Skip to main content

Tavira – Portugals privata pärla

små smala gränder med vackra husväggar och blommor på resa i tavira
romersk bro över azurblått hav i tavira på resa till portugal
man njuter av omgivningarna och fontänen på resa till tavira
hamn med båtar och palmer i kvällsskrud på resa i tavira
storstad med vackra fasader och torn i solnedgången på resa till tavira
8 dagar - pris per person från
17 995:-
Boka resa

Resa till södra Portugal med boende i gemytliga Tavira 2024

På denna kulturresa på Portugals solrika sydkust besöker vi flera av områdets historiska städer och njuter av den omväxlande naturen som Portugals sydligaste område bjuder på, med både vackra stränder, lantlig idyll och frodiga berg.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Tavira:

  • Fyrstjärnigt boende i Tavira
  • Utflykt till Algarvekustens välkända korkområde
  • Gränsöverskridande besök i spanska Sevilla
  • Guidade turer genom gemytliga Faro och Tavira

Vid Portugals sydligaste kulturgruva

Algarvekusten utsågs för en del år sedan till Europas bästa stranddestination vid Europe Travel Awards, och vi kan lätt förstå varför. Bara detta är anledning nog att besöka underbara Tavira. Under denna resa åker vi också på utflykt till Andalusiens kanske vackraste stad, Sevilla, och under hela vistelsen bor vi på ett fyrstjärnigt hotell i Tavira med inkluderad halvpension.

Algarvekusten är känd för sina många vackra gyllene sandstränder, flankerade av höga klippor och små idylliska hamnstäder där livet går sin stilla gång. Tavira, som blir vårt hem under veckan på Algarvekusten, kallas också för Algarves Venedig tack vare dess många kanaler.

Utflykterna på rundresan ger oss en inblick i vardagslivet i städerna på Algarvekusten, och vi toppar utflyktsprogrammet med ett besök i Spanien och Andalusiens temperamentsfulla huvudstad Sevilla.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Faro och transport till hotellet (M)
Dag 2: Promenad i Tavira med besök på marknaden och Praia do Barril (F, M)
Dag 3: Utflykt till korkområdet på Algarves landsbygd (F, M)
Dag 4: Utflykt till Sevilla (F, M)
Dag 5: Ledig dag (F,M)
Dag 6: Ledig dag eller extrautflykt till Faro med lunch och vin (F, L*extrautflykt, M)
Dag 7: Ledig dag (F,M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Faro och transport till hotellet (M)

Vår svensktalande reseledare möter oss på flygplatsen i Faro och tillsammans åker vi till vårt hotell i Tavira.

Dag 2: Promenad i Tavira med besök på marknaden och Praia do Barril (F, M)

Första dagen i Tavira ska vi lära känna staden lite bättre på en liten promenad med reseledaren. Vårt hotell ligger mittemot Taviras stora inomhusmarknad med utsikt över saltbassängerna och bara några få minuters promenad från Gilãofloden och den gamla stadskärnan. Vi börjar med ett besök på marknaden där vi möts av säsongens färska frukt och grönt, färgglada blommor och dagens fångst på fiskavdelningen. Marknaden är full av liv och ger ett härligt möte med lokalbefolkningen. Vi fortsätter längs strandpromenaden till den gamla stadskärnan där man ser massor av gamla hus klädda i det finaste kakel i olika stilar. Här ser vi även den medeltida bron, några av stadens 37 kyrkor och det höga tornet Santa Maria Castelo som kännetecknar Tavira.

Vita prydliga kvarter och lila blommor i Tavira, Portugal.
Bild: Charmiga gator i Tavira

På eftermiddagen besöker vi Praia do Barril strax utanför Tavira som tidigare beboddes av fiskare. Vi kommer höra om livet i byn, tonfiskindustrin som varit otroligt viktig för staden, men som helt dog under 1960-talet, och dessutom ska vi ta en titt på den klassiska ankarekyrkogården.


Bild: Längs Praia da Barill sträcker de vackra landskapen ut sig

Dag 3: Utflykt i korkområdet på Algarves landsbygd med besök på fabrik och museum (F, M)

När man nämner Portugal kommer man oftast att tänka på portvin, Madeiravin och kork. Kork är gjord av barken från Quercus Suber, bättre känd som korkek, och har använts som material i fiskeredskap i Kina, Egypten och Persien sedan 3000-talet f. Kr.

Portugal är världens största producent av kork med en odlingsyta på cirka 7 350 km², och står också för hela 50% av världens korkförbrukning. Vi känner förstås mest igen korken för dess funktion i vinflaskor, men idag har korkindustrin i Portugal hittat andra nischer än bara de traditionella vinkorkarna. Kork används idag till både smycken, skor, kläder och byggisolering. Man kan också hitta kork i rymden, i form av isolering av satelliter. Kork betraktas som en av de få byggnadsmaterial som har en positiv miljöpåverkan. Det tar ungefär 20 år innan man kan avbarka korkeken, och man måste därtill vänta 9-12 år mellan varje avbarkning. Korkeken kan leva i över 200 år och det enda den behöver är sol och vatten. Därmed får man verkligen betrakta korkeken som en sann miljöhjälte!

På vår utflykt till São Brás de Alportel på Algarves vackra och bergiga landsbygd får vi veta mer om den fantastiska korkeken när vi besöker det trevliga korkmuseet Museu da Cortica. Korkindustrin i São Brás de Alportel går hela vägen tillbaka till 1800-talet när staden var en av världens största korkproducenter. Utöver den historiska och botaniska utställningen får vi också se hur processen ser ut när korkeken förvandlas till bland annat vinkorkar. Vi får också möjlighet att lära oss mer om och smaka på en annan av Algarves kännetecken, arbutussnapsen Aguardente Medronheira. Den tillverkas endast i Algarve och en av de allra bästa versionerna kommer från bergen runt São Brás de Alportel.

Korkproduktion i Tavira i Portugal.
Bild: I Tavira är detta en mycket vanlig syn – de mäktiga korkekarna och dess torkade bark 

Dag 4: Utflykt till Sevilla (F, M)

Utöver att Tavira är en fantastisk utgångspunkt under vår resa så har staden också ett perfekt läge endast 15 kilometer från den spanska gränsen och 175 kilometer från vackra Sevilla. Detta gör att vi idag kan åka på en innehållsrik och spännande utflykt, där vi får en liten förnimmelse av det vidunderliga Andalusien. Flamencon är kärnan i Andalusiens själ, och utöver att Sevilla är en av de vackraste och mest spännande städer i Spanien erbjuder den också flera möjligheter att ta del av den fascinerande folkdansen. På utflykten får du också se ett par av stadens viktigaste monument, såsom katedralen med Giralda på toppen av kyrktornet, det moriska slottet Alcazar, det judiska kvarteret, torget Plaza de España och floden Guadalquivir.

Spanska byn Sevilla med bron över kanalen i Andalusien.
Bild: Plaza de España i Sevilla bjuder på spektakulär arkitektur

Tillsammans med reseledaren vandrar vi genom Sevillas gator och kommer till det legendariska judiska kvarteret Santa Cruz som är välkänt från operorna Carmen, Don Juan och Barberaren i Sevilla. År 1492 fördrev drottning Isabella judarna från Spanien, men kvarterets smala gränder och charmerande små torg med väldoftande apelsinträd är fortfarande i hög grad välbevarade. Att bo i Santa Cruz är mycket eftertraktat men långt ifrån billigt, så det är primärt Sevillas överklass som bor i området. Kvarteret är dessutom fyllt med små, charmerande uteserveringar och restauranger, var vi har tid att äta lunch på egen hand.

Dag 5: Ledig dag (F, M)

Denna dag är fri att tillbringa på egen hand i Tavira. Tavira är beläget i naturreservatet Ria Formosa med öppna landskap, laguner och ett rikt fågelliv.

Dag 6: Ledig dag eller extrautflykt till Faro med tåg, lunch och vin (F, L*vid extrautflykt, M)

Idag tar vi som vill sikte på den gamla charmerande staden Faro. Cidade Velha är namnet på den gamla stadsdelen, och redan när vi passerar stadsporten Arco da Vila slås vi av charmen från kvarteren som har anor tillbaka till romarnas och morernas tid. Överallt på Algarvekusten finns det gamla moriska arvet, och stadsmurarna som omringar den här delen av staden har sitt ursprung på 900-talet.  som kan ses överallt på Algarvekusten. Det är också här vi hittar stadens katedral med det gamla klostret som i dag är ett arkeologiskt museum (eventuell entréavgift betalas direkt på plats).

Reseledaren presenterar sina Farofavoriter och en lunch med vin är inkluderad I dagens utflykt. Efter lunchen avslutas utflykten och du kan nu välja om du vill stanna kvar på egen hand eller ta tåget tillsammans med reseledaren tillbaka till Tavira. 


Bild: Vyn över vackra Faro och Ria Formosa

Vi rekommenderar att du är i hyfsat god fysisk form då dagens extrautflykt innehåller en del promenader.
På avgångarna våren 2024 åker vi tåg till Faro och på höstens avgångar åker vi buss.

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Denna dag är fri att tillbringa på egen hand i Tavira. Reseledaren är gärna behjälplig med tips och råd om bra aktiviteter att ta del av i närområdet för dig som vill upptäcka en större del av fantastiska Algarve. 

Dag 8: Hemresa från Faro (F)

Idag är det dags att ta farväl av Tavira, i alla fall för den här gången. Vi säger tchau och insuper det sista av Portugal innan vi åker till flygplatsen i Faro och vidare hem till Sverige med många nya resminnen av den gemytliga och lättälskade Algarvekusten.

Karta

Geografisk karta över Tavira på Algarvekusten.

Väder

Se vädret i Tavira

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Tavira per år.

Fakta om Tavira

Var ligger Tavira?

Tavira är namnet på den mysiga stad som ligger belägen i den östra delen av Algarvekusten i södra Portugal. Till ytan är Tavira 607 km² och staden kännetecknas av att vara en mindre pittoresk by som attraherar många besökare, men som står några utan större hotellkomplex och turistområden i sikte. Här hittar du istället många mysiga torg med restauranger och kaféer, och strax utanför staden ligger den 12 kilometer långa ön Ilha de Tavira som med sina långa sandstränder erbjuder fantastiska badmöjligheter i vackra omgivningar. Det är med andra ord inte svårt att förstå varför turismen är en av stadens största näringsgrenar.

Hur många bor här?

I staden bor det omkring 11 000 människor, men räknat till hela kommunen har Tavira cirka 25 0000 invånare.

Hur är vädret och klimatet?

På Tavira råder ett behagligt medelhavssklimat som karaktäriseras av varmt och soligt väder. Somrarna är varma med medeltemperaturer omkring 28 grader och milda vintrar med medeltemperatur på cirka 15 grader.

Hur tar jag mig runt?

Från Tavira går det både gott om bussar och tåg till kringliggande orter, bland annat till Faro – Algarvekustens största stad - och till huvudstaden Lissabon. För endast 3,20€ per väg kan du med det regionala tåget åka till Faro som ligger omkring 40 kilometer (35 min) från Tavira. Önskar du hellre färdas med buss kostar samma resa 4,45€ per väg och tar uppemot en timme. Det är heller inga problem att få tag på en taxi, och vid flygplatsen i Faro ligger även flera hyrbilsfirmor om du hellre önskar köra på egen hand. Tänk dock på att det om du bor centralt kan räcka gott med att upptäcka staden till fots och med lokaltrafik.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Generellt har nästan alla butiker, affärer och tjänster på Algarvekusten öppet mellan 09:00–19:00 på vardagarna. På lördagar hålls det mesta öppet mellan 09:00–13:00, medan det inte är ovanligt att de flesta butiker och affärer är stängda på helgerna. Restaurangerna här har normalt sett öppet vid lunch och under kvällstid. Större shoppingcentrum och gallerior med tillhörande butiker och restauranger har vanligtvis ofta öppet något längre på dagarna, ibland så sent som till 23:00 på kvällen.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
28/9 - 5/10Se flygtider Stockholm - ArlandaTavira – Portugals privata pärla17 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 50 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Faro t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Vila Galé Albacora i dubbelrum med balkong/terrass
• Halvpension inkl. ett glas vin och vatten till middagen
• Utflykt till Sevilla (inkl. entré till Sevillas katedral)
• Utflykt till Algarves korkområde (inkl. entré till korkmuseum)
• Utflykt till Praia Do Barill med tåg och stadsvandring i Tavira 
• Svensktalande reseledare
• Transport enligt program

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 4 595 kr
• Extrautflykt till Faro med tåg, vin och lunch, från 795 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr
• Stadsskatt, cirka €2/person per natt (betalas direkt till hotellet)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post)

Extrautflykten ska beställas hemifrån vid bokning eller senast en månad innan avresa.

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor