023 

Resa till de två irländska storstäderna Dublin och Belfast 2023

Längtar du efter storstäder, irländska kulturpärlor och fascinerande naturfenomen? Då ska du följa med på resan som kombinerar allt detta, och som tar dig till de båda irländska huvudstäderna Dublin och Belfast.

Resans första besök blir i det viktorianska Belfast i Nordirland, varifrån vi gör en avstickare till några av nordkustens vackraste naturområden. Resan tar oss sedan vidare till republiken Irland och den georgianska staden Dublin, där vi avrundar vår resa.

Vi inkvarterar oss på hotell i städernas absoluta centrum, för att få det mesta möjliga ut av vår resa.

Därför ska du följa med oss på storstadsresa till Dublin och Belfast:

  • Centrala hotell med närhet till sevärdheter
  • Guidade stadsturer i de två huvudstäderna
  • Äventyr i naturens tecken på Irlands nordkust
  • Fängslande skildringar på Titanic-museet 

Kulturella upplevelser i Belfast

Vi sätter kursen mot Nordirland, som är ett av de fyra länderna som hör till Storbritannien. Här väntar Belfast på oss, med sina arkitektoniska mästerverk, Titanic-museet, brittiska traditioner och en dramatisk historia. Freden har sänkt sig över Belfast efter fredsavtalen 2005, och idag sprudlar staden av kultur.

Carrick-a-Rede och Giants Causeway på Nordirland

På en dagstur kör vi från Belfast, hela vägen upp till Irlands nordligaste Causeway-kust, där stora naturupplevelser väntar oss. Följ med ut på hängbron vid Carrick-a-Rede och se de helt unika stenformationerna av basalt vid Giants Causeway - jättarnas väg. Resan är för dig som vill uppleva storslagen natur, en spännande och gripande historia samt ett inbjudande och underhållande mat- och nöjesutbud.

Sightseeing i Dublin

Efter ett par dagar väntar Dublin oss och vi går på gemensam sightseeing, där vi får lära känna det livliga Temple Bar-området, de färgrika, georgianska dörrarna och floden Liffey. Här har vi dessutom en hel dag på egen hand när du kan utforska stadens många erbjudanden - allt från besök på spännande museer till provsmakning av de gyllene dropparna på stadens whiskey- och ölmuseum, pubbesök eller grogrunden för den litterära irländska historien.

Kort dagsprogram för resan till Irland och Nordirland

Dag 1: Ankomst till Dublin. Mot Belfast och sightseeing (L)
Dag 2: Carrick-a-Rede och Giants Causeway (F)
Dag 3: Titanic-museet. Mot Dublin och möjlighet för irländsk pubmiddag (F)
Dag 4: Sightseeing i Dublin. Tid på egen hand (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Dublin, mot Belfast & stadsrundtur (F, L)

Efter att vi har ankommit till Dublin sätter vi kurs norrut, där Nordirlands största stad och även huvudstad - Belfast - blir vår bas för de kommande dagarna.

Gränsen mellan republiken Irland och Nordirland är inte markerad med en fysisk gräns, och de flesta märker inte att vi har korsat gränsen förrän de ser att vägskyltarna har ändrat utseende och valutan har ändrats från euro till engelska pund.

Väl ankomna i Belfast är det dags för vår stadsrundtur, där vi kommer runt bland stadens många sevärdheter. Belfast hade sin storhetstid i början av 1900-talet då många stora industrier växte upp, och man märker tydligt vad dåtidens prakt och pengar förde med sig när man tittar runt på stadens präktiga byggnader och arkitektur. Detta kan vi bland annat se i det förnäma rådhuset, Grand City Hall, som är placerat mitt i staden, samt parlamentsbyggnaden Stormont i den östliga delen av staden. Därutöver finns det otaliga exempel på den viktorianska byggnadsstilen, exempelvis Grand Opera House och the Ulster Hall, som båda bidrar till att fullända bilden av Belfast som Nordirlands mest viktorianska stad.

Vacker arkitektur i Belfast på en rundresa till Irland.

Bild: Rådhuset Grand City Hall i Belfast

Belfasts historia är turbulent, och är inte bara prakt och goda tider. Den nordirländska konflikten mellan protestanter och katoliker var på sin spets mellan 1969 och 1997. De här åren kallas även för The Troubles. Under den här tiden var Belfast närmast en krigszon med militär närvaro, bomber och terroraktioner. Flera kvarter i staden var "no-go", bland annat arbetarkvarteren, det katolska Falls och det protestantiska Shangkill, där gatubråken ofta utspelade sig. Idag är de politiska husgavlarna och väggmålningarna ett minne från den här tiden, och Belfast är nu en fredlig stad som har korats till en av Europas tre säkraste platser att besöka.

Härefter ska vi få uppleva en av landets seder genom att äta lunch på en av stadens många pubar. Lunchen intar vi gemensamt och när resans första måltid har lagt sig är det dags för oss att leta upp vårt hotell. Resten av dagen och kvällen är fri.

*Beroende på ankomsttid kan följden i programmet komma att ändras – att vi äter lunch innan stadsvandringen.

Dag 2: Carrick-a-Rede och Giants Causeway (F)

Idag ska vi hela vägen upp till den nordirländska Causeway-kusten. Dagens första stopp är hängbron vid Carrick-a-Rede, som förbinder ön Rocky Island med fastlandet. Den ursprungliga hängbron uppfördes av lokala fiskare för 350 år sedan, men är idag en modernare utgåva som årligen besöks av tusentals turister. Upplevelsen är dock inte mindre fascinerande idag när man går ut på den 20 meter långa bron, upphängd 30 meter över Atlanten. En del anser att det krävs både äventyrslust och mod för att korsa bron, men vi kan garantera att den är säker nog även för den höjdrädda. Från ön som bron leder till belönas man med en fascinerande utsikt över Rathlin Island, Skottland och hela Causeway-kusten.

Carrick a Rede med grön natur på Irland.

Bild: Hängbron vid Carrick-a-rede


Vi åker sedan vidare mot Giants Causeway – ett imponerande naturfenomen som återfinns på Unescos världsarvslista. Landskapet uppstod efter vulkaniska utbrott för 60 miljoner år sedan och består av 40 000 sexkantade basaltkolonner i olika storlekar, uppdelade på en cirka tre kilometer lång sträcka. Som såg mycket annat på Irland så har också Giants Causeway sin alldeles egna berättelse i den irländska mytologin. En sägen säger att den irländska jätten Finn McCool blev jättearg när han fick höra att den skotska jätten Benandonner hånade hans sätt att slåss. Han kastade då ett meddelande som satt fast på en sten till Skottland, där det stod att han utmanade jätten Benandonner. Benandonner kastade tillbaka en sten med meddelandet att han inte kunde anta utmaningen för att han inte kunde simma och därför inte kunde komma till Irland. Finn McCool ville inte låta Benandonner komma undan så lätt så han ställde upp pelarlika stenar som bildade en bro - causeway - åt Benandonner. När Benandonner kom över till Irland jagades han tillbaka till Skottland av Finn McCool, medan han kastade stora jordklumpar efter honom. En av bitarna skapade ett hål som fylldes med vatten och skapade den Irländska sjön Lough Neagh. En annan jordklump landade i havet och bildade ön Isle of Man. I Skottland, på ön Staffa, finns ett liknande landskap som Giants Causeway. 

Giants Causeway med stenformationer och klippor på Irland.

Bild: Giants' Causeway - Jättarnas väg

En dag fylld av upplevelser har lett till sitt slut. Vi sätter kurs tillbaka mot Belfast, där kvällen är på egen hand. Precis som Dublin så är Belfast känd för sina många pubar. Ta vägen förbi Crown Pub, eller rättare sagt the Crown Liquer Saloon på Victoria Street, som utöver att servera mat och dryck är en attraktion i sig själv.

Dag 3: Titanic-museet. Mot Dublin och möjlighet för irländsk pubmiddag(F)

Titanic-museet är minst sagt en imponerande upplevelse. Museet håller till vid hamnen och Lagan-floden, inte långt från området där det ursprungliga 269 meter långa fartyget HMS Titanic byggdes och sjösattes år 1912. På museet kan man gå in i gallerier som på olika sätt bidrar till att fullända den tragiska historien om fartyget som inte kunde sjunka, och som endast fyra dagar in på sin jungfruresa kolliderade med ett isberg och sjönk. Det finns många spännande detaljer på museet, såsom originalritningar från fartyget. Det hela illustreras med hjälp av interaktiva skärmar och vackra detaljer.

Titanicmuseet i Belfast på resa till Irland.

Bild: Titanicmuseet i Belfast

Vi får härefter tid till att på egen hand smälta förmiddagens intryck och att äta lunch, för att sedan mötas upp återigen. Vi styr sedan kurs mot vårt hotell i Dublin var vi ankommer på eftermiddagen.

På vår panoramatur runt i staden märker vi snabbt att Dublin är en liten huvudstad där de stora sevärdheterna ligger på bekväma avstånd från varandra.

Liffey-floden delar Dublin i två, och den är på många sätt en mittpunkt - historiskt, geografiskt och mentalt. Den sydliga delen präglas av det bättre borgarskapet, medan arbetarklassen håller till på nordsidan. Liffey benämns ofta som Dublins bankande hjärta.

Färgglada dörrar i Dublin.

Bild: Färgglada dörrar i Dublin

Dublin är en skattkammare av arkitektoniska pärlor, och staden domineras av den georgianska byggnasstilen från 1700-talet, när många av stadens präktiga byggnader uppfördes. Den före detta tullbyggnaden Customs House, postkontoret, parlamentsbyggnaden och Dublins rådhus härstammar alla från den här perioden. Detsamma gäller kvarteret runt Merrion Square med de fashionabla radhusen och de färgsprakande dörrarna. Vi passerar också Dublin Castle och stadens två katedraler Christ Church och Saint Patrick, den senare uppkallad efter Irlands skyddshelgon.

På kvällen har du möjlighet att följa med på en traditionell irländsk kväll, med middag och underhållning inkluderat. Beläget i hjärtat av Dublin och nära vårt hotell hittar vi puben Murrays Bar & Grill som bjuder oss på en oförglömlig kväll. Njut av den traditionella pubmaten bestående av huvudrätt och dessert samt kaffe med irländsk musik och dans i bakgrunden. Härlig pubstämning utlovas och kvällen kommer sannerligen bli ett kärt minne från resan. 

Dag 4: Stadsvandring i Dublin, tid på egen hand (F)

Vi inleder vår dag med en stadsrundtur för att få oss en introduktion till staden. Vi besöker bland annat ”The Spire”, tornet som tronar upp sig 120 meter över marken. Vi korsar Liffey River vid O’Connell-bron - som nästan är lika lång som den är bred. Bron förbinder de två flodbredderna och är en av stadens mest välbesöka knutpunkter. På den sydliga flodbredden passerar vi Trinity College som täcker ett stort område med parker och vackra byggnader. Utöver att vara universitet och kollegium så huserar Trinity College också nationalbiblioteket med det imponerande, 65 meter långa Long Room, samt den enastående Book of Kells, som dateras enda tillbaka till 800-talet. Boken är en nationalklenod och är vackert illustrerad av irlänska munkar. Vi besöker även Christ Church Cathedral och ser facinerande arkitektur och hör om kyrkans betydning för staden.

Vi besöker två av Dublins huvudstråk, O'Connell Street och Grafton Street. På den senare finner vi en annan av Dublins ikoner, nämligen statyn av fiskehustrun Molly Malone, som många säkert känner igen från låtarna "Cockles and Mussels" eller "In Dublin's Fair City". Sist, men inte minst, rundar vi Temple Bar - tidigare tiders fattigkvarter som idag är Dublins festliga och kulturella centrum. Här lever man livet, med massvis av restauranger, gallerier, konsthantverkare, gatumusikanter och stämningsfulla pubar, där det ofta underhålls med levande folkmusik.

Jameson destilleri i Dublin, på resa till Irland.

Bild: Lokala whiskeyproducenten The Old Jameson Destillery

Resten av dagen är till för egna upplevelser och det finns oändliga valmöjligheter, allt efter eget intresse. Som alla andra storstäder så har Dublin ett rikt utbud av museer och gallerier som är värda ett besök. Ifall vikingar och medeltiden lockar så bör du ta vägen förbi museet Dublina. Ifall du är intresserad av konst så ska du inte missa ett besök på IMMA, Irish Museum of Modern Art. Något så ovanligt som ett fängelsemuseum möter du ifall du tar vägen förbi Kilmainham Gaol.

Guinnessbryggeriet - The Guinness Storehouse - är en av stadens största attraktioner, och här får du veta mer om ölbryggningskonsten, och på takbaren bjuds du inte bara på en slående utsikt över hela staden, utan också möjligheten att själv hälla upp en pinfärsk Guinness från fatet och låta den stilla din törst. Några av de lokala whiskeyproducenterna - Old Jameson Distillery och det nyöppnade Teeling's Whiskey - bjuder även de på rundvisning och efterföljande provsmakning av de gyllene, irländska dropparna.

Dag 5: Hemresa (F)

Efter frukosten åker vi till Dublins flygplats och flyger sedan tillbaka hem.

Karta

Geografisk karta över Dublin och Belfast på Irland.

Väder

SE VÄDRET FÖR DUBLIN

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Dublin per år.

Fakta om Dublin och Belfast

Var ligger Dublin och Belfast?

Irlands största stad och huvudstad är Dublin. Här i storstadsområdet bor ca 1.5 miljoner invånare och du hittar staden vid östkusten nära mitten av landet. Klimatet i Dublin präglas av mildra vintrar och ljumma somrar, utan några extrema temperaturer. Till skillnad från västra Irland regnar det något mindre i Dublin, men då staden ligger vid kusten kan det här blåsa ordentligt emellanåt. I den 115 km2 stora staden är nattlivskulturen stor och överallt spelas livemusik på både gator och torg. Dublin är även känd för att vara hemstad till många kända band, som exempelvis U2.  

Belfast är huvudstaden i Nordirland, grannlandet till republiken Irland som tillhör Storbritannien. Du hittar staden i östra Nordirland, vid mynningen av floden Lagan, omgiven av berg. Här i den 115 km2 stora staden bor det omkring 270 000 invånare, och liksom överallt på den irländska ön är klimatet i Belfast milt med en relativt stort mängd nederbörd året om.

Hur tar jag mig runt?


Om du önskar ta dig runt i Dublin kan taxi vara en rekommendation, då bussarna i staden inte alltid är tillförlitliga vad gäller att passa tider. Att åka taxi här är smidigt, då det finns många taxibilar tillgängliga och generellt är taxiresorna billigare på Irland än i Sverige. Bra att veta är att på Irland finns det flera taxibolag och många taxichaufförer använder sina egna bilar i tjänsten. Bussarna som kör i Dublin är vanligtvis dubbeldäckare och går i gult och blått. Du köper din bussresa på bussen, men observera att du endast kan betala med mynt. Är du istället mer av en tågmänniska, kan du med det lokala tåget (Dart) ta dig runt i Dublin på ett mer bekvämt men också något dyrare sätt.

Till skillnad från Dublin är det inte lika enkelt att stanna en taxi längs gatan i Belfast, särskilt inte under kvällstid. Tänk på att ringa en taxi i förväg om du vet att du ska färdas någonstans i staden. Om du önskar färdas något längre ut på Irland kan Eireann Bus vara ett bra tips. Med deras bussar kan du färdas till flera städer, både inom Nordirland samt över till republiken Irland. Du kan köpa din bussbiljett på stationen den dagen som du önskar åka. Du kan också ta dig runt på ön med det bekväma fjärrtåget Irish Rail som transporterar invånare och turister från norr till syd.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?


I Dublin finns det gott om affärer och butiker, och om du önskar gå på en ordentlig shoppingrunda ska du lägga de två shoppinggatorna Grafton street och Henry street på minnet. Här kan du hitta alltifrån dyra märkeskläder till lite mer prisvänliga varor, i både stora varuhus och mindre lokalt ägda butiker.

Bra att ha i åtanke när du ska ut och spendera pengar i Belfast är att landet tillhör Storbritannien, och därmed använder de sig av pund (1 pund = 11,67 SEK). Att handla med euro går alltså inte här. Eftersöker du bra shopping i staden kan Victoria Square Shopping Centre vara en rekommendation, samt shoppinggatan Donegall Place.  

Visste du att...

… Dublin har den yngsta populationen i hela Europa? Omkring 50 % av befolkningen är yngre än 25 år.
… RMS TITANIC byggdes i Belfast? Därav att de idag har ett TITANIC-museum i staden.

Andra liknande resor

Trustpilot