Skip to main content

Resor till England

Upptäck Englands kulturskatter och idylliska landsbygd

Vår kulturresa tar oss genom Englands vackra södra region, där kulturskatter och historiska platser ligger sida vid sida. Här kommer vi att få uppleva den magnifika arkitekturen i antika katedraler, slott och herrgårdar som vittnar om Englands rika förflutna. Vi tar oss till ikoniska platser som den majestätiska Stonehenge, en forntida stencirkel som har fascinerat och mystifierat människor i århundraden, och utforskar landets stora historiska universitetsstäder Oxford och Cambridge, där legendariska författare och filosofer har vandrat på de pittoreska gatorna. Dessutom väntar ett besök på det ståtliga Downton Abbey-slottet Highclere Castle.

Detta får du uppleva under din resa i England:

 • Historiska och världsberömda slott
 • Ett fantastiskt böljande landskap
 • Trevliga engelsmän och brittisk artighet
 • Boende i den idylliska världsarvsstaden Bath
 • Upplev verklighetens Downton Abbey

Verklighetens Downton Abbey

Under vår resa till England besöker vi Highclere Castle, inspelningsplatsen för den älskade tv-serien Downton Abbey. Här får vi upptäcka Englands rika kulturarv från insidan, och uppleva livet som det såg ut för inte så länge sedan för de rikaste. Faktum är att de nuvarande ägarna, Lord och Lady Carnarvon, inte bara driver Highclere Castle som ett museum och besöksmål, utan också bor där. Vi besöker den fantastiska byggnaden och dess omgivning med trädgårdar och omgivningar.

Grönskande natur

I södra England kan man också njuta av Englands vackra landskap, från de grönskande ängarna i Cotswolds till de dramatiska klipporna i Cornwall och de idylliska trädgårdarna i Kent. Den engelska landsbygden är storslagen i sin pittoreska skrud och att färdas genom den väcker fantasin hos de flesta. I den gröna staden Bath finns flera vackra trädgårdar att besöka, till exempel Sydney Gardens, stadens äldsta park som anlades redan i slutet av 1700-talet. I sina glansdagar besöktes parken både av medlemmar ur kungahuset och självklart också av Jane Austen, som bodde mittemot trädgården.

Afternoon tea och publiv

När det kommer till kulinariska upplevelser har England mycket att bjuda på. Här finns en mängd specialiteter som du bara måste prova på under vår gruppresa.

 • Afternoon tea
  Njut av delikata smörgåsar och utsökta bakverk – och glöm inte den obligatoriska koppen med te! Det finns knappast en mer brittisk måltid än det klassiska afternoon tea. Konceptet uppfanns av hertiginnan av Bedford på 1840-talet. På den tiden åt de förnäma familjerna oftast middag runt kl 20:00, så hertiginnan började ta för vana att äta smörgåsar, kakor med en rejäl kopp te på eftermiddagen för att stå sig till middagen. Vanan spred sig snabbt bland hennes vänner, och än idag är eftermiddagstimmarna mellan kl 15:30 och 17:00 synonymt med en bra tid för en kopp te – och så föddes afternoon tea-traditionen!
 • Fish & chips
  Den friterade, gyllene kombinationen av fish and chips – fisk och pommes frites – äts traditionellt inslagen i tidningspapper på stående fot. Oftast är det friterad torsk som ingår i den här tidiga varianten på snabbmat, och det viktigaste tillbehöret är tartarsåsen. Visste du att man ofta blandar öl i frityrsmeten? Rätten blev populär på 1860-talet, men redan 1839 nämnde Charles Dickens en “fried fish warehouse” i sin roman Oliver Twist. Kan han ha menat ett utskänkningsställe för fish & chips? Det är en fråga som kan diskuteras, men sant är i alla fall att rätten i Storbritannien brukar kallas för "den obestridda nationalrätten i Storbritannien". Ett måste att prova under resan till England med andra ord!
 • Cornish pasty
  Det viktiga med denna köttfyllda pirog med anor som sträcker sig ända till 1200-talet är att fyllningens innehåll är korrekt. Maträtten är förknippad med södra England och Cornwall i synnerhet. Cornish pasty är faktiskt en skyddad beteckning. Precis som champagne måste tillverkas i Champagne för att kallas champagne, måste cornish pasty lagas i Cornwall. Kanterna måste förseglas på exakt rätt sätt och ingredienserna – nötkött, kålrot, potatis, lök, salt & peppar och inget annat – måste läggas råa i pirogdegen innan den bakas i ugnen. Endast då har man en äkta cornish pasty. De extra stora kanterna bidrog historiskt till att gruvarbetarna kunde äta sin mat på stående fot rätt ur händerna utan att den goda och mättande fyllningen kom i kontakt med de smutsiga händerna.

Lokala pubar

Englands många pubar är en integrerad del av den brittiska kulturen och sociala livet. Dessa traditionella samlingsplatser har en lång historia och har varit centrala för gemenskapen i århundraden. Här är pubarna både en plats där man träffar och umgås med vänner såväl som en plats dit man kan ta med sig barnen för att äta någon av alla de goda klassiska rätterna på pubmenyn. Deras atmosfär präglas ofta av gamla träbjälkar, öppna spisar och en stark känsla av familjär tradition, och många av dem har överlevt genom generationerna och bibehåller på så sätt den autentiska charm som gjort dem så populära. Många pubar har även ett eget urval av lokala eller hantverksmässiga öl, vilket gör de brittiska pubarna till en favorit för ölentusiaster att utforska nya smaker. Med andra ord är det naturligtvis ett måste att slinka in på en pub eller två under sin resa till England, där du kan dyka in i historien, smaka på lokala delikatesser och njuta av den vänliga atmosfären.

I författarnas fotspår

Under vår gruppresa kommer vi att få upptäcka Englands enastående litterära arv. Vi tar oss till platser som inspirerade stora författare som Jane Austen och Charles Dickens, och passar självklart på att göra ett besök i William Shakespeares födelseort Stratford-upon-Avon. I Bath får vi möjlighet att vandra längs samma gator som Jane Austens karaktärer och uppleva den georgianska erans charm. För visst är det en alldeles särskild känsla att gå på samma gator som, och i fotspåren av stora författare som Charles Dickens och Virginia Woolf? Det gör vi i Londons litterära kvarter där vi besöker de platser som var betydelsefulla för deras skrivande.

Brittisk gästfrihet

Att resa med Kulturresor Europa handlar om så mycket mer än att bara besöka platser och byggnader. Det handlar också om att få en inblick i det dagliga livet och den kulturella rikedomen i ett land. Vi ger dig möjlighet att uppleva den brittiska gästfriheten och umgås med lokalbefolkningen. Vi njuter av pubkvällar med traditionell engelsk mat och dryck, och lyssnar till livfulla historier och musik.

Ta med minnen och souvenirer från resan

På en gruppresa genom England utforskar vi de fascinerande historiska platserna samtidigt som vi njuter av det rika kulturarvet och den brittiska charmen. Under våra resor till England har vi hittat de riktiga pärlorna som vi gärna vill ta dig med till, som de charmiga små byarna där du kan utforska traditionella hantverk och köpa unika souvenirer. Här kommer några tips på vad som kan vara roligt att köpa med sig hem, antingen till dig själv eller som presenter till nära och kära:

 • Te i lösvikt
  Få länder är så starkt förknippade med tedrickande som England. Brittiska kungligheter drack te redan på 1600-talet, och under de följande århundradena finns en intressant historia om import, skatter och smuggling som den vetgirige kan sätta tänderna i. Sedan det sena 1700-talet har teet haft en ohotad position som den allra mest överlägna drycken i England. Passa därför på att köpa med dig te på lösvikt, gärna i någon av alla de vackra teburkar som finns till försäljning i var och varannan butik.
 • Cadburychoklad
  Med anor ända från det tidiga 1800-talet är Cadbury en stor favorit hos många britter. Det finns många fina presentaskar för den som är godissugen, oavsett om det är du eller någon där hemma som står för sötsaksintaget.
 • Pins i emalj
  Pins med motiv från engelska sevärdheter, flagga eller kungafamiljen är en klassisk souvenir som man kan sätta på jackans krage, glömma bort helt och sedan bli påmind om när någon ett halvår senare frågar "jaså, när var du i England..?"
 • Gin
  Denna dryck är starkt förknippad med England och är rolig att bjuda gästerna på hemma, speciellt om den serveras ur en vacker flaska. Varför inte blanda till en klassisk Gin & Tonic, en Negroni eller en Dry Martini? Alla dessa favoritdrinkar innehåller gin.
 • Engelsk kokbok
  Följer du också Hela England bakar? I så fall bara måste du köpa med dig en kokbok med recept på klassiska engelska bakverk och leka tv-kök hemma!
 • Kläder och prylar med brittiska ikoner
  Oavsett om du är ett stort Harry Potter-fan, älskar Shakespeare eller har ett hjärta som bankar lite extra hårt för kungafamiljen hittar du garanterat roliga, fina eller dekorativa prylar med anknytning till din favorit. Björnen Paddington eller Sherlock Holmes? Rolling Stones eller Beatles? Vad väljer du?
 • Fotbollsprylar
  Engelsk fotboll lockar årligen en stor publik, och landet är en verklig fotbollsnation. Både inhemska och internationella resenärer reser runt bland Englands städer för att se sitt favoritlag spela. Passa på att ta med dig något hem till fotbollsentusiasten, om det inte är du som helst vill stå i hejarklacken. Allt från posters till halsdukar eller böcker på temat lär bli uppskattat.

Fakta om England

Var ligget landet?

England är Storbritanniens folkrikaste riksdel. England gränsar till Skottland i norr och Wales i väster, Irländska sjön i nordväst, Keltiska havet i sydväst, Nordsjön i öster och Engelska kanalen i söder. Huvuddelen av England omfattar centrala och södra delen av ön Storbritannien. England inkluderar även över 100 mindre öar, såsom Scillyöarna och Isle of Wight.

Hur många bor i landet?

England är med sin befolkning på 53 miljoner invånare mycket tätbefolkat och dess invånarantal motsvarar omkring 84% av Storbritanniens totala befolkning. Englands population är till stor del koncentrerad till London och sydöstra England. Bara i London med omnejd bor totalt 12 miljoner invånare.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket är engelska även om befolkningen består av en stor blandning av olika folkslag - inte minst från de många kolonier som England styrt över under historiens gång. Nästan 8% av landets invånare har idag utländskt ursprung.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Englands järnvägsnät är välutbyggt, modernt och erbjuder snabbtågsresor till flera av riksdelens storstäder. Om du har planer på att färdas kors och tvärs i landet under din semester i England kan ett tågpass vara att rekommendera. Att färdas med tåg går snabbt och smidigt, men tänk på att det är något dyrare än att färdas med buss, som är ett annat välfungerande alternativ inom lokaltrafiken i England, då bussnätet täcker många destinationer och platser.

Om du hellre kör i egen bil så kom ihåg att det råder vänstertrafik i England – liksom i hela Storbritannien. Vägarna här är välbyggda och motorvägar tar dig snabbt fram till stora delar av landet. Hyra bil kan du göra vid flygplatser och tågstationer samt inne i städerna. Samt kan du enkelt få tag på taxi längs med gatan och vid stationer om du hellre önskar slappna av i passagerarsätet.  

Vilken valuta ska jag använda?

England är inte anslutet till euron utan man betalar med pund (1 GBP = 12,04 SEK pr. oktober 2019).

Man kan betala och ta ut pengar i bankomat med de flesta kredit- och kontokort i Storbritannien. De vanligaste korten som används är VISA och MasterCard, medan Amercian Express tas emot på färre ställen. Bankomater finns i alla större städer. Många svenska banker tar ut en avgift när du använder bankomaten, så kolla med din bank innan du reser.

Ibland förekommer det att mindre butiker, marknader, kaféer och pensionat inte tar emot kort, eller kräver ett minimibelopp (oftast rund 10 pund), så detta kan vara en god idé att kontrollera innan du går in. När det kommer till taxibilar accepterar en del enbart kontantbetalningar.

Vilka är inresereglerna?

England, liksom hela Storbritannien, är sedan 2020 inte längre med i EU. För att resa in i landet krävs det att du har med dig ett giltigt pass. Nationellt ID-kort är tyvärr inte giltigt i England. 

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet i England styrs mycket av dess läge med hav som omger öns alla sidor, och inte minst Golfströmmen. Både somrar och vintrar präglas av nederbörd och vind, men klimatet är också genomgående milt tack vare den varma Golfströmmen. Vädret är alltså mycket omväxlande, och det rekommenderas att man inför sin semester i England tar med både vindjacka och paraply nästan oavsett vilken tid på året man reser hit.

Vad har de för eluttag?

I England använder man 230 volt, precis som i Sverige. Då man använder trestickskontakter bör man ta med sig en adapter för att kunna använda sina elektriska apparater.

Finns det någon tidsskillnad?

Tidsskillnaden mellan England och Sverige är en timme – både sommar- och vintertid.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

På restauranger räknar man vanligtvis med en dricks på 10% av notan, i de fall du har varit nöjd med servicen. Samma räknesätt gäller på andra serviceinrättningar, såsom taxi och barer.

Brittisk idyll & storhet

5 dagar från 18 495:-

Res till England och den brittiska idyllen 2024 - Den här innehållsrika resan genom vackra brittiska landskap erbjuder några av de största besöksmålen i England tillsammans med en djupdykning i historien, mystiken och litteraturen. Vi tar oss an att utforska regionens rika kulturarv och får möjligheten att kliva in i berättelsernas värld. Dessutom får vi på resan uppleva storslagna slott, praktfulla parker, fantastisk arkitektur, idylliska byar och engelsk pubkultur. Det är inte så k...Läs mer om vår resa till England & Downton Abbey