Skip to main content

Resor till England

England – kulturskatter och grönskande natur

Vår kulturresa tar dig genom Englands vackra södra region, där kulturskatter och historiska platser ligger sida vid sida. Du kommer att få uppleva den magnifika arkitekturen i antika katedraler, slott och herrgårdar, som vittnar om Englands rika förflutna. Vi tar dig till ikoniska platser som den majestätiska Stonehenge, en forntida stencirkel som har fascinerat och mystifierat människor i århundraden. Du kommer också att få utforska historiska universitetsstäder som Oxford och Cambridge, där legendariska författare och filosofer har vandrat på de pittoreska gatorna. I södra England kan man också att njuta av Englands vackra landskap, från de grönskande ängarna i Cotswolds till de dramatiska klipporna i Cornwall och de idylliska trädgårdarna i Kent.

I författarnas fotspår

Under din kulturresa kommer du att få upptäcka Englands enastående litterära arv. Vi tar dig till platser som inspirerade stora författare som William Shakespeare, Jane Austen och Charles Dickens. Du kan besöka Shakespeares födelseplats Stratford-upon-Avon och uppleva teaterföreställningar av hans tidlösa verk. I Bath får du möjlighet att vandra längs de samma gatorna som Jane Austens karaktärer och uppleva den georgianska erans charm. I Londons litterära kvarter kan du följa i fotspåren av författare som Dickens och Virginia Woolf och besöka de platser som var betydelsefulla för deras skrivande.

Brittisk gästfrihet

Men med Kulturresor Europa handlar resan inte bara om platser och byggnader. Det handlar också om att få en inblick i det dagliga livet och den kulturella rikedomen i ett land. Vi ger dig möjlighet att uppleva den brittiska gästfriheten och umgås med lokalbefolkningen. Du kan njuta av en pubkväll med traditionell engelsk mat och dryck, där du kan lyssna till livfulla historier och musik. Vi tar dig även till de charmiga små byarna där du kan utforska traditionella hantverk och köpa unika souvenirs. 

På en kulturresa genom England utforskar vi de fascinerande historiska platserna, njuter av det rika kulturarv och den brittiska charmen.

Detta får du uppleva under din resa i England:

  • Historiska och världsberömda slott
  • Ett fantastiskt böljande landskap
  • Trevliga engelsmän och brittisk artighet
  • Boende i idylliska städer rika på världsarv 
Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om England

Var ligget landet?

England är Storbritanniens folkrikaste riksdel. England gränsar till Skottland i norr och Wales i väster, Irländska sjön i nordväst, Keltiska havet i sydväst, Nordsjön i öster och Engelska kanalen i söder. Huvuddelen av England omfattar centrala och södra delen av ön Storbritannien. England inkluderar även över 100 mindre öar, såsom Scillyöarna och Isle of Wight.

Hur många bor i landet?

England är med sin befolkning på 53 miljoner invånare mycket tätbefolkat och dess invånarantal motsvarar omkring 84% av Storbritanniens totala befolkning. Englands population är till stor del koncentrerad till London och sydöstra England. Bara i London med omnejd bor totalt 12 miljoner invånare.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket är engelska även om befolkningen består av en stor blandning av olika folkslag - inte minst från de många kolonier som England styrt över under historiens gång. Nästan 8% av landets invånare har idag utländskt ursprung.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Englands järnvägsnät är välutbyggt, modernt och erbjuder snabbtågsresor till flera av riksdelens storstäder. Om du har planer på att färdas kors och tvärs i landet under din semester i England kan ett tågpass vara att rekommendera. Att färdas med tåg går snabbt och smidigt, men tänk på att det är något dyrare än att färdas med buss, som är ett annat välfungerande alternativ inom lokaltrafiken i England, då bussnätet täcker många destinationer och platser.

Om du hellre kör i egen bil så kom ihåg att det råder vänstertrafik i England – liksom i hela Storbritannien. Vägarna här är välbyggda och motorvägar tar dig snabbt fram till stora delar av landet. Hyra bil kan du göra vid flygplatser och tågstationer samt inne i städerna. Samt kan du enkelt få tag på taxi längs med gatan och vid stationer om du hellre önskar slappna av i passagerarsätet.  

Vilken valuta ska jag använda?

England är inte anslutet till euron utan man betalar med pund (1 GBP = 12,04 SEK pr. oktober 2019).

Man kan betala och ta ut pengar i bankomat med de flesta kredit- och kontokort i Storbritannien. De vanligaste korten som används är VISA och MasterCard, medan Amercian Express tas emot på färre ställen. Bankomater finns i alla större städer. Många svenska banker tar ut en avgift när du använder bankomaten, så kolla med din bank innan du reser.

Ibland förekommer det att mindre butiker, marknader, kaféer och pensionat inte tar emot kort, eller kräver ett minimibelopp (oftast rund 10 pund), så detta kan vara en god idé att kontrollera innan du går in. När det kommer till taxibilar accepterar en del enbart kontantbetalningar.

Vilka är inresereglerna?

England, liksom hela Storbritannien, är sedan 2020 inte längre med i EU. För att resa in i landet krävs det att du har med dig ett giltigt pass. Nationellt ID-kort är tyvärr inte giltigt i England. 

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet i England styrs mycket av dess läge med hav som omger öns alla sidor, och inte minst Golfströmmen. Både somrar och vintrar präglas av nederbörd och vind, men klimatet är också genomgående milt tack vare den varma Golfströmmen. Vädret är alltså mycket omväxlande, och det rekommenderas att man inför sin semester i England tar med både vindjacka och paraply nästan oavsett vilken tid på året man reser hit.

Vad har de för eluttag?

I England använder man 230 volt, precis som i Sverige. Då man använder trestickskontakter bör man ta med sig en adapter för att kunna använda sina elektriska apparater.

Finns det någon tidsskillnad?

Tidsskillnaden mellan England och Sverige är en timme – både sommar- och vintertid.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

På restauranger räknar man vanligtvis med en dricks på 10% av notan, i de fall du har varit nöjd med servicen. Samma räknesätt gäller på andra serviceinrättningar, såsom taxi och barer.

Brittisk idyll & storhet

Resa till england och den brittiska idyllen 2023 - Den här resan erbjuder några av de största besöksmålen i England, tillsammans med en djupdykning i historien, mystiken och litteraturen. Dessutom får vi på resan uppleva storslagna slott, praktfulla parker, fantastisk arkitektur, idylliska byar och engelsk pubkultur. Det är inte så konstigt att man talar om sydvästra England som en äkta juvel. Regionen har med sin omfattande historia en mängd skatter att visa upp, allt från sevärdhet...

Trustpilot