Skip to main content

Tavira - Portugals privata pärla

små smala gränder med vackra husväggar och blommor på resa i tavira
romersk bro över azurblått hav i tavira på resa till portugal
man njuter av omgivningarna och fontänen på resa till tavira
upplev tavira och dess vackra miljöer på resa till portugal
småbåtshamn i tavira med uteservering och färgade hus på resa till portugal
sandstrand och blått hav med små idylliska hus på resa till tavira
hamn med båtar och palmer i kvällsskrud på resa i tavira
storstad med vackra fasader och torn i solnedgången på resa till tavira
Pris från:
10 995:-
Dagar:8
Boka resa

Resa till södra Portugal med boende i gemytliga Tavira 2021 & 2022

På denna rundresa längs med Portugals solrika sydkust besöker vi flera av områdets historiska städer och njuter av den omväxlande naturen som Portugals sydligaste område bjuder på, med stränder, lantlig idyll och frodiga berg.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Tavira:

  • 4-stjärnigt boende i Tavira
  • Utflykt till Algarvekustens välkända korkområde
  • Gränsöverskridande besök i Spaniens Sevilla
  • Guidade turer genom gemytliga Faro och Olhão

Vid Portugals sydligaste kulturgruva

Algarvekusten har år 2015 utsetts till Europas bästa stranddestination vid Europe Travel Awards, och vi kan lätt förstå varför. Inkluderat i resan åker vi också på utflykt till Andalusiens kanske vackraste stad, Sevilla, och under hela vistelsen bor vi på ett 4-stjärnigt, havsnära hotell i Tavira, med inkluderad halvpension.

Algarvekusten är känd för sina många vackra, gyllene sandstränder, flankerade av höga klippor och små, idylliska hamnstäder där livet går sin stilla gång. Tavira, som blir vårt hem under veckan på Algarvekusten, kallas också för Algarves Venedig, tack vare dess många kanaler. Vi inkvarterar oss på hotellet Vila Galé Albacora, som har ett fantastiskt läge med närhet till havet. Alla rum på detta prisbelönta och miljöfokuserade hotell erbjuder balkong eller terrass och hotellet har bra faciliteter såsom en stor utomhuspool, bar och spa-avdelning.

Utflykterna på rundresan ger oss en inblick i vardagslivet i städerna på Algarvekusten, och vi toppar utflyktsprogrammet med ett besök i Spanien och Andalusiens temperamentsfulla huvudstad, Sevilla.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Faro och transport till hotellet (M)
Dag 2: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 3: Utflykt till ”korkområdet” på Algarves landsbygd (F, M)
Dag 4: Utflykt till Sevilla (F, M)
Dag 5: Utflykt till Faro och Olhao (F, M)
Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till Lagos och Sagres (F, M)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Silves och Serra de Monchique (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Faro och transport till hotellet (M)

Vår svensktalande reseledare möter oss på flygplatsen i Faro och tillsammans åker vi till vårt hotell, Vila Galé Tavira.

Dag 2: Ledig dag till egna aktiviteter (F, M)

Första dagen i Tavira får du möjligheten att uppleva staden på egen hand.

Vita prydliga kvarter och lila blommor i Tavira, Portugal.
Bild: Charmiga gator i Tavira

Dag 3: Utflykt i korkområdet med besök på fabrik och museum (F, M)

När man nämner Portugal kommer man oftast att tänka på portvin, Madeiravin och kork. Kork är gjord av barken från Quercus Suber, bättre känd som korkek, och har använts som material i fiskeredskap i Kina, Egypten och Persien sedan 3000-talet f. Kr.

Portugal är världens största producent av kork, med en odlingsyta på ca 7 350 km2, och står för 50% av världens korkförbrukning. Vi känner mest igen kork för dess användning i vinflaskor, men idag har korkindustrin i Portugal hittat andra nischer än bara de traditionella vinkorkarna. Kork används idag till smycken, skor, kläder och byggisolering. Man kan också hitta kork i rymden, i form av isolering av sateliter. Kork betraktas som en av de få byggnadsmaterial som har en positiv miljöpåverkan. Det tar ca 20 år innan man kan avbarka korkeken, och man måste vänta 9-12 år mellan varje avbarkning. Korkeken kan leva i över 200 år och det enda den behöver är sol och vatten. Korkeken är därmed en sann miljöhjälte.

På vår utflykt till Sao Brás de alportel, på Algarves vackra och bergiga landsbygd, får vi veta mer om den fantastiska korkeken när vi besöker det trevliga korkmuseet - Museu da Cortica(entré inkl.). Korkindustrin i Sao Brás de Alportel går enda tillbaka till 1800-talet, när staden var en av världens största korkproducenter. Utöver den historiska och botaniska utställningen får vi också se hur korkeken förvandlas till bl.a. vinkorkar. Vi får också möjlighet att lära oss mer om och smaka på en annan av Algarves kännetecken, arbutus-snapsen Aguardente Medronheira. Den tillverkas endast i Algarve och en av de allra bästa versionerna kommer från bergen runt Sao Brás de Alportel.

Korkproduktion i Tavira i Portugal.
Bild: Bark från korkträd

Dag 4: Utflykt till Sevilla (F, M)

Utöver att Tavira är en fantastisk utgångspunkt under vår resa så har staden också ett fantastiskt läge, endast 15 km från den spanska gränsen och 175 km från Sevilla. Detta gör att vi idag kan åka på en innehållsrik och spännande utflykt, där vi får en liten förnimmelse av det vidunderliga Andalusien. Andalusiens själ är flamenco, och utöver att Sevilla är en av de vackraste och mest spännande städer i Spanien - så erbjuder den också flera möjligheter till att se den fascinerande folkdansen. På utflykten får du också se ett par av stadens viktigaste monument, såsom katedralen med Giralda på toppen av kyrktornet, det moriska slottet Alcazar, det judiska kvarteret, torget Plaza de España och floden Guadalquivir.

Spanska byn Sevilla med bron över kanalen i Andalusien.
Bild: Plaza de España i Sevilla

Tillsammans med reseledaren vandrar vi genom Sevillas gator och kommer till det legendariska judiska kvarteret Santa Cruz som är välkänt från operorna Carmen, Don Juan och Barberaren i Sevilla. År 1492 fördrev drottning Isabella judarna från Spanien, men kvarterets smala gränder och charmerande små torg med väldoftande apelsinträd är fortfarande i hög grad välbevarade. Det är väldigt attraktivt att bo i Santa Cruz - men långt ifrån billigt - så det är primärt Sevillas överklass som bor i området. Kvarteret är dessutom fyllt med små, charmerande uteserveringar och restauranger, var vi har tid att äta lunch på egen hand.

Dag 5: Utflykt till Faro och Olhão (F, M)

Idag ska vi besöka två av Taviras närliggande städer; Faro och Olhão.

Cidade Velha är namnet på Faros gamla stadsdel, som omges av en mur från 800-talet och som bjuder på en spännande historia. Det är också i den här gamla stadsdelen som vi hittar stadens katedral och det gamla klostret som idag är omgjort till ett arkeologiskt museum.

Olhão är en välbesökt stad under sommaren av badturister som njuter av de härliga östränderna som ligger utspridda utanför kusten och som nås med hjälp av taxibåtar. Vid änden av den långa, fina strandpromenaden besöker vi de två marknadsbyggnaderna där det säljs dagsfärsk fisk. Dagens utflyktsmål ger oss en bra inblick i vardagslivet längs den solskinande Algarvekusten.

Dag 6: Ledig dag eller extra utflykt till Cabo de Sao Vicente, Sagres och Lagos (F, M)

Idag erbjuder vi en extra utflykt till Europas sydvästligaste punkt, Cabe de Sao Vicente. Men vi börjar dagen i Lagos, som hade sin storhetstid under de portugisiska upptäcktsresorna när Henrik Sjöfararen gjorde Lagos till en viktig flottbas. Än idag är Lagos en mycket betydelsefull hamnstad. Lagos var också platsen där man öppnade Europas första slavmarknad.

Nästa stopp blir Sagres, en pittoresk liten fiskeby som är uppkallad efter den stora fästning som ursprungligen blev uppförd efter order från Henrik Sjöfararen. Det påstås att han hade sin berömda navigationsskola här, men den myten har aldrig blivit bekräftad. Fästningen(entré inkl.) är känd för sin gigantiska vindkompass, Rosa dos Ventos, som är hela 43 meter i diameter. Från Sagres och Sagres-fästningen fortsätter vi till Cabo de Sao Vicente, där Europas fastland tar slut. På den över 60 meter höga klippan över Atlanten, med en av Europas största fyrar, låter vi oss bli betagna av naturens krafter, och vi kan garantera fantastiska motiv för både ögats och kamerans lins.

Cabo Sao Vicente i solnedgången med fyren på klippan, Algarvekusen.
Bild: Cabo de Sao Vicente

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Serra de Monchique och Silves (F, M)

Dagen idag är till fri planering i Tavira, eller så kan du välja att delta på utflykten till den vulkaniska bergskedjan Serra de Monchique, den lilla marknadsbyn Monchique belägen i bergen med samma namn, samt Algarves moriska huvudstad Silves.

Serra de Monchique är bergskedjan som skyddar Algarve från nordvinden. Den är 902 meter på sin högsta punkt, och utan tvivel ett av de mest betagande landskapen i Portugal. Den charmerande lilla byn Monchique ligger 485 meter över havet, och är känd för sitt trähantverk och arbutus-snapsen "Aguardente Medronheira".

Grön natur och berg i Monchique, Portugal.
Bild: Den frodiga naturen i Serra de Monchique

Silves, som en gång var morernas viktigaste stad i Algarve. Silves var inte bara ett makt- och handelscentrum utan också ett viktigt kulturellt centrum. Den imponerande röda sandstensborgen har varit skådeplats för många historiska och dramatiska händelser. Silves kommer garanterat ta dig tillbaka i tiden på ett förtrollande sätt.

Den vackra staden Silves med fortet i Algarve, långtidssemester i Portugal.
Bild: Staden Silves

Dag 8: Hemresa från Algarve (F)

Efter frukost är det dags att säga farväl till Algarvekusten för den här gången. Vi åker till flygplatsen i Faro och vidare hem till Sverige igen.

Karta

Geografisk karta över Tavira på Algarvekusten.

Väder

Se vädret i Tavira

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Tavira per år.

Fakta om Tavira

Var ligger Tavira?

Tavira är namnet på den mysiga staden som ligger belägen i östra delen av Algarvekusten, i södra Portugal. Till ytan är Tavira 607 km2 och staden kännetecknas just för att vara en mindre pittoresk by, utan större hotellkomplex och turismområden i sikte. Här hittar du istället många mysiga torg med restauranger och caféer och strax utanför staden ligger den 12 km långa ön Ilha de Tavira som med sina långa sandstränder erbjuder fantastiska badmöjligheter i vackra omgivningar. Det är med andra ord inte svårt att förstå varför turismen är en av stadens största näringsgrenar.

Hur många bor här?

I staden bor det omkring 11 000 människor, men räknat till hela kommunen har Tavira ca 25 0000 invånare.

Hur är vädret och klimatet?

På Tavira råder ett behagligt medelhavssklimat som karaktäriseras av varmt och soligt väder. Somrarna är varma med medeltemperaturer omkring 28 grader och milda vintrar med medeltemperatur på ca 15 grader.

Hur tar jag mig runt?

Från Tavira går det både gott om bussar och tåg till kringliggande orter, bland annat till Faro – Algarvekustens största stad - och till huvudstaden Lissabon. För endast 3,20 euro per väg kan du med det regionala tåget åka till Faro som ligger omkring 40 km (35 min) från Tavira. Önskar du hellre färdas med buss kostar samma resa 4,45 euro per väg och tar ca en timme. Det är heller inga problem att få tag på en taxi här och vid flygplatsen i Faro ligger även flera hyrbilsfirmor om du hellre önskar köra på egen hand. Tänk dock på att om du bor centralt kan det gott räcka med att upptäcka staden till fots och med lokaltrafik.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Generellt har nästan alla butiker, affärer och tjänster på Algarvekusten öppet mellan 09.00 – 19.00 på vardagarna. På lördagar hålls det mesta öppet mellan 09.00 – 13.00 medan det inte är ovanligt att de flesta butiker och affärer är stänga på helgerna. Restaurangerna här har normalt sett öppet vid lunch och under kvällstid. Större shoppingcentrum och gallerior med innehållande butiker och restauranger har vanligtvis ofta öppet något längre på dagarna, ibland så sent som till 23.00 på kvällen.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
27/4 - 4/5Se flygtider KöpenhamnTavira - Portugals privata pärla (Köpenhamn)10 995:-Fåtal platser kvar
27/4 - 4/5Se flygtider Stockholm - ArlandaTavira - Portugals privata pärla10 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 50 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Faro t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på  Vila Galé Tavira 4* med balkong eller terrass
• Halvpension med vin till middagen
• Utflykt till Sevilla
• Utflykt till Algarves korkområde
• Städerna Faro och Olhao
• Svensktalande reseledare
• Transport enligt program

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2395 kr
• Utflykt till Silves och Serra de Monchique, 450 kr
• Utflykt till Lagos och Sagres, 450 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot