Skip to main content

Konsten att matcha kläder med resan

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. eller?

Är du en av dem som, trots att du bara ska vara borta en vecka i solen, packar din väska med kläder som skulle räcka för en jorden-runt resa? Den föreställande bilden av att man kommer att byta kläder minst två gånger varje dag under semestern känns ofta verklig när man står där med öppen resväska hemma i sovrummet, vilket således leder till att halva garderoben åker med. Besvikelsen är sedan stor när man står där på hemresedagen och inser att man inte rört hälften av sin packning, och nu måste avstå från att köpa med lokala souvenirer och delikatesser på grund av att väskan är lika full som den var när man åkte.

Konsten att packa rätt kan tyckas enkel, men när det kommer till kläder kan det vara allt annat än lätt. Det spelar ingen roll hur erfaren resenär man är. Att packa rätt kläder för rätt destination och för rätt antal veckodagar är en konst som nästan kan liknas med ett lotteri. Därför kommer här ett par tips för att packa rätt kläder inför rätt resa.

Läs här: 5 appar som underlättar din resa.

Kläder som passar till allt

Semester betyder glädje, och det är ofta med glädje som man packar ner kläder i regnbågens alla färger i väskan. Den där gula skjortan som hängt i garderoben i flera år får plötsligt följa med för att du ju ska på semester, det är dags att ”leva lite” och ta ut svängarna, eller? Om sanningen ska fram så kommer du troligtvis inte använda den där gula skjortan under din semester heller. Inte bara för att du av vana har låtit bli att röra den på flera år, utan också för att du till din förskräckelse märker att den inte passar ihop med några av dina andra kläder. Att mixa och matcha kläder rätt redan under packningsprocessen är svårt. Inte bara måste du visualisera klimatet och vädret på platsen, du måste också visualisera hur dina dagar kommer se ut och på vilket humör du kommer vara.

Ett tips här att börja med att välja ut ett antal basplagg som du inte bara trivs i, utan som också passar till det mesta. Ett förslag skulle kunna vara ett par beigea chinos, ett par svarta jeans, ett par bekväma jeansshorts, en vit kortärmad tröja, ett svart linne och en grå kofta. Utgå sedan från dessa plagg när du väljer ut resten av din packning. Välj exempelvis två blusar eller skjortor som fungerar till samtliga av dina medtagna byxor. Med kläder som alla fungerar till varandra, är det lätt att kunna bära samma kläder nästan varje dag utan att gå i samma outfit. Och det bästa av allt; du kommer ha plats kvar i väskan till att kanske köpa något fint på plats att ta med hem för att vidga ut din garderob ytterligare.

Kläder som klarar det mesta

Även om man ”bara” ska på en kulturell solsemester med några utflykter, så kan det faktiskt vara en bra idé att besöka sportbutikernas avdelning för äventyr och friluftsliv. Här går det att inte bara finna fantastiskt bekväma skor som är lättburna och klarar av flera typer av klimat, vindjackor som står emot både blåst och regn samt värmande fleecetröjor. Du hittar också nätta paraplyer eller väskor som går att rulla ihop till storleken av en näsduk. Perfekta kläder och assessorer för en semester till, låt oss säga Madeira, en ö som är känd för att ha ett väder som ändrar sig fortare än vad SJ ändrar sina tågtider. Kort och gott, ett mindre set med lättare, värmande och tåliga kläder är alltid praktiskt för resor där utflykter till natur och vildmarksområden är inkluderat. För visst vore det beklagligt att behöva sitta kvar i bussen och gå miste om fantastiska vyer och scenarier bara för att det blåser eller regnar lite för mycket för de kläder du har tagit på?

Här kan du läsa Att packa rätt - inte alltid lätt.

Kläder som inte försvinner

Det är aldrig roligt att börja sin semester med negativa tankar, men när det kommer till packning så är det bra att ibland vara realistisk. Försvinnande av bagage på flyget är tyvärr något som händer. Oftast returneras väskorna till ägaren inom ett par dagar, men har man alla sina ägodelar i just den här väskan så kan ett par dagar kännas som en evighet. Att lägga sina absolut viktigaste ägodelar i handbagaget och ha det nära till hands hela resan är sedan länge ett gott råd, men när det kommer till kläder så står det inte alltid i regelboken att man även här ska vara varsam. Är man två som reser med två bagage är ett gott råd att utnyttja det. Chansen att en av era väskor försvinner är relativt liten. Chansen att bådas försvinner är minimal. Det är därför alltid en bra idé att blanda bådas packning i båda väskorna, i fall olyckan är framme.

Är man ännu fler som reser så blanda ytterligare. Se till att ha i alla fall ett ombyte kläder i varje väska för bästa möjliga chans att slippa spela huvudrollen i Kejsarens nya kläder på semestern. I de flesta länder ses detta som lika olämpligt (och ibland olagligt) som i Sverige.

//Jessica

Här kan du få en översikt över alla våra resor.

Vi tror du också gillar...