Skip to main content

Storslagna Skottland

Status:
Återkommer 2025

Upplev det bästa av Skottland på vår rundresa 2025!

Kulturresor Europa är stolta över att kunna presentera en rundresa som kombinerar den intressanta staden Edinburgh och det storslagna skotska höglandet.

Därför ska du resa med oss på kulturresa till Skottland:

  • Skottlands drömlika högland
  • Whiskydestilleri-besök med provsmakning
  • Edinburghs största sevärdheter
  • Historier om krig och kungligheter vid slottsbesök

Utflykter till höglandet, whiskydestilleri och flera slott

Vår nya resa innehåller allt som kännetecknar en bra kulturresa. I det sägenomspunna Skottland bjuds vi på dramatisk historia, majestätisk natur, spännande anekdoter, lokal atmosfär, gästfrihet och imponerande byggnadsverk. Vi tror oss ha fångat essensen av detta stolta land och rundresan tar oss bl.a. till ett skotskt whiskydestilleri, Loch Ness, Inverness, Fort William och Stirling Castle. Överallt slår den betagande naturen på det skotska höglandet följe med oss. En höjdpunkt på resan är seglatsen på fjorden Loch Linnhe. Vi kommer även att besöka Isle of Skye, den största och nordligaste ön i ögruppen Hebriderna, innan turen fortsätter till Edinburgh.

Bekanta dig med Edinburgh i eget tempo

I Edinburgh bor vi mycket centralt med gångavstånd till det mesta. Här får vi uppleva det vackra slottet Edinburgh Castle, det kända stråket The Royal Mile och naturligtvis finns det utrymme för tid på egen hand.

Kort dagsprogram för resan till Skottland:

Dag 1: Ankomst till Edinburgh, transport till Stirling
Dag 2: Stirling Castle, The Trossachs och längs Loch Lomond till Fort William (F, M)
Dag 3: Båttur på Loch Linnhe, eftermiddagen på Fort William (F, L, M)
Dag 4: Heldagsutflykt till Isle of Skye (F, M)
Dag 5: Fort Augustus, Urquhart Castle vid Loch Ness och kiltskräddare i Inverness (F, M)
Dag 6: Blair Castle och skotskt whiskydestilleri, kvällen på egen hand i Edinburgh (F)
Dag 7: Edinburgh (F)
Dag 8: Hemresa (F)*

F = Frukost L= Lunch M = Middag

Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Edinburgh och transport till Stirling 

Med flyg till Edinburgh där vår kunniga svensktalande reseledare väntar på oss. Transport till Stirling och inkvartering på rundresans första hotell, som ligger centralt i staden.

Lite utanför Stirling finns ett av Skottlands med betydelsefulla slott, Stirling Castle, som från sin klippa skådar ut över hela sju slagfält och staden Stirling. Åtskilliga kungar och drottningar har krönts på slottet och ett par av Skottlands nationalhjältar har anknytning till platsen: kung Robert the Bruce och frihetskämpen William Wallace. Den sistnämnde blev världsberömd 1995 genom filmen Braveheart med Mel Gibson i huvudrollen. Idag betraktar vi det imponerande slottet från utsidan, imorgon tittar vi innanför murarna. 

Bild: Staty av Robert the Bruce, som skådar ut över heden och Stirling Castle


Dag 2: Stirling Castle, The Trossachs och Fort William via Loch Lomond (F, M)

Vi besöker Stirling Castle direkt på förmiddagen och får bl.a. veta mer om slottets betydelse som försvarsfästning, om de många kanonerna vid French Spur och om slottssalen med det fina taket där kungligheter och adliga porträtterades utskurna i ek.

Bild: Glencoe

Sedan går turen via den natursköna nationalparken The Trossachs och längs stranden av Loch Lomond, Skottlands största insjö.  Vi fortsätter över det vackra hedlandskapet och Skottlands mest kända dalgång Glencoe som går genom höga berg. Det var här Glencoemassakern ägde rum under de tidiga morgontimmarna en februaridag 1692. Sent på eftermiddag ankommer vi till Fort William. Inkvartering och middag på hotellet.


Dag 3: Båttur på Loch Linnhe och en eftermiddag i Fort William (F, L, M)

Idag vaknar vi upp i det skotska höglandet, en av Europas sista vildmarker. Fort William, som är vår utgångspunkt de närmaste dagarna, är en av de större städerna i denna del av höglandet, även om här bara bor cirka 10 000 människor. Staden ligger vackert längst in i fjorden Loch Linnhe med både Skottlands och hela Storbritanniens högsta berg som granne, Ben Nevis.

Förmiddagen bjuder på en båttur, där du får möjlighet att uppleva mer av Skottlands fantastiska natur och djurliv med bland annat marsvin, sälar och kanske en kungsörn. En lätt lunch intas ombord på båten. Under eftermiddagen är du fri att utforska Fort William, som har ett fint utbud av butiker och några pubar längs High Street. Alternativt kan du göra en kortare vandring på heden bakom hotellet, innan det slutligen blivit dags för middag i hotellets restaurang.

Bild: Loch Linnhe


Dag 4: Heldagsutflykt till Isle of Skye (F, M)

Isle of Skye är den största och nordligaste ön i ögruppen Hebriderna, som ligger utanför Skottlands västkust. Ön är känd för sin sagolika natur, MacDonaldklanen och whiskydestillerier med rökt whisky av hög kvalitet. Det skotska höglandet bjuder här på ett enastående landskap – barskt och milt samtidigt. Här finns hav och sjöliv, berg och dalar och en magnifik och vild natur. Det blir en stark upplevelse av Skottlands oerhörda skönhet!

Vi börjar med en åktur längs Loch Eil och Loch Eilt. Om tiden tillåter stannar vi till vid Glenfinnanviadukten (känd från Harry Potter-filmerna). Från hamnstaden Mallaig tar vi båten över sundet, Sound of Sleat, till Isle of Skye. Båtturen tar cirka 30 minuter.

Bild: Isle of Skye och staden Portree med de färgglada fasaderna

Väl framme på Isle of Skye besöker vi antingen Broadford eller Portree (beroende på tiden), där du får tid till lunch på egen hand. Vi beger oss sedan mot Skye Bridge, som förbinder Isle of Skye med det skotska fastlandet. På vägen tillbaka till Fort William skäms vi bort med ett spektakulärt skotskt högland och de bildsköna slottsruinerna av Eilean Donan Castle, där vi stannar till. De tjocka murarnas långa och dramatiska historia vittnar om vikingar, MacDonaldklanen, Jakobitupproren på 1700-talet och tiderna som filmkuliss åt både serien Highlander och James Bond-filmen The World Is Not Enough. Därefter tar vi oss tillbaka söderut och anländer till hotellet strax före middagstid.

Bild: De magnifika slottsruinerna av Eilean Donan Castle

OBS! Denna utflykt kan komma att köras i omvänd ordning beroende på vilken färjeavgång vi tilldelas.


Dag 5: Fort Augustus, Urquhart Castle vid Loch Ness och kiltskräddare i Inverness (F, M)

Vi har en innehållsrik dag framför oss. Vi kör till Fort Augustus, en liten mysig stad vid Loch Ness sydligaste del. Här sträcker vi på benen och beskådar de karakteristiska slussarna. Därefter kör vi längs Loch Ness västra kust tills vi kommer till ruinerna av det ikoniska Urquhart Castle, som ligger ända nere vid strandkanten av den 56 km2 stora sötvattensjön. Slottet byggdes på 1200-talet och spelade en roll i det skotska frihetskriget under 1300-talet. Från Urquhart Castle säger sig flera personer ha sett sjöodjuret ”Nessie” under årens lopp. Berättelserna och myterna om sjöodjuret är många!

Bild: Loch Ness och Urquhart Castle

Vi fortsätter längs Loch Ness och kör igenom höglandets största stad, Inverness med ca 50 000 invånare. Här besöker vi en kiltskräddare. Kilten är ett karakteristiskt klädesplagg i det skotska höglandet, där mönster och färger speglar klan och ursprung. Vi får lära oss mer om kiltens historiska betydelse och om arbetet med att tillverka den.

Vi lämnar Inverness och övernattar i den lilla staden Grantown vid floden Spey, där vi också äter middag på hotellet.


Dag 6: Blair Castle och skotskt whiskydestilleri, kvällen på egen hand i Edinburgh (F)

Vi kör söderut via Grampian Mountains och Pitlochry. På vägen besöker vi Blair Castle, ett gammalt herresäte för hertigarna och grevarna av Atholl. Vi får också tid att se den vackra muromgärdade trädgården.

Eftermiddagens whiskyprovning är kanske för vissa resans höjdpunkt. Utöver provsmakning av den gyllene drycken, får vi en spännande rundvisning på whiskydestilleriet med inblick i hur den världsberömda drycken blir till. Notera att drycken stavas whiskY i Skottland, men whiskEY på Irland.

Bild: Säckpipespelare framför Blair Castle och traditionell whiskyprovning

Vi ankommer till Edinburgh på eftermiddagen och inkvarterar oss på hotellet som är centralt beläget med gångavstånd till bland annat Grassmarket och Edinburgh Castle. Kvällen är fri till egna upplevelser och vi rekommenderar en middag i Skottlands pulserande huvudstad. Kanske är det dagen då haggis ska provas. Haggis är en traditionell skotsk rätt bestående av en köttstuvning baserad på fårinälvor som ofta serveras med potatismos.


Dag 7: Edinburgh (F)

Efter frukost är det dags för stadsrundtur i Edinburgh. Vi besöker bland annat den historiska stadsdelen Old Town med Edinburgh Castle, som ligger på en höjd vid slutet av The Royal Mile.

Bild: Edinburgh med en fantastisk utsikt över staden från Carlton Hill

Edinburgh Castle är en medeltida borg med slottsmur, ståtliga byggnader och kullerstensbelagda gator. Härifrån har du en fantastisk utsikt över staden. Framför slottet ligger ”Tattoo-platsen” och när man står där själv är det svårt att föreställa sig att den lilla platsen kan rymma så många människor på det årliga eventet i augusti, som är fullspäckat med konserter, karnevaler och shower.

I själva Old Town finner du trånga gränder och tätt liggande hus. I stadsdelen New Town är det klassiska georgianska byggnader från 1700-talet som dominerar.

Resten av dagen är fri att disponera på egen hand för att riktigt kunna njuta av stadens många kultur- och shoppingmöjligheter. Besök gärna Princess Street som är en bilfri gata nästan helt utan byggnader på sydsidan, vilket ger en fantastisk panoramautsikt över den gamla staden och Edinburgh Castle.

I Edinburgh finns också goda chanser att möta säckpipespelande skottar, som underhåller på gator och torg – naturligtvis iklädda traditionella skotska kiltar, som varje klan har sin egen fina variant av.


Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost är förmiddagen fri till att utforska Edinburgh på egen hand. Ungefär mitt på dagen tackar vi Skottland för den här gången och kör mot flygplatsen.

OBS! Resan är inte särskilt ansträngande, men innehåller en del promenader och därför är det viktigt att man är i god fysisk form.

Vi förbehåller oss rätten att ändra i resans program utifrån lokala förhållanden. Alla resans delar kommer att ingå, men ordningsföljden kan behöva ändras.

Karta

Väder

SE VÄDRET I EDINBURGH

Få uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Andra liknande resor