Skip to main content

Vandra på El Camino

Status:
Återkommer 2025

Inspirerande vandringsresa längs pilgrimsleden El Camino 2025

Låt oss ta dig med på en resa där vi vandrar genom historien längs vägar som tusentals pilgrimer har vandrat före oss – välkommen till El Camino de Santiago! För varje steg växer en målmedvetenhet och en vilja att fortsätta, inte minst tack vare de böljande landskapen och de historiska monumenten vi passerar längs vägen. Att vandra på Spaniens världsberömda pilgrimsled El Camino de Santiago, även kallad Jakobsleden, är för många en unik händelse och något som ska upplevas minst en gång i livet. Därför vill vi hälsa dig välkommen att följa med på ett äventyr långt bortom kameralinsen. Här får du lära känna inte bara dina nya resekamrater, utan även dig själv, på ett långt djupare plan än tidigare.

Ända sedan medeltiden har tron fört fromma pilgrimer längs den nordspanska pilgrimsleden, och genom århundradena har människor färdats både till fots och med häst på resan mot aposteln Sankt Jakobs kista i Santiago de Compostelas berömda katedral. Idag behöver du knappast vara religiös för att vilja ge dig iväg – det räcker gott och väl med en brinnande längtan efter en resa som sträcker sig bortom det ordinära. Från Bilbao, där den moderna staden möter det traditionella baskiska arvet, ger vi oss av på vår pilgrimsvandring som tar oss längs fyra av ledens mest kända sträckor. Längs vägen möter vi människor från alla världens hörn, som alla sammanflätas av en gemensam strävan efter personlig tillväxt och andlig förnyelse. Här finns många chanser för goda samtal och delade erfarenheter längs vägen som går mot Santiago de Compostelas magnifika kyrka.

För varje pilgrim är El Camino en unik resa, men vad som går att konstatera är att det vi alla har gemensamt är den oförglömliga känslan av att ha vandrat i fotspåren av tusentals vandrare före oss. Chansen är utan tvekan god att vi vänder hemåt med en känsla av att ha tagit del något absolut tidlöst – något större än oss själva. Nu går vi!

Därför ska du följa med oss och vandra i Spanien:

  • 80 kilometers vandring längs de finaste sträckorna på fyra av El Caminos mest kända leder
  • Boende på bekväma hotell i centralorter längs leden
  • Storslagna vyer och unika naturupplevelser i norra Spaniens dramatiska kustlandskap
  • Tid till både eftertanke och rörelse, kulturhistoriska upplevelser och lokal gastronomi i en härlig blandning
  • Erfaren svensktalande vandringsguide

El Camino de Santiago – så mycket mer än bara en väg

Namnet till trots är El Camino inte bara en väg, utan istället ett enormt nätverk av olikaleder som är under ständig förändring. Vi tillryggalägger mer än 80 kilometer under denna vandringsvecka med svensk reseledare, och våra kilometer fördelas på fyra av de mest berömda lederna. Längs vägen får vi ta del av ett vackert och varierat landskap, från imponerande berg och gröna dalar till natursköna kuststräckor med pittoreska fiskelägen och från öppna vidder till djupa skogar. I stället för att bo på de typiska enkla härbärgena övernattar vi på bekväma hotell som borgar för en god nattsömn efter långa dagar på vägarna.

Snäckskalet och pilgrimerna

Under vår vandring längs vägarna kommer vi med all säkerhet lägga märke till karaktäristiska små stenmonument. Dessa monument är vackert utsmyckande med en av Caminons och pilgrimernas främsta symboler – snäckskalet. Det finns ingen entydig förklaring till snäckskalets faktiska betydelse, men man tror att det kan härröra från den galiciska kusten där snäckor ansågs besitta en magisk och helande kraft. Symbolen sattes därför på allt från hattar och vandringsstavar till fullpackade ryggsäckar och annat man hade med sig, och gav på så sätt pilgrimerna skydd mot överfall. Den som gav sig på en pilgrim hade nämligen gjort något verkligt skandalöst – att attackera en vandrare längs den heliga vägen betraktades som inget mindre än en dödssynd.

En vandring med bekvämlighet som ledstjärna

Under vår resa sker all transport utöver själva vandringarna med vår egenchartrade buss. Du behöver alltså inte släpa på hela ditt bagage under vandringen, utan det kan du istället lägga i busschaufförens trygga hand. Det är bra att packa med sig en mindre ryggsäck som du kan ha med under vandringarna där du får plats med något att äta och dricka, en jacka och kanske ett skavsårsplåster eller två, men något mer behöver du inte bära på längs vägen – förutom du som föredrar att vandra med vandringsstavar såklart. Vi tror att bekvämlighet måste få stå i centrum även på en vandringsresa, och därför ser vi också till att erbjuda trivsamma boenden, som trots sin enkelhet erbjuder alla nödvändiga faciliteter. Resan passar dig som har en god grundkondition och som inte har några gångproblem, men du behöver inte vara någon elitidrottare för att vandra längs El Camino. Vandringen klassas som medelsvår, och du kan läsa mer praktiskt om det under stycket Information om resan.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Bilbao (M)
Dag 2: Camino del Norte (Munitibar–Guernica), Bilbao (F)
Dag 3: Camino del Norte (Pendueles–Llanes), Llanes (F)
Dag 4: Camino del Norte (Llanes–Colunga), Oviedo (F, L)
Dag 5: Camino Primitivo (Asturiska bergen), Sarria (F, L)
Dag 6: Camino Francés (Sarria–Triacastela), Santiago de Compostela (F)
Dag 7: Camino Finisterre (Augapesada), Santiago de Compostela (F, M)
Dag 8: Halvdag på egen hand i Santiago de Compostela och hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Bilbao (M)

Vid ankomsten till Bilbao tas vi emot av vår svenska reseledare och transporteras till hotellet där en välkomstmiddag väntar oss. Hotellet ligger centralt, så det finns goda möjligheter att gå ut och ta en drink och njuta av kvällen efter maten. Imorgon börjar vårt stora vandringsäventyr!

Dag 2: Camino del Norte (Munitibar–Guernica), Bilbao (F)

Vår första vandringsetapp utgår från byn Munitibar, dit vi tar oss med vår egen buss. Vandringen går genom ett typiskt baskiskt landskap, grönt och kuperat, genom små byar med kyrkor och helgedomar fram till den välkända byn Guernica. Runt om i världen är byn utan tvekan mest känd från Pablo Picassos berörande målning med samma namn. Staden utsattes för total ödeläggelse efter tyskarnas luftangrepp under det spanska inbördeskriget 1937, och det är även den förödelsen som skildras på Picassos tavla. Idag finns det följaktligen inte mycket kvar av det gamla traditionella Guernica, men staden har fått en viktig symbolisk och historisk betydelse för förespråkare av baskisk självständighet.

Guernica
Bild:
Guernica har blivit en viktig stad för den baskiska självständighetsrörelsen, inte minst tack vare sin symboliska ek

Under den så kallade Guernicaeken har spanska kungar i århundraden svurit sin respekt för baskiska lagar och här hålls de baskiska folkförsamlingarna. Trädet dog 2004, men är än idag en mycket viktig baskisk symbol. Vi hinner med lunch och förfriskningar innan vi vänder åter med bussen mot storstaden Bilbao, dit vi kommer fram under sen eftermiddag.

Dagens vandring är cirka 13,5 kilometer lång (223 meter uppför och 408 meter nerför).

Dag 3: Camino del Norte (Pendueles–Llanes), Llanes (F)

Vi säger agur (farväl på baskiska) till Bilbao och kör mot byn Pendueles. Härifrån vandrar vi längs den vilda och magiska nordkusten där stigarna är fina, breda och mestadels asfalterade. Kuststaden Llanes ligger i ett vackert dramatiskt landskap som kantas av bergskedjan Picos de Europa. Staden är vacker med mysiga ciderhus, de så kallade sidrerias, och sina många välbesökta små tapasbarer.

Llanes
Bild: Vägen mot Llanes är himlastormande vacker längsmed den asturiska kusten, och även staden imponerar med sina färgglada hus

Under 1800-talet utvandrade många härifrån till Kuba och Mexiko. De återvände sen med stora förmögenheter och byggde ståtliga koloniala palats i en byggnadsstil som nu är ett riktigt kännetecken för regionen vi befinner oss i, Asturien. Llanes och Mexiko är fortfarande nära förbundna, och på sommaren fylls byarna med mexikaner med spanska rötter. Många av dem äger fortfarande mark och bostäder här, så på så sätt lever kopplingen vidare.

Dagens vandring är cirka 17,1 kilometer lång (291 meter uppför och 331 meter nerför).

Dag 4: Camino del Norte (Llanes–Colunga), Oviedo (F, L)

Under vår fjärde dag fortsätter vi vandringen längs Camino del Norte – leden som utmärker sig tack vare sin placering längs kusten. Det går inte att säga något annat än att dagens vandring helt enkelt är makalöst vacker. Vi vandrar genom ett fascinerande kustlandskap med mängder av vackra stränder innan vi svänger inåt landet och fortsätter längs trivsamma stigar mot kustpärlan Colunga. Här finns tid att njuta av lugnet och slappna av innan bussen hämtar upp oss och kör oss till Oviedo.

Medeltidsstaden Oviedo är provinsen Asturiens huvudstad. Karaktäristiskt för Oviedo är den speciella äppelcidern (sidra på spanska), som också är områdets mest typiska dryck. Det är klimatet som gör att man snarare ägnar sig åt äppelodling än vinodling här i Asturien, och faktum är att man producerat cider här ända sen medeltiden. Den asturiska cidern hälls i glasen från hög höjd för att uppnå bästa smak. Det ser roligt ut, men är inte så lätt som man kan tänka sig, utan det är en teknik som kräver många års övning. Här i Oviedo älskar man cidern så mycket att det finns en hel gata, Calle Gascona, som är dedikerad till den traditionella drycken. Vår tilltuggsrekommendation till ett glas cider? Tapas förstås! Här finns mängder, och inte sällan innehåller de någon av områdets traditionella ostar.

Oviedo är utan tvekan en av pilgrimsledens viktigaste knutpunkter. Detta eftersom staden markerar slutet på Camino del Norte och början på Camino Primitivo, som betyder den ursprungliga vägen. Det sägs att kung Alfonso II av Asturien som den allra första Santiago de Compostela-pilgrimen på 700-talet valde just Camino Primitivo till sin färd. Han lät i samband med det tillägna Oviedos katedral San Salvador till pilgrimerna år 781. Ett välkänt spanskt ordspråk säger: Den som bara besöker Santiago de Compostela och inte San Salvador, besöker endast Tjänaren och inte Herren. Katedralen är väl värd ett besök, och för pilgrimer är den definitivt ett måste.

Iviedo
Bild: Oviedo har tack vare sin unika postion mellan två av de mest famösa vandringslederna blivit en viktig symbol för de många pilgrimer som passerar förbi

Oviedos gamla stadskärna är kompakt och lätt att både överblicka och promenera runt i, med smala gator som leder från det ena charmiga torget till det andra. Här finns många små kapell, fina parker och vackra byggnader. För filmälskare kan nämnas att staden har uppfört en staty över den kontroversielle Woody Allen, tack vare att delar av hans populära film Vicky, Christina, Barcelona filmades här. För de motorfrälsta intresserar det kanske mer att veta att en av stadens mest välkända söner är Formel 1-föraren Fernando Alonso, som har ett eget museum i staden.

Dagens vandring är cirka 15,2 kilometer (205 meter uppför och 286 meter nerför).

Dag 5: Camino Primitivo (Asturiska bergen), Sarria (F, L)

I dag lämnar vi stadslivet bakom oss och beger oss stället upp i höjd i Asturiens berg. Under vår vandring rör vi oss cirka 1 100 höjdmeter, så det blir en tur bland högt och lågt. Efter vår vandring blir vi upphämtade med buss och körda till Sarria i provinsen Galicien. Nu har vi lämnat Camino Primitivo bakom oss, och övernattar istället i vandringsleden Camino Francés folkrikaste stad. Längs Den franska vägen vandrar många pilgrimer, och en stor del av dem använder just Sarria som en bra utgångspunkt för sin färd mot Santiago de Compostela. En äkta pilgrim måste nämligen vandra minst 100 kilometer för att kunna titulera sig en riktig vandrare, och härifrån Sarria är avståndet optimalt till slutmålet. Den stora mängden pilgrimer som passerar förbi är anledningen till att staden har ovanligt många kyrkor, som vi kan passa på att besöka under vår lediga eftermiddag och kväll. Till exempel finns de populära San Marina de Sarria och San Salvador de Sarria.

Eftermiddagen och kvällen avnjuts alltså på egen hand, då vi antingen kan gå en promenad längs floden som flyter genom staden eller besöka den vackra kyrkogården, som definitivt är en attraktion i sig. Staden har också ett fint litet brödmuseum, för den som är sugen på att ta del av lite lokal kulturhistoria.

Dagens vandring är cirka 14 kilometer lång (156 meter uppför och 358 meter nerför).  

Dag 6: Camino Francés (Sarria–Triacastela), Santiago de Compostela (F)

Vi fortsätter vår vandring genom Galicien och även dagens vandring går på pilgrimernas huvudled, Camino Francés, där hela 70 % av de som vandrar längs El Camino väljer att gå. Resans längsta sträcka går från Sarria till Triacastela längs slingrande stigar och små landsvägar, och genom en härlig blandning av ek-, björk- och hasselskogar och stora öppna slätter. Längst ner i de frodiga dalarna kan dimman ligga tät och de ivriga herdehundarna från de gamla bondgårdarna längs vägen hälsar glatt på oss med viftande svansar.


Bild: Vandrare på väg längs Camino Francés

När vi kommit illbaka till Sarria med bussen kör vi direkt vidare till Santiago de Compostela, och här tillbringar vi resans sista två nätter. I morgon går vår vandring äntligen i mål!

Dagens vandring är cirka 19 kilometer lång och 690 höjdmeter (503 meter uppför och 572 meter nerför).

Dag 7: Camino Finisterre (Augapesada), Santiago de Compostela (F, M)

Många tror att det är själva katedralen i Santiago de Compostela som är pilgrimernas verkliga slutmål, men faktum är att vandringen inte färdigställs på riktigt förrän man når fram till den lilla byn Augapesada. I dag, under vår sista vandringsdag, gör vi just denna ikoniska vandring längs Camino Finisterre, som även av förklarliga skäl kallas för El Caminos epilog. Många pilgrimer betraktar denna sträcka som den ultimata, och nammnet Finisterre kommer från romarna, som på sin tid såg den spanska västkusten som världens definitiva ände. I dag vet vi att vi är långt ifrån världens ände, men likväl har vi nått änden på vår vandring. Färden tar oss från katedralplatsen, längs stadens gator och genom skogen fram till byn Augapesada, och här kan vi slutligen titulera oss verkliga pilgrimer. När vi nått hela vägen fram kan vi njuta av vår bedrift innan vi sedan åker buss tillbaka till Santiago.


Bild: Santiago de Compostela

Vi njuter av vår sista eftermiddag i den historiska delen av staden, som i princip är ett enda stort friluftsmuseum med smala och slingrande gator, vackra torg, små och stora kloster, rikemanspalats, typiska galiciska hus, ett gammalt universitet och naturligtvis den berömda katedralen, där St. Jakob ligger begravd under huvudaltaret. Vi äter en gemensam avskedsmiddag på en lokal restaurang innan vi kramar musten ur vår sista kväll i norra Spanien.

Dagens vandring är cirka 10,7 kilometer lång (132 meter uppför och 298 meter nerför).

Dag 8: Halvdag på egen hand i Santiago de Compostela och hemresa (F)

Förmiddagen är fri att använda till egen utforskning av Santiago de Compostela innan vi påbörjar vår hemresa under eftermiddagen. Du är nu en av hela tio miljoner människor som varje år besöker staden och den historiska katedralen. Om du inte redan hunnit med det så kan vi rekommendera dig att smaka den läckra Santiagotårtan och det lokala vinet Ribeiro som en välsmakande final på vårt vandringsäventyr. Framåt eftermiddagen tar vi oss till flygplatsen, där vi tar våra snäckskalsprydda ryggsäckar och går ombord på planet som ska ta oss hem till Sverige igen. Minnena från El Camino kommer vi att behålla länge, och kanske återvänder vi för att återigen vandra samma väg som så många vandrat före oss. ¡Vaya con Dios!

Väder

Se vädret i Bilbao

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Karta

Information om resan

Vandringarna är medelsvåra. Det krävs ingen särskild kunskap eller erfarenhet, men vi rekommenderar att man är i hyfsad god fysisk form. Vi vandrar i genomsnitt 14 kilometer per dag i varierande terräng med gott om tid för pauser. Generellt är terrängen inte särskilt kuperad. Stigarna längs kusten har dock lite mer höjdskillnader, men det vanligaste underlaget här är asfalt. Vi vandrar mestadels på fina och breda stigar med olika underlag (grus, gräs, jord och asfalt).

Utgångspunkten är att vi följs åt som grupp under vandringarna. Bussen transporterar oss till etappens startpunkt och hämtar oss vid slutpunkten, förutom när vi startar eller avslutar vid vårt hotell. Normalt sett kan bussen inte möta oss längs själva vandringsrutten, så det kan vara svårt att korta ner etapper. Däremot går det utmärkt att stå över en eller flera vandringsdagar om så önskas. Prata med reseledaren på plats om hur detta fungerar i praktiken och vad man kan göra på de olika orterna istället för att vandra.

Det uppgivna antalet vandringskilometer varje dag ska ses som ungefärligt. Antalet specifika kilometer och höjdmeter står i dagsprogrammet.

Vi rekommenderar att du är förberedd för alla sorters väder, från stark sol till regnväder och med flera väderskiften under en och samma dag.

Ta med:

• Vandringsskor eller vandringskängor.
• Praktiska kläder – gärna lager på lager och ombyte för både sol och regn. Ull är till exempel praktiskt i både värme och kyla. En regnponcho går snabbt att få på och täcker även ryggsäcken, men det är en smaksak vilka regnkläder man väljer.
• Liten ryggsäck till det som behövs under dagens etapp. 
• Vandringsstavar för den som önskar.
• Snacks (både sött och salt) och något att dricka under vandringen. Om du tar med en termoflaska håller sig vattnet kallt och friskt även när solen ligger på.

Andra liknande resor