Skip to main content

Resor till Jordanien

Mytiska, magiska Jordanien

Vi vill bjuda in dig attupptäcka det fantastiska Jordanien – ett land som rymmer helt enastående historiska och religiösa skatter. På vår rundresa får vi uppleva fascinerande antika ruiner, pulserande moderna städer och en unik kulturell mångfald, och här utforskar vi imponerande ökenlandskap, besöker världsarvslistade platser som Petra och kopplar av vid det berömda Döda havet.

Detta får du uppleva med oss på en resa till Jordanien:

  • Historiska och bibliska platser
  • Ökenäventyr och sanddyner
  • Insikt om platsernas kultur
  • Spännande städer

Res till Jordanien med Kulturresor Europa

En resa till Jordanien med Kulturresor Europa kommer att glädja, överraska och förtrolla dig. Här kombineras livliga och kontrastrika storstäder med antika ruinkomplex och bibliska landmärken. Vi tar även del av medeltida borgar och beduinbyar i rödguldiga ökenlandskap, och som pricken över i:et njuter av avkoppling vid Döda havet och upplevelser i hamnstaden Aqaba vid Röda havet. Upplev det mångfacetterade och nyanserade Jordanien på en upplevelserik gruppresa tillsammans med Kulturresor Europa. Vi utforskar ländernas otroliga utbud av sevärdheter, spännande platser och omväxlande natur.

Vi hälsa dig välkommen till Jordanien som är späckat med oförglömliga sevärdheter. Som alltid följer vår duktiga, svensktalande reseledare med oss och visar vägen när vi utforskar ökenpärlan Jordanien som sjuder av rik historia.

Fakta Jordanien

Jordanien

Var ligger landet?

Jordanien hittar vi beläget i mellanöstern där angränsande länder är bl.a. Israel i väst och Saudiarabien i söder. Landet gränsar också till Röda Havet och Akabaviken med sin blygsamma kustlinje på 26 km. Amman är namnet på Jordaniens huvudstad och andra större städer är Irbid och Az Zarga. Annars utgörs majoriteten av Jordaniens landskap utav sand, hela 80 procent av landytan är täckt av öken.

Hur många bor i landet?

Till ytan är landet 92 300 km2 stort och här bor omkring 5,2 miljoner invånare varav de flesta är bosatta i de större städerna och i området längs Jordanfloden.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Vägnätet i Jordanien är omfattande och utgör den mest betydelsefulla transportförbindelsen mellan de olika städerna där de flesta vägar är asfalterade. Det går gott om busslinjer under namnet Jett i hela landet och det är inte särskilt dyrt att färdas med buss.

Taxibilar går det också gott om, men var noga med att uppmärksamma om chauffören kör med en taxameter på. Man kan också på förhand komma överens om ett pris med chauffören så att man inte blir förvånad eller lurad väl vid ankomsten.

Hur är vädret och klimatet?

Jordaniens klimat är torrt och varmt, vilket beror på de vidsträckta ökenområdena. I väst förekommer det dock en del nederbörd under regnsäsongen som infaller mellan november och april.

Vilket språk talar man?

Arabiska är det officiella språket som talas i Jordanien, men många utav de utbildade invånarna i landet kan även förstå och prata engelska. I skolorna runtom i Jordanien lär man ut elever både arabiska och engelska.

Vilka är inresereglerna?

Inför din semester i Jordanien ska ditt pass vara giltigt i minst 6 månader från hemresedagen. Visum ordnar vi åt dig som är skandinavisk medborgare.

Vilken försäkring behöver jag?

Då det blå EU-försäkringskortet inte gäller i Jordanien, är det ett krav från Kulturresor Europa att samtliga deltagare har en giltig reseförsäkring för att kunna resa. Med en reseförsäkring kan du få hjälp vid olycksfall eller sjukdom nere på destinationen. Vid beställning av resor hos Kulturresor Europa, kan du köpa till både rese- och avbeställningsförsäkring, via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkring.

Kan jag dricka vattnet?

Det rekommenderas att köpa vatten på flaska under din semester i Jordanien. Att kranvattnet används till exempelvis tandborstningen är dock ofarligt.

Vilket valuta ska jag använda?

Valutan i Jordanien kallas för Jordanska dinarer (1 JOD = 13,89 SEK pr. oktober 2019). JOD kan du beställa hos bankkontor och hos Forex. Du kan också växla/hämta ut lokal valuta i ex Amman, där det finns gott om bankomater. US Dollar är den valuta som är allra mest fördelaktig att växla in.

Kreditkort kan användas som betalmedel på de flesta hotell och större butiker under din semester i Jordanien. Mindre platser vi kommer till accepterar normalt US Dollar som betalning (dock inte Euro). Små bodar, marknader, cafeer etc. tar oftast emot endast JOD.

Prisnivån i Jordanien är inte särskilt hög. Att äta på restaurang kostar omkring 120 -250 kr. och på små matbodar och caféer är det än billigare. Öl däremot är inte billigt, utan kan kosta omkring 70 kr och en flaska vin på restaurang ligger oftast över 280 kr.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

På resan kommer vi att möta en annan kultur och livsmönster. I vår del av världen, och inte minst i Sverige är vi vana vid att endast lämna dricks till restaurangen exempelvis när vi upplever att vi har blivit behandlade på ett extra bra sätt eller om maten har varit utöver det vanliga. Andra servicebranscher i vårt land är avlönade utifrån fastlagda lagar och vi är därför inte vana vid att förhålla oss till ett drickssystem.

I många länder är drickspengarsystemet dock organiserat och integrerat i samfundsekonomin och bör respekteras oavsett vad vi anser om det. Det är kutym i många länder världen över att lämna dricks till lokalguider, chaufförer samt på caféer och restauranger. Lönen i servicebranschen i länder som ex. Jordanien är ofta beräknade utifrån att man förväntar att personalen får dricks av gästerna.

I vår rundresa till Israel och Jordanien har vi inkluderat dricks till chaufför och guide för att göra det så smidigt som möjligt för dig. På restauranter och caféer däremot kan du tänka att mellan 10-15 % i dricks är lagom. Det ser också bra ut att lämna en peng till städerskan på hotellen.

Vad har de för eluttag?

I Jordanien används den europeiska stilen på eluttagen så du behöver inte medta en adapter. Här använder man följande energikälla: 220 Volt CA, 50Hz.

Finns det någon tidsskillnad?

Det skiljer två timmar mellan Sverige och Jordanien. När kl. är 10:00 i Sverige är kl. 12:00 i Jordanien.

Hur kommer jag åt internet?

I de större städerna, ex. i Amman, kan du hitta internetcaféer under din semester i Jordanien. Även på många 3* - 5* hotell erbjuds också gratis wifi.  

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Tänk på att visa respekt genom att klä dig i kläder som täcker armar och ben när du besöker heliga platser som ex. Neboberget och Jerusalem.

Vilken religion råder i landet?

Islam är den största och mest etablerade religionen i Jordanien. Religiösa minoriteter inkluderar olika grupperingar inom kristendomen samt ett fåtal shiamuslimer.

Vilka är de mest användbara fraserna?

Hej! Marḥaba!

Hejdå! Maʿa s-salamah!

Ja Naʿam

Nej Lā

Ursäkta... Almaʿṯrah

Tack! Šukran!

Pratar du engelska? Hal tatakallamu al-ʾinğlīziyyah?

Kungadömet Jordanien

8 dagar från 17 995:-

Spännande rundresa genom Jordaniens öken och storstäder 2024 - Följ med till det exotiska ökenlandet Jordanien och en spännande rundresa som bjuder på mängder med klassiska kulturhistoriska höjdpunkter. Landet är hem åt olika kulturer och etniska grupper, vilket avspeglas i dess rika konst, musik och kök. Här kan vi utforska städernas lokala marknader, smaka på den goda maten och uppleva gästfriheten från det jordanska folket. Den jordanska gästfriheten är legendarisk, och på plats i...Läs mer om vår resa till Kungadömet Jordanien