Skip to main content

Tavira – Portugals privata pärla

små smala gränder med vackra husväggar och blommor på resa i tavira
romersk bro över azurblått hav i tavira på resa till portugal
man njuter av omgivningarna och fontänen på resa till tavira
upplev tavira och dess vackra miljöer på resa till portugal
småbåtshamn i tavira med uteservering och färgade hus på resa till portugal
sandstrand och blått hav med små idylliska hus på resa till tavira
hamn med båtar och palmer i kvällsskrud på resa i tavira
storstad med vackra fasader och torn i solnedgången på resa till tavira
Pris från:
10 495:-
Dagar:8
Boka resa

Resa till södra Portugal med boende i gemytliga Tavira 2022

På denna kulturresa på Portugals solrika sydkust besöker vi flera av områdets historiska städer och njuter av den omväxlande naturen som Portugals sydligaste område bjuder på, med både vackra stränder, lantlig idyll och frodiga berg.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Tavira:

  • Fyrstjärnigt boende i Tavira
  • Utflykt till Algarvekustens välkända korkområde
  • Gränsöverskridande besök i spanska Sevilla
  • Guidade turer genom gemytliga Faro och Olhão

Vid Portugals sydligaste kulturgruva

Algarvekusten utsågs år 2015 till Europas bästa stranddestination vid Europe Travel Awards, och vi kan lätt förstå varför. Bara detta är anledning nog att besöka underbara Tavira. Under denna resa åker vi också på utflykt till Andalusiens kanske vackraste stad, Sevilla, och under hela vistelsen bor vi på ett fyrstjärnigt havsnära hotell i Tavira med inkluderad halvpension.

Algarvekusten är känd för sina många vackra gyllene sandstränder, flankerade av höga klippor och små idylliska hamnstäder där livet går sin stilla gång. Tavira, som blir vårt hem under veckan på Algarvekusten, kallas också för Algarves Venedig tack vare dess många kanaler. Vi inkvarterar oss på hotellet Vila Galé Tavira, som har ett fantastiskt läge med närhet till havet.

Utflykterna på rundresan ger oss en inblick i vardagslivet i städerna på Algarvekusten, och vi toppar utflyktsprogrammet med ett besök i Spanien och Andalusiens temperamentsfulla huvudstad Sevilla.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Faro och transport till hotellet (M)
Dag 2: Promenad i Tavira med besök på marknaden (F, M)
Dag 3: Utflykt till korkområdet på Algarves landsbygd (F, M)
Dag 4: Utflykt till Sevilla (F, M)
Dag 5: Utflykt till Faro och Olhao (F, M)
Dag 6: Utflykt till Lagos och Sagres (F, M)
Dag 7: Ledig dag eller extrautflykt till Vila Real de Santo Antonio med båttur och lunch (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Faro och transport till hotellet (M)

Vår svensktalande reseledare möter oss på flygplatsen i Faro och tillsammans åker vi till vårt hotell Vila Galé Tavira.

Dag 2: Promenad i Tavira med besök på marknaden (F, M)

Första dagen i Tavira ska vi lära känna staden lite bättre på en liten promenad med reseledaren. Vårt hotell ligger mittemot Taviras stora inomhusmarknad med utsikt över saltbassängerna och bara några få minuters promenad från Gilãofloden och den gamla stadskärnan. Vi börjar med ett besök på marknaden där vi möts av säsongens färska frukt och grönt, färgglada blommor och dagens fångst på fiskavdelningen. Marknaden är full av liv och ger ett härligt möte med lokalbefolkningen. Vi fortsätter längs strandpromenaden till den gamla stadskärnan där man ser massor av gamla hus klädda i det finaste kakel i olika stilar. Här ser vi även den medeltida bron, några av stadens 37 kyrkor och det höga tornet Santa Maria Castelo som kännetecknar Tavira. Efter vår promenad med reseledaren har du tid på egen hand att hitta en restaurang till lunch, kolla i någon av de små butikerna eller vandra hemåt igen.

Vita prydliga kvarter och lila blommor i Tavira, Portugal.
Bild: Charmiga gator i Tavira

Dag 3: Utflykt i korkområdet på Algarves landsbygd med besök på fabrik och museum (F, M)

När man nämner Portugal kommer man oftast att tänka på portvin, Madeiravin och kork. Kork är gjord av barken från Quercus Suber, bättre känd som korkek, och har använts som material i fiskeredskap i Kina, Egypten och Persien sedan 3000-talet f. Kr.

Portugal är världens största producent av kork med en odlingsyta på cirka 7 350 km², och står också för hela 50% av världens korkförbrukning. Vi känner förstås mest igen korken för dess funktion i vinflaskor, men idag har korkindustrin i Portugal hittat andra nischer än bara de traditionella vinkorkarna. Kork används idag till både smycken, skor, kläder och byggisolering. Man kan också hitta kork i rymden, i form av isolering av satelliter. Kork betraktas som en av de få byggnadsmaterial som har en positiv miljöpåverkan. Det tar ungefär 20 år innan man kan avbarka korkeken, och man måste därtill vänta 9-12 år mellan varje avbarkning. Korkeken kan leva i över 200 år och det enda den behöver är sol och vatten. Därmed får man verkligen betrakta korkeken som en sann miljöhjälte!

På vår utflykt till São Brás de Alportel på Algarves vackra och bergiga landsbygd får vi veta mer om den fantastiska korkeken när vi besöker det trevliga korkmuseet Museu da Cortica. Korkindustrin i São Brás de Alportel går hela vägen tillbaka till 1800-talet när staden var en av världens största korkproducenter. Utöver den historiska och botaniska utställningen får vi också se hur processen ser ut när korkeken förvandlas till bland annat vinkorkar. Vi får också möjlighet att lära oss mer om och smaka på en annan av Algarves kännetecken, arbutussnapsen Aguardente Medronheira. Den tillverkas endast i Algarve och en av de allra bästa versionerna kommer från bergen runt São Brás de Alportel.

Korkproduktion i Tavira i Portugal.
Bild: Bark från korkträd

Dag 4: Utflykt till Sevilla (F, M)

Utöver att Tavira är en fantastisk utgångspunkt under vår resa så har staden också ett perfekt läge endast 15 kilometer från den spanska gränsen och 175 kilometer från vackra Sevilla. Detta gör att vi idag kan åka på en innehållsrik och spännande utflykt, där vi får en liten förnimmelse av det vidunderliga Andalusien. Flamencon är kärnan i Andalusiens själ, och utöver att Sevilla är en av de vackraste och mest spännande städer i Spanien erbjuder den också flera möjligheter att ta del av den fascinerande folkdansen. På utflykten får du också se ett par av stadens viktigaste monument, såsom katedralen med Giralda på toppen av kyrktornet, det moriska slottet Alcazar, det judiska kvarteret, torget Plaza de España och floden Guadalquivir.

Spanska byn Sevilla med bron över kanalen i Andalusien.
Bild: Plaza de España i Sevilla

Tillsammans med reseledaren vandrar vi genom Sevillas gator och kommer till det legendariska judiska kvarteret Santa Cruz som är välkänt från operorna Carmen, Don Juan och Barberaren i Sevilla. År 1492 fördrev drottning Isabella judarna från Spanien, men kvarterets smala gränder och charmerande små torg med väldoftande apelsinträd är fortfarande i hög grad välbevarade. Att bo i Santa Cruz är mycket eftertraktat men långt ifrån billigt, så det är primärt Sevillas överklass som bor i området. Kvarteret är dessutom fyllt med små, charmerande uteserveringar och restauranger, var vi har tid att äta lunch på egen hand.

Dag 5: Utflykt till Faro och Olhão (F, M)

Idag ska vi besöka två av Taviras närliggande städer; Faro och Olhão.

Cidade Velha är namnet på Faros gamla stadsdel, som omges av en mur från 800-talet och som bjuder på en spännande historia. Det är också i den här gamla stadsdelen som vi hittar stadens katedral och det gamla klostret som idag är omgjort till ett arkeologiskt museum.

Olhão är en välbesökt stad, och särskilt under sommaren när de många badturister njuter av de härliga östränderna utspridda utanför kusten som enbart nås med hjälp av taxibåtar. Vid änden av den långa, fina strandpromenaden besöker vi de två marknadsbyggnaderna där det säljs dagsfärsk fisk. Dagens utflyktsmål ger oss en bra inblick i vardagslivet längs den soldränkta Algarvekusten.

Dag 6: Utflykt till Cabo de São Vicente, Sagres och Lagos (F, M)

Idag ska vi på utflykt till Europas sydvästligaste punkt, Cabe de São Vicente, men vi börjar dagen i Lagos – staden som hade sin storhetstid under de portugisiska upptäcktsresorna när Henrik Sjöfararen gjorde den till en viktig flottbas. Det var också platsen där man öppnade Europas första slavmarknad, och även om det tack och lov har förändrats är Lagos än idag en mycket betydelsefull hamnstad.

Nästa stopp blir Sagres, en gammal fiskeby som utvecklats till något av ett surfarparadis och som är uppkallad efter den stora fästning som ursprungligen uppfördes på order av Henrik Sjöfararen. Det påstås att han hade sin berömda navigationsskola här, men den myten har aldrig blivit bekräftad. Fästningen är känd för sin gigantiska vindkompass, Rosa dos Ventos, som är hela 43 meter i diameter. Från Sagres och fästningen fortsätter vi till Cabo de São Vicente, där Europas fastland tar slut. På den över 60 meter höga klippan över Atlanten, med en av Europas största fyrar beundras vi av naturens krafter, och vi kan garantera fantastiska motiv för både ögats och kamerans lins.

Cabo Sao Vicente i solnedgången med fyren på klippan, Algarvekusen.
Bild: Cabo de São Vicente

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Vila Real de Santo Antonio med båttur och lunch (F, L, M)

Denna dag är fri att tillbringa på egen hand i Tavira, eller så kan du välja att delta på utflykten till Vila Real de Santo Antonio med båttur. Vi kör till den portugisisk-spanska gränsstaden Vila Real de Santo Antonio. Här går vi till sjöss och tar en tur på floden Guadiana, som är den naturliga gränsen mellan Portugal och Spanien. Under tiden ser vi den medeltida byn Castro Marim från havet, det rika fågellivet och markerna runt floden. Tillbaka i Vila Real de Santo Antonio är det dags för en lunch innan vi ges tid att på egen hand utforska staden. 

Dag 8: Hemresa från Faro (F)

Idag är det dags att ta farväl av Tavira, i alla fall för den här gången. Vi säger tchau och insuper det sista av Portugal innan vi åker till flygplatsen i Faro och vidare hem till Sverige med många nya resminnen av den gemytliga och lättälskade Algarvekusten.

Karta

Geografisk karta över Tavira på Algarvekusten.

Väder

Se vädret i Tavira

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Tavira per år.

Fakta om Tavira

Var ligger Tavira?

Tavira är namnet på den mysiga stad som ligger belägen i den östra delen av Algarvekusten i södra Portugal. Till ytan är Tavira 607 km² och staden kännetecknas av att vara en mindre pittoresk by som attraherar många besökare, men som står några utan större hotellkomplex och turistområden i sikte. Här hittar du istället många mysiga torg med restauranger och kaféer, och strax utanför staden ligger den 12 kilometer långa ön Ilha de Tavira som med sina långa sandstränder erbjuder fantastiska badmöjligheter i vackra omgivningar. Det är med andra ord inte svårt att förstå varför turismen är en av stadens största näringsgrenar.

Hur många bor här?

I staden bor det omkring 11 000 människor, men räknat till hela kommunen har Tavira cirka 25 0000 invånare.

Hur är vädret och klimatet?

På Tavira råder ett behagligt medelhavssklimat som karaktäriseras av varmt och soligt väder. Somrarna är varma med medeltemperaturer omkring 28 grader och milda vintrar med medeltemperatur på cirka 15 grader.

Hur tar jag mig runt?

Från Tavira går det både gott om bussar och tåg till kringliggande orter, bland annat till Faro – Algarvekustens största stad - och till huvudstaden Lissabon. För endast 3,20€ per väg kan du med det regionala tåget åka till Faro som ligger omkring 40 kilometer (35 min) från Tavira. Önskar du hellre färdas med buss kostar samma resa 4,45€ per väg och tar uppemot en timme. Det är heller inga problem att få tag på en taxi, och vid flygplatsen i Faro ligger även flera hyrbilsfirmor om du hellre önskar köra på egen hand. Tänk dock på att det om du bor centralt kan räcka gott med att upptäcka staden till fots och med lokaltrafik.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Generellt har nästan alla butiker, affärer och tjänster på Algarvekusten öppet mellan 09:00–19:00 på vardagarna. På lördagar hålls det mesta öppet mellan 09:00–13:00, medan det inte är ovanligt att de flesta butiker och affärer är stängda på helgerna. Restaurangerna här har normalt sett öppet vid lunch och under kvällstid. Större shoppingcentrum och gallerior med tillhörande butiker och restauranger har vanligtvis ofta öppet något längre på dagarna, ibland så sent som till 23:00 på kvällen.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
5/10 - 12/10Se flygtider KöpenhamnTavira - Portugals privata pärla från Köpenhamn10 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
5/10 - 12/10Se flygtider Stockholm - ArlandaTavira - Portugals privata pärla10 995:-Fullbokad
19/10 - 26/10Se flygtider KöpenhamnTavira - Portugals privata pärla från Köpenhamn10 495:-SÄND FÖRFRÅGAN
19/10 - 26/10Se flygtider Stockholm - ArlandaTavira - Portugals privata pärla10 495:-SÄND FÖRFRÅGAN

På den här resan är antalet deltagare max 50 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Faro t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Vila Galé Tavira 4* med balkong eller terrass
• Halvpension inkl. vin till middagen
• Utflykt till Sevilla
• Utflykt till Algarves korkområde
• Städerna Faro och Olhao
• Utflykt till Lagos och Sagres
• Svensktalande reseledare
• Transport enligt program

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 395 kr
• Utflykt till Vila Real de Santo Antonio med båttur och lunch, 695 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 150 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift på bokningar gjorda via post (gäller inte vid onlinebokningar), 95 kr

De extra utflykterna ska beställas hemifrån vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot