Skip to main content

En Färgsprakande Upplevelse: Blomsterfestivalen på Madeira

Varje vår, några veckor efter påsk, bjuder Madeira in både lokalbefolkning och utomstående besökare till öns stora höjdpunkt – den årliga blomsterfestivalen. Det är en festlig tid när hela Funchal sjuder av liv. Specialbutiker, lokalt hantverk, folklore, musik och – naturligtvis – överdådiga blomsterarrangemang är en stor del av upplevelsen under blomsterfestivalveckan, och om man längtar efter folkliv, vimmel och trivsam stämning är det till Funchal man ska bege sig just under den här veckan.


Bild: Se hur Funchal vaknar till liv i ett underbart virrvarr av blomstrande färger

Följ med Kulturresor Europa på en oförglömlig och magisk folkfest som inte bara är en visuell höjdpunkt, utan också en chans att lära känna Madeiras kultur och traditioner. Under festivalen finns det olika evenemang som visar upp öns lokala danser, musik och hantverk, och vi besökare får dessutom möjlighet att delta i workshops och kan ta tillfället i akt att lära oss om öns unika flora. Vi åker till Madeira nästan året om, och passar givetvis på att boka in en resa som infaller just under blomsterfestivalen, så om du vill uppleva Madeiras blomstrande högtid i sällskap med en reseledare som känner ön som sin egen ficka är du varmt välkommen att följa med.

Se våra resor till Madeira här!

Blomsterutställningar och trädgårdsvandringar

Madeira är välkänt för sin stora växlighet, och under festivalen öppnas öns parker och trädgårdar upp för allmänheten så att besökarna får chansen att beundra överflödet av blommor och växter. De många botaniska trädgårdarna är ett stort dragplåster för många, och under festivalen blomstrar dessa än mer med otaliga blomsterarter och färgrika arrangemang.

Missa inte heller de imponerande blomsterutställningarna där lokala trädgårdsmästare och blomsterkonstnärer visar upp sina färdigheter. Här kan du få inspiration till din egen trädgård, eller varför inte passa på att bara njuta av den konstnärliga skönheten?


Bild: Funchal är fyllt till brädden av växter, både i paraden och i de fantastiska trädgårdarna

Blomsterfestivalens höjdpunkter

Hoppets mur

Även om hela blomsterfestivalveckan har många höjdpunkter infaller den kanske allra främsta på lördagsförmiddagen. Då är det dags för barnens parad där hundratals barn, alla klädda i kreativa och färgglada kläder som matchar årets tema, tågar genom staden. Barnen samlas på torget Praça do Municipio för att delta i cermonin Wall of Hope – hoppets mur – där de bildar en färgglad och väldoftande mur av blommor i centrum av Funchal. Det är en dag fylld av skratt, lek och fantastiska blomsterarrangemang. Glädjen och entusiasmen är på topp när barnen vinkar och sjunger sig genom gatorna omgivna av blomsterprydda vagnar och festliga åskådare.


Bild: Blomsterparaden är en stor höjdpunkt för alla öns barn

Blomsterparaden

På söndagen äger den festliga och allra mest storslagna paraden rum, där lokalbefolkningen tågar genom staden i en vacker och färgglad parad med fina blomsterkostymer och dekorerade vagnar. Du som önskar kan ta rygg på vår reseledare under den stora paraden och säkra en plats på vår extrautflykt där du får en exklusiv sittplats på första parkett under den stora paraden. På så sätt kan du uppleva paraden på bästa möjliga sätt.


Bild: Upplev Madeiras färger under den storslagna paraden

Classic Auto Parade

På söndagseftermiddagen äger de stora paraderna med olika processioner och uppträdanden rum nere vid hamnen, bland annat Madeira Classic Auto Parade. Gatorna fylls av vackra veteranbilar och du kan njuta av en mängd vackra och väl underhållna veteranbilar i den blomsterdekorerade stadskärnan. Det känns nästan som att resa tillbaka i tiden när vi kan njuta av vrålet från en kraftfull V8-motor, glansen från glänsande krom och de vackra kurvorna från fordon som är fulla av själ och historia. Madeira Classic Auto Parade är ett möte mellan veteranbilsestetik och kraftfulla maskiner, och en hyllning till skönheten i klassiska bilar – bilar med sin egen unika design och karaktär, som alla kör rakt in i åskådarnas hjärtan med sin tidlösa attraktionskraft.


Bild: Det är inte bara blommor som står i fokus under festligheterna – även de vackra historiska bilarna

Under den två timmar långa paraden kör vetearanbilarna längs Funchals huvudvägar närmast havet. Flera av de festklädda festivaldeltagarna ger paraden lite extra blommig glamour, och när paraden är över parkeras bilarna vid marinan under en kort stund så att vi kan få oss en ordentlig titt på de vackra fordonen. Om du varken kan få nog av veteranbilar eller Madeira kan du också se fram emot Classic Car Revival som äger rum på Praça do Povo nära Funchals marina i slutet av maj – en annan höjdpunkt på en vårresa till Madeira.


Bild: Låt dig uppfyllas av skönheten från både natur och ingenjörskonst

En verkligt minnesvärd upplevelse – res med oss till Madeiras blomsterfestival

Blomsterfestivalen är på alla sätt en unik och minnesvärd upplevelse för alla oss som älskar både Madeiras naturliga skönhet och kulturella mångfald. Det är en tid då ön rent faktiskt blomstrar och lever upp, och när du reser med oss till Madeira får du möjlighet att få en inblick i Madeiras färgstarka själ.

Längtar du efter att uppleva Madeira i maj? Res med oss till Madeira, för vi vågar nästan lova att det knappast går att uppleva Blomsterfestivalen på ett bättre sätt. Vi ser så mycket fram emot att få välkomna dig till vår favoritö under årets kanske allra vackraste tid!


Bild: Som besökare är det svårt att inte imponeras av både färger och kläder på paradens deltagare

Läs mer om vår resa till blomsterfestivalen här!

Datum för Blomsterfestivalens höjdpunkter

2024
Hoppets mur: 4 maj
Blomsterparaden: 5 maj
Classic Auto Parade: 12 maj

2025
Hoppets mur: 3 maj
Blomsterparaden: 4 maj
Classic Auto Parade Madeira: 11 maj