Skip to main content

Vandra i Grekland

8 dagar - pris per person från
16 995:-
Boka resa

Vandringsresa till Grekland och halvön Peloponnesos 2024

Välkommen till en oförglömlig vandringsresa i Grekland på den natursköna halvön Peloponnesos och ön Hydra, där vi självklart även har inkluderat ett besök i Aten. Det är här på Peloponnesos, i hjärtat av Grekland, som vi bjuds på en unik kombination av hisnande natur, historiska skatter och autentisk kultur. Det är en resa där vi kommer att utforska frodiga bergsmassiv, kuststräckor med kristallklart vatten och pittoreska byar som avslöjar Greklands genuina själ.

Därför ska du vandra med oss i Grekland:

  • Expertkunskap om det grekiska fastlandet
  • Besök vid stora antika sevärdheter och unika naturskatter bortom huvudvägarna
  • Upplev det äkta Grekland långt från de turistiga öarna
  • Ta del av den fantastiska grekiska naturen och få en inblick i både historia och folklore

Peloponnesos – orörd och fantastisk natur

Peloponnesos täcks av frodiga gröna berg och är fortfarande för många en oupptäckt juvel och en välbevarad hemlighet – tack och lov. Det är en fantastisk del av Grekland som man inte bör missa att uppleva. Regionen bjuder på enastående natur, vackra kuststräckor och frodiga bergsmassiv där doften av tallar, vild oregano och timjan fyller luften. Taygetos- och Parnonbergen sträcker sig tvärs över halvön och skapar ett dramatiskt landskap, och bergsmassiven ger en fantastisk bakgrund till de omgivande dalgångarna och kustlandskapen. Kustlinjerna kantas av både vikar, bukter och pittoreska stränder, och det är inte ovanligt att hitta avskilda stränder med kristallklart vatten som erbjuder en lugn och avkopplande miljö.

Vandringar genom antika miljöer

I Spartaregionen vandrar vi i och runt den medeltida bysantinska staden Mystras, där klostret Pantanassa fortfarande bebos av en grupp nunnor. Vi tar oss också genom den imponerande Vouraikosravinen med sina små floder, vattenfall och pittoreska byar. Här väntar även en underbar tågresa med det berömda kuggstångståget som tar oss från bergen ner till kusten. I den charmiga hamnstaden Nafplio besöker vi det imponerande slottet Palamidi och gör en utflykt till den magnifika antika amfiteatern Epidavros, och vårt äventyr rundas av med ett besök i det gamla Korint och på den charmiga bilfria ön Hydra.

Trivsamma boenden för oförglömliga upplevelser

Vår utgångspunkt för vandringarna är strandhotellet i byn Isthmia, nära Korintkanalen. Här kan vi verkligen njuta av lugnet och avkopplingen efter våra vandringar. Resan avslutas med två nätter i den spännande staden Aten, där du får tid att på egen hand utforska den gamla stadskärnan. Aten väntar på oss som en perfekt avslutning på vår vandringsresa i det autentiska Grekland. Du som inte tidigare upplevt Aten får här ett perfekt smakprov, där du under resans sista lediga dag kan fördriva tiden efter egna preferenser, och du som haft turen att redan sedan innan ha besökt den grekiska huvudstaden blir bjuden på ett kärt återbesök.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Aten och transfer till Isthmia
Dag 2: Vandring till Nafplio med besök på Palamidiborgen och Epidavros (F, M)
Dag 3: Vandring och tågresa genom Vouraikos nationalpark (F, M)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 5: Segling och vandring på ön Hydra (F, M)
Dag 6: Vandring i antika Korinth (F, M)
Dag 7: Anrika Aten på egen hand och gemensam avskedsmiddag (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Aten och transfer till Isthmia

Efter ankomsten till Athen beger vi oss mot Peloponnesos – Greklands största halvö. Vårt hotell ligger vid vattnet inte långt från mynningen av den imponerande och mänskligt skapade kanalen som skiljer Peloponnesos från det övre fastlandet. Redan i antiken fanns tankar på att skapa en passage över den sex kilometer breda landtungan. Kejsar Nero lät år 67 e.Kr. 6 000 judiska krigsfångar påbörja utgrävningen, men hans verk blev aldrig färdigt. Därefter gjorde venetianarna flertalet försök som inte heller de lyckades. Slutligen, år 1893, öppnade Grekland den färdiga förbindelsen, vilket förkortade sjöresan mellan Joniska havet och Pireus (hamnen i Aten) med hela 200 sjömil.


Bild: Panorama över Peloponnesos

Hotellet i Isthmia ligger i lugna omgivningar vid vattnet. Det är en bra utgångspunkt för vandringsdagarna och inbjuder till avkoppling och återhämtning när vi återvänder på eftermiddagarna.

Dag 2: Vandring till Nafplio med besök på Palamidiborgen och Epidaurus (F, M)

På dagens schema står en fantastiskt vacker rutt genom bergen och längs havet ända fram till den turkosblåa viken Karathona.


Bild:
Det grekiska landskapet är lättälskat och perfekt att vandra i

Dagens första stopp blir den underbara och otroligt mysiga hamnstaden Nafplio, som år 1828 blev nationen Greklands första huvudstad efter 400 långa år av osmanskt styre. Med sin överväldigande charm och skönhet förtrollar Nafplio sina besökare. Ett överflöd av restauranger, kaféer, barer och affärer finns längs de livliga små gatorna, på hamnpromenaden och på stadens stämningsfulla torg.


Bild:
Nafplio – Greklands kanske allra vackraste hamnstad

Stadens landmärke från medeltiden, Palamidiborgen, tronar i sin venetianska prakt majestätiskt ovanför själva staden. När vi besöker fästningen får vi njuta av den spektakulära utsikten över Nafplio och det omgivande havet. Det sägs finnas 999 gamla trappsteg upp till borgens ruiner – de bäst bevarade i sitt slag.

På tillbakavägen med bussen gör vi ett stopp och för ett besök vid den världsberömda antika amfiteatern Epidaurus. Det är en av de vackraste arkeologiska sevärdheterna i Grekland och förmodligen den bäst bevarade amfiteatern av dem alla. Den imponerar med sin perfekta akustik och fungerar fortfarande som scen för olika konserter och teateruppsättningar.

Dagens vandring är cirka 5 kilometer lång (100 meter uppför och 100 meter nerför).

Dag 3: Vandring och tågresa genom Vouraikos nationalpark (F, L, M)

Idag tar bussen oss västerut längs Korintiska viken och Achaiaregionens gröna bergsmassiv. Från hamn- och stationsstaden Diakofto börjar vår vandring genom den natursköna Vouraikosravinen. Vägen följer spåret för det lilla tandhjulståget som sägs vara den mest spektakulära tågrutten på hela Balkanhalvön, och här tar vi plats för en resa utöver det vanliga.


Bild: Den vackra Vouraikosravinen med grönskande omgivningar

Tåget går upp till bergsstaden Kalávryta, en populär skidort om vintern som många besöker om sommaren för att njuta av den svala bergsluften. Kalávryta bär på en grym och tragisk historia från andra världskriget, då tyska soldater dödade alla pojkar och män i staden. Bara fem kilometer från Kalavrita hittar vi Zachlorou, som är en pittoresk liten stationsstad belägen mitt i ravinen. Även här satte tyskarnas närvaro djupa spår. I december 1942 brändes den gamla staden ner och idag finns det endast några hus, tavernor och kaféer runt den lilla stationsbyggnaden. Här tar vi en paus innan vi får möjlighet att gå ombord på tåget. Långsamt rör vi oss genom den imponerande naturen, ner genom den pittoreska dalgången längs forsande floder, vattenfall och tät skog.  


Bild: Vouraikos nationalpark bjuder på enastående vyer över de små byarna

Vid kusten väntar vår buss som tar oss tillbaka till Isthmia.

Dagens vandring är cirka 12,5 kilometer lång (620 meter uppför och 300 meter nerför).

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

För att vi ska kunna njuta av våra vandringsupplevelser på bästa sätt krävs det förstås också tid för återhämtning. När vi lärt känna Peloponnesos vandringsleder lite bättre under resans första dagar nyttjar vi denna dag åt avslappning och semesterlugn. Vårt hotell på första parkett mot stranden längs Saronska viken utgör en perfekt oas för sol, bad och avkoppling, och den som hellre letar sig ut på egna äventyr kan med fördel fråga reseledaren om tips på bra aktiviteter i närområdet. Knappt en mil bort ligger spaorten Loutráki, om det är bad i varma källor som står överst på din önskelista, och vill du ut i naturen på egen hand finns mängder av ytterligare vandringsleder. Njut av dagen!

Dag 5: Segling och vandring på ön Hydra (F, M)

När man pratar om Grekland är det nästan underförstått att man syftar på landets otroliga mängd öar. Därför är öarna självklart även en del av denna resa. Ön Hydra är en del av de Saroniska öarna och är riktigt speciell. Här är det nämligen inte tillåtet att köra bil, vilket är anledningen till att den lilla ön innehar cirka 500 åsnor. För vissa kanske ön dessutom är bekant med anledning av den amerikanske sångaren och poeten Leonard Cohen, som här hade ett sommarhus och som ofta refererade till Hydra i sina verk.


Bild: Charmiga Hydra är oemotståndligt vackert

Huvudorten på Hydra som är belägen precis vid en liten vik består av traditionella stenhus, och vi upplever den genom de labyrintiska gatorna och gränderna. Här har du friheten att utforska staden själv eller tillsammans med dina medresenärer. Under eftermiddagen seglar vi tillbaka till fastlandet.


Bild: Färger, former och marint liv väntar oss på plats på Hydra

Dagens vandring är cirka 7 kilometer lång (200 meter uppför och 200 meter nerför).

Dag 6: Vandring i antika Korinth (F, M)

Idag, på vår sista vandringsdag, besöker vi det gamla Korinth och dess akropolis, och vi lämnar samtidigt Isthmia bakom oss för att bege oss till resans sista stopp i Aten. I Korinth vandrar vi upp till den antika fästningen och platsens akropolis, som ligger hela 575 meter över havet. På grund av sin strategiskt goda placering vid Korinthiska näset blev Korinth tidigt en av Medelhavsområdets viktigaste handelsstäder. Innan Korinthkanalen var färdigbyggd ville man gärna undvika den farliga seglatsen söder om Peloponnesos, och då tjänade Korinth ett utmärkt syfte som hamnstad för de fartyg som behöva lasta om sina varor. Under antiken blev staden känd för skeppsbyggnad och keramikproduktion, och dessutom var den beryktad för sitt minst sagt blomstrande prostitutionssliv... Platsen har också uppmärksammats genom aposteln Paulus, som adresserade två av sina välkända brev till den tidiga kristna församlingen i just Korinth.

Bild: Häftiga Korinth tar oss tillbaka i historien

Under den sena eftermiddagen tar vi bussen mot miljonstaden Aten och vårt centralt belägna hotell för att sätta verklig guldkant på vårt grekiska äventyr.

Dagens vandring är cirka 8 kilometer lång (330 meter uppför och 150 meter nerför).

Dag 7: Anrika Aten på egen hand och gemensam avskedsmiddag (F, M)

Tiden i Aten är helt din egen, och det gamla stadskärnan är lätt att utforska till fots med de främsta sevärdheterna inom bekvämt avstånd från hotellet. Om det är ditt första besök i den grekiska huvudstaden bör du absolut inte missa att besöka det legendariska Akropolis. Från toppen av denna antika plats kan du njuta av en spektakulär utsikt över den pulserande staden. Ett besök som rekommenderas starkt är också det moderna Akropolismuseet, som ligger precis mittemot själva Akropolis. Byggnaden är enastående och inträdet kostar endast €5/person, med en något lägre kostnad för personer över 65 år.

Du kan också tillbringa dagen i de charmiga gränderna i kvarter som Plaka eller Monastiraki. Plaka, som även är känt som gudarnas kvarter, är den äldsta stadsdelen i Aten och dess labyrintliknande gator leder dig upp mot Akropolis. Här kan du utforska små pittoreska hus, trädgårdar och butiker som har varit en del av stadens historia sedan antiken.


Bild:
 Det majestätiska Akropolis och de små gränderna i de anrika kvarteren gör att upplevelsen i Aten blir mycket speciell 

I kvarteret Monastiraki finner du en rik variation av upplevelser. I närheten av den vackra nyklassicistiska järnvägsstationen från 1895 hittar du mysiga små butiker, kaféer, den bysantinska kyrkan Agia Pantanassa och Tzistarakimoskén. Du kanske till och med får tid att besöka loppmarknaden på Avissiniatorget, där du kan hitta allt från sällsynta antikviteter till begagnade möbler, kläder och smycken. Du kan också unna dig en shoppingtur längs huvudgatan Ermou eller avnjuta en frappé på något av de moderna kaféerna på den fashionabla gatan Kolonaki. Ta även tillfället i akt att smaka en ouzo på något av stadens äldre kaféer. Ett besök på Syntagmaplatsen – hjärtat av staden – rekommenderas också. Här kan du beundra de festligt klädda evzonesvakterna framför det grekiska parlamentet och ta del av deras speciella marsch som utförs varje halvtimme, både dag och natt.

Vi avslutar både vår dag i Aten och hela resan med en gemensam avskedsmiddag, och det på äkta grekiskt vis. Om vädret tillåter sitter vi utomhus på en lokal restaurang med utsikt över Akropolis medan vi avnjuter det grekiska kökets härligheter. Efter många vandrade mil sitter det fint med en god middag i goda vänners lag där vi tillsammans kan se tillbaka på våra minnesvärda upplevelser i det natursköna Grekland.

Dag 8: Hemresa (F)

Under den gångna veckan har vi fått bekanta oss med ett av Greklands mest underbara områden i Grekland, och dessutom har vi fått besöka huvudstaden som grädden på moset. Det har nu blivit tid för oss att bege oss mot flygplatsen för att flyga tillbaka hem till Sverige. Efharisto för nu och på återseende!

Karta

Väder

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
13/10 - 20/10Se flygtider Stockholm - ArlandaVandra i Grekland16 995:-Boka
3/5 - 10/5Se flygtider Stockholm - ArlandaVandra i Grekland17 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 30 personer.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Aten t/r inkl. transfer
• 5 nätter på 4* Kalamaki Beach Hotel i Isthmia
• 2 nätter på 3* Achilleas Hotel i Aten
• 7 x frukost
• 5 x middag
• 1 x avskedsmiddag
• Transport och vandringar enligt programmet
• Svensktalande vandringsguide

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum till 1 person, 2 995 kr/person
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 200 kr/person
• Turistskatt, cirka €7/person per natt (betalas direkt till hotellet) 
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Övernattning Dag 6 - 8

Arion Hotel Aten